.. u putevima slobode ima jedna odgoda ..

.. može li se nešto odgoditi 40 godina .. ? .. .. da .. može ..

.. svijet je prilično komplicirana situacija .. i postoji u raznim tokovima .. kao premazi boje na slici .. kao tokovi rijeka .. .. i kada izađeš iz jedne boje .. ona više ne postoji .. i možeš ju naći tek za 40 .. ili 100 .. moža 2000 .. godina ..

.. jedna mi se takva situacija jasno pokazala u radu ..
.. u rijeci je bilo raznih metalnih industrija .. najznačajnije tvornice .. rikard benčić torpedo vulkan .. i treći maj .. koji još živi .. nekako .. jedva .. ali živi ..
.. brodogradilište je crno željezo .. ruzinavo .. i uvjek izgleda kao mala anarhija .. kao ovi ovdje nešto rade a oni tamo ..

.. torpedo je montirao traktore .. strojna obrada .. montaža .. .. ljudi se hvalili .. mi napravili ovo ili ono .. ti gledao .. dobro .. misliš .. eto .. radi se ..
.. poslije sam bio viđao montaže na zapadu .. automobila .. i ******* .. nešto nije valjalo ..
.. bilo je toliko različito da je razlika bila pola stoljeća .. ne samo u strojevima .. u ljudima u mentalitetu u čistoći radnih odjela .. u urednosti kruga i pogona .. pola ili čak cjelo stoljeće ..

.. jedan je naš četrdeset i neke došao u rijeku .. a talijani su tada bježali .. mnogi .. i taj je naš rekao kako su mu ovi govorili .. vi nikada više nećete ništa napraviti ..
.. ovaj se naš poslije hvalio kako su oni pravili odlične brodove ..
.. ali torpedo vulkan i benčić propali kao da je atomska bomba pala .. a i treći maj stoji na parama države ..

.. sjećam se strojeva u torpedu .. poslije sam imao sličan dojam sa tam maribor ..
.. strojevi hitlerova vremena .. redialne bušilice revolver tokarilice horizontalne razvrtaljke .. divni strojevi za jedno vrijeme ..
.. njemačka tridesetih .. nevjerovatno napredna zemlja .. i kao organizacija .. ali i kao stvarna tehnička znanja .. strojevi divota mehanike ..

.. kada je torpedo propao .. ostali su ti strojevi .. vidio sam poslije te strojeve .. mehaničari ih danas ne znaju popravljati ..

.. kviz pitanje ..
.. dali je talijan imao pravo .. ?
.. vidio je neke seljake koji su došli u grad .. bez ikakve industrijske kulture ..
.. nekakav je stari kovač mogao imati .. ideju .. o željezu .. o obradi .. pada mi na pamet djed .. ali ovi koji su došli bili su u principu pastiri ..
.. pronašli su neko stanje .. i nastavili ..
.. naravno .. ostalo je i nešto struke .. i školovalo se ponešto ..
.. ali .. imam dojam da se ništa nije desilo tako jasno i precizno .. kao propast ..
.. mislim da nije bilo boga koji je to mogao još držati živo ..

.. danas mi razne stvari izgledaju tako ..
.. kao .. jasno da su mrtve .. ali čekaju red za pokop ..
.. a kao da se to znalo .. već odavno ..
 

Back
Top