ovo je tipicno slepo verovanje, fanatizam i zaista mi nije jasno kako neka organizacija sa takvim stavovima uopste moze da dobije titulu legitimne verske organizacije kada se svesno protivi moralnim nacelima sveta u kojem (trenutno) zivimo.
Nemožeš reći da su moralna načela ovog sistema stvari u kome živimo normalna i da je onaj koji im se suprotstavlja nenormalan. Da izuzmemo js, imaš gomile primera raznih psihologa, filozofa, budista, savremenih političara, borce za ljudska prava i drugih, koji se oštro suprotstavljaju ovom svetu.
takođe, ovaj svet je vrlo dobro svestan toga šta se u njemu dešava, šta je dobro a šta loše, i kuda to vodi.
ako sam ja zla zato sto mislim da je sprecavanje spasavanja (ovog) zivota duboko poremecen stav, onda neka nosim taj zig.
Ok. Vlastiti izbor. Ali previše striktan. Mnogi pesnici i umetnici su izvršili samoubistvo jer nisu videli suštinu i svrhu života u takvom sistemu sa sadašnjim moralnim merilima i vrednostima koje svi prihvataju i prlagođavaju im se. Da li ih treba osuđivati??? Čovek je biće sa emocionalnim, duhovnim i intelektualnim potrebama. ukoliko postane svestan njih, a nema načina da ih upotpuni, izgubiće svrhu i želju za životom u zlom svetu koji ga okružuje.
To je činjenica.
Motive za takve postupke jedino Bog može da razume i zna. Odluka je individualna.
ne protivim se ja beskrvnom lecenju ukoliko je moguce, ali ici iz krajnosti u krajnost je nista drugo do fanatizam.
Tačno. U određenom smislu.
elem ako je toliko bitan "onaj" zivot zasto se uopste truditi sa beskrvnim metodama lecenja?
Zato što je život sam po sebi vredan i predstavlja dar od Boga, kao i ljubav koja je utemeljena u njemu.i svaki dan, i svaki minut i svaka sekunda je vredna ako imaš smisao i sipravno gledište na život. I vredi dati sve od sebe za život i njegovo očuvanje. Ali ono što je u okviru ispravnih moralnih načela. A to su Božja. A ne izopačena načela ovog sveta, zasnovana na sebičnosti, ljubomori, mržnji i strahu...
gaziti preko ljudi, morala, pravde, ljubavi, samo da bi opsatao u ovakvom zlom okruženju, nemam nikakvog smisla. živeti na svoju i tuđu štetu.
samo zivi po bozijim zakonima i nema veze ako umres u tridesetoj bio si dobar hriscanin sigurno si zasluzio "onaj" zivot...po meni jako pogresni i licemernio stavovi. izvinjavam se ako vredjam pojednice ali i mene vredja ovakav nacin razmisljanja.
Poenta je ta da je Bog dao određene zapovesti i načela kako bi ljudima bilo dobro, kako bi bili zadovoljni sobom, imali mir i sveli mogućnost negativnih uticaja i zla na sebe na minimum.
Mnogi su to nepoštovanje iskusili na svojoj koži.
Kada je krv u pitanju, uopšte nije zanemariv broj onih koji su dobili neku zaraznu bolest, hiv, hepatitis, koji su umrli zbog negativne reakcije njihovog organizma na strano telo (krv), koji su kasnije u postoperativnom periodu imali velike probleme zbog transfuzije: kancer, ifarkt, smrt...itd...itd...
Nešto ti govorim na osnovu ličnog iskustva iz moje porodice i onoga što sam posmatrao kako reaguje jedan čovek i njegov organizam posle primanja samo nekih frakcija krvi...veruj mi, nimalo prijatan prizor za gledanje. telo koje se izvitoperuje i urla od bola, skače u krevetu, bolničari koji oberučke pokušavaju da obuzdaju čoveka čije su sve žile napete do tačke pucanja, znoj, koža koja počinje da krvari.... Ono što se može videti u filmovima, nije ni prineti realnom doživljaju.
Takođe, poznat je slučaj dvogodišnjeg deteta koje je zaraženo HIV-om preko transfuzije.
Šta misliš, kakav će mu život biti???
A možda bi preživelo operaciju da je lečeno beskrvnom metodom...
Svaki čovek ima pravo na izbor i za sebe želi najbolji, najsigurniji, najzdraviji, i u moralnom pogledu, koji je postavio sam Bog, naispravniji vid lečenja. Iz dana u dan, medicina potvrđuje sve veće negativne reakcije i ozbiljne posledice transfuzije. biblijsko načelo to samo potvrđuje.
Takođe, svako odgovara za svoje postupke. Individualno.
toliko..