Vlasi Zaječara i Svrljiga

Aljoša Ljotić

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
139
To su praktički Rumuni,zar ne?
Oni imaju veze sa vlaškim nasleđem utoliko što se jasno vidi da pripadaju arumunskom stanovništvu.
To znači da i ostali spomenuti Vlasi u istoriji ostalih republika imaju zajedničke veze?
Svi su poreklom iz Vlaške,dakle Rumuni..

Аха, а пошто Влаха има све до Истре на Балкану, и све до Британије, Румунија баш има јаку дијаспору. Само што сви они још увек не знају да су Румуни..

Аха, а пошто Влаха има све до Истре на Балкану, и све до Британије, Румунија баш има јаку дијаспору. Само што сви они још увек не знају да су Румуни..

Ne znam za njihovu dijasporu diljem Evrope, ali je na Balkanu poznata,
ne bas i sasvim jasna.Meni je u celoj toj prici oko Vlaha jedino cudno, a to
niko ne ume da obajsni, zasto se recimo u Bosni,Dalmaciji,verovatno
i u Istri taj naziv Vlah ili Vlahinja koristi zapravo za Srbe?

Dalmatinci ce reci da sve sto nije pored rive ,to su Vlaji, ali nije tako,savrseno
dobro razlikuju katolike od pravoslavaca ma gde ovi ziveli.

Usput Zajecar i Svrljig i nisu bas vlashka naselja.

Pored Zajecara ima vlashkih sela, ali ima i torlackih, u samom Zajecaru
ima Vlaha koliko i katolika recimo. Za Svrljig nikada nisam cula da tamo zive Vlasi.,

Oni imaju veze sa vlaškim nasleđem utoliko što se jasno vidi da pripadaju arumunskom stanovništvu.
To znači da i ostali spomenuti Vlasi u istoriji ostalih republika imaju zajedničke veze?

Nije bre tako
A sigurno da oko granice ima na nasoj strani i rumuna ali vlasi nisu isto sto i rumuni ...

Svi ti vlasi se izjasnjavaju kao Srbi, tako da njih bas briga za rumunsko poreklo. Mada lepo je da se zna Vlaski jezik. :)

Ne znam za njihovu dijasporu diljem Evrope, ali je na Balkanu poznata,
ne bas i sasvim jasna.Meni je u celoj toj prici oko Vlaha jedino cudno, a to
niko ne ume da obajsni, zasto se recimo u Bosni,Dalmaciji,verovatno
i u Istri taj naziv Vlah ili Vlahinja koristi zapravo za Srbe?

Dalmatinci ce reci da sve sto nije pored rive ,to su Vlaji, ali nije tako,savrseno
dobro razlikuju katolike od pravoslavaca ma gde ovi ziveli.

ima Vlaha koliko i katolika recimo. Za Svrljig nikada nisam cula da tamo zive Vlasi.,

Svrljig je Srpsko selo, a ne Vlasko, tako da Svrljig nema veze sa vlasima.

Vlasi iz Svrljiga? Nikad cuo za Vlahe u Svrljigu. U Zajecaru i okolini ima Vlaha, ali nisu brojniji od Srba. U Zajecaru i okolini ima puno doseljenika najvise iz nasih juznih krajeva. Ima i nesto malo doseljenika iz nasih dinarskih krajeva. A sta mislis za Petrovac na Mlavi, da li mislis da tu zive iskljucivo Vlasi?

Svrljig je dobio naziv po vlaskoj reci, pa su sad pravili na tu temu razne spekulacije, ali mi nije poznato tamo sada zive Vlasi. Sadasnje stanovnistvo Svrljigi je uglavnom poreklom iz Nisa, tj. okoline, a prvobitni stanovnici Svrljiga imali su pomalo kose oci, niko nezna od koga su to pokupili, Karadjordje ih je naselio u okolinu Beograda, da bi ih zastiti od Turaka, kada su se vodile borbe na potezu Nis-Svrljig, oni su recimo osnovali selo Palilulu, koje je danas deo Beograda. Eto da se pohvalim sta sve znam :P

Svrljig je dobio naziv po vlaskoj reci, pa su sad pravili na tu temu razne spekulacije, ali mi nije poznato tamo sada zive Vlasi. Sadasnje stanovnistvo Svrljigi je uglavnom poreklom iz Nisa, tj. okoline, a prvobitni stanovnici Svrljiga imali su pomalo kose oci, niko nezna od koga su to pokupili, Karadjordje ih je naselio u okolinu Beograda, da bi ih zastiti od Turaka, kada su se vodile borbe na potezu Nis-Svrljig, oni su recimo osnovali selo Palilulu, koje je danas deo Beograda. Eto da se pohvalim sta sve znam :P

Cini mi se da je neko i Bugare naseljavao oko Beograda ,al ne mogu da se setim gde sam to procitao ?:think:
Mozda su Hrvati(Avari):mrgreen: kosooki
Salim se naravno

Vlasi i Srbi dele i delili su istu pravoslavnu veru, i zato su tekom istorije i spojili.
Vlasi su imali svoj jezik i odevanje,kulturu i običaje koji je nestao tekom asimialcije od Makedonije do Hrvatske i Istre.
Ne sumnjam,da su Vlasi Svrljiga i Zaječara isti potomci kao i ovi raseljeni od vremena turskih provala.
U pravilu,tehnički oni nisu Rumuni nego Arumuni.To je opšti naziv za Rumune koji žive izvan Rumunske.

Vlasi iz Svrljiga? Nikad cuo za Vlahe u Svrljigu. U Zajecaru i okolini ima Vlaha, ali nisu brojniji od Srba. U Zajecaru i okolini ima puno doseljenika najvise iz nasih juznih krajeva. Ima i nesto malo doseljenika iz nasih dinarskih krajeva. A sta mislis za Petrovac na Mlavi, da li mislis da tu zive iskljucivo Vlasi?

Pa ne znam za to,ali što se tiče Svrljiga i Zaječara šta nisu tamo Vlasi politički organizovani?

Rumunski toponimi u istočnoj Srbiji: Berbatovo, Bukurovac, Bučum, Valuniš, Korbevac, Maržini, Merdželat, Svrljig, Surdulica, Tumba, Džepa,...

U pitanju je istočno-balkanski romanski jezički masiv, stoga se slobodno može reći rumunski, pogotovo ako su ime dali proto-Rumuni i sami.

Vlasi i rec vlaski potice od Velike Vlaske,postojala je i Mala.

Rumunija je bila totalno rascepkana,nije bas bila ni drzava, a i jezik je tek pre pedesetak godina
standardizovan., Jezik kojim govore nasi Vlasi neki je arhaican,jako siromasan, za reci koje ne znaju,
tipa "opshtina", samo dodaju clan "la" i mirna Backa.

I da,u Zajecaru nema Vlaha, ili ih ima isto koliko i Hrvata,znaci nisu vredni pomena.

Ako ih i ima, uopste to ne potenciraju,imaju imena i prezimena kao i ja,recimo,
tako da je savrseno svejedno da li su Vlasi ili nisu.

ahh po toj logici retroromansko stanovnistvo Svajcarske su Rumuni ;)

Zašto? U kakvoj su vezi ti Retoromani sa Rumunima?

Румуни се као народ обликују тек у XIX веку, пре тога се ради о мноштву кнежевина и неповезаних територија.

Ovo je netačno. Rumunija je ono što mi zovemo, distinkcije radi, Vlaškom, a isto je netačno da je su u pitanju nepovezane teritorije!

Zamisli da neko kaže da se Srbi kao narod formiraju tek u XIX stoljeću? Ustvari to i rade, oni mitomani kao npr. DUKLJANIN ili Bosniak...

Ovo je netačno. Rumunija je ono što mi zovemo, distinkcije radi, Vlaškom, a isto je netačno da je su u pitanju nepovezane teritorije!

Zamisli da neko kaže da se Srbi kao narod formiraju tek u XIX stoljeću? Ustvari to i rade, oni mitomani kao npr. DUKLJANIN ili Bosniak...

Срби се и формирају као нација у XIX веку, онда када се формирају и друге европске нације, италијанска, немачка итд... Али у средњем веку смо постојали као народ, народ који је имао феудалну државу.
Румунија није имала ништа слично, нити је постојао румунски народ, па се никако не може говорити о некаквим Румунима у нпр. Истри, или Неготинској Крајини. Румунија и Влашка стоје отприлике у односу у ком стоје Србија и Југославија, сем што је пројекат стварања румунске нације успео, а југословенске пропао.

Влаха и потомака Влаха има по целој Европи, али се само у Србији покушава протурање идеје да су они Румуни, на коју ми наравно наседамо.

Poslednja izmena:

Back