Stižu ulaganja od šest milijardi dolara?

Seagull

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
235
BEOGRAD - Srbija sledeće godine mora da zadrži visoku stopu rasta privrede između sedam i osam odsto, da smanji broj nezaposlenih, završi privatizaciju, počne proces besplatne podele akcija i poveća prihode od turizma, ponovio je i juče ministar ekonomije Mlađan Dinkić. Tokom 2008. godine paralelno sa restrukturiranjem velikih javnih preduzeća krenuće i proces besplatne podele akcija NIS-a, EPS-a, Telekoma Srbije, „Jata“, Aerodroma „Nikola Tesla“ i „Galenike“, za oko četiri miliona punoletnih građana. „Oni koji su učestvovali u stvaranju tih preduzeća nisu među živima, ali su zato tu njihova deca i ona treba da imaju korist od toga“, kazao je Dinkić.

Srbija će ,zahvaljujući inicijalnim javnim ponudama (IPO) akcija javnih preduzeća, u naredne tri godine biti najatraktivnija zemlja za investitore, istakao je Dinkić i dodao da procenjuje da će priliv direktnih stranih investicija u sledećoj i narednih godina biti šest milijardi dolara godišnje.

Besplatnom podelom akcija dobiće se kvalitetniji nivo usluga tih preduzeća i ostvariće veći stepen socijalne pravde prema onim kategorijama stanovništva koje do sada nije dobilo nikakve akcije preduzeća, objasnio je ministar. Uz podsećanje da je u godini ostvareno oko pola milijardi dolara prihoda od turizma, Dinkić je rekao da je cilj resornog ministarstva da do 2010. godine ostvari prihod iznad milijardu dolara i naveo da je sledeće godine za turizam iz budžeta planirano više od pet milijardi dinara, što je 10 puta više nego u 2004. godini.

Ministar je najavio da će već u januaru biti raspisan međunarodni tender za izbor strateškog partnera za investicije u novi turistički kompleks na Staroj planini, gde će država investirati u infrastrukturu, a očekuje se da će privatni sektor u naredne tri godine u turistički kompleks uložiti najmanje 200 miliona evra.

Dinkić je istakao da je ostvariv plan da se u narednih pet godina prepolovi stopa nezaposlenosti. U prioritete rada u narednoj godini, Dinkić je ubrojao i ravnomerniji regionalni razvoj i poboljšanje spoljnotrgovinskog bilansa i dodao da se mora, ne samo povećati izvoz, već i supstituisati uvoz. Zbog toga će Ministarstvo kreirati potpuno novi koncept privrednog razvoja, gde će prioritet imati razvoj sektora informatike i telekomunikacija, elektronike i automobilske industrije, zato što su to proizvodi koje pretežno uvozimo i gde se može zaposliti veliki broj ljudi, rekao je Dinkić.

Glas javnosti

Je li ovo još jedna politička kampanja?
 

Back
Top