Hrkljuš

Hrkljuš je za potrebe televizije izmišljen sport, „narodna igra“, nastao krajem osamdesetih godina 20. veka, kao ideja tvoraca popularne sarajevske TV serije „Top lista nadrealista“. U jednoj od epizoda može da se vidi i
.

Igrači se (više njih) rasporede u krug i zauzmu odručni stav (razmjeranje). Potom vođa igre u krug ubaci loptu krpenjaču nasumice jednom od njih. Otpočinje dodavanje krpenjačom. Kome lopta ispadne iz ruku, napušta krug, udara se pesnicom u čelo i viče „Do mene, do mene“. Kada vođa igre vikne: „Hrkljuš“, pobednik je onaj kod koga se nalazi lopta.

Hrkljuš je svaki učesnik koji je ispao iz igre. Za njega je to je ponižavajući čin a igra se odvija dok svi učesnici osim poslednjeg ne postanu hrkljuš. Pobednik je igrač kome krpenjača u tom ciklusu nije ispala iz ruku.

1991 je objavljena računarska igra Hrkljuš, za Komodor 64. Autori su braća Radivojević iz Arilja. Pored standardnih pravila (dobacivanje loptom i udaranje samog sebe pesnicom u čelo), uvedeno je i takmičenje po ligama.
 

Back
Top