КАМПАЊА "ПЉУВАЊА" - то и нама треба!

eremita

Zaslužan član
Poruka
117.180
Kampanja „pljuvanja“

Kampanju „psovanja i pljuvanja“ koju je pokrenuo popularni italijanski komičar Bepe Grilo protiv korupcije, naišla je na veliki odziv u zemlji i izazvala pravu pometnju u političkim krugovima, prenosi Tanjug.

Više od 300.000 Italijana potpisalo je peticiju kojom se traži smena čitave generacije korumpiranih i nesposobnih političara i poslanika. Na „Vaffanculo“ (Nosite se u p. m) dan, koji je Grilo (57) proglasio u subotu, samo u Bolonji okupilo se blizu 40.000 ljudi. Još stotine su održale slične proteste širom Italije.

Glumac traži da se sve osobe koje imaju krivični dosije udalje iz parlamenta, da se karijera političara ograniči na dva mandata i da se poslanici biraju direktnim glasanjem, a ne putem partijskih lista. Na njegovom Internet sajtu, koji je jedan od 20 najposećenijih u svetu, može se pročitati da se u Italiji ništa nije promenilo još od 1943. kada je kralj napustio naciju u rasulu i da je zemlji preko potrebna radikalna promena.

Grilova kampanja usledila neposredno posle objavljivanja knjige „Kasta“ dvojice novinara milanskog lista Korijere dela sera u kojoj je reč o ekcesima na italijanskoj političkoj sceni i koja je za kratko vreme postala bestseler. Protesti će pre svega zadati udarac premijeru Romanu Prodiju koji s mukom pokušava da održi na okupu koaliciju levog-centra i namerava da reformiše opšte kritikovan izborni sistem. Na mitingu u Bolonji, Prodijevom rodnom gradu, Grilo je ismejao premijerov pomirljiv ton, nazvavši ga „valijum“.
Autor:
E. G.
 

Back
Top