Pitanje za genetičare: da li se aleli nasledjuju u grupama?

srbinXP

Zainteresovan član
Poruka
115
Pitanje za genetičare:
Jasan mi je princip da se svaki gen sastoji od 2 alela,jedan potiče od oca a jedan od majke,neki su dominantni a neki recesivni.
Mene sada zanima sledeće:
Posmatramo dvca gena:Za boju očiju 1 i boju kože.(ne znam da li postoje takvi geni ali uzimam samo teoretski,nisu mi bitne konkretne osobine već neki princip)
Neka ja imam 4 babe i dede.
Moja mama ima za boju očiju 2 alela:A i B,A je naslijedila od oca a B od majke.Moj tata ima dva alela:C i D,C od oca,D od majke.
Slično je i za boju kože samo što se aleli obilježavaju malim slovom.(Mama ima a i b , a tata c i d)
Pretpostavimo da sam ja od majke naslijedio alele A i b.
Da li to znači da će i moja sestra da nasledi i alel "b" ako je nasledila alel "A"?
Drugim riječima,da li postoje osobine koje potiču od različitih gena,a koje se nasleđuju u PARU,tj.zajedno?

Pitanje me zanima zbog sledećeg:
Ako ja npr. imam osobinu da imam B krvnu grupu(za koju se kaže recimo da potiče od Mongola ili Avara) to znači da imam sigurno jedan alel za B grupu(pošto je to dominantan u odnosu na neke druge grupe).Sada kolika je vjerovatnoća da imam ostale alele koji potiču od Mongola ili Avara?
I koliki postotak mojih predaka je mongolskog/avarskog porijekla?
Kada se uzme da 10-15% stanovništva EX-YU ima B krvnu grupu,da li to znači da oni imaju bar pola predaka mongolsko-avarskog porijekla ili kako već?

Ako je tako čini mi se da jedan od mojih reoditelja ima AB grupu,možda mogu da tražim mongolski pasoš,sigurno je bolji od mog Bosanskog ;-)

odgovoriti na forumu http://www.elitesecurity.org/tema/23409
 
E sada malo skrećem temu:
**************************************************


Da li je ovo moguće,tj.da postoji neki halotip koji se prenosi na djecu isključivo sa oca??
Čitao sam neko istraživanje:Citiram:


Citat:



quote:
--------------------------------------------------------------------------------

No i ono što je bilo međusobne ženidbe nema veze s ovim istraživanjem jer ono gleda samo NRY, odnosno nerekombinirajući dio Y kromosoma. Dakle onog dijela koji ne sudjeluje u seksualnoj rekombinicaji i direktno se nasljeđuje s oca na sina. Način ženidbe ako bi se i desio u pravilu bi bio takav da bi žena uzimala vjeru svoga muža tj. asimilacijom, no ona i onako nije mogla uticati na NRY haplotip svoje djece. Druga je stvar da se traži srodnost na temelju mtDNA koji se nasljeđuje s majčine strane. Onda bi se sigurno pokazale manje razlike

--------------------------------------------------------------------------------





Meni je ovo čudno zar nije podjednaka šansa da se neki genetski materijal nasledi i od oca i od majke?
 
pokušaću da odgovorim na ovo mada je neobično pitanje,pomalo zbrkano napisano.mišljenja sam da je u pitanju nešto sasvim jednostavno:postoji na X hromozomu deo koji je svojstven samo njemu (ne postoji na Y hromozomu), a obrnuto važi i za Y hromozom.Oba hromozoma poseduju segment koji im je zajednički(isti).Da pojednostavim,ćerka dobija u nasleđe XX te samim tim nasleđuje osobine svojstvene njenoj majci,sin dobija XY i ako su u pitanju dominantne osobine na Y hromozomu on će ih naslediti.Mislim da je otuda karakteristično nasleđivanje sa oca na sina,sa majke na ćerku;mada ja sam ovde proces užasno pojednostavila,a ostaje naravno i činjenica da pol nije određen samo prisustvom X,Y hromozoma već ulogu u određivanju pola igraju i autosomi odnosno genski balans, što je Bridges i dokazao na pr.sa vinskom mušicom(Drosophyla melanogaster),nadam se da je dovoljno za razumevanje.
 
Zbunjen sam. Kako neko ko zna za reč "alel" ne može da sebi predstavi kako se prenose informacije polnih hromozoma i koje su karakteristike Y-vezanih gena... Pa valjda se hromozomske garniture uče pre alela.

btw, to što "pol određuju i autozomi" se ne odnosi na ovu diskusiju jer očigledno govorimo o prirodnom prenosu polnim odnosom, a da bi neko na prirodan način preneo gene, bio on muško ili žensko, mora imati genetski pol identičan fenotipskom polu inače se gonade neće normalno razviti. Pseudohermafroditi i sindromi testikularne feminizacije i ostali bakrači dakle ne stupaju na scenu propagacije genetskog materijala, ili strogo precizno, polne propagacije (manipulacija genomom u in vitro uslovima očigledno ne spada u polnu propagaciju...)

A te jadne drozofile... mislim da pate od hronične štucavice...
 

Back
Top