4. juli

Peruzzi

Domaćin
Poruka
4.066
Custe li ovo sto nasa planira za 4. juli?
Navodno da rkne u neku kometu (sta vec) masu exploziva sa ciljem da priredi lep space vatromet.....svasta.

Citao sam u jucerasnjem blicu.

Kazu i da nisu cak potpuno sigurni kakve su posledice toga :D

komentar?
 
Još samo tri dana do riskantnog eksperimenta NASA u blizini Zemlje
Strah od kosmičkog udara

Za milione Amerikanaca koji ove godine budu obeležavali Dan nezavisnosti Američka svemirska agencija NASA potrudila se da priredi najveći vatromet do sada, ali ne na Zemlji već u svemiru. Svemirska letelica će pogoditi kometu iako niko sa sigurnošću ne može da kaže kakve će biti posledice tog udara i da li će se one osetiti na Zemlji.

Svemirska letelica „Dip impakt“ („Duboki udar“) će 4. jula uz pomoć sonde od 370 kilograma udariti u kometu „Tempel 1“ i tom prilikom će se osloboditi kinetička energija kao 4.800 kilograma eksploziva TNT.

Iako se naučnici nadaju da će analizom materijala iz središta komete uspeti da odgonetnu deo zagonetke o nastanku našeg Sunčevog sistema (veruje se da su komete ostaci materijala od kojih je pre 4,5 milijardi godina nastao Sunčev sistem), niko zapravo ne zna šta će se dogoditi.

Uprkos svim pripremama za misiju za koju je potrošeno 330 miliona dolara, naučnici NASA ne znaju čak ni koliku će rupu eksplozija napraviti u kometi, jer zapravo niko ne zna šta se nalazi u središtu „Tempel 1“. Prognoze su da će rupa biti od veličine kuće do veličine fudbalskog igrališta.

„Ovo je do sada misija sa najvećim izazovom“, kaže Peter Šulc, planetarni geolog sa „Braun univerziteta“ koji je glavni istraživač u misiji „Dip impakt“.

„Pokušaćemo da eksplozijom napravimo rupu ispod površine planete koja je sačinjena od leda, prašine i stena, jer nismo mogli jednostavno da upotrebimo ašov. Uprkos tome što smo izveli desetine simulacija, mi zapravo ne znamo šta će se tačno dogoditi posle eksplozije“, rekao je Šulc kome je nadimak „master blaster“ („gospodar eksplozije“).

Prognoze su da kometa posle eksplozije, koja će biti snimana sa svemirske letelice „Dip impakt“, neće skrenuti sa putanje. Simulacije koje je NASA izvela predviđaju da eksplozija neće imati nikakav efekat na Zemlju.

„Kometa je kao metak koji mi pokušavamo da pogodimo drugim metkom koji je ispaljen u pravom trenutku iz drugog pištolja“, kaže Rik Gremijer, rukovodilac projekta iz laboratorije NASA u Pasadeni, u Kaliforniji.

Međutim, oni koji izučavaju paralelne svetove tvrde da će posledica eksplozije možda ipak biti. Oni kažu da eksplozija neće imati uticaj na fizički univerzum, ali da najveći problem leži u činjenici da niko ne zna šta se nalazi unutar komete. Sudar bi mogao da dovede do oslobađanja elektromagnetnog zračenja čiji intenzitet može da zavisi od građe komete „Tempel 1“. Ova elektromagnetna energija može da izazove promene u paralelnom svetu, što za uzvrat može da dovede do promene u našem fizičkom svetu. Prema nekim naučnicima paralelni svet je pokretač dešavanja u našem fizičkom univerzumu. Ovo je prvi put da će čovek izazvati veliki eksploziju izvan elektromagnetnog štita Zemlje. Promene koje bi iz toga proistekle u paralelnom svetu mogle bi da izazovu posledice koje će se javiti tek za nekoliko godina, decenija ili vekova. Elektromagnetna radijacija, koja će biti izazvana eksplozijom, ukoliko je dovoljno snažna, mogla bi da otvori pukotine u svemiru, što za uzvrat može da dovede do vrtloga u fizičkom univerzumu. S obzirom na to da širenje svemira predstavlja veliku nepoznanicu za naučnike kada je u pitanju vremenska dimenzija tog procesa, efekti izazvani eksplozijom mogli bi da utiču na budućnost, pa čak i na prošlost našeg fizičkog univerzuma.

BLIC 01.07.2005.

Tako je to kad neko ima novac za bacanje.
 
kao sto vidis...
a ako se otvori neka crna rupa ili tako nesto i pocne polako da jede zemlju odma lansiram one dve nuklearne glave sto stoje u podrumu....pa pravac bela kuca :evil: :evil: :evil:

:lol:
ma nemam ih (jos uvek)
 
Е стварно не могу да верујем шта су медији урадили од једне мисије. Па шта је летелица од 370кг могла урадити једном објекту од трилион килограма!!!!!!!!!
Е сајт часописа Астрономија лепо прати мисију и качи нове ствари непосредно након што се нешто догоди. Ево и линк: http://www.astronomija.co.yu/astronautika/deepimpact/misija/di.htm

Ако хоћете да видите и шта се све догађало пре судара погледајте http://www.astronomija.co.yu/astronautika/deepimpact/misija/di2.htm Шта да вам кажем, уживајте у овоме што се данас дешава :D :D :D :D :D
 

Back
Top