XP

ser.kiler.je u pravu.bio sam u situaciji da brisem w2k pod ntfs,i sad problem win 98 ga ne vidi zbog ntfs,no dobro resio sam stvar ali ne prosto jel ne moze ,ntfs ili fat32 razlika 0(nula),te price sigurnije u ntfs ne vazi se kod mene,nema razlike,a to u vezi zastite dok.i sl. to je nebitno u 99 %,znaci ako sve fino radi stavi bre fat32,univerzalniji je ako nista drugo pozdrav !
 
NTFS nije kompaktibilan sa drugim sistemima - ne dozvoljava im da pristupe fajlovima
NTFS ne mozes koristiti na floppy disku ali je zato ogranicenje za velicinu foldera velicina harda (kod FAT32 je oko 3GB)- naravno ako imas vise particija jednu - na kojoj cuvas tako velike fajlove mozes staviti u NTFS a drugu na kojoj je xp u FAT32
Ako ti je particija veca od 32GB ne mozes je staviti u FAT32
 
Koliko se ja secam price oko FAT fajl sistema mozes da imas beskonacno velike diskove, onaj broj posle oznake fat je broj bitova kojim se oznacava maksimalan broj fajl blokova(u daljem textu N). E sada ako je particija veca od N * (velicina fajl bloka) onda se duplira velicina fajl bloka sve dok particija diska nije manja od N * velicina fajl bloka.

A sada da razjasnimo zasto je to lose. Posto racunar pristupa podacima sa hard diska preko blokova(nije efikasno da adresira svaki bajt) tako da ako imate neki fajl koji je dugacak 1 bajt on ce zauzeti fizicki ceo jedan blok(primera radi ako je velicina bloka 8kb fajl duzine jednog bajta zauzece isto koliko i fajl duzine 8kb, fajl od 9 kb zauzece dva bloka tj 16 kb itd). Drugim recima ako imate mnogo malih fajlova napravicete veliko zuzece prostora na hard disku.
 
Sve je to ok u teoriji ali u praksi nula(0),nema razlike.Znaci svejedno.Po meni bolje za sada fat32.ako neko zna debeo razlog protiv neka se javi.
 
Eksperimentisao sam i ja sa tim stvarima NTFS i FAT32.. Evo sta ja mislim o tome.
Prvo... NTFS rezim rada WIn je daleko bolji i brzi za nove OS posebno za Win 2000 i Win XP pro. I oni takodje mogu raditi na FAT32 rezimu ali daleko bolje rade na NTFS. E u cemu je poenta. Dosta HDD sam formatirao u FAT32 i na njima se nalaze ovi novi sistemi.. Iz kog razloga? Pa evo jednostavnih.. Prvo, dosta nasih ljudi a pogotovo onih koji ne zele da kupuju ili ne mogu da kupuju originalne programe ili uzimaju trajale ili beta verzije nekih programa jednostavno imaju probleme sa istim kada im je NTFS.. A u FAT32 skoro ili rade besprijekorno. To je jedina bitna i dobra razlika koju sam ustanovio a koja se moze osjetiti. Dalje, znaci izbor je svakoga koji rezim rada zeli da izabere na svom racunaru i zasto. Ovo je moje iskustvo sto se tice FAT32 i NTFS.. Poz..
 
Pa gledaj na to da je FAT tehnologija(tj algoritam star preko 20 godina) i da je bio zamisljen da radi sa daleko manjim diskovima i po 1000 puta manjim nego ovi danasnji. Dok je NTFS ipak imao u vidu danasnje diskove a i sam NTFS je evoluirao iz verzije u verziju.
 
Pre 4 godine sam kupila P IV. Masina nije htela da radi na win98 (zapravo radila je ali tako da sam zazalila za mojom starom 95-com). Provela sam godinu dana trazeci drajvere po net-u a ni danas neke meni drage programe ne mogu da instaliram. Tacno je da je NTFS noviji sistem i samim tim bolji i sigurno je da je buducnost njegova ali u ovom trenutku mi je FAT sasvim o.k. Nemam domain a ni HDD veci od 2TB...ima vremena...
 
Da probam da budem kratak.
Dakle, NTFS jeste noviji i bolji fajl sistem, ali definitivno ne bez mana. Prvo, najveći fajl pod FAT32 sistemom može biti 4GB, dok NTFS prevazilazi to ograničenje. Drugo, veličina klastera kod FAT32 je fiksna, dok je kod NTFS veličina klastera dinamička.

Tako dolazimo do one priče da u FAT32 fajlovi od recimo 30 bajta i 4KB zauzimaju isti prostor na disku.

NTFS je "sigurniji" fajl sistem zbog enkripcije koju omogućava... itd.

Međutim, moje iskustvo govori ne baš u prilog NTFS-u i to iz jednog razloga. Sklon je beskonačnom usporavanju. Pošto sam imao prilike da testiram u laboratoriji (idelani uslovi, kontrolisana situacija) na 8 prilično jakih mašina, istih konfiguracija. Posle dve nedelje intezivnog rada, mašine koje su bile na NTFS-u su se tragično usporile, baš iz razloga potpunog iskorišćenja prostora (pomenuta problematika sa klasterima). Čak i kada je test ponovljen na RAID-u, mašine koje su bile na NTFS-u su gotovo po sporosti sustigle one bez RAID-a (koje su bile na FAT32).

To bi ukratko bilo to. Ovakvi problemi se (donekle) rešavaju čestom defragmentacijom diska, ali nekad ni to ne pomaže.

Ja konkretno na svojoj mašini imam NTFS na RAID diskovima na kojima je WinXP, jer je ipak tehnički savršeniji, ali za svakodnevni rad većine početnika, više nego dobar je FAT32.
 

Back
Top