Umrezavanje racunara

Skotina:
Zar niko ne zna kako da umrezim Vistu i XP?

Unutar XP-a ti je jednostavno, ali da nepisem za taj system, otkucaj samo ovu komandu unutar command prompt-a.

Netsh interface ip set address name= "Local Area Connection" static 192.168.0.1 255.255.255.0
Nakon toga, kreiraj jedan folder koji ce ti sluziti za fajlove koje ces razmenjivati sa drugim korisnikom.

Firewall setuj da kada detektuje mrezu bude unutar Trusted Networks u zavisnosti od firewall-a drugachija su setovanja. Ukoliko imash instaliran Service Pack 2 u Windows Firewall-u, u kartici za exception chekiraj polje File and Printing Sharing.

Za Vistu, setuj ovako:
Odesh u Control Panel, Network and Sharing Centar, Manage Network connections.
Properties, Continue, Izaberi IPv4 protokol, Properties, unesi za ip adresu 192.168.0.2 maska 255.255.255.0.

Ako iz command prompt-a hoces da sredis adresiranje bez muchenja kao sto si uradio to i na XP-u, koristi opciju run as administrator i unesi.

Netsh interface ip set address name="Local Area Connection" static 192.168.0.2 255.255.255.0

IPv6 protokol ti netreba.
Tako da njega obrishi. Ili iz kartice properties unutar Local Area Connection, ili iz prompt-a predstavljen kao admin.
Dakle:
Netsh interface ipv6 uninstall
Ako ti nekada zatreba taj protokol (mada nece u skorije vreme) kucaj:
Netsh interface ipv6 install

Firewall:
Control panel, Windows Firewall, Change Settings, Exception, File and Print sharing chekiraj.

Napravi folder, share-uj, postavi da svi unutar lan mreze mogu da chitaju brishu, ako zelish samo da chitaju postavi read (ma dovoljno ti je i ovo...).

Pinguj sa oba racunara jedan drugi. Odziv ok? Oke.
Restartuj racunare (dzust in case) nemorash, ali ja to radim.
Pozdrav.

Nexilion:
Zna li neko od vas nesto o umrezavanju racunara UTP kablom? Cuo sam da mi treba Switch i taj kabal a pritom kabal privlaci grom! Da li je to istina. Posaljite neki link sa guide-om za pravljenje mreze. Takodje me interesuje sta treba konfigurisati u Windows XP. :confused: :confused: :confused:

Cim budem imao vremena ispisacu ti moje iskustvo sa UTP kablovima... Neverovatno je koliko neki ljudi zapostavljaju vaznost UTP kablova i kablova uopste...Do tada pozdrav :)

Dejan:
[IPv6 protokol ti netreba.
Tako da njega obrishi. Ili iz kartice properties unutar Local Area Connection, ili iz prompt-a predstavljen kao admin.
Dakle:Netsh interface ipv6 uninstall
Ako ti nekada zatreba taj protokol (mada nece u skorije vreme) kucaj:
Netsh interface ipv6 install
Jel mozes da mi objasnis zasto su ubacili ovaj protokol?
Tj.cemu sluzi tacno?

To je sledeća generacija IP protokola koji treba da zameni trenutno važeći IPv4. Osnovne prednosti su: prevazilaženje ogranićenja broja IP adresa, atomtasko konfigurisanje rutiranja i mreža. Zamena protokola će ići postepeno, tako da će u narednim godinama postojati oba sve dok se IPv4 potpuno ne izbaci iz upotrebe.

A kako da umrezim racunare u odnosu server - klijenti? Tacnije: ima 10 racunara i jedan je kao predvidjen da bude server. Server ima internet a ostali nemaju. Kako da umrezim ove racunare tako da 1.Svi imaju internet preko servera i druga varijanta me interesuje tj. 2.Kako da ih umrezim preko servera a da samo server ima internet? I gde se ubada UTP kabal sa servera, a gde sa drugih racunara???

Nexilion:
A kako da umrezim racunare u odnosu server - klijenti? Tacnije: ima 10 racunara i jedan je kao predvidjen da bude server. Server ima internet a ostali nemaju. Kako da umrezim ove racunare tako da 1.Svi imaju internet preko servera i druga varijanta me interesuje tj. 2.Kako da ih umrezim preko servera a da samo server ima internet? I gde se ubada UTP kabal sa servera, a gde sa drugih racunara???

utp kabal se ubada u mrežnu karticu .... na svakom komp-u je isto :P

koji internet imash na serveru ? ako je dial-up .... batali odmah ..

ako je adsl neki , onda ti je modem verovatno nakacen utp-om na server , samo kupish najobicni switch i nakacis sve kompove i adsl na njega .... napravis radnu grupu , svima izdjelis adrese serveru das 192.168.0.1 a drugima krenes 192.168.0.2 i tako nadalje ... 0.3 - 0.4 ....

modemu od adsl-a das adresu 192.168.0.254 .... njegova standardna adresa je 192.168.0.1 , ili 192.168.1.1 ... to promenis u ovaj gore pomenuti , 0.254 ..... da bi , u podesavanjima na kompjuteru na koji zelis da imas internet stavio default getway 192.168.0.254 .... a na one kompove na koji neces net ... ostavis prazno ....

i dns stavis ... kod nas je 195.66.160.1 i dolje .2

mada , najbolje ti je da platis nekome ko to zna , da ti sve sredi ;)

Pa delimicno odgovor vec imas na svoje pitanje, sto se tice umrezavanja.
Navedi koji je to server koji je postavljen na tome racunaru pa da predlozimo par primera.
Na linuxu mozes recimo da radis rutiranje - ip tables, zatvaranje portova zatim podignes njegov firewall ili hardware-ski router koristis kao firewall i tako dalje, suse je dobra distribucija za tako nesto mozes sa njom da pocnes. Za Microsoft Windows Servere, 2000, 2003 , Long Horn... U sekciji za routing and remote access-u isto mozes korisnicima da obezbedis internet. Rutiranje-NAT, ICS.

Ima jedan problem kod umrežavanja kod wireless interneta i to sam ja iskusio na svojoj koži .
Znam sve je ono klasika odradi se internet na serveru i kreneš da umrežavaš i onda pokreneš program za pravljenje lokalne mreže sa pristupom na internet , naravno server je glavni i kada na glavnom serveru određuješ konekciju na internet , za ceo workgroup označiš wireless konekciju i on Lan kartici automatski dodeljuje adresu 192.168.0.1. . i naravno sve je to ok , bar bi tako trebalo da bude. Ova vrsta veze kod mene neće da radi i umreženi komp nema internet uopšte bez obzira koliko ja to želeo .
Posle dosta čačkanja sam provalio kako oće da radi , naime , wireless kartica se unutar windowsa isto vidi kao Lan kartica. Posle odrađivanja mreže po onom čarobnjaku od windowsa on postavlja wireless karticu "wireless network connection" za glavnu karticu preko koje se šeruje internet i naravno tu nastaju problemi jer nije lan kartica ta preko koje se šeruje internet. pokušavao sam na sve načine naterati da se lan kartica vodi kao glavna za šerovanje interneta ali je to moguće samo na jedan način unutar xp-a.Naravno da naglasim da ja imam konekciju preko raspppoe protokola sa username i paswordom (kao dial-up maltene )
1. desni klik na samu konekciju > propertis , kartica Advanced čekira se "Allov other netvork users to connect thru this computer internet connection" , u padajućoj listi ispod njega treba odabrati "local area connection" potvrditi sve i zatvoriti
2.Otvoriti "wireless network Connection" desni taster > propertis> tc-ip propertis i dodeliti adrese 192.168.0.1- IP adress , i 255.255.255.0 - subnet mask , potvrditi sve i zatvoriti
3. otvoriti "local area connection" i dodeliti adrese 192.168.0.49 - IP adress , 255.255.255.0 - subnet mask , 192.168.0.50 - default gateway , sve potvrditi i zavoriti

ovo sam uradio na računaru koji mi je kao server i sa njega šerujem internet , sa drugim računarom mi je povezan sa crossover kablom , a na drugom računaru sam sve stavio na automatsko dodeljivanje ip adresa. Ovako mi radi sve , čak i igram igrice u Lan-u pošto su mi na oba kompa gigabitne lan kartice integrisane.

Nexilion za tebe jedan savet , ako koristiš svitch moraćeš svima da dodeljuješ IP adrese, ako koristiš neki veći ruter onda samo glavni server podesi ostalima ostavi automatsko dodeljivanje adresa.
Dejan-e , dr_boro , bojan_p od vas očekujem moguća objašnjenja zašto ovo ovako radi , napominjem da sam sve ostalo isprobao i da ne vredi ni pišljiva boba , pokušacvao sam da menjam na Wireless lan kartici ip adresu ali radi samo sa 192.168.0.1 ip čim ga promenim nemam net.

ovo sam uradio na računaru koji mi je kao server i sa njega šerujem internet , sa drugim računarom mi je povezan sa crossover kablom , a na drugom računaru sam sve stavio na automatsko dodeljivanje ip adresa. Ovako mi radi sve , čak i igram igrice u Lan-u pošto su mi na oba kompa gigabitne lan kartice integrisane.

Ja pretezno gledam kada je u pitanju umrezavanje 2 ili vise racunara, da uvek stavljam staticke ip adrese do jedno 50 racunara, preko toga uvek gledam da dhcp pokrenem kako nebih imao daljih problema sto se tice dodeljivanja dinamickih ili statickih adresa.

Kod ICS svako ima svoju logiku i nacin razmisljanja i na kraju zajedno svi dodjemo do istog resenja o tome kako on u stvari funkcionise, drugacijim razmisljanjem.

Kada ti uradis share nad karticom koja se koristi za internet, druga kartica koja je predvidjena za LAN (local area connection) dobija staticku ip adresu koja je po default-u 192.168.0.1. Mnogi ljudi su imali problema sa ICS-om kada su pokusavali da na drugim racunarima dodele staticke ip adrese pocev od 192.168.0.2 .... i tako dalje. Kod mene je to uvek radilo (dok sam se sa time zezao) i nikada nisam imao problema samo ukoliko na drugim racunarima upisem sta mi je default gateway u ovome primeru je 192.168.0.1 i upisem DNS-ove moga (odnosno tvoga) provajdera to vrlo lako mozes saznati uz pomoc komande iz shell-a ipconfig /all. podrazumeva se i da sam za taj racunar dodelio i posebnu ip adresu primera radi 192.168.0.2. Nakon toga sve radi kako treba. Svi su zanemarili za DNS-ove i zato im nije ni radio internet na drugim (klijent) racunarima, pa su pretezno koristili automatic dodeljivanje adresa od dhcp-a sa racunara na kome je ICS-a a tada ce raditi sigurno.

Iako je Microsoft pisao i objasnjavao da ICS uglavnom na XP-u radi sa 2 do 5 racunara najbolje, ti mozes da teras i do pedeset pa cak i preko toga samo ukoliko imas jaku vezu prema internetu, tipa recimo kablovski.

Nexilion za tebe jedan savet , ako koristiš svitch moraćeš svima da dodeljuješ IP adrese, ako koristiš neki veći ruter onda samo glavni server podesi ostalima ostavi automatsko dodeljivanje adresa.

Nema potrebe, zasto bi menjao switch za ruter (router), switch takodje moze da se koristi kao veza izmedju servera i racunara kako bi racunar dobio adresu od dhcp-a, zar ne ?

Dejan-e , dr_boro , bojan_p od vas očekujem moguća objašnjenja zašto ovo ovako radi , napominjem da sam sve ostalo isprobao i da ne vredi ni pišljiva boba , pokušacvao sam da menjam na Wireless lan kartici ip adresu ali radi samo sa 192.168.0.1 ip čim ga promenim nemam net.
Ne znam zasto, ali ICS kad se aktivira jednostavno koristi tu klasu C subnet-a, ja iskreno govoreci ne znam zbog cega je tako niti me interesuje ako mi bude bilo potrebno da koristim drugu klasu adresa radicu rutiranje na pravome serveru. Ali slozices se da tu ima "preko" 200 slobodnih adresa sto je sasvim dovoljno za dalji rad (izuzmimo iz price enterprise umrezavanje gde su stvari dosta ozbiljnije), prema tome ti uopste nemoras da brines zbog toga, bar ja se nebih oko toga previse uzbudjivao.

Uostalom ako ti ne zelis da koristis tu c klasu, mozes da radis rutiranje, ali onda ce ti trebati ili ruter (router-hardware-ski) ili da podignes neku kantu sa nekom od distribucija linuxa sto je dosta jeftiniji (isplativije) ali zahteva dosta znanja u pocetku (posle kada se izvestis, izgledace ti kao decija sprdnja). Mozes i sa serverima iz porodice windows da radis to sve i dosta je lakse, ali ... ;)

Nemam sada vremena da pisem sve kako sta opsirno jer sam u obaveama znas i sam.
Ali ako negde nesto zapnes tu smo.

Nadam se da ce Boki i Bora da me dopune sa svojim znanjem ukoliko nadju vremena.

Dejane hvala za savete , ovo je bila izuzetna prilika da učim iz svojih grešaka , uradio sam sistem onako kako je trebalo da bude posle umrežavanja dva računara i šharinga interneta i upisao u lan karticu dns brojeve od konekcije i sve je proradilo onako kako treba , bez default gatewaya i bez dodeljivanja adresa drugom računaru on i dalje stoji na automatsko dodeljivanje ip adresa.

Evo mog problema.
Naime zeleo sam povezati dva kompa (moj i sestrin).Kupio sam UTP kabl duzine 5m i povezao kompove i onda sam namestio sve ko sto pise na prvoj strani i kompovi su napisali da su konektovani i da je brzina 100 Mbps i to je otprilike sve sto sam uspeo.Kad sam pokusao da igram igrice u lanu ni jedan komp nije nasao nista,probao sam par puta i uvek isto.Zatim sam probao da vidim nesto serovano sa njenog kompa al ni to nije upelo,onda sam u onome home or small ofice namestio da se koristi jedan stampac a da oba kompa stampaju na njega al ni to nije valjalo.Da li neko za sta sam pogresno uradio tj. sta nisam.Da napomenem da sam pre svega toga na mom kompu imao net al kad sam zavrsio ta povezivanja net je nesto (nije mogao nista da otvori,kad sam iskljucio local conection odma je proradio,Wireles),a nije ga bilo ni kod sestre.Gde je problem?Na oba kompa su XP SP2.

Treba mi pomoc! imam adsl modem sezama koji ima samo usb izlaz i tp-link 54m wireless router koji nema usb ulaz. Kako spojiti komjuter i lap top da bi imao internet. Spojio sam modem adsl na kompjuter a sa njega utp kablom na router . Na lap topu dobijam signal ali ne mogu da se nakacim na internet! Hvala unapred!

Back