20 indijanskih pravila

Demijurg

Poznat
Banovan
Poruka
7.211
“Divlji” i necivilizovani indijanci...


Severnoamerički indijanski etički kod:


1. Ustani sa Suncem i pomoli se. Moli se sam. Moli često. Veliki Duh će slušati samo ako ti govoriš.

2. Budi tolerantan prema onima koji su se izgubili na putu. Neznanje, ljutnja, ljubomora i pohlepa izlaze iz izgubljenih duša. Moli se za njih da pronađu vođstvo.

3. Traži sebe, kroz sebe. Ne dozvoli drugima da upravljaju tvojim putem. To je tvoj put i samo tvoj. Drugi mogu ići s tobom, ali niko ne može ići umesto tebe.

4. Ophodi se prema gostima u kući sa puno obazrivosti. Posluži ih najboljom hranom, daj im najbolji ležaj, odnosi se prema njima s poštovanjem i čestitošću.

5. Ne uzimaj što nije tvoje, bilo od neke osobe, zajednice, divljine ili nečije kulture. Nije zasluženo i dato. Nije tvoje.

6. Poštuj sve što postoji na Zemlji, bilo životinje, bilo biljke.

7. Poštuj tuđa mišljenja, želje i reči. Nikada ne prekidaj nečiji govor, prigovaraj ili grubo oponašaj mimikom izrečeno. Dozvoli svakoj osobi pravo na lično izražavanje.

8. Nikada ne govori loše o drugima. Negativna energija koju time odašilješ u univerzum vratiće ti se višestruko.

9. Svi ljudi čine greške. Sve greške mogu biti oproštene.

10. Negativne misli uzrokuju bolesti uma, tela i duha. Vežbaj optimizam.

11. Priroda nije naša, ona je deo nas. Ona je deo naše svetovne porodice.

12. Deca su seme budućnosti. Sadi ljubav u njihova srca i zalivaj ih mudrošću i učenjima života. Dok rastu, daj im mesto da rastu.

13. Izbegavaj ranjavanje srca drugih. Otrov tog bola će se vratiti tebi.

14. Budi iskren u sva vremena. Iskrenost je ispit nasleđa i doslednosti unutar ovog univerzuma.

15. Drži sebe u ravnoteži: svoje umno Ja, Duhovno Ja, Emocionalno Ja, i Telesno Ja. Sva treba da budu jednako snažna, čista i zdrava. Jačaj telo da ojača um. Rasti bogato u duhovnosti, da izlečiš emocionalne rane.

16. Donosi svesne odluke, kao što ću i kakav biti, kako ću delovati i nositi se sa svojim delima. Budi odgovoran za svoja dela.

17. Poštuj privatnost i lični prostor drugoga. Ne diraj tuđe vlasništvo, pogotovo ne diraj svete i duhovne relikvije. To je zabranjeno.

18. Budi prvenstveno iskren prema sebi. Ne možeš biti pažljiv i pomoći drugima ako nisi pažljiv prema sebi i ne pomažeš prvo sebi.

19. Poštuj tuđa verska opredeljenja. Ne sili druge da veruju u tvoje.

20. Deli svoju dobru sreću. Deli i učestvuj u davanju milostinje.
 
Falilo im samo:"Oko za oko-pasta za zube..."-da su se i toga držali-Severna Amerika bi bila i dalje njihov kontinent...
Hoću da kažem da im je duhovni stav izuzetan,ali fizički neafirmativan i indolentan prema razvoju-nije razvojni...
Takve civilizacije su listom brisane s lica zemlje...Sličan primer je bio na dalekom istoku gde su stotinak hiljada
Japanaca porobila skoro celu Kinu sa tada pola milijarde ljudi...
Stvar je jednostavna:religije u Kini su umrtvile razvoj,dok je Japan bio sav u dinamičnom razvoju i ekspanziji...
Ima još takvih društvenih primera nadvladavanja naroda koji se brže razvijaju...I primer Hitlerove Nemačke
spada u takve...Sad imamo USA koja ekspandira po bliskom istoku,a tu je i Izrael koji se mnogo brže razvija
od okolnih zemalja...Pre ili posle će Izrael atakovati na manje razvijene...
 
Poslednja izmena:
Indijanci u Severnoj Americi, pre najezde hrišćanskih varvara iz feudalne Evrope, živeli su hiljadama godina u skladu sa prirodom, po principu „svi za jednog, jedan za sve“. Indijanci, pre kontakta sa hrišćanima, nisu znali za reč „laž“, a njima srodni Eskimi čak ni za reč „rat“. Bila su to plemena i narodi koji su egzistirali u međusobnom miru i harmoniji sa prirodom, uz poštovanje svih prirodnih zakona. Zemlja koju su obrađivali, i kuće u kojima su živeli, nisu bile ničije vlasništvo, a sve što bi skupili za zimnicu, tokom leta, pripadalo je svima, prema potrebama. Eskimi nisu, jer su živeli u snegu i ledu, ali indijanci jesu, gledali u Sunce, odnosno upražnjavali sungazing, kroz generacije. E, onda su na njih navalili hrišćanski varvari, takozvani Hristovi vojnici, sledbenici bogohulno, bogoborno i protivprirodno obrezanog čoveka, i njegove nakaradne ideologije, koji je mogao otvoriti samo tri donje čakre, i funkcionisati samo na njima, dok su mu četiri gornje čakre ostale zatvorene, i koji nije mogao doživeti prosvetljenje, i izvršili su jedan od najvećih genocida u istoriji. Prvo su doneli hrišćanski sistem ograđivanja zemlje, zatim su im nametnuli korišćenje novca, doveli ih u ropski položaj i podredili svojim potrebama, tehnički nadmoćniji od njih, ali duhovno daleko slabiji. Šta im je posebno zasmetalo? Pa to što su indijanci upražnjavali sungazing, bili zdravi, nisu mogli da se razbole, nisu imali psihičke tegobe i živeli su dugo i srećno. Kad su hrišćanski varvari videli da se indijanske žene, zbog sungazinga, porađaju bez bolova, u njihovim bolesnim umovima javila se ideja, a tome su doprinele i brojne nebuloze iz Biblije, u kojima piše da se žena mora porađati u muci i teškim bolovima, da indijanci nisu ljudska bića, i tako su sebi dali za pravo da ih istrebe i potamane. Ostatak priče je istorijski poznat. Dovedeni su robovi iz Afrike, da zamene indijance kao radna snaga. Tako su hrišćani prešli iz jednog zla u drugo. I onda su se rugali, a i danas se rugaju, sungazingu, i onda a i danas bili su i ostali vezani za ograđenu zemlju i za prolivenu krv, umesto da budu vezani za prirodu i pranu.
 
Komšija,da nis ti kaki Indijanac?
Tu u šančevima Tvrđave smo se ko klinci igrali kauboja i Indijanaca...Ali bez solarne joge...:hahaha:
Jednog smo zvali poglavica Musavo Dope...
Holivudski filmovi su nam donosili "istine" o Indijancima...Cela Severna Amerika bi katastarski trebala da se
vrati Indijancima-Marlon Brando je bio rodonačelnik tog pokreta...Uzurpatori i razbojnici i ne haju za takve
zahteve,ali u toku je neki program autohtonog razvoja Indijanaca...Konačno nešto...
 
Komšija,da nis ti kaki Indijanac?
Tu u šančevima Tvrđave smo se ko klinci igrali kauboja i Indijanaca...Ali bez solarne joge...:hahaha:
Jednog smo zvali poglavica Musavo Dope...
Holivudski filmovi su nam donosili "istine" o Indijancima...Cela Severna Amerika bi katastarski trebala da se
vrati Indijancima-Marlon Brando je bio rodonačelnik tog pokreta...Uzurpatori i razbojnici i ne haju za takve
zahteve,ali u toku je neki program autohtonog razvoja Indijanaca...Konačno nešto...

Kamo sreće da jesam...

He he he... vickasto...
 
PISMO INDIJANSKOG POGLAVICE SIETLA PREDSEDNIKU SAD KAO ODGOVOR NA PREDLOG AMERIČKE VLADE DA KUPI INDIJANSKU ZEMLJU 1854. godine

Kako možete kupiti ili prodati nebo, toplinu zemlje? Ta ideja nam je strana. Ako mi ne posedujemo svežinu vazduha i bistrinu vode, kako vi to možete kupiti? Svaki deo te zemlje svet je za moj narod. Svaka sjajna borova iglica, svaka peščana obala, svaka magla u tamnoj šumi, svaki insekt, sveti su u pamčenju i iskustvu moga naroda. Sokovi koji teku kroz drveće nose sečanje na crvenog čoveka.

... Mi smo deo zemlje i ona je deo nas. Mirisno cveče naše su sestre, a jelen, konj, veliki orao, svi oni naša su braća. Stenoviti vrhovi, sočni pasnjaci, toplina tela ponija i čovek - svi pripadaju istoj porodici.

... Ta sjajna voda sto teče brzacima i rekama nije samo voda već krv naših predaka. Ako vam prodamo zemlju, morate se setiti da je to sveto i da svaki odraz u bistroj vodi priča dogadjaje i sećanje moga naroda. Žubor vode glas je meg oca. Reke su naša braća, one nam gase žeđ.

Zemlja nije brat belog čoveka nego njegov neprijatelj i kada je pokori, on kreće dalje. Odnosi se prema majci zemlji i prema bratu - nebu kao prema stvarima što se mogu kupiti, opljačkati, prodati stado ili sjajan nakit. Njegov apetit prožderaće zemlju i ostaviti samo pustoš.

Ne znam. Naš način je drugačiji nego vaš. Izgled vaših gradova nanosi bol očima crvenog čoveka. Ali možda je to tako jer je crveni čovek divlji i ne razume. Nema mirnog mesta u gradovima belog čoveka. Nema mesta gde če se ćuti otvaranje listova u proleće ili drhtaj krilaca bezbrojnih insekata. Ali to možda zbog toga što sam ja divlji i ne razumem. Buka jedino deluje kao uvreda za uši. I šta je onda život ako čovek ne može čuti usamljeni krik kozoroga ili noćnu prepirku žaba u bari? Ja sam crveni čovek i ne razumem. Indijanac više voli blagi zvuk vetra kad se poigrava licem močvare, kao i sam miris vetra očiščen podnevnom kišom ili namirisan borovima.

Vazduh je skupocen za crvenog čoveka jer sve živo deli jedan dah i životinja i drvo i čovek. Beli čovek ne izgleda kao da opaža vazduh koji diše. Kao čovek koji umire mnogo dana on je otupeo na smrad. Ali ako vam prodamo našu zemlju morate se setiti da je vazduh skupocen za nas i da vazduh deli svoj duh sa životom kojeg podržava. Vetar koji je mom dedi dao prvi dah takode će prihvatiti i njegov poslednji uzdah. I ako vam prodamo našu zemlju morate je cuvati kao svetinju, kao mesto gde će beli covek moći da dode da okusi vetar što je zaslađen mirisom poljskog cveća.

Tako ćemo razmatrati vasu ponudu da kupite našu zemlju. Ako odlucimo da je prihvatimo, postaviću jedan uslov: beli čovek mora se odnositi prema životinjama ove zemlje kao prema svojoj braćci. Morate naučiti svoju decu da je tlo pod njihovim stopama pepeo njihovih dedova. Da bi oni poštovali zemlju, recite vašoj deci da je zemlja s nama u srodstvu. Učite vašu decu, kao što činimo mi s našom, da je zemlja naša majka. Što god snađe zemlju, snaći će i sinove zemlje. Ako čovek pljuje na tlo, pljuje i na samoga sebe.

Skoro pa da su ga poslusali:(
 
Ispada da Indijanci uopšte nisu ratovali među sobom pre Kolumba!? A ako su praktikovali sungazing, zašto su uopšte gajili kukuruz i išli u lov? Poklonici sungazinga kažu da čovek samo od toga može da preživi. Što se tiče porođaja, žene skoro svih primitivnih naroda porađaju se uz mnogo manje bolova nego Evropljanke. I crnkinje takođe.A najveći broj Indijanaca stradao je od velikih boginja...
 
Pero, ratovali su Asteci, Maje i Inke, a oni su "vampirski indijanci"; prolivali su krv na oltarima, slično Mojsiju, čak i ljudsku. Praktikanti sungazinga ne žive samo od prane, odnosno gledanja u Sunce. Ko te je to slagao? Ja sam završio ceo proces i jedem malo voća i povrća. Vegan sam, jer imam želudac. Nije valjda da slušaš najgoreg šarlatana na našim prostorima, samozvanog sungazing gurua. Ha ha ha. Ako su išli u lov - to je onda bilo preko zime, kad nije bilo voća i povrća, ili ako je nestalo zaliha. Nemoj verovati u sve što čuješ.

Da oni nisu bili tako jako duhovni, ko zna kakve bismo mi danas stavove imali. Baš zbog toga što su ih belci pregazili danas mi njihovu duhovnost shvatamo ozbiljno i trudimo se da što više budemo slični tim indijancima. Kako duhovno tako... ishrana, zdravlje, odnos prema prirodi itd. Tako da su indijanci pobedili “na duge staze”.
 
Pero, ratovali su Asteci, Maje i Inke, a oni su "vampirski indijanci"; prolivali su krv na oltarima, slično Mojsiju, čak i ljudsku. Praktikanti sungazinga ne žive samo od prane, odnosno gledanja u Sunce. Ko te je to slagao? Ja sam završio ceo proces i jedem malo voća i povrća. Vegan sam, jer imam želudac. Nije valjda da slušaš najgoreg šarlatana na našim prostorima, samozvanog sungazing gurua. Ha ha ha. Ako su išli u lov - to je onda bilo preko zime, kad nije bilo voća i povrća, ili ako je nestalo zaliha. Nemoj verovati u sve što čuješ.

Da oni nisu bili tako jako duhovni, ko zna kakve bismo mi danas stavove imali. Baš zbog toga što su ih belci pregazili danas mi njihovu duhovnost shvatamo ozbiljno i trudimo se da što više budemo slični tim indijancima. Kako duhovno tako... ishrana, zdravlje, odnos prema prirodi itd. Tako da su indijanci pobedili “na duge staze”.
Pa dobro,nije valjda zabranjeno da malkice genetski napredujemo -čak i ciljano GMO...:hahaha:
 
Ništa nije zabranjeno. U tome i jeste štos. Kad na pijaci vidim jalove GMO pomorandže - smuči mi se. I još se trgovci hvale i keze; vele: "Bez semenki." A ljudi kupuju, čak i deci, računaju da je bolje bez semenki, ne znajući da im kupuju otrov. :rida:
 
Pero, ratovali su Asteci, Maje i Inke, a oni su "vampirski indijanci"; prolivali su krv na oltarima, slično Mojsiju, čak i ljudsku.
Da oni nisu bili tako jako duhovni, ko zna kakve bismo mi danas stavove imali. Baš zbog toga što su ih belci pregazili danas mi njihovu duhovnost shvatamo ozbiljno i trudimo se da što više budemo slični tim indijancima. Kako duhovno tako... ishrana, zdravlje, odnos prema prirodi itd. Tako da su indijanci pobedili “na duge staze”.

Шта све неће људи пројектовати где стигну. Сада испада да је тај примтивни народ дивљака из прошлости поседовао све оне врлине које западни човек нема. Индијанци као оличења љубитеља природе, моралности и пази сунгазинга.:lol:

Њихова духовност је оно што смо ми имали у каменом добу. Анимизам и тотемизам.

А њиохов морал се састоји у ономе што је баш рекао један индијански поглавица када су га питали "шта је добро".

" Dobro je kad napadnemo tudje pleme, pobijemo muskarce, silujemo zene i otmemo im letinu; lose je kad oni to ucine nama"
(ovo je actually rekao poglavica jednog plemena koje jedva da je takla civilizacija i koje tako zivi u skladu s prirodom),
 
Шта све неће људи пројектовати где стигну. Сада испада да је тај примтивни народ дивљака из прошлости поседовао све оне врлине које западни човек нема. Индијанци као оличења љубитеља природе, моралности и пази сунгазинга.:lol:

Њихова духовност је оно што смо ми имали у каменом добу. Анимизам и тотемизам.

А њиохов морал се састоји у ономе што је баш рекао један индијански поглавица када су га питали "шта је добро".

" Dobro je kad napadnemo tudje pleme, pobijemo muskarce, silujemo zene i otmemo im letinu; lose je kad oni to ucine nama"
(ovo je actually rekao poglavica jednog plemena koje jedva da je takla civilizacija i koje tako zivi u skladu s prirodom),
Tacnije pre pojave klasnog drustva,podjarmljivanja zivotinja i robovlasnistva.
 
Шта све неће људи пројектовати где стигну. Сада испада да је тај примтивни народ дивљака из прошлости поседовао све оне врлине које западни човек нема. Индијанци као оличења љубитеља природе, моралности и пази сунгазинга.:lol:

Њихова духовност је оно што смо ми имали у каменом добу. Анимизам и тотемизам.

А њиохов морал се састоји у ономе што је баш рекао један индијански поглавица када су га питали "шта је добро".

" Dobro je kad napadnemo tudje pleme, pobijemo muskarce, silujemo zene i otmemo im letinu; lose je kad oni to ucine nama"
(ovo je actually rekao poglavica jednog plemena koje jedva da je takla civilizacija i koje tako zivi u skladu s prirodom),

Da, to se naročito pokazalo u načinu lova.Crvenokošci su masovno ubijali bizone tako da su ih istrebili dok su beli i greenpeace apelovali za ubijanje samo radi preživljavanja i snimali film o delfinu Fliperu i "oslobidite Vilija".:aha:
 
Da, Apači Komanči i Sijuksi nikad nisu ratovali. A što su onda pušili lulu mira? Što su zakopavali ratne sekire? (To su radili kad nakon nekog rata sklope mir). Uzgred, ja u sungazing uopšte ne verujem, upravo prema tvojoj preporuci...
 
Da, Apači Komanči i Sijuksi nikad nisu ratovali. A što su onda pušili lulu mira? Što su zakopavali ratne sekire? (To su radili kad nakon nekog rata sklope mir). Uzgred, ja u sungazing uopšte ne verujem, upravo prema tvojoj preporuci...

Ratovali su kasnije, kad su čuli za rat od Evropljana. Zato su i otkopavali i zakopavali ratne sekire. Uzgred, niko te ne tera da veruješ ili ne veruješ u bilo šta. Uživaj u bolestima, kobasicama od svinjskih tumora i otrovnoj GMO hrani, po sopstvenoj preporuci..
 
“Divlji” i necivilizovani indijanci... Severnoamerički indijanski etički kod: .
Dobro receno. Cak je i zapadna civilizacija prevazisla etiku i spaljivanje vestica. Jedan od najvecih problema u nastavku razvoja civilizacije nije utvrdjivanje ili postovanje raznih kodeksa vec oslobadjanje od njih. Vrlo bih voleo da vidim zagovornike raznih prevazidjenih kodeksa kako prezivljavaju u uslovima u kojima su ti kodeksi ustanovljeni.Koliko je tesko postovati kodekse svoje sredine, postovanje tudjih kodeksa je tri puta teze. Kodeksi su uvedeni za one koji nisu imali od koga da nauce osnovne principe civilizovanog ponasanja koje ni jedan kodeks ne moze da opise, a koje se sastoji od tri postulata : postovanja licnosti, postovanja dobrih namera i postovanja zajednickog interesa i to kao paket, a ne odvojeno. Na ovim postulatima zasnovana je dobra komunikacija, a iz nje nepotrebnost kodeksa. Romanticne ideje imaju za cilj , samo, jedino i osnovno, sirenje zivotnog prostora "romanticarima" u uslovima kojim nisu dorasli.
 
Pa da,evo kako izgleda kad love oni koji su doneli "civilizaciju"Indijancima.Ono dole su lobanje bizona :(

6a00d83452719d69e20148c87ed4de970c-800wi
 

Back
Top