R-EVOLUCIJA

Revolucionari insistiraju na mijenjanju svijeta zbog nesvjesnosti i njihovi sljedbenici su sljedbenici samo zato što nisu svjesni. Promjena okolnosti te ubjeđuje da se nešto promijenilo i u tebi samom. To mišljenje je daleko od istine. Revolucionar mijenja uslove življenja, dok “evolucionar” mijenja sebe samog.

Kad osvijestiš život u sebi, život oko tebe se stoprocentno mijenja. Ali, ako kreneš od okolnosti, sve u tebi ostaje isto. Svejedno je da li si psihološka mašina u povoljnim ili nepovoljnim okolnostima, ali dokle god si mašina, ti insistiraš na okolnostima i logično, na njihovoj promjeni zato što su ti, kad si mašina, važne samo okolnosti; i to po mogućnosti povoljne. Neugodno je osmotriti sebe, ali bez obzira na sve, bolje je (simbolično) umrijeti u samospoznaji nego (bukvalno) na barikadama.

Revolucionar je čovjek koji nije svjestan da je kratkovid. Njemu su svi pejsaži utonuli u maglu, i umesto da popravi vid, on želi da pomjeri pejsaže na pristojnu udaljenost. Ako shvati u čemu je problem, ostaviće revoluciju po strani i otpočeti evoluciju. To je hrabrost: suočiti se sa uzrokom, ne sa posljedicom kratkovidosti.

Hrabrost je čin i potvrda inteligencije. Rješavati problem onim što stvara problem je glupost, a ne inteligencija ili hrabrost. Hrabrost je istovremeno i uzrok i posljedica samoposmatranja. Ako posmatranja nema, onda se oslanjamo na “bolje sutra” i smatramo sebe herojima.

Učitelj Sah

spremnost1.jpg
 

Back
Top