DUHOVNI RAT

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Interesantno je da pored oavko otvorenog laganja njegovog brata smeska nije mu postavios tih ne lazi???

Nego postavlja stih onome koji mu je skrenuo paznju da to nije dobro?

Sto zanci da i on otvoreno podrzava laz.

Sve za kulu pa i laz?

Da mi rasčistimo oko ove tvoje Adventističke LAŽI kada je u pitanju Kula stražara od 1 Aprila 1919 u 6414 strana što ti decenijama studiraš JEHOVINE SVEDOKE.

Evo ja ću postirati taj link neka forumaš zna šta ti posvećeni LAŽLJIVI Adventista to studiraš, koga citiraš i odakle ti ta Kula od 1 Aprila 1919 sa 6414 strana. Neka svako za sebe izvuće zaključak da li je to istina ili LAŽLJIV Adventistički jezi
ki u pitanju.

http://www.jwfiles.com/wt_false_predictions/list_part2_1914_1925.htm

1919 "Is not the Watch Tower Bible and Tract Society the one and only channel which the Lord has used in dispensing his truth continually since the beginning of the harvest period?" {WT Apr 1 1919 6414}

Sada kaži ko nas to ovde LAŽE

http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT?p=20893527&viewfull=1#post20893527

„Nije li Kula strazara, jedan i jedini kanal koji Gospod od samog poccetak upotrebljava da neprekidno objavljuje istinu?" (Watchtower April 1, 1919. p. 6414)
SMESKO, KO TO TVRDI, JA ILI KULA STRAZARA? Sram neka te bude!

Dakle! LAGAO je bogohulnik Mika posvećeni Adventista Sedmog Dana sa darom proricanja jer govori u tuđe ime a citira otpadničke linkove i LAŽNO svedoči tvrdeći da je to zvanično učenje JEHOVINIH SVEDOKA.

Jednom LAŽA uvek LAŽA! šta ti kažeš Mika da li ja imam pravo?
:hahaha:

De de šta imaš sada LAGATI? da vidimo šta jedan posvećeni LAŽLJIVI Adventista zna ume i može.

Odgovor:
Ljudi pa ovoje cudo 21 veka.

Kad JS nemaju cime da odbrane svoje neverje, onda neprestano ponavljaju LAZES.U ovom kratkom komentaru SMESKO je ovu rec upotrebio DEVET puta.
Ja mislim da je postigao svetki rekord i svima je pokazao sta je to prava duhovnost jednog JS
kao i ono sto stalno propoveda: "Ljubi bliznjega kao sebe samoga."

U Knjizi THE FINSHED MISTERY p. 144, Raterford je pisao:

"KULA STRAZARA, NAJVECA KORPORACIJA NA SVETU... KOJU BOG UPOTREBLJAVA KAO KANAL ISTINE."

Smesko, sta mislis da li i Ratervord laze?
Je li i on otpadnik, kad govori isto kao i oni koje ti nazva otpadnicima?

Svi napeto od tebe ocekujmo objasnjenje o ove dve izjave.

Koliko smo do sada videli sta si rekao, izgleda da su svi rekli neistinu.
Pa ako tako mislis, nemoj se stideti rod moj, kazi istinu pa makar se i nebo srusilo.

Pozdravlja te tvj brat Mika

Brat Mika
:bljak: kaže da je citirao KULU stražara iz 1 Aprila 1919 sa 6414 strana a ovo po njemu jeste zvanični link JEHOVINIH SVEDOKA koji on decenijama studira http://www.jwfiles.com/wt_false_pred..._1914_1925.htm :bljak:

Kažeš:
Slusaj Smesko,
neces ti meni naredjivati sta cu ja postirati, to je moj izbor a ne tvoj.
Drugo, pa ti si postirao ZVANICNI TEKST. Je sam li u pravu?
Ili si i ti naveo iz tog tvog otpadnickog izdanja?

"Molitva za takve treba"

Kažeš:
SMESKO OD SRCA TI ZAHVALJUJEM STO SI NAM PRILOZIO LINK U KOME SU PROROCANSTVA KULE STRAZARE
OD 1914- 1925.
PA TO ZAISTA VREDI. Neko je zaista bio vredan i skupio sve na jedno mesto.
Da su podaci istiniti, autor poziva JS da ih slobodno provere u Kraljevskoj dvorani u svojim publikacijama.
Na toj listi je i jedan od navoda koje sam ja prilozio, ali ja ga nisam odavde uzeo.

Da mi to proverimo, budi toliko ljubazan pa postiraj taj link sa koje liste si ti to uzeo da ovde priložiš ovo:

http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT?p=20891543&viewfull=1#post20891543

Kažeš: PRE SVEGA JA SAM PRED SVIMA OD TEBE TRAZIO

DA PREVEDES ORIGINALNI TEKST KOJI SI PRILOZIO IZ kULE STRAZARE
.

Zato to nisi ucinio?

Naređivaš li ti meni da ti ja postiram tvoju opsesiju i opsednutost , zar nisi ti citirao taj originalni zvanični tekst iz Kule stražare
:hahaha: "Molitva za takve treba" a ne podupreti mu senilost, opsesiju i opsednutost.

E i gde ti dragi moj Mika kao u zrno pržene kafe da vidimo tu Kula od 1 Aprila 1919 sa 6414 strana koju ti citiraš ja je ne vidim a ti? Kada si već tamo izbroj mi i mimoze, vukodlake, buba švabe i ostale demone koji ti se motaju po glavi i neprekidno viđaš.
:mazi:
"Molitva za takve treba" zato završili smo mi priču oko te tvoje senile opsednutosti sa JEHOVINIM SVEDOCIMA, Kulom i stražarom od 1 Aprila 1919 sa 6414 strana, prinčevima i Ruterdorfom.

Nego kada ćeš mi ti citirati Jovana 1,1 do pet(5) iz te posvećene Biblije koju studirate u subotnjim školama? a kada ćeš nešto bilo što reći o Marku 12,29 i kada ćeš početi govoriti u tvoje ime i posvećenog ti Adventizma da svi vidimo taj kanal istine, možda na kukovo ti leto ili sveti ti nikad A Mika ili ti nisi za to dorastao :manikir:

"Molitva za takve treba"

Poslednja izmena:
E i gde ti dragi moj Mika kao u zrno pržene kafe da vidimo tu Kula od 1 Aprila 1919 sa 6414 strana koju ti citiraš ja je ne vidim a ti? Kada si već tamo izbroj mi i mimoze, vukodlake, buba švabe i ostale demone koji ti se motaju po glavi i neprekidno viđaš. [/SIZE]:mazi:
"Molitva za takve treba" zato završili smo mi priču oko te tvoje senile opsednutosti sa JEHOVINIM SVEDOCIMA, Kulom i stražarom od 1 Aprila 1919 sa 6414 strana, prinčevima i Ruterdorfom.

Izgleda da si stvarno prevideo ili ne želiš da vidiš ovu sliku koju sam juče postavio i zamolio te da se izvineš Miki.

WT1919_Seite_043-1.jpg

Drugima se izvinjavam zbog ponavljanja slike ,ali izgleda da Smeško ne vidi sliku.
Možda ignoriše moje postove,pa vas molim da ga pitate da li je video ovu sliku.

Nije nikakav link ka "otpadničkom"sajtu nego slika iz Kule stražare.

Zar misliš da smo toliko plitki, da prije nego prihvatimo Bibliju i tumačenje od naše zajednice SAMI se ne uvjerimo u istinitost i logiku tog tumačenja.
kako si se ti licno uverio da su tumacenja jehovinih svedoka jedina istinita? molim te otkrij nam taj prosvetljujuci momenat kada si sazanao da je to istina. mislim da je to samo prihvatanje tudjeg tumacenja i klasicno ispiranje mozga.

Svako naše vjerovanje temeljimo uvjerenjem, kroz DETALJNO proučavanje tog, i svih ostalih drugih varijacija toga s čim se bavimo i što propagiramo.
mislis dobije s stihove i objasnjenja sta oni znace pa da nastrebas? da li si uopste sam dosao do nekog saznanja bez da ti je neko od js rekao to je takoi tako?

Istina je SAMO JEDNA, u bilo čemu, a naše UVJERENJE je da smo je MI otkrili i razumijeli, i to je naše pravo, kao što je i tvoje da vjeruješ u što god ti želiš.
i mislis da je put do istine samo jedan i to bas onaj na kojem si ti....takav stav se ne razlikuje od stava ostalih verskih organizacija. verovatno postoji par izuzetaka....:)
--------------------------------------------------------------------------------------------
Eto vidiš, upravo sam TOLIKO SIGURAN u svoje uvjerenje da je jedino istinito da bih to učinio.
a KAKO si siguran..?
Zapitaj se, što ako sam u pravu, da li tada činim u Božjim očima ISPRAVNU stvar ?
zapitaj se - sta ako nisi u pravu...u bozijim ocima? dakle sve sto radite radite kako bi se umilili bogu....bice zabavno kada dodjete do saznanja da bog nije zivo bice.
Isto tako, koga bi krivila da ti dijete umre zato što je primilo krv ?
boga sigurno ne bih.

Ili, pripadnik naše zajednice zna da Bog osuđuje uzimanje krvi, ali ipak dopusti da mu dijete dobije krv, te se desi da umre upravo zbog komplikacija u vezi te krvi - koga bi krivio ?
a ako pripadnik vase zajenice odbije da dete primi krv i dete zbopg toga umre koga ce kriviti?
Kada se naprave određeni stereotipi u vezi neke stvari, tada se logika i razum kod ljudi jako smanjuju, ne uzimajući u obzir statistiku, efikasnost i opčenito drugu stranu medalje.
ja cu opet da t pitam na konkretnom primeru - ako dodje do neke iznenadne nesrece koja uzrokuje ogrtomne gubitke krvi sta js cini u tim slucajevima? pussta coveka da iskrvari na smrt? mislis da js nisu podlozni saobracajnim nesrecama, komplikacijama na porodjaju, odsecanju ruku pri radu sa nekim masinama npr?

Netočno, jer je ustvari ovo tvoje slijepo ne/razumijevanje određene istine.
odredjene istine? mislila sa m da je istina samo jedna :roll:

degradacija kod ljudskog roda postoji u smislu sve manjeg osecaja zajednicke sustine. a sta mislis sta tome doprinosi? upravo ovava razlicita tumacenja jedne knjige i ubedjenje da je bas tumacenje koje se nama licnoi svidja jedino istinito. pri tom zaboravljamo na sve ostale ljude koji ne pripadaju tom ucenju a koji su potekli iz iste sustine kao i mi sami. razlicita religijska ucenja su samo oblici spoljasnjeg manipulativnog uticaja na ljudsku svest. a sve dok su ljudi podlozni tom uticaju nece biti u dodiru sa svojim unutrasnjim bicem a samim tim nece moci ni da shvate sustinu iz koje smo potekli i u koju se vracamo. zasto mislis da se sitem koji propagira js razlikuje od bilo kog drugog sistema verovanja, od bilo kog drugog sistema uopste, od politike, medija?

Što se tiče velikih gubitaka krvi nema još uvek nikakvih alternativa u smislu zamene. Nije isto kada pišeš o autotranfuziji a pri tom poistovečuješ sa transfuzijom. I nije isto ono...hitna i neodložna transfuzija krvi i ono...beskrvno lečenje. Transfuzija nije lečenje već hitan preduslov za lečenje. Ako čovek nastrtada u saobraćajnoj nesreći on se ne može lečiti recimo od polomljenih kostiju dok ne dobije transfuziju krvi da ...preživi...da bi mogao biti lečen.

A kada je u pitanju autotrasfuzija zanimljivo je koliko koštaju medikameni koji se primaju nekoliko meseci da bi podsticali koštanu srž da ''proizvede'' onaj krvni element koji je neko izgubio u svojoj krvi iz nekog razloga. A kada su u pitanju rastvori koji umetnuti u krv oveka imaju ulogu crvenih krvnih zrnaca koji su naravno drastično skupi, postoji problem što oni svoju funkciju vrše veoma ali veoma kratko i nakon toga...šta biva...

Znači, kada čovek doživi saobraćajni udes i izgubi mnogo krvi, nema spasa do transfuzije...nema...

A druga je priča ako čovek mora biti podvrgnut nekoj operaciji pa se za istu koristi njegova krv koja se od njega uzima nekoliko puta pre zakaazane operacije. I to samo onda ako to uzimanje krvi ne bi ugrozilo njegov život.

A šta misliš ...ko je ovo...

at3.jpg

Kolike su potrebe dnevne/godišnje za krvlju u srbiji, a koliko je ta kvota ispunjena?
U velikom broju slučajeva se desi da krv se nalazi na stanju, ali da se krv donora ne poklapa sa krvlju primaoca.
Takođe, u velikom broju krvi uopšte nema pa ju je i nemoguće dati.
A šta onda?? (govorim o hitnim slučajevima. O unapred planiranim operacijama uvek je moguće obaviti neku od beskrvnih metoda).

svakim danom koju krv provede u frižideru/zamrzivaču, ona gubi sposobnost prenošenja kiseonika telom. gotovo uvek, krv koja je starija od nedelju dana, i manje, izaziva neki od vidova negativne reakcije kod primaoca, čak i smrt-što potvrđuju istraživanja.

Takođe, transfuzijom krvlju nije zagarantovano preživljavanje pacijenta. U americi godišnje umre od 10.000-50.000 (ono što se zna za javnost-pretpostavlja se da je ta brojka značajno veća) ljudi od posledice negativnih reakcija organizma na tuđu krv. A možda bi preživeli da je nisu ni primili. Hmm..

Negde sam imao precizniji podatak, ali može i ovaj:

,, Number of deaths due to blood transfusion

To return directly to the question - How often does death by blood transfusion occur? It’s difficult to say. Remember, "The Centers for Disease Control estimates that as many as 35,000 deaths and 500,000 illnesses a year may be due to the presence of serum hepatits in blood for transfusions."

Let's assume this is an exaggeration and follow a hypothesis:
According to the World Health Organization, internationally, more than 81 million units of whole blood are collected annually. If 80% of all collected blood is used for transfusion (not all blood collected is used for transfusion – but the greater number of units are) and four units of blood is the average number of units transfused then 16 million blood transfusions occur world wide annually. Divide that figure by 6,000 (a figure that some theorize is the death per transfusion ratio) and 2,700 people die annually. If two units of blood are the average, then 5,400 people die annually. However, this figure does not include the number of deaths that occur five, ten and fifteen years after a blood transfusion is given. (These numbers do not include post-surgical mortality figures.)’’

However statistics on the number of ABO transfusion errors are known."For more than 25 years, ABO transfusion errors in the United States have caused more noninfectious transfusion deaths each year than any other cause..” Kathleen Sazama, Md, JD. (Dr. Sazama is president-elect of the Society for the Advancement of Bloodless Medicine - the world's leading association of Bloodless Medicine Professionals.)

So, while we may have some idea of how many patients have died due to human error we have less of an idea of how many have died from blood itself.

Procenat postoperativnih komplikacija kod operacija na srcu koje nastaju usled primljene transfuzije je preko 15% (od infarktnih do smrtnih slučajva), a bez primljene transfuzije je manji od 5%.

p.s. što se tiče fotografije, nadam se da dr nikada nikome neće trebati.

Vezano za nadoknadu krvi usled velikog gubitka:

Dr peter carmel – chairman of the department of neurological surgery university hospital, newark, new jersey, u.s.a. – postje nove metode hemodilucija i reinfuzija koje su prihvatljive za one čiji verski propisi zabranjuju transfuziju krvi.
U suštini, kod pacijenta se napravi zatvoreni kružni tok. Iz pacijenta se odvodi krv koja je i dalje povezana sa njim. I tu krv nadopunjujemo tečnostima. Tako se dobija razređena krv te stoga pacijent gubi samo razređenu krv umesto pune tj, koncentrisane krvi.

U našoj bolnici koristimo tu metodu, posebno kada očekujemo velike gubitke krvi - dr aryeh shander, chief of anesthesiology and critical care englewood hospital, new jersey, u.s.a.
Dr concha lawand- to je jako dobra metoda u operacijama sa velikim gubicima krvi, i to ne samo za JS.

Hypervolemic hemodilution means simply infusing extra fluid (such as saline, Hemaccel, etc) into the patient. Their circulating blood volume is thus increased, meaning that they can afford to lose quite a lot more blood than they would otherwise.

Poslednja izmena:
a meniniko od js da odgovori na pitanje, sta se radi u slucaju da covek izgubi ogromnu kolicinu krvi i bez transfuzije bi umro? zaista me zanima stanoviste js povodom ovoga, ali mislim da su, kako sam vec napisala, radovi oko tog stava jos u toku

Hipotetički silogizam.
Naučno nedokazivo.
Ako neko umre zato što je primio transfuziju, nikada se neće dokazati da li bi preživeo da nije.
Takođe, ako bi neko umro zato što nije primio transfuziju, nikada se neće dokazati da li bi preživeo da jeste. Naročito jer naučna istraživanja iz dana u dan potvrđuju sve veće negativne reakcije-do smrti- od transfuzije.

Za odraslog zdravog čoveka, oko 70kg, prosečna količina krvi u organizmu je oko 5-5,5l. Minimalna količina krvi sa kojom neko može preživeti određeno kraće vreme, do ukazivanja hitne medicinske pomoći i prestanka krvarenja, je 1,5-2l. U slučaju da se nekome sa toliko malo količine krvi, da transfuzija od 2-3l, od posledica šoka na strano telo, organizam bi reaguvao burno, i neretko se to završava smrću.
,,Svaki organizam, pre ili kasnije, "registruje" prisustvo tuđeg tkiva težeći da ga odstrani, što za krajnju posledicu ima odstranjivanje stranog tkiva iz organizma. ’’
Ukoliko je to nemoguće, ishod može biti fatalan.

http://www.planeta.org.rs/03/5autotransfuzija.htm

Poslednja izmena:
ovo je tipicno slepo verovanje, fanatizam i zaista mi nije jasno kako neka organizacija sa takvim stavovima uopste moze da dobije titulu legitimne verske organizacije kada se svesno protivi moralnim nacelima sveta u kojem (trenutno) zivimo.

Nemožeš reći da su moralna načela ovog sistema stvari u kome živimo normalna i da je onaj koji im se suprotstavlja nenormalan. Da izuzmemo js, imaš gomile primera raznih psihologa, filozofa, budista, savremenih političara, borce za ljudska prava i drugih, koji se oštro suprotstavljaju ovom svetu.
takođe, ovaj svet je vrlo dobro svestan toga šta se u njemu dešava, šta je dobro a šta loše, i kuda to vodi.

ako sam ja zla zato sto mislim da je sprecavanje spasavanja (ovog) zivota duboko poremecen stav, onda neka nosim taj zig.
Ok. Vlastiti izbor. Ali previše striktan. Mnogi pesnici i umetnici su izvršili samoubistvo jer nisu videli suštinu i svrhu života u takvom sistemu sa sadašnjim moralnim merilima i vrednostima koje svi prihvataju i prlagođavaju im se. Da li ih treba osuđivati??? Čovek je biće sa emocionalnim, duhovnim i intelektualnim potrebama. ukoliko postane svestan njih, a nema načina da ih upotpuni, izgubiće svrhu i želju za životom u zlom svetu koji ga okružuje.
To je činjenica.
Motive za takve postupke jedino Bog može da razume i zna. Odluka je individualna.

ne protivim se ja beskrvnom lecenju ukoliko je moguce, ali ici iz krajnosti u krajnost je nista drugo do fanatizam.
Tačno. U određenom smislu.
elem ako je toliko bitan "onaj" zivot zasto se uopste truditi sa beskrvnim metodama lecenja?

Zato što je život sam po sebi vredan i predstavlja dar od Boga, kao i ljubav koja je utemeljena u njemu.i svaki dan, i svaki minut i svaka sekunda je vredna ako imaš smisao i sipravno gledište na život. I vredi dati sve od sebe za život i njegovo očuvanje. Ali ono što je u okviru ispravnih moralnih načela. A to su Božja. A ne izopačena načela ovog sveta, zasnovana na sebičnosti, ljubomori, mržnji i strahu...
gaziti preko ljudi, morala, pravde, ljubavi, samo da bi opsatao u ovakvom zlom okruženju, nemam nikakvog smisla. živeti na svoju i tuđu štetu.

samo zivi po bozijim zakonima i nema veze ako umres u tridesetoj bio si dobar hriscanin sigurno si zasluzio "onaj" zivot...po meni jako pogresni i licemernio stavovi. izvinjavam se ako vredjam pojednice ali i mene vredja ovakav nacin razmisljanja.

Poenta je ta da je Bog dao određene zapovesti i načela kako bi ljudima bilo dobro, kako bi bili zadovoljni sobom, imali mir i sveli mogućnost negativnih uticaja i zla na sebe na minimum.
Mnogi su to nepoštovanje iskusili na svojoj koži.
Kada je krv u pitanju, uopšte nije zanemariv broj onih koji su dobili neku zaraznu bolest, hiv, hepatitis, koji su umrli zbog negativne reakcije njihovog organizma na strano telo (krv), koji su kasnije u postoperativnom periodu imali velike probleme zbog transfuzije: kancer, ifarkt, smrt...itd...itd...

Nešto ti govorim na osnovu ličnog iskustva iz moje porodice i onoga što sam posmatrao kako reaguje jedan čovek i njegov organizam posle primanja samo nekih frakcija krvi...veruj mi, nimalo prijatan prizor za gledanje. telo koje se izvitoperuje i urla od bola, skače u krevetu, bolničari koji oberučke pokušavaju da obuzdaju čoveka čije su sve žile napete do tačke pucanja, znoj, koža koja počinje da krvari.... Ono što se može videti u filmovima, nije ni prineti realnom doživljaju.

Takođe, poznat je slučaj dvogodišnjeg deteta koje je zaraženo HIV-om preko transfuzije.
Šta misliš, kakav će mu život biti???
A možda bi preživelo operaciju da je lečeno beskrvnom metodom...

Svaki čovek ima pravo na izbor i za sebe želi najbolji, najsigurniji, najzdraviji, i u moralnom pogledu, koji je postavio sam Bog, naispravniji vid lečenja. Iz dana u dan, medicina potvrđuje sve veće negativne reakcije i ozbiljne posledice transfuzije. biblijsko načelo to samo potvrđuje.
Takođe, svako odgovara za svoje postupke. Individualno.
toliko..

Nemožeš reći da su moralna načela ovog sistema stvari u kome živimo normalna i da je onaj koji im se suprotstavlja nenormalan. Da izuzmemo js, imaš gomile primera raznih psihologa, filozofa, budista, savremenih političara, borce za ljudska prava i drugih, koji se oštro suprotstavljaju ovom svetu.
takođe, ovaj svet je vrlo dobro svestan toga šta se u njemu dešava, šta je dobro a šta loše, i kuda to vodi.
hmm nii bio tu kada se raspravljalo o relativnosti morala. moralna nacela biblije su itekako relativna i svet u kojem zivimo upravo to i koristi. zanimljivo, najglasniji su bili js koji su uporno tvrdili kako su zapovesti koje propisuje biblija apsolutna moralna nacela, iako u starom zavetu imamo jako lepe primere kada se zapovest npr. ne ubij krsi i opravdava. po meni jako licemerno. medjutim vidim da se ne drze tako slepo mmoralnih nacela biblije, vec jedan stih (kao i celu bibliju cini mi se) tumace bukvalno. ja te pitam ako js odbije da da krv detetu i dete usled gubitka krvi umre da li to moze da se tretira kao ubistvo? po meni itekako moze, medjutim to nije cudno buduci da smo bili svedoci izjava prvo bog, pa onda dete.

Ok. Vlastiti izbor. Ali previše striktan. Mnogi pesnici i umetnici su izvršili samoubistvo jer nisu videli suštinu i svrhu života u takvom sistemu sa sadašnjim moralnim merilima i vrednostima koje svi prihvataju i prlagođavaju im se. Da li ih treba osuđivati??? Čovek je biće sa emocionalnim, duhovnim i intelektualnim potrebama. ukoliko postane svestan njih, a nema načina da ih upotpuni, izgubiće svrhu i želju za životom u zlom svetu koji ga okružuje.
To je činjenica.
Motive za takve postupke jedino Bog može da razume i zna. Odluka je individualna.
ako nadjem link za temu o relativnosti morala stavicu ti. . mrzi me da pricam istu pricu opet....poenta je da si moje shvatanje morala potpuo pogresno shvatio
Zato što je život sam po sebi vredan i predstavlja dar od Boga, kao i ljubav koja je utemeljena u njemu.i svaki dan, i svaki minut i svaka sekunda je vredna ako imaš smisao i sipravno gledište na život. I vredi dati sve od sebe za život i njegovo očuvanje. Ali ono što je u okviru ispravnih moralnih načela. A to su Božja. A ne izopačena načela ovog sveta, zasnovana na sebičnosti, ljubomori, mržnji i strahu...
gaziti preko ljudi, morala, pravde, ljubavi, samo da bi opsatao u ovakvom zlom okruženju, nemam nikakvog smisla. živeti na svoju i tuđu štetu.
ne brini uskoro ce armagedon pa ce se svet ocistiti od zla.:lol:
bozija moralna nacela...molim te da mi ih navedes.

Kada je krv u pitanju, uopšte nije zanemariv broj onih koji su dobili neku zaraznu bolest, hiv, hepatitis, koji su umrli zbog negativne reakcije njihovog organizma na strano telo (krv), koji su kasnije u postoperativnom periodu imali velike probleme zbog transfuzije: kancer, ifarkt, smrt...itd...itd...
statistika mi nije jaca strana, ali i iskustva ti mogu reci da sam i vise nego zahvalna sto sam primila tudju krv pa moja deca danas imaju majku. p.s. nisu me ni pitali da li se ta odluka kosi sa mojim verskim ubedjenjima...nisu imali vremena.
Nešto ti govorim na osnovu ličnog iskustva iz moje porodice i onoga što sam posmatrao kako reaguje jedan čovek i njegov organizam posle primanja samo nekih frakcija krvi...veruj mi, nimalo prijatan prizor za gledanje. telo koje se izvitoperuje i urla od bola, skače u krevetu, bolničari koji oberučke pokušavaju da obuzdaju čoveka čije su sve žile napete do tačke pucanja, znoj, koža koja počinje da krvari.... Ono što se može videti u filmovima, nije ni prineti realnom doživljaju.
:zcepanje: mozda su takvi ljudi bili ubedjeni da je primiti tudju krv zlo. znas li ti sta je autosugestija...cudo...
a vrlo je verovatnoi da je uzrok tim bolovima nesto drugo a ne krv koju je primio....iz licnog iskustva mogu da potvrdim da ovo nije istina. cak stavise zaprepastili su se kako sam se brzo oporavila :)

Vezano za nadoknadu krvi usled velikog gubitka:

Dr peter carmel – chairman of the department of neurological surgery university hospital, newark, new jersey, u.s.a. – postje nove metode hemodilucija i reinfuzija koje su prihvatljive za one čiji verski propisi zabranjuju transfuziju krvi.
U suštini, kod pacijenta se napravi zatvoreni kružni tok. Iz pacijenta se odvodi krv koja je i dalje povezana sa njim. I tu krv nadopunjujemo tečnostima. Tako se dobija razređena krv te stoga pacijent gubi samo razređenu krv umesto pune tj, koncentrisane krvi.

U našoj bolnici koristimo tu metodu, posebno kada očekujemo velike gubitke krvi - dr aryeh shander, chief of anesthesiology and critical care englewood hospital, new jersey, u.s.a.
Dr concha lawand- to je jako dobra metoda u operacijama sa velikim gubicima krvi, i to ne samo za JS.

Hypervolemic hemodilution means simply infusing extra fluid (such as saline, Hemaccel, etc) into the patient. Their circulating blood volume is thus increased, meaning that they can afford to lose quite a lot more blood than they would otherwise.

A što ne daš link, da ljudi vide celu priču, ne citate izvučene iz konteksta?

http://www.noblood.org/transfusion-alternatives/2662-question-re-hemodilution

Izgleda da si stvarno prevideo ili ne želiš da vidiš ovu sliku koju sam juče postavio i zamolio te da se izvineš Miki.

WT1919_Seite_043-1.jpg

Drugima se izvinjavam zbog ponavljanja slike ,ali izgleda da Smeško ne vidi sliku.

Dragi moj poelbusteru

Neće me čuditi ako za kratko se ovde bude pojavio i taj tvoj blizanac Gerica samo zato što gde je lonac tu je i poklopac, drugo. Već sam rekao da se ja ne bavim ovim vašim opsesijama i zabludama, zaključio sam da ste za nijansu jedni od drugog teži ili lakši bolesnici po tim pitanjima, ista opsesija, ista opsednutost, a sada pročitaj moj post iz:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT?p=20916488&viewfull=1#post20916488 pa daj tvoj argumentovani komentar ako imaš ako nemaš nikom ništa.
Poenta jeste ovo: Uvaženi ti tvoj Gospodin Mika koji decenijama studira JS LAŽE neupućene forumaše da citira Kulu od 1 Aprila 1919 sa 6414 strana, umesto toga dotični Mika kopypaste iz otpadničkog linka. Eto toliko o tom vašem poštenju posvećenosti Adventizma jedine Isusove Crkve zadnjeg vremena sa darovima proricanja a sada ti drgi moj poelbuster kao njegov advokat da mi u zrno pržene kafe kako ti znaš pokažeš gde tu piše to što Mika citira sa copy-paste, jednostavno zar ne. I da obijasniš uvaženom Miki koliko stranica ima ta Kula od 1 Aprila iz 1919.
Završili smo priču oko vašeg senila kada je u pitanju vaša pakosna i zlobna zabluda Kulom i Stražara, Ruterdorfom ili kuća prinčeva, piramide ...i buba švabe, vukodlake, đavole ili sotone što vam igraju pred očima ali ostali bakrači što se vama vrte po glavi.
Pošto mene ne tangira mnogo ta vaša opsednutost sa JH, ali što je previše previše je pa da tako naočigled LAŽETE, neviđeno.
Poželjno je da mi vi pokažite malo i tog duhovnog znanja! recimo da mi obijasnite šta ste svatili iz Marka 12,29

Poslednja izmena:
:zcepanje: mozda su takvi ljudi bili ubedjeni da je primiti tudju krv zlo. znas li ti sta je autosugestija...cudo...
a vrlo je verovatnoi da je uzrok tim bolovima nesto drugo a ne krv koju je primio....iz licnog iskustva mogu da potvrdim da ovo nije istina. cak stavise zaprepastili su se kako sam se brzo oporavila :)

Pozdravljam

Sve je to lepo, sve ja to razumem ali hoću da mi ti izjasniš i ovo:

Dela. 20,26. Zato vam svjedočim u današnji dan da sam ja čist od krvi sviju;

Da li možeš reći kako si u današnji dan čista od tuđe krvi?

Acts 15,29 uzdržavati se od mesa žrtvovana idolima, od krvi, od udavljenoga i od bludništva. Budete li se toga držali, dobro ćete učiniti. Živjeli!

Da li si se uzdržala od ovih ovde navedenih stvari?

Unapred hvala na tvom trudu.

Tako je Logcaru, ali nazivajte svoje sagovornike pogrdnim imenima kao: L A Z ES i onda kad istinu govore.,
to otkriva dublje teolosko poznavanje Biblije Novi svet.

Ja više koristim riječ NEISTINA za one koji govore nešto netočno o nama.

Međutim, kako da nazivam one koji lažu, imaš prijedlog ?

Želiš da kažeš kako osobe koje nisu Jehovini Svjedoci bolje poznaju naš prijevod Biblije nego mi sami ?

Na temelju čega zasnivaš svoje tvrdnje ?

Propovjedanje u Mađarskoj

Jedna sestra redovito dobiva mlijeko u bocama koje joj žena koja ga donosi stavlja u vrećicu obješenu na ogradi. Jednog dana, kad je u vrećicu stavljala prazne boce, sestra je ubacila i traktat Želite li saznati istinu? Ugodno se iznenadila kad je dostavljačica mlijeka sljedećeg dana uz svježe mlijeko ostavila i poruku s nekoliko pitanja vezanih uz traktat te je napisala da bi željela dobiti Bibliju. Sestra je odmah posjetila tu ženu na farmi na kojoj živi i započela s njom proučavati Bibliju uz pomoć knjige Što Biblija doista uči? Žena je prije toga u raznim crkvama tražila odgovore na svoja pitanja, ali nije uspjela utažiti svoju duhovnu glad. Ustvari, dok je tražila odgovore, javila su joj se još neka druga pitanja. Kad je jedna od njenih kćeri također pokazala velik interes za istinu, sestra joj je dala knjigu Uči od Velikog Učitelja. Žena je objasnila da se ranije njena kći često noću budila jer je imala noćne more. No otkad je pročitala nekoliko poglavlja iz te knjige, manje se plaši i noću mirno spava. Biblijski tečaj se nastavio, a žena sa svoje dvije kćeri redovito dolazi na nedjeljne sastanke.

“Brzo dođite i pomozite mi!”

Cristina i Manel, dvije sestre u punovremenoj službi u Italiji, nudile su traktat Želite li saznati istinu? u jednom seoskom području u srednjoj Italiji. Kad su se približile jednoj kući, čule su buku iz dvorišta iza kuće. Čim ih je gazdarica ugledala, povikala je: “Brzo dođite i pomozite mi!” Kad su sestre pojurile k njoj, vidjele su da pokušava spriječiti ogromnu ljutitu svinju da pobjegne iz svinjca. Vrata su bila potrgana, a žena se bojala da joj svinja ne pobjegne u obližnju šumu. Bila je sama i očajnički je pokušavala držati vrata kako ih svinja ne bi otvorila. “Držite vrata dok ne pronađem nešto čime ću ih podbočiti”, povikala je žena Cristini. Ona je odmah odgovorila da se jako boji svinje. Tada je žena dala Manel bundevu i nož te rekla: “Ne bojte se! Samo joj bacajte komade bundeve da je zaokupite dok ne nađem neku dasku.” Žena je tada otišla i nije se vraćala nekoliko minuta. Cristina je za to vrijeme molila Manel da brže baca hranu svinji, ali njoj je bilo teško rezati bundevu jer je kora bila jako tvrda. Na koncu se žena vratila i popravila vrata. S velikim je olakšanjem rekla: “Vas dvije poslao je sam Bog! “U pravu ste, gospođo!” odgovorile su te izvadile traktat i pokazale joj ga. Žena je odmah rekla: “Ovo je previše važno da bismo o tome pričale stojeći ovdje. Moramo sjesti i u miru porazgovarati.” Stoga je donijela stolice te im je, dok su sjedile u dvorištu i uživale u suncu, postavljala mnogo pitanja i pažljivo, sa zanimanjem slušala što joj govore. Kasnije su se dogovorile da počnu proučavati Bibliju. Cristina i Manel rekle su da ovo iskustvo mogu zahvaliti svinji koja je pokušala pobjeći baš u pravi trenutak.

IZVOR : http://www.watchtower.org/c/index.html ( Godišnjak Jehovinih Svjedoka 2010. )

Poslednja izmena:
[/SIZE]

Dragi moj poelbusteru

Neće me čuditi ako za kratko se ovde bude pojavio i taj tvoj blizanac Gerica samo zato što gde je lonac tu je i poklopac, drugo. Već sam rekao da se ja ne bavim ovim vašim opsesijama i zabludama, zaključio sam da ste za nijansu jedni od drugog teži ili lakši bolesnici po tim pitanjima, ista opsesija, ista opsednutost, a sada pročitaj moj post iz:
http://forum.krstarica.com/showthread.php/500193-DUHOVNI-RAT?p=20916488&viewfull=1#post20916488 pa daj tvoj argumentovani komentar ako imaš ako nemaš nikom ništa.
Poenta jeste ovo: Uvaženi ti tvoj Gospodin Mika koji decenijama studira JS LAŽE neupućene forumaše da citira Kulu od 1 Aprila 1919 sa 6414 strana, umesto toga dotični Mika kopypaste iz otpadničkog linka. Eto toliko o tom vašem poštenju posvećenosti Adventizma jedine Isusove Crkve zadnjeg vremena sa darovima proricanja a sada ti drgi moj poelbuster kao njegov advokat da mi u zrno pržene kafe kako ti znaš pokažeš gde tu piše to što Mika citira sa copy-paste, jednostavno zar ne. I da obijasniš uvaženom Miki koliko stranica ima ta Kula od 1 Aprila iz 1919.
Završili smo priču oko vašeg senila kada je u pitanju vaša pakosna i zlobna zabluda Kulom i Stražara, Ruterdorfom ili kuća prinčeva, piramide ...i buba švabe, vukodlake, đavole ili sotone što vam igraju pred očima ali ostali bakrači što se vama vrte po glavi.
Pošto mene ne tangira mnogo ta vaša opsednutost sa JH, ali što je previše previše je pa da tako naočigled LAŽETE, neviđeno.
Poželjno je da mi vi pokažite malo i tog duhovnog znanja! recimo da mi obijasnite šta ste svatili iz Marka 12,29
[/SIZE]

Za nekog tvrdi da živi u duhovnom raju je tvoje izražavanje veoma ružno.
Reprint Kule stražare od 1919 godine ima ukupno 273 strane.
Kako i zašto je došlo do toga da Kula stražara sama tako obeležava strane niti znam niti moram da znam.
Činjenica jeste da sam ti postavio stranicu o kojoj ste govorili na kojoj se vidi da Mika nije ništa slagao.
Jako je lako optužiti nekog da laže,ali na osnovu iznetih činjenica se sve vidi,pa neka zaključi svako kako misli da je ispravno.

Nisam ti ja kriv što Jehovini svedoci imaju toliko Kula stražara koje niko ne sme više da vidi pa sad ne priznajete da su slike koje postavim iz Kule stražare.
Ali ako tako izgleda istina u kojoj žive Jehovini svedoci drago mi je što pokazuješ kako izgleda istina i duhovni raj u kojem živite.

Rado ću postaviti još primera iz knjiga Kule stražare koje same dokazuju da je doktrina Jehovinih svedoka potpuno antihrišćanska.
Kao što sam već spomenuo,posedujem sve što je Kula stražara ikada izdala na engleskom ,ali i poprilično na našem.
Zar to nije lepo da neko ima sve knjige Kule stražare?
Po tebi je to opsednutost?
Ja mislim da je tebi krivo što sve te knjige uopšte postoje i što se njima lako može dokazati antihrišćanska doktrina Kule stražare.
Da li si primetio,iz knjiga Kule stražare-ne iz nekih drugih "otpadničkih"knjiga nego ISKLJUČIVO Kule stražare.

Tko je rekao da je bila jabuka ?

Hebrejska riječ tappúach, koja se obično prevodi s “jabuka”, pojavljuje se u Bibliji više puta, ali se ne upotrebljava u vezi s “drvetom spoznaje dobra i zla”.

Odakle onda potječe tradicionalna predodžba da je zabranjeni plod bio jabuka ?

Prema knjizi Plants of the Bible od H. N. Moldenke, ta je predodžba “nesumnjivo rezultat utjecaja umjetnika Srednjeg vijeka i Renesanse, koji su je tako prikazivali”. O poznatoj slici Adam prima jabuku od Eve od Petera Paula Rubensa (1577. — 1840.), koja se nalazi u jednoj galeriji slikarstva u Haagu, Moldenke piše: “Plodovi na drvetu spoznaje dobra i zla, u čijim se granama našla zmija, bili su jabuke. I to je vjerojatno jedna od slika, kojima danas zahvaljujemo nadaleko rašireno krivo shvaćanje da je drvo jabuke biblijsko drvo.”

O slici Adam i Eva od njemačkog dvorskog slikara Lucas-a Cranach-a d. A. (1472. — 1553.) na kojoj je prikazan plod jabuke, Moldenke kaže da su renesansni slikari “rado koristili svoje pravo da se pri izboru nekog predmeta oslone na svoju moć predočivanja”. I ostali umjetnici tog vremena poput Tintoreta i Ticijana, jednako su postupali slikajući na tu temu.

Među prve, koji su pisanim putem izrazili predodžbu o tome da se radilo o jabuci, ubrajamo vjerojatno poznatog engleskog pisca John-a Milton-a. U svom djelu Izgubljeni raj (1667.) pisao je o kušnji, na koju je zmija navela Evu ponudivši joj jabuku. Dakle, jedan od najpoznatijih mitova kršćanstva ne potječe iz Riječi Božje, nego od krivo vođene moći predočivanja umjetnika i pjesnika. O kojem se plodu uistinu radilo? Biblija to ne kaže, jer nije bio odlučujući plod, nego to da je čovjek bio neposlušan.

IZVOR : http://www.watchtower.org/c/index.html ( Probudite se! 8.1.1986. )

Poslednja izmena:

WT1919_Seite_043-1.jpg

Poelbusteru mnogo yti hvala sto si to priolozio ako ikako bude moguce da Smesku otvorimo oci, ne samo sta sam ja postirao nego i da su to
izmisljene price sa ciljem da zavode najivne i neuke.

Eto Smesko sad si dobio sto si trazio, pa mozes li nam sada reci ko to ovde govori NESISTINU?

Strucnjak ti je dokazao da se ne radi o nikakvom otpadnickom izdanju, i ta manipulacija ti je propala:

SMESKO DA SI TI COVEK PA MAKAR I NE BIO HRISCANIN, POSLE OVOLIKIH DOKAZA I SRAMOTE KOJU SI OVDE POKAZAO,
TREBALO BI DA SE IZVINES I DA IDEMO DALJE.

RECI NAM SADA ZA KOGA ONDA BISMO TREBALI DA SE MOLIMO?

Pored svga nadam se da su ti se otvorile oci i da vidis koga sledic.

zelim ti sve najbolje

Umesto da se pridruzi svome bratu Smesku i pomogne mu da odbrane "istinu", Mudri logicar nam prica o jabukama i kruskama.

Pa ovo zbilja i jeste pravi humor
To su sve metode kojima pokusavaju da zabasure istinu koju smo izneli.

To mi lici na Rodeos, one sto vrse akrobacije sa bikovima.
Da bi odveli bika drugim puitem, a ne kuda on zeli, oni mu pred oci stave crvenu krpu i bik ih sledi.

Ali prijatelji, mi nismo bikovi.

Hvala na humoru zaista je dobar

Trebamo li držati tjedni dan počinka ?
'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
Krajem 1980-ih male grupe metodista izašle su na ulice Suve, glavnog grada Fidžija. Muškarci, žene i djeca, obučeni kao da idu u crkvu, postavili su barikade na 70 mjesta u gradu. Blokirali su sav teretni i putnički promet, uključujući i domaće i međunarodne letove.

Zašto su to učinili ?

Tražili su da se u zemlji ponovno uvede strogo držanje dana počinka.

U Izraelu svaka nova višekatnica izgrađena nakon 2001. mora imati barem jedno dizalo koje se automatski zaustavlja na svakom katu.

Zašto ?

Zato da pobožni Židovi koji od petka navečer do subote navečer drže šabat, to jest dan počinka, ne bi morali “raditi”. Naime čak se i pritiskanje dugmadi u dizalu smatra radom.

U Tongi, kraljevini u južnom dijelu Tihog oceana, nedjeljom je zabranjen svaki posao. Obustavlja se sav zračni i pomorski promet. Svaki ugovor koji se potpiše tog dana smatra se nevažećim. Prema ustavu Tonge svi građani, bez obzira na svoja vjerska uvjerenja, nedjelju trebaju “smatrati svetom”.

Zašto ?

Zato da bi se u cijeloj zemlji držao dan počinka.

Kao što pokazuju navedeni primjeri, mnogi ljudi smatraju da Bog od njih zahtijeva da drže tjedni dan počinka. Ustvari, neki kažu da je držanje tog dana izuzetno važno i vjeruju da o njemu ovisi naše vječno spasenje. Neki čak misle da je to najvažnija Božja zapovijed.

Odakle potječe dan počinka ?
-------------------------------------------
Hebrejska riječ “šabat” znači “počinak, odmor, mirovanje”. Iako u biblijskom izvještaju zapisanom u Prvoj knjizi Mojsijevoj stoji da je Jehova Bog sedmi dan “stao počivati” od stvaranja, Božji je narod tek u Mojsijevo vrijeme dobio zapovijed da drži dan počinka, odnosno šabat, koji je trajao 24 sata. Nakon što su Izraelci 1513. pr. n. e. izašli iz Egipta, Jehova im je čudom davao manu u pustinji. O sakupljanju mane dobili su sljedeću uputu: “Šest ćete dana skupljati, ali sedmi je dan dan počinka. Tada toga neće biti”. Biblijski izvještaj u nastavku kaže da je “narod počivao sedmoga dana”, od zalaska sunca u petak do zalaska sunca u subotu. Ubrzo nakon što su Izraelci dobili te upute, Jehova im je dao zakon o držanju dana počinka, koji je uvrstio među Deset zapovijedi danih Mojsiju. Četvrta je zapovijed djelomično glasila: “Sjećaj se dana počinka i neka ti je svet. Šest dana radi i obavljaj sav svoj posao. A sedmoga je dana dan počinka posvećen Jehovi, Bogu tvojemu”. Tako je držanje dana počinka za Izraelce postalo sastavni dio života.

Je li Isus držao tjedni dan počinka ?
----------------------------------------------------
Da, držao ga je. Biblija o Isusu kaže: “Kad se navršilo vrijeme, Bog je poslao svojega Sina, rođenog od žene i podložnog zakonu”. Isus je bio rođen kao Izraelac i stoga je bio pod Mojsijevim zakonom, koji je uključivao i zakon o držanju dana počinka. Savez zakona bio je ukinut tek nakon Isusove smrti. Ako znamo kad su se ti događaji odigrali, bolje ćemo razumjeti Božje gledište o danu počinka. Istina, Isus je rekao: “Ne mislite da sam došao obezvrijediti Zakon ili Proroke. Nisam došao obezvrijediti, nego ispuniti!”

No što znači izraz “ispuniti” ?

Prikažimo to jednim primjerom: Građevinski poduzetnik ispunit će ugovor kojim se obavezao da će izgraditi zgradu ako taj objekt dovrši do kraja, a ne ako podere ugovor. No kad obavi posao u skladu s očekivanjima naručitelja, ispunio je obaveze navedene u ugovoru i više nije dužan držati ga se. Slično tome Isus nije ukinuo Zakon, odnosno “poderao ugovor”, nego ga je u potpunosti ispunio. Kad je Zakon bio ispunjen, Božji ga se narod više nije morao držati.

Kršćani i dan počinka
--------------------------------
Jesu li kršćani obavezni držati tjedni dan počinka s obzirom na to da je Krist ispunio Zakon ?

Apostol Pavao je pod nadahnućem odgovorio na to pitanje: “Zato neka vam nitko ne govori što da jedete i pijete i neka vam ne zapovijeda da slavite blagdane ili mlađake ili subote, jer je to tek sjena onoga što dolazi, a sama je stvarnost Krist”. Te nadahnute riječi ukazuju na to da se značajno promijenilo ono što Bog traži od svojih slugu.

Zašto je došlo do te promjene ?

Zato što su kršćani pod novim zakonom, “zakonom Kristovim”. Savez zakona koji je Jehova preko Mojsija sklopio s Izraelom bio je ukinut kad ga je Isus svojom smrću ispunio.

Je li zapovijed o držanju dana počinka također bila ukinuta ?

Da. Nakon što je rekao da smo “oslobođeni Zakona”, Pavao se osvrnuo na jednu od Deset zapovijedi. Dakle Deset zapovijedi, pa tako i zakon o držanju dana počinka, dio su tog Zakona, koji je bio ukinut. Stoga Božji sluge više ne moraju držati tjedni dan počinka. Kršćani trebaju obožavati Boga na drugačiji način nego stari Izraelci. Tu promjenu možemo prikazati jednim primjerom: Neka država odlučila je promijeniti svoj ustav. Kad novi ustav stupi na snagu, građani više nisu obavezni pridržavati se staroga. Neki zakoni u novom ustavu jednaki su onima u starom, no drugi se razlikuju. Stoga bi građani trebali pažljivo proučiti novi ustav kako bi saznali koji se zakoni sada primjenjuju. Osim toga svaki bi lojalni građanin trebao znati kad je novi ustav stupio na snagu. Slično tome Jehova Bog dao je izraelskom narodu više od 600 zakona, uključujući i 10 glavnih. Među njima bili su zakoni o moralu, žrtvama, zaštiti zdravlja i danu počinka. No Isus je rekao da će njegovi pomazani sljedbenici sačinjavati novi “narod”. Od 33. godine taj narod ima novi “ustav”, koji se temelji na dva osnovna zakona — jedan zahtijeva da ljube Boga, a drugi da ljube svoje bližnje. Iako “zakon Kristov” sadrži zapovijedi koje su slične onima u Zakonu koji je dobio Izrael, ne bi nas trebalo iznenaditi što se neki zakoni ipak jako razlikuju, a neki više nisu ni potrebni. Zakon o držanju tjednog dana počinka jedan je od zakona koje više nije potrebno držati.

Je li Bog promijenio svoja mjerila ?
--------------------------------------------------
Znači li ukidanje Mojsijevog zakona i uspostava Kristovog zakona da je Bog promijenio svoja mjerila ?

Nipošto. Kao što roditelj prilagođava pravila koja postavlja svojoj djeci, ovisno o njihovom uzrastu i različitim okolnostima, tako je i Jehova prilagodio zakone koje njegov narod treba držati. Apostol Pavao to objašnjava na sljedeći način: “Prije nego što je došla vjera, bili smo čuvani pod zakonom, predani u zatočeništvo, čekajući vjeru koja se trebala objaviti. Tako nam je Zakon bio odgajatelj koji nas je vodio do Krista, da budemo proglašeni pravednima zbog vjere. A otkako je došla vjera, više nismo pod odgajateljem”.

Kako se Pavlovi argumenti mogu primijeniti na dan počinka ?

Razmislite o sljedećoj usporedbi: Određeni dan u tjednu učenici u školi imaju neki predmet, naprimjer obradu drva. Od njih se očekuje da taj dan uče kako se obrađuje drvo. No kad se zaposle, vještine koje su stekli trebat će koristiti svaki dan, a ne samo određeni dan u tjednu. Slično tome dok su bili pod Zakonom, Izraelci su jedan dan u tjednu morali odvajati za odmor i službu Bogu. S druge strane kršćani moraju služiti Bogu svaki dan, a ne samo jednom tjedno.

Je li dakle pogrešno svaki tjedan odvojiti jedan dan za odmor i službu Bogu ?

Ne, nije. Božja Riječ odluku o tome prepušta svakom pojedincu. Naime ona kaže: “Netko smatra da je jedan dan važniji od drugoga, a drugi smatra da su svi dani jednaki. Neka svatko bude posve uvjeren u svoje mišljenje”. Iako neki smatraju da je jedan dan važniji od drugih, Biblija jasno pokazuje da Bog ne očekuje od kršćana da drže tjedni dan počinka.

Umesto da se pridruzi svome bratu Smesku i pomogne mu da odbrane "istinu", Mudri logicar nam prica o jabukama i kruskama.

Pa ovo zbilja i jeste pravi humor
To su sve metode kojima pokusavaju da zabasure istinu koju smo izneli.

To mi lici na Rodeos, one sto vrse akrobacije sa bikovima.
Da bi odveli bika drugim puitem, a ne kuda on zeli, oni mu pred oci stave crvenu krpu i bik ih sledi.

Ali prijatelji, mi nismo bikovi.

Hvala na humoru zaista je dobar

A koju ste to istinu iznesli ?

Tko je rekao da je bila jabuka ?

Hebrejska riječ tappúach, koja se obično prevodi s “jabuka”, pojavljuje se u Bibliji više puta, ali se ne upotrebljava u vezi s “drvetom spoznaje dobra i zla”.

Odakle onda potječe tradicionalna predodžba da je zabranjeni plod bio jabuka ?

Prema knjizi Plants of the Bible od H. N. Moldenke, ta je predodžba “nesumnjivo rezultat utjecaja umjetnika Srednjeg vijeka i Renesanse, koji su je tako prikazivali”. O poznatoj slici Adam prima jabuku od Eve od Petera Paula Rubensa (1577. — 1840.), koja se nalazi u jednoj galeriji slikarstva u Haagu, Moldenke piše: “Plodovi na drvetu spoznaje dobra i zla, u čijim se granama našla zmija, bili su jabuke. I to je vjerojatno jedna od slika, kojima danas zahvaljujemo nadaleko rašireno krivo shvaćanje da je drvo jabuke biblijsko drvo.”

O slici Adam i Eva od njemačkog dvorskog slikara Lucas-a Cranach-a d. A. (1472. — 1553.) na kojoj je prikazan plod jabuke, Moldenke kaže da su renesansni slikari “rado koristili svoje pravo da se pri izboru nekog predmeta oslone na svoju moć predočivanja”. I ostali umjetnici tog vremena poput Tintoreta i Ticijana, jednako su postupali slikajući na tu temu.

Među prve, koji su pisanim putem izrazili predodžbu o tome da se radilo o jabuci, ubrajamo vjerojatno poznatog engleskog pisca John-a Milton-a. U svom djelu Izgubljeni raj (1667.) pisao je o kušnji, na koju je zmija navela Evu ponudivši joj jabuku. Dakle, jedan od najpoznatijih mitova kršćanstva ne potječe iz Riječi Božje, nego od krivo vođene moći predočivanja umjetnika i pjesnika. O kojem se plodu uistinu radilo? Biblija to ne kaže, jer nije bio odlučujući plod, nego to da je čovjek bio neposlušan.

IZVOR : http://www.watchtower.org/c/index.html ( Probudite se! 8.1.1986. )

Da nije paradajz bio u pitanju?:rotf::rotf::rotf:

Svi se pitaju sta se desilo sa Smeskom?
Ja evo nekoliko dna cekam da se Smesko jasno izrazi koje je moj veliki greh da me toliko javno naziva lazovom?
Molio sam ga da mi precizno definiste koje je moja grska, sto sam postirao casopis Kulu strazaru, jedini kanal "istine"?

Medjutim, Smesko se privremeno izpario, a znate li za sto?

Poslao je ceo slucaju u centralu Korporacije Kule strazare i ceka odgovor.

U Kuli su odmah dali uzbunu, kao da dolazi ciklon ili Tzunami.
Jos do sada nikad nisu imali ovako tezak slucaj.
Pozvali su i onog jevresjskor advokata koji je mutio zajedno sa Raterfordom, ali i on se nasao u muci i ne zna za resenje.

OD SMESKA OCEKUJEM KONKRETNU DEFINISIJU MOGA GREHA za iznosenje teksta ic KULE STRAZARE, ILI JAVNO IZVINJENJE.
Zanaj da pobeci neces, gde god da se sakrijes nacicemo te.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back