dijabetes i laboratorijske analize

donkihot

Početnik
Poruka
2
Za sve dijabeticare vaze uputstva,da zbog vrlo ozbiljnih posledica ove bolesti na mnoge delove i funkcije organizma,treba jednom godisnje kao preventivu, pored redovnih analiza krvi gde se ispituje samo 5-6 parametara,da urade NEKE kompletne analize krvi i uruna.Nazalost pored mnogih dijabetoloskih udruzenja,nigde ne moze da se dodje do tog spiska ili pregleda broja i vrsta analiza.
Ovo ne moze da se realizuje ni u domovima zdravlja koji imaju savetovalista za dijabetes.
Molim Vas ako mozete ovo da objavite na forumu.
Kako su dijabeticari tek nedavno stigli do informacije da su dobrodosli na Vas forum,nadam se da ce biti jako dobro posecen,jer su dijabeticari dozivotni neizlecivi bolesnici,kojima je edukacija jako potrebna.
Zahvaljujem.
 
Analize koje rade dijabeticari se ne razlikuju od onih koje se rade ostaloj populaciji pacijenata.
Istina je da dijabetes izaziva promene na krvnim sudovima gotovo svih organa u nasem telu, te ispitivanja koja bi bila potrebna su u svakom slucaju pregled oftalmologa i endokrinologa, te moguca konsulatacija vaskularnog hirurga ukoliko osoba vec ima izrazene probleme sa venama na nogama.
Sto se tice laboratorije,to je zaista klasicna biohemijska analiza krvi i urina koja se radi svim pacijentima, bar u onim malo bolje snadbevenim ustanovama.
Dakle pored kompletne krvne slike i analize urina, glukoze, sedimentscije,traze se analize funkcije jetre i pankreasa, tacnije transaminaze i vrednosti amilaza u krvi,potom pokazatelji funkcije bubrega kreatinin i urea, naravno nivo elektrolita u organizmu, ukupni proteini, holesterol,trigliceridi...i ja mislim da nisam nista zaboravila.
To je to,kompletna analiza koje se radi malte ne svakom pacijentu, ukoliko to radite u privatnim laboratorijama samo naznacite da vam je potrebna celokupna analiza krvi.
Najbolja prevencija je ipak odrzavanje nivoa secera u granicama sto blizim normalnim vrednostima, klasicnom dijetom, izbegavanjem stresa, umerenom fizickom aktivnoscu i redovnim uzimanjem lekova.
 
Dijabeticari treba da urade i HbA1c, odnosno glikozilirani hemoglobin, koji ce pokazati prosecnu vrednost secera u prethodna tri meseca. Taj nalaz je odlican pokazatelj da li smo "na dobrom putu". Analizu rade privatne laboratorije i vadi se krv iz vene. Kosta negde oko 550-560 din. zavisi od laboratorije. Nije obavezno da budete "bez dorucka i terapije".
 

Back
Top