Rusi preuzimaju Bor..... mozda.....

gost 47473

Iskusan
Poruka
5.729
A-tek odustao od kupovine RTB-a 4. april 2008. | 06:25 -> 19:34 | Izvor: B92, Beta
Beograd -- Kompanija A-tek odustala od kupovine RTB-a Bor, pošto je prethodno Beograd odbio zahtev Austrijanaca da se produži rok za uplatu.

"Sa žaljenjem konstatujemo činjenicu da nije postignut dogovor u vezi privatizacije RTB-a Bor. A-tek je bio spreman da uplati danas značajan deo sredstava većeg dela ugovorene kupovne cene, kao i da priloži garancije za dobro obavljen posao, ali nažalost Agencija za privatizaciju Republike Srbije to nije prihvatila", navodi se u saopštenju austrijske kompanije.

Agencija za privatizaciju saopštila je danas ranije je odbila zahtev kompanije A-tek za produženje roka za uplatu ostatka od 316 miliona dolara za kupovinu RTB-a Bor. Agencija je saopštila da će - ako A-tek ne uplati novac do ponoći - sa tom austrijskom kompanijom raskinuti kupoprodajni ugovor i početi pregovore sa drugoplasiranim ponuđačem na tenderu, odnosno sa ruskim SMR-om, članom "Bejzik elementa" Olega Deripaske.

U tom slučaju, Agencija za privatizaciju naplatiće licitacionu garanciju od 10 miliona dolara, a 150 miliona dolara, koje je A-tek već uplatio kao prvi deo kupoprodajne cene, ostaje na posebnom računu u Narodnoj banci Srbije.

Austrijanci su pre podne od Agencije za privatizaciju tražili da danas uplate 230 miliona dolara, prilože garanciju za dobro izvršenje posla od 60 miliona, dok bi preostalu sumu od 86 miliona dolara uplatili u roku od 60 dana. Taj zahtev je odbijen, kaže ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

"Ugovori u Srbiji moraju da se poštuju jer - ukoliko investitor nije bio u stanju da ispoštuje ugovor u pogledu uplate cene koju je sam ponudio - kako može da mu se veruje da bi dobro upravljao borskim basenom i u narednom periodu izvršio sve isto tako ugovorom predviđene investicije, posebno investiciju od blizu 180 miliona dolara za izgradnju nove topionice u Boru, koja bi trebala da konačno spreči zagađenje životne sredine", kaže Dinkić.

"S obzirom da on nije, čak iako smo mu dali rok da iz dva puta uplati ovu celokupnu cenu, ako to nije sada mogao da uplati, bilo bi zaista neozbiljno da mu verujemo da bi mogao da izvrši druge ugovorne obaveze. Zbog toga će Agencija za privatizaciju, u skladu sa zakonom, pokrenuti proceduru za pregovore sa drugoplasiranim ponuđačem na tenderu“, naveo je Dinkić.

Mediji su danas pisali da A-tek ima problema da obezbedi novac od Dojče banke, zbog političke situacije u Srbiji, i da će tražiti produžetak roka do okončanja parlamentarnih izbora u Srbiji.

Prvi rok biznismenu Mirku Kovaču, vlasniku A-teka, bio je 22. februar, do kada je trebalo da uplati ugovorenu cenu od 466 miliona dolara. Rok je produžen, a Kovač je sredinom marta poručio da je spremio preostali novac.

Radnici u RTB-u zatečeni su vešću da će Agencija za privatizaciju raskinuti kupoprodajni ugovor ako do ponoći austrijska kompanija ne uplati preostali novac, kaže predsednik samostalnog sindikata RTB-a Dragan Aleksić.

"Bilo kakvo odlaganje, a ne konačno rešenje za RTB Bor, mislim da nije dobro za našu kompaniju. Ta agonija traje već sigurno dve godine, mi smo u nemogućnosti da poslujemo, a dobra je cena bakra. Trebalo bi da uđemo u jedan ozbiljan aranžman, u neke ozbiljne i kredite i investicije koje su najpotrebnije RTB-u, da bi ih - kada proizvedemo svoj proizvod i prodamo na berzi, a cena je dobra - mogli bi da vratimo i kredite i investicije“, smatra Aleksić.

Ovaj sindikat se, inače, nije slagao sa Vladinom strategijom privatizacije RTB-a Bor, navodeći da država ne sme da proda 100 posto imovine, već da mora zadržati neki udeo u jedinom rudniku bakra u zemlji.

Prvi tender za prodaju borskog kombinata bakra poništen je u aprilu prošle godine, nakon što prvoplasirani ponuđač rumunski Kuprom, ni u dodatnom roku nije dostavio bankarsku garanciju za kupovinu RTB-a, po ugovorenoj ceni od 400 miliona dolara.

Na ponovljenom tenderu u decembru pobedio je austrijski A-tek sa ponudom od 466 miliona dolara. Drugoplasirana je bila ruska firma SMR, kompanija koja posluje u sastavu "Bejzik elementa", firme čiji je vlasnik jedan od najbogatijih Rusa Oleg Deripaska. Oni su za 100 posto imovine RTB-a ponudili 370 miliona dolara.





Koliko vidim po reakcijama rukovodstva RTB-a, oni bi vise voleli da su ih Austrijanci kupili.... I kako komentarisete to sto je Dinkic ostao bez provizije, posto su mnogi tvrdili da je on ovaj posao odradio za "masnu proviziju".....
 
Kako je krenulo sve će otići u rukama Rusa.
Evo fabrika bakarnih cevi u Majdanpeku, cena bakra nikada nije bila toliko velika. 80% se izvozi, ako ne i jače, a radnike plaćaju 14000 din. smešno.
Plašim se da će i Bor i rudnik u Majdanpeku biti poklonjeni Rusima i da ćemo biti u velikim problemima, jer će imati dva najveća rudnika bakra a držati monopol.
 
Ni bolje ni gore.
Poznajem neke ljude što rade tamo. Mada je pitanje kako bi bilo da je neko drugi kupio, ako ti je velika stopa ne zaposlenosti u tom kraju, ljudi će ti radit i za manje:(
Ali sve što su kupili nemci ili austrijanci, koliko toliko bolje plaćaju, pogotovo siguran ako je tako siguran posao.
Ali.......:confused:
 

Back
Top