3 deo.
Kako to da je za svemoguceg Boga jedini nacin da se zrtvuje nejgov sin?
U temi o Trojstvu sam negde naveo biblijske citate koji kazu da je Bog odlucio da jedno lice bozanstva postane sin, da bude posinjen, radi plana spasenja.
Da Bi Bog spasio one koji to hoce.
Röm 5:12 Zato, kao što kroz jednog čoveka dođe na svet greh, i kroz greh smrt, i tako smrt uđe u sve ljude, jer svi sagrešiše.
21 Jer budući da kroz čoveka bi smrt, kroz čoveka i vaskrsenje mrtvih.
22 Jer kako po Adamu svi umiru, tako će i po Hristu svi oživeti.
23 Ali svaki u svom redu: novina Hristos; a potom oni koji verovaše Hristu o Njegovom dolasku;
1 Korincanima 15.
Röm 5:17 Jer kad za greh jednog carova smrt kroz jednog, koliko će većma oni koji primaju izobilje blagodati i dar pravde u životu carovati kroz jednog Isusa Hrista!
Bog kaze ovde da je kroz jednog coveka dosla smrt na ovu zenlju kroz Adama.
Tako je kroz Bogocoveka, Isusa doslo vaskrsenje.
Adam je bio savrsen na pocetku pa je kroz njega dosla smrt na ovaj svet.
Posle njega niko vise nije bio savrsen da bi mogao da spase ovaj svet..
Svet bi zauvek propao.
Posto je kroz jednog coveka dosla smrt i patnje, pravedno je da kroz takodje jednog coveka, dodje i spasenje.
Posto vise nije bilo ni jednog savrsenog, Bog zakonodavac, tvorac, uzima sam tu ulogu i postaje covek.
Jer svi sagrešiše i izgubili slavu Božiju,
Rimljanima 3, 23.
Hristos kao Bogocovek nasuprot Adamu i svih ljudi, je bio bez greha, ali ne i zasticen od uticaja zla i greha:
2.Kor 5:21 Jer Onog koji ne znaše greha nas radi učini grehom, da mi budemo pravda Božja u Njemu.
21 Jer ste na to i pozvani, jer i Hristos postrada za nas, i nama ostavi ugled da idemo Njegovim tragom:
22 Koji greha ne učini, niti se nađe prevara u ustima Njegovim;
1 Petrova 2.
1.Joh 3:5 I znate da se On javi da grehe naše uzme; i greha u Njemu nema.
Heb 2:14 Budući, pak, da deca imaju telo i krv, tako i On uze deo u tome, da smrću satre onog koji ima državu smrti, to jest đavola;
5 Jer ovo da se misli među vama šta je i u Hristu Isusu,
6 Koji, ako je i bio u obličju Božijem, nije SMATRAO ZA OTIMANJE STO JE JEDNAK S BOGOM.;
7 Nego je ponizio sam sebe uzevši obličje sluge, postavši kao i drugi ljudi i na oči nađe se kao čovek.
8 Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove.
Filibljanima 2.
Jer svi sagrešiše i izgubili slavu Božiju,
24 I opravdaće se za badava blagodaću Njegovom, otkupom Isusa Hrista.
25 Kog postavi Bog očišćenje verom u krvi Njegovoj da pokaže svoju pravdu oproštenjem pređašnjih greha;
Rimljanima 3.
ZASTO KRVLJU?
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------