Početno čitanje i pisanje

gost 149754

Poznat
Poruka
8.473
Dobro, sad je prolećni raspust....
ali upis u prvi razred je zvanično počeo.....

e sad...pričali smo oovome na različitim temama, ali volela bih da to objedinimo na jednoj
dal ste svoju decu učili i terali da čitaju i pišu
ili su spontano sama to naučila
ili su naučila u prvom razredu kod učiteljice?

kakav je vaš stav o ovome?

ja mislim da decu pre polaska u školu ne treba terati da pišu ako to prevazilazi njihova interesovanja

ja mog predškolca ne teram

kad me pita koje je to slovo ili šta piše ili kako se piše pročitam i pokažem mu
al čim prestane njegovo interesovanje ne teram ga
zna da napiše svoje ime i još poneko slovo i smatram da je to dovoljno

vidim da ga interesuju brojevi više
zna da napiše sve brojeve do 10 malo nešto sabira ...pita koliko je npr 2 i 2 ja kažem pa izbroj prstiće
ili sednemo pa sabiramo šibice i sl

al slova ga ne učim specijalno

a moje pitanje se odnosi specijalno za učenje slova
 
Svoje dete nisam prisiljavala. Znala je onoliko koliko je bila zainteresovana pre skole.

Znala je da napise svoje ime i prezime i jos ponesto.............latinicom :lol: Cirilica je nije zanimala....pobogu, pa tastatura je latinicna :roll:

Sto znaci........ucila je da cita i pise u skoli. Za to skola i uciteljice (ucitelji) postoje.

Mene su terali kad sam bila date, i citala sam i pisala pre skole, i sabirala do 10 tako da mi je bilo tesko da ozbiljno shvatim skolu u pocetku jer mi je bilo jako dosadno.

Sav trud da mi usade radne navike nije uspeo tada. Sama sam se za to pobrinula tek posle 5 razreda, kada je prigustilo :whistling:
 
I po mome misljenju pravilno radis...jer i ja tako uradih.

Nista ga nisam terala, znao je nesto ali daleko je to bilo od citanja i pisanja.
Cak su nam vaspitacice u predskolskoj savetovale da decu ne ucimo na "nas" nacin, kasnije su to uciteljice i potvrdile. Da pratimo njihove metode pomazuci deci i stvarno vidim da je milion stvari promenjeno.
U roku od dva meseca svih 22 ucenika su citala i pisala :)
 
Pa mislim da detetu treba obezbediti sva moguća pomagala za učenje čitanja i pisanja (jednostavne knjige koje mogu da ga zainteresuju, fensi bojice npr. one flomastere koji menjaju boju kada pređeš posebnim markerom, ili "wow! ovde ima 36 različitih flomastera!", neke karte ili sličice za decu koje imaju po reč sa svake strane) i reći mu da je to neka igračka koju si videla u prodavnici pa si mu kupila da vidiš da li mu se sviđa. To je u suštini Montesori metod - da detetu bude dostupno u trenutku kada poželi da čita ili piše. Na taj način dete razvija sposobnosti sopstvenom brzinom tako da ako mu odjednom klikne u glavi kako se to radi neće biti sputano nedostatkom materijala.

Nisam siguran kakav je danas plan i program za prvi razred, ali mislim da prvaci vrlo brzo moraju da počnu da pišu i čitaju kao veliki, i da se jedan deo tog početnog čitanja i pisanja radi već u predškolskom? U svakom slučaju mislim da moraju da umeju da pravilno drže olovku, tako da ono crtkanje kuće, drveta, sunca, supermena, što deca rade u vrtiću, treba u svakom slučaju podsticati.
 
Свеједно да ли се у школи слова уче монографском или комплексном методом, учење читања и писања завршава се негде марта месеца. Тако да, није ништа брже него пре. :)

Што се теме тиче, мислим да родитељ не треба да учи дете да пише. Ни да чита.
За то су плаћени учитељи.
Али, уколико се дете заинтересује, онда нека чита колико може. Слова углавном науче погрешно да пишу, па после може да буде муке у школи.
Али зато се графомоторика може вежбати цртањем, бојењем, прецртавањем... То деца воле, и дете је добро припремљено ако уме прцизно да повуче линију или обооји мању површину.
Таква деца лакше науче да пишу. Може им се дати да цртају на великом папиру, а онда на малом папиру - да осете простор...
Ако дете жели да зна које је које слово, нека зна!
Мушка деца су мање заинтересована, и то је природно.
 
Svoje dete nisam prisiljavala. Znala je onoliko koliko je bila zainteresovana pre skole.

Znala je da napise svoje ime i prezime i jos ponesto.............latinicom :lol:

Odlicne ste,moja mladja do sredine skolske godine nije znala reci kako se preziva:zcepanje:

Nisam ucila ni jednu ni drugu ni citati ni pistati dok nisu krenile u skolu.
Citala sam im i nase i engleske knjige, ako bi upitale za neko slovo, rekla bi ..i to je bilo to.
Po ovom programu ovdje djeca u predskolskom(moja je krenila sa 5 1/2god u predskolsko:eek::rtfm:) uce citati i pisati i sa 5 godina je svakako nisam tila tlaciti da zna alfabetu.
Mladja je sad u prvom razredu,nema problema, cita knjige za 2razred, nas jezik ne zna pisati ni citati, a nije me puno ni briga jer ce nauciti kao sto je starija naucila kad je doslo vrime (sa 10-ak god)
Ovdje djeca krecu u skolu prerano i zbilja mi ih nije padalo na pamet opterecivati sa onim cemu ce ih svako uciti u skoli.Bilo je djece u razredu mog djeteta sto je citalo knjige koje moje djete sad cita, roditelji su sate provodili kako bi ih naucili..ja eto nisam ...ja sam pravila pizzu u pjesku, igrala se sa njom jer kad je krenila u skolu od obaveza i domaceg (i dok je bila u predskolskom ) nije imala puno vrimena za igru....
 
mene je "naucila" da citam baba, tako sto mi je citala knjige dok sam joj sjedala u krilu
... imala je obicaj da preskace kad je nije volja :( a ja sam znala dosta toga napamet pa sam je pratila da to preventiram :mrgreen:
i usput pokupila citanje
ne znam kako, niti kada konkretno... jednostavno tako nekako spontano
 
I ja sam spontano naucila da citam na slican nacin (pratila sam dok su mi citali bajke, i pazila da nesto ne preskoce!) Ali ni sama ne znam kada sam naucila da citam, jer sam to krila. Mama mi je rekla da cu, kada krenem u skolu i naucim da citam, sama poceti da citam knjige... A ja sam voella da mi dfrugi citaju, pa sam krila da sam naucila. Moji su mislili da znam samo da procitam/napisem svoje ime i jos par reci. Zabezeknuli su se kada im je uciteljica na pocetku prvog razreda rekla da znam sasvim da citam.
 
mene je "naucila" da citam baba, tako sto mi je citala knjige dok sam joj sjedala u krilu
... imala je obicaj da preskace kad je nije volja :( a ja sam znala dosta toga napamet pa sam je pratila da to preventiram :mrgreen:
i usput pokupila citanje
ne znam kako, niti kada konkretno... jednostavno tako nekako spontano

Isto tako sam i ja.
Moji i dan-danas prepričavaju kako su se zgranuli kad su provalili da znam da čitam, u nekoj četvrtoj godini.
Viđali su me danima kako vučem prstom i čitam tečno na glas, ali su znali da prvih 10 strana velike, debele Hajdi znam napamet, pa se nisu uzbuđivali, mislili da glumim.
Onda su mi jednom, onako iz zezanja, poturili neku drugu knjigu i popadali u nesvest kad su shvatili da ja zaista čitam.

Od učenja pisanja se sećam samo da mi je pisano malo v ćirilicom bilo noćna mora, ali to je bilo već u školi. I pamtim da mi je tu u početku bilo jako dosadno dok su ostala deca učila slova. Otac kaže da sam ja tada čitala "Orlovi rano lete" i ubeđivala ih da učiteljica neće da se ljuti ako je ponesem da čitam na času dok ostala deca uče ono što ja već znam :D
 
delim vaše mišljenje
zato me mnogo čude ljudi koji sa ponosom kažu da su učili svoju decu da pišu
naročito učitelji koji svoju decu nauče da čitaju i pišu...eto, da mu bude lakše

i ja sam u prvom razredu učila da čitam i pišem
a samo neka slova sam znala pre škole
 
Ми смо имали проблем са старијим сином који је слова научио у четвртој години питајући које је које, а онда сам седео и трудио се да их пише гледајући како та слова изгледају.
Ја нисам хтела да га учим, а он је научио сам, заиста сам, врло накарадно, тако да до дана данашњег има проблем са писањем.
Учитељица га је третирала као неког ко уме да пише, што је мени сметало, јер нацртати слово не значи и написати га.

Као учитељица највише волим кад дођу деца која не знају да пишу, али умеју да слушају бајке, да цртају и боје прецизно.
Та деца убедљиво најбоље напредују.
 
Do polaska u školu naučila sam da čitam i pišem latinicu i ćirilicu, da bojim, crtam komplikovanije crteže, recitovala sam bilion pesmica i znala gomilu bajki napamet, koje sam učila čitajući ih iz knjiga. I nisam doktorirala u 20 godini niti otkrila lek za SIDU u tridesetoj. Moj brat koji je pošao u školu ne znajući ni jedno jedino slovo nije bio lošiji đak od mene. Tako da, to što dete ranije nauči da čita i piše, ne znači da je ultra pametno.
Mada je meni posebno zanimljivo kad mladi roditelji ushićeno izjave "Naše dete je genije, zamisli sa 3 godine sam uključi kompjuter i igra igrice", a mali ne zna da kaže više od četiri reči i još uvek piški i kaki u pampers. A tek bojicu, ne zna ni šta je to.....U školici engleskog sam imala decu koja nisu umela da oboje crtež, niti su razlikovala boje,a to su deca uzrasta od 5 do 7 godina. I kada sam zamolila roditelje da obrate pažnju na učenje boja i bojenje, dobila sam odgovor "ali ono zna da koristi računar i ume samo da pusti dvd i gleda crtać".....:roll:
 
Do polaska u školu naučila sam da čitam i pišem latinicu i ćirilicu, da bojim, crtam komplikovanije crteže, recitovala sam bilion pesmica i znala gomilu bajki napamet, koje sam učila čitajući ih iz knjiga. I nisam doktorirala u 20 godini niti otkrila lek za SIDU u tridesetoj. Moj brat koji je pošao u školu ne znajući ni jedno jedino slovo nije bio lošiji đak od mene. Tako da, to što dete ranije nauči da čita i piše, ne znači da je ultra pametno.
Pa ja mislim da znači da je ultra pametno (bar u mom slučaju :per: ) ali ti ne učiš da čitaš i pišeš sa 4-5 godina zato što svesno planiraš da doktoriraš u 20. godini nego zato što ti je zanimljivo da se igraš slovima. A što se tiče ocena u školi, one su kod pametnije dece uglavnom merilo koliko su spremni da svoj dnevni raspored podrede školskim zadacima umesto da se bave temama koje ih najviše zanimaju (meni su svojevremeno moje knjige o životinjama spakovali u podrum i mogao sam da se bavim njima samo preko vikenda kada završim sa učenjem). I naravno nije svako za sve talentovan, pogotovo u višim razredima.

kada sam zamolila roditelje da obrate pažnju na učenje boja i bojenje, dobila sam odgovor "ali ono zna da koristi računar i ume samo da pusti dvd i gleda crtać".....:roll:
Meni se čini da bi svaki šimpanza u tom uzrastu umeo to isto da uradi. A doduše i neka vrana i gavran, ako im se napravi tastatura koju neće da rasture kada je kljunu.
 
pre mnoogo godina svog sina nisam terala,nije se ni interesovao.naucio je slova u I razredu.i uvek je bio odlican djak.
mozda nema veze sa temom,ali nikada nije ni seo u auto,upisao je auto skolu i iz prve polozio (a njegovi drugovi svi vec uveliko vozili,bez dozvole....i svi padali nekoliko puta)...
ne znam kako sada treba,ali meni se tada cinilo da ja ok postupam..
e sad,ako se dete samo interesuje,to je vec druga prica
 
...ne uči dete na silu, ako "samo od sebe" nauči-dobro de..Ako ne- naučiće ga učiteljica, [SUB][/SUB]"Moraju i one nešto da rade u prvom razredu", reče nam pomalo ironično vaspitačica našeg drugog deteta kad smo je pitali što ih ne uče slova u tom predškolskom nego samo one "kose crte i uspravne debele"....:roll:

Uostalom- svi nauče da čitaju i pišu ( pre ili kasnije)...Neke druge stvari neki nikad ne nauče...
 

Back
Top