Klimoglavci

Govor tela je NEMUŠTI JEZIK koji svi već dobro znaju, ali ga uglavnom koriste nesvesno i ne shvataju koliko je on bitan pri komunikaciji.

Pokreti glavom... nisu ništa manje nasumični od pokreta očiju i izraza lica. Najočigledniji i najčešće korišćen pokret je klimanje i u skoro celom svetu označava slaganje, potvrdu, odobrenje i može biti veoma koristan. Ovi pokreti nisu važni samo dok govorimo, već i dok slušamo. Ako se pogrešno upotrebe, mogu nam pokvariti komunikaciju sa drugom osobom. To su oznake govora.
Kada je glava visoko i nagnuta unazad onda izražava preziran, gord i agresivan stav, a kada je pognuta označava pokornost, poniznost i depresiju.
Glava se koristi kada je nepristojno koristiti prst i ruke (pri rukovanju). Ona se spušta na dole i kada završavamo rečenicu, a dok govorimo - pomera se u ritmu govora. Kada slušamo nekog, obično nakrenemo glavu pod uglom osobe koju slušamo (to obično koriste psi i manja deca). Pri slušanju se koriste i oči, a i izrazi lica. Kada slušamo nekog, obično podupremo glavu palcem i s još dva prsta, ali treba voditi računa da to ne bude cela šaka, jer izražava dosadu.
Krivljenje glave u stranu obično znači da ono što određena osoba govori ne treba uzeti za ozbiljno. Taj gest se obično koristi i kao gest privlačenja. Glava se može koristiti i agresivno. Isturanje glave unapred iz ramena ima preteći uticaj na pritivnika.
U korišćenju pokreta glavom postoje mnoge polne razlike. Žene koriste nakretanje glave više nego muškarci. Muškarci naginju glavu unapred pri pozdravu više nego žene. Uočeno je da žena često spušta glavu u gestu podređivanja prema muškarcu.
Kada bi uzvik ili mahanje rukom bili neprikladni, mi koristimo pokret glavom. Kada izražavamo sumnju ili nevoljnost, glavu ponekad zamahujemo s jedne na drugu stranu kao da želimo da izvagamo nešto. Da bi izrazili prezir ili gordost glava se može prodrmati. Namigivanje sa oštrim kratkim pokretima glave na dole i u stranu koristan je gest i znači da ne treba nešto shvatiti ozbiljno. Može se koristiti i kao znak prijateljskog društvenog priznanja.
Pokreti glavom mogu da izraze stavove pa bi možda stoga bilo bolje da se glava drži relativno uspravno. Jako klimanje glavom znači odobravanje, slaganje, a blago daje govorniku ideju da je dobro shvaćen. Što je govornik dalje, klimanje mora da bude izražajnije da bi se sve shvatilo na pravi način. Neprekidno klimanje dok neko govori ohrabruje ga da priča duže i više.

Klimanje glavom je tehnika koja ima značaj koji prevazilazi našu predstavu o tome.

P.S. Tema ti je... ono baš - po mom ukusu. :D Još za vreme studija sam se ohoho bavila neverbalnom komunikacijom. Interesantno je znati, opažati pa porediti... ALI, moje mišljenje je da GOVOR TELA IPAK MORA DA BUDE SPONTAN. Sve drugo je čista gluma... koja - ne može "da prođe".
 
Zahvaljujem , evo i kako ja to vidim:

Neki klimaju sitno dok slusaju drugog, kao znak non-stop-odobravanja, slaganja.

Neki klimnu tek s' vremena na vreme, duboko i polako.

Neki tako shto cimaju polako vratom napred-nazad kao da hoce da kazu : Cool...

Neki klimnu vishe puta tek kad ih sagovornik pogleda u ochi,neki tad samo trepnu par puta.

Neki osim shto klimaju glavom, proprate to sa petorafalnim DaDaDaDaDa..! Oni manje snishodljiviji ispale samo tri.

Sta vi mislite o klimanju glavom?
Mozete li to da kontrolisete?
Jeste li klimoglavci ili punoglavci,sta ste?
'Ste primetili jos neku vrstu klimanja tojest cimanja..?
 
goodday:
:D :D
ali omen....
uhhh...za malo...nisam na vreme primetio "ogradu" u zakljuchku....ali neka ostane...post
Ma... morala sam da kažem šta znam - NEK ČUJU LJUDI kako s pozicija socio(psiho)analize OZBILJNO izgledaju neki naši refleksni pokreti...
Može da bude korisno kad dokonišemo pa se igramo "analitičara"... da, da... vidiš kako značajno trepka i klimka glavom... :roll: ma, neeee... nije to ni od kakvog značaja... vidiš da ima tikove... hihi... :D
Ako bismo stvarno razmišljali o GOVORU TELA u bilo kakvom real-suretu... mislim da nam privremena paralisanost garant ne gine! I... od komunikacije tu nema ni K... 8)
 
Naravno da su pokreti glavom opšte poznati... ovde i pričamo o klimanju... :)
To je, naravno, vrlo zgodno za glumatanje... btw... s osnovnom dozom tog glumačkog talenta se mnogi rađaju, a i lako se uči... :D
A, gde su ostali vidovi neverbalne komunikacije: izraz lica, kontakt očima,... kontakt telom, dodir, rukovanje, milovanje,... miris... Eeee... vazdan je toga... 8)
 
e,a jedan moj kolega-on je klimoglavac..a jest' stvarno...mi sednemo u kombi i zapichimo u nikince chak ...a on ti odmah zaspi...i kad se stustimo po onim rupcagama,glava mu samo leti po kombiju...e,a on ima 130kg,a glava mu ko bundeva..mi se samo izmicemo-pa ne daj boze da koga dokaci onom glavudzom-ne bi beknuo...sreca pa ima vrat kao bik..da je meni onolika glava,sigurno bi mi nekud odletela
 

Back
Top