Саошјант

Агарта

Poznat
Poruka
8.355
Саошјант је фигура у зороастрејској есхатологији, доноси обнову света.
За почетак, погледајмо хронолошки. Зороастрејска религија сигурно постоји у шестом веку пре Христа, по неким њиховим текстовима Зороастер је проповедао још око 1500 В.С. што је време упада Аријеваца и можда када су настале Веде, а можда су Веде и много старије.
Јеврејска Библија, Стари Завет је "званично" завршена 450 В.С. а "незванично" (процене историчара) у периоду два века пре, до два века после Христа. Зашто то помињем? Па и Јевреји су имали неког Спаситеља. Стари завет Га најављује. Не може се игнорисати "Вавилонско ропство", као што не ни оно египатско, односно утицаји старог Египта (сам монотеизам) и видимо овде Персије.

Зороастрејска традиција наводи три будућа спасиоца, од којих је Саошјант последњи - финални, дефинитивни, у смислу коначни... Победиће зло и лажи. Подизаће мртве.
Више о томе:
http://en.wikipedia.org/wiki/Saoshyant

Моје питање: Има ли нешто у хришћанству да је оригинално?!

Саошјант је фигура у зороастрејској есхатологији, доноси обнову света.
За почетак, погледајмо хронолошки. Зороастрејска религија сигурно постоји у шестом веку пре Христа, по неким њиховим текстовима Зороастер је проповедао још око 1500 В.С. што је време упада Аријеваца и можда када су настале Веде, а можда су Веде и много старије.
Јеврејска Библија, Стари Завет је "званично" завршена 450 В.С. а "незванично" (процене историчара) у периоду два века пре, до два века после Христа. Зашто то помињем? Па и Јевреји су имали неког Спаситеља. Стари завет Га најављује. Не може се игнорисати "Вавилонско ропство", као што не ни оно египатско, односно утицаји старог Египта (сам монотеизам) и видимо овде Персије.

Зороастрејска традиција наводи три будућа спасиоца, од којих је Саошјант последњи - финални, дефинитивни, у смислу коначни... Победиће зло и лажи. Подизаће мртве.
Више о томе:
http://en.wikipedia.org/wiki/Saoshyant

Моје питање: Има ли нешто у хришћанству да је оригинално?!

kad i na kom jeziku je napisan prvi religijski sveti tekst gde se spominje soasjant...:D

Ах... извини, ја нисам велики посвећеник, а и нисам добро прочитао. Учинила ми се запета па да ме питаш
1) Који је најстарији верски текст на свету, иначе. А како си ти 'ришћанка сам мислио ...
2) Где се помиње Саошјант

Иначе, скупљам грађу за роман. Ја читам занимљиве књиге на једну страну ћитапа пишем занимљиве тезе, на које наиђем, на другу појмове да гуглујем. Тако сам налетео на Саошјанта, и зипа још једна сличност са 'ришћанством... после свих богова који су разапети, васкрсли, рођени на краткодневницу, рођени партеногенетски... :roll:

О утицају зороастрејства на јеврејску религију, индиректно на западну цивилизацију имаш овде

‎"Mithra has the following in common with the Jesus character:
Mithra was born on December 25th of the virgin Anahita.
The babe was wrapped in swaddling clothes, placed in a manger and attended by shepherds.
He was considered a great traveling teacher and master.
He had 12 companions or "disciples."
He performed miracles.
As the "great bull of the Sun," Mithra sacrificed himself for world peace.
He ascended to heaven.
Mithra was viewed as the Good Shepherd, the "Way, the Truth and the Light," the Redeemer, the Savior, the Messiah.
Mithra is omniscient, as he "hears all, sees all, knows all: none can deceive him."
He was identified with both the Lion and the Lamb.
His sacred day was Sunday, "the Lord's Day," hundreds of years before the appearance of Christ.
His religion had a eucharist or "Lord's Supper."
Mithra "sets his marks on the foreheads of his soldiers."
Mithraism emphasized baptism."

Back