Zdravstveni radnici u Norveskoj

E cao, posto vidim da dosta toga znas o zaposljenju u Norveskoj, ja imam problem jer ne znam jezik, malo se sluzim engleskim, ali imam jaku volju da podjem gore jer sam cula da se moja struka trazi, a inace sam fizioterapeut, pa da li je moguce da odavde, preko neta nesto nadjem i odem na sigurno jer gore nemam nikog, a posla bih sa suprugom, a grad mi i nije toliko bitan, samo da je posao dobro placen... HVALA

Koliko ja znam od pre 2-3 god je obavezno znanje norveskog jezika tj polaganje ispita.Poceli su sa prvim stepenom (osnovna konverzacija ) a sada je vec treci stepen (gramatika, pisanje i konverzacija).Istina je da traze medicinske radnike i da je standard dobar.Imam par prijatelja koji su otisli i odusevljeni su uslovima, mada nijedan pocetak nije lak!
Imas skolu norveskog u Bg- SAGA (http://www.norveska.org/), ali mozes da nadjes i nekoga ko zna jezik i drzi casove.Ima dosta studenata zavrsnih godina sa Filoloskog koji su radi da drze casove dosta jefitnije od skole.Postoji mogucnost da ti neko drzi casove i preko skajpa sto je mnogo lakse ako nisi iz Bg.Cuo sam da ima jedna grupa profesora sa Filoloskog koji drze casove jezika i garantovano ti nalaze posao u Norveskoj, potpisujes ugovor sa njima ali prvu godinu 50% plate ti uzimaju, sto moze da bude voma zeznuto.
Ono sto znam sigurno je da ce se uslovi za dobijanje posla vremenom poostravati i zato je najbolje da skupis papire i posaljes u Norvesku da bi ti oni nostrifikovali diplomu tj da bi dobila radnu dozvolu.Sve to kosta oko 200 eur i posle te ne zanima da li ce menjati zakone vec ostaje ucenje jezika.Ja sam tako uradio i imam papire, pa ako se odlucim da idem za 1 ili 2 god treba samo jezika da naucim.
Srecno:D

Diploma mi je gore ,poslala sam ju preko ujaka :) i na autorizaciji je pa me zanima koliko trebam cekati(4-5meseci) ili ?? i da zavrsila sam srednju zubotehnicku( zubni thenicar ) :) pa valjda mogu samo raditi kao Sykepleier za pocetak ..s jezikom sam okay :) pomocu familije znam ponesto,ali takodje krecem u januaru na kurs ( SAGA ) :)

Ne znam za koju si autorizaciju poslala, ali u svakom slucaju kao sykepleier nemozes da radis u startu vec kao hjelpepleier-bolnicar. Nasa srednja medicinska skola se ne priznaje potpuno pa je potrebno ici na praksu i poloziti u bukvalnom prevodu njihov drzavni ispit. Nadam se da si informisana dobro sa njihovog sajta za autorizacije: http://www.safh.no/ Na odgovor se ceka oko 4 meseci mada to nije fixno.

Poslednja izmena:
Pre tri dana sam zavrsio Visoku zdrasvtenu skolu u Zemunu (visa medicinska), koja je btw jedina prava u Srbiji. Zavrsio sam smer za Medicinsku sestru-tehnicara. Trebam da krenem da staziram, pa me zanima da li sa tom skolom imam sanse za zaposlenje u Norveskoj, da znam da li da krenem na kurs Norveskog jezika. Bez obzira sto sam zavrsio visu skolu radio bih kao obican bolnicar ako treba, samo da radim!
Pozdrav.

Posto su vecina ovde vec medicinski radnici,zamolila bi vas za jedan savet. Imam zavrsenu Visu skolu iz oblasti menadzmenta i kurs za knjigovodju.U knjigovodstvu sam radila nesto malo i razmisljam o prekvalifikaciji za medicinsku sestru.Pa vas pitam da li je taj posao trazen u Beogradu i da li da se upustam u to .To je ipak javni sektor i tu radnici imaju neka prava i sigurnu zaradu .Smucili cu mi se vise ovi privatnici. Hvala unapred za odgovore

Back