paradajz - Blogovi - Forum Krstarice
Prikaži RSS

djurdja5

paradajz

Oceni ovaj blog

100g paradajza sadrži 17kcal, 73kj , vode 94%, ugljenih hidrata 4%,proteina1%, kalcijuma 9mg, magnezijuma 14mg, vitamina C 25 mg http://www.google.rs/imgres?imgurl=h...26tbs%3Disch:1

Rekli su o paradajzu link časopis magazin ‚‚Stil‚‚http://www.google.rs/imgres?imgurl=h...ed=0CC4Q9QEwBw

Opis Biljke

Paradajz je visegodisnja biljka, ali se u umerenom klimatskom pojasu gaji kao jednogodisnja. Tipicno raste od 1 do 3m i ima dlakavu slabo drvenastu stabljiku koja se veoma cesto, kao puzavica penje uz druge biljke. Ima duge listove sa nazubljenim ivicama. Cvetovi su žute boje, precnika 1 do 2 cm.

U ishrani se koristi samo plod biljke, jer se u liscu nalaze toksicni alkaloidi. Plod paradajza ima koru koja stiti unutrasnju polu tecnu strukturu u kojoj pliva seme paradajza. Mogu biti crveni, žuti, narandžasti, zeleni, ljubicasti ili braon boje.

Iako se paradajz botanicki svrstava u voće tacnije bobice, zbog nedovoljne kolicine slasti (i kiselkastog ukusa) kulinarski se svrstava u povrce i najcesce se služi kao salata, koristi pri kuvanju, a ne kao desert, sto je najcesce slucaj sa vocem.

Poreklo

Paradajz potice iz Južne Amerike. Prvi za koga se veruje da je doneo u Evropu plodove paradajza je istraživac Kortez, posle zauzimanja grada Tenoctitlana (danasnji Meksiko) oko 1520. godine, dok se u prvim zapisima u Evropi paradajz pominje tek 1544. godine od strane italijanskog lekara i botanicara Pjera Andrea Matiolija koji ga je nazvao zlatna jabuka (pomo d`oro)

Hemijski sastav


U plodu paradajza nalazi se mnogo hranjivih sastojaka, neki od njih su: belancevine, vitamini A, B, C, D, K, gvožde, likopen, kalijum, magnezijum, natrijum, mineralne soli, natrijum, proteini, ugljeni hidrati, fosfor, hlorogenska kiselina, kofeinska kiselina, karotenoid.

Koriscenje


Paradajz se u ishrani koristi svež kao salata, kuvan, pržen ili kao dodatak jelima. Dosta se koristi i sok od paradajza, kecap. Paradajz se koristi za jacanje imunog sistema. Cesto se preporucuje u dijetama zbog svoje hranljivosti i nisko kaloricnosti. Primenjuje se i u dermatologiji za lecenje nekih kožnih oboljenja kao sto su bubuljice.

Lekovito dejstvo paradajza

Pošto se u svetu veruje da paradajz ima pozitivne efekte na zdravlje, a posebno srce, preporučuje se njegova upotreba u neograničenim količinama. Paradajz sadrži likopen, koji se smatra jednim od jajjačih prirodnih antioksidanata. U nekim studijama, potvrdeno je da likopen pomaže sprečavanje raka prostate. Potpomaže čiscenje organizma, i ima antiseptičko dejstvo. Pored ovoga, plod paradajza je bogat vitaminom C, karotinom, vitaminom B1 i vitaminom E. Takode u plodu je sadržana i značajna količina gvožda, mangana, bakra, a ponajvise kalijuma. Kalijum pospesuje snižavanje krvnog pritiska. Za pradajz je dokazano da povoljno deluje na sledeće bolesti: alergija, anemija, artritis, bolesti srca i krvnih sudova, astma, giht, ekcem, impotencija, katarakta, rak, migrena, povišen holesterol, prehlade, grip, regulacija krvnog pritiska, umor, sećerna bolest.Razlika izmedju hormonskog i prirodnog opradjivanja http://www.youtube.com/watch?v=LZGwrIHKOjM&feature=player_embedded#!

Zujko http://www.zujko.org/o_zujku_rs.php

Pošalji "paradajz" na Facebook Pošalji "paradajz" na Google Pošalji "paradajz" na My Yahoo! Pošalji "paradajz" na Live Pošalji "paradajz" na MySpace Pošalji "paradajz" na Twitter Pošalji "paradajz" na Digg Pošalji "paradajz" na del.icio.us

Oznake: lek, paradajz
Kategorije
Nekategorizovano

Komentari

 1. SibirskiTigar (avatar)
  Znatizeljni na ovom sajtu mogu videti retke sorte paradajza

  http://www.gradinarstvo.hit.bg/domati.html
 2. 123loncar (avatar)
  ODLIČNO !
 3. djurdja5 (avatar)
  E! Svašta raste!
 4. djurdja5 (avatar)
  Zdravlje!
 5. hakim bej (avatar)
  Eva nije nabrala muzu jabuke.
  Eva je Adamu dala paradajz... i jos ponesto.
  Hvala, Eva.