Emotivna neuračunljivost...

Dakle, večita tema, večita dilema, šta nas to drma a nije to monofazna ili trofazna struja…

Zaljubljeni po pravilu ne razlikuju odricanje od davanja. Onaj ko je zaljubljen misli samo na svoje osjećaje. Kad misli da mu onaj dugi uzvraća osjećaje, srećan je. Kad misli da to nije istina, nesrećan je.

Zaljubljenost je osećaj koji nas čini zavisnim o drugoj osobi. No, kao i u svakoj zavisnosti, najbitnije nam je da tu zavisnost zadovoljimo. Bitno nam je da smo s onim u koga smo zaljubljeni.

Ako njemu nije do toga, to nas boli. Ako ipak izađe s nama, srećni smo.

Kad smo zaljubljeni, imamo osjećaj da bismo i život dali za tu osobu. Međutim, mnogi koji to iskreno misle kažu da bi ubili tu istu osobu da ih prevari. Gde je tu logika? Jest, logično je… ako prihvatimo da smo u toj “nesebičnoj” zaljubljenosti, u stvari, vrlo sebični.

Zbog intenziteta osjećaja da ne možemo bez dotičnog (dotične), mnogi zaljubljenost mešaju s ljubavlju. Međutim, u ljubavi ne postoje takvi dramatični osjećaji. Postoji samo osjećaj radosti, proizašao iz davanja. Za razliku od toga, u zaljubljenosti se često nečega odričemo, od svog slobodnog vremena do dostojanstva.
Plašim se, ili još bolje slutim, da se svi ovde možemo pronaći.
 
Zaljubljenost nije isto sto i ljubav. U ljubavi nema prostora za projekciju, za razliku od zaljubljenosti. U ljubavi se zbija paradoks da dva bica postaju jedno, a da ipak ostaju dvoje, dok u zaljubljenosti govorimo o simbiozi kao o stepenu zavisnosti od drugoga. U pitanju su ljudi koji imaju iskrivljene predstave kako o drugima tako i o licnoj vrednosti. Zbog toga nije retkost cuti:' Ti si se promeno/la. Ne prepoznajem te." Nikada se doticna osoba ne menja, menja se nasa predstava o njoj. Predstava u koju se zljubljujemo, koja vremenom bledi i na kraju nestaje..Ljubav je dete slobode, ali nikada dete dominacije.. Ono sto je tuzno, zaista, jeste koliko malo stvarnih ljubavi ima..
 
lejla.al.dbuni;bt61987:
Predpostavljam da je ovo bio najbolji pismeni zadatak iz srpskog jezika u IV.razredu srednje skole na temu "Ljubav i zaljubljenost".
Naravno,osim ciste petice,dobio si i pohvalu od profesorke,jedne vrlo emotivne gospodje.
Jel`sam pogodila,Neznani?

Jesi sve ...u to ime, ima te častim sa još jednim postom u tom smislu.
I to mnogo konkretnijem, zanimljivijem i ličnijem.
 
Mojoj Ljubavi Sandri Dimitrijevic:
Sany, I Ljubav je takodje projekcija, bazirana na kvalitetima osobe, koja nam se svidja i koju volimo, ali u slucaju Ljubavi - Svesna Projekcija/e, sto je umnogome dinamicki, kao i po funkciji razlikuje od Zaljubljivanja.
Ne potcenjujem ni jedno ni drugo. Na svoj nacin, lepo je i jedno i drugo. Na kraju, zaljubljenost je stanje, Ljubav proces, i mnostvo stanja zaljubljenosti, preduslov je za naknadno ostvarenje stvarne ljubavi.

Za Neznanka:
Osecaji su jedno, a Osecanja drugo. To nije isto.
 

Back
Top