Kriminalci sa Kriminalcima - da opet!

anntaylor

Zainteresovan član
Poruka
346
Ova tema je povodom nedavnog susreta Tadica i Karla Bilta.
Nadam se da razgovor nije imao za temu prodaju NIS-a posto je Bilt dobio akcije u naftnoj kompaniji povezanoj sa ruskim energetskim gigantom Gazpromom.

Šef švedske diplomatije je akcije kompanije Vostok Nafta dobio u vreme kada je bio član Upravnog odbora te naftne kompanije i one mu, izmedju ostalog, garantuju prihod od novog naftovoda ispod Baltičkog mora, od Rusije prema Nemačkoj i Poljskoj.

Ipak ova tema je nesto drugacijeg karaktera:

Karl Bilt pod istragom


Ministar pod istragom

U Švedskoj je pokrenuta istraga protiv Karla Bilta - aktuelnog ministra inostranih poslova, bivšeg premijera te zemlje i višegodišnjeg izaslanika medjunarodne zajednice za bivšu Jugoslaviju.

Sporna veza sa Gazpromom

Karl Bilt je švedskom radiju objasnio da je akcije dobio kao deo plate koju je primao kao član Upravnog odbora Vostok Nafte.

"Mislim da je vrlo dobro to što će sada sve da bude raščišćeno, jer je isuviše mnogo optužbi i pogrešnih informacija. Mislim da treba uzeti u obzir i političku pozadinu celog slučaja. Pozdravljam istragu koja će svima omogućiti da saznaju šta se zapravo dogodilo."

Novinara švedskog državnog radija Fridrih Frutenbah kaže da je ova afera izazvala veliku pažnju švedske javnosti.

"U švedskim medijima vodjena je velika rasprava oko Biltovih deonica. Njemu je pružena prilika da kupi akcije u naftnoj investicionoj kompaniji Vostok Nafta, povezanoj sa Gazpromom. A Gazprom je vrlo kontroverzna kompanija koja planira da izgradi gasovod ispod Baltičkog mora. U Švedskoj, Gazprom ima reputaciju instrumenta ruske spoljne politike. Dakle, ceo slučaj je problematičan, jer se pokazalo da je švedski šef diplomatije vlasnik akcija te firme.

Link: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2006&mm=11&dd=15&nav_category=11

http://www.bbc.co.uk/serbian/news/2007/01/070108_bildt.shtml
 

Back
Top