Ima jedan problem kod umrežavanja kod wireless interneta i to sam ja iskusio na svojoj koži .
Znam sve je ono klasika odradi se internet na serveru i kreneš da umrežavaš i onda pokreneš program za pravljenje lokalne mreže sa pristupom na internet , naravno server je glavni i kada na glavnom serveru određuješ konekciju na internet , za ceo workgroup označiš wireless konekciju i on Lan kartici automatski dodeljuje adresu 192.168.0.1. . i naravno sve je to ok , bar bi tako trebalo da bude. Ova vrsta veze kod mene neće da radi i umreženi komp nema internet uopšte bez obzira koliko ja to želeo .
Posle dosta čačkanja sam provalio kako oće da radi , naime , wireless kartica se unutar windowsa isto vidi kao Lan kartica. Posle odrađivanja mreže po onom čarobnjaku od windowsa on postavlja wireless karticu "wireless network connection" za glavnu karticu preko koje se šeruje internet i naravno tu nastaju problemi jer nije lan kartica ta preko koje se šeruje internet. pokušavao sam na sve načine naterati da se lan kartica vodi kao glavna za šerovanje interneta ali je to moguće samo na jedan način unutar xp-a.Naravno da naglasim da ja imam konekciju preko raspppoe protokola sa username i paswordom (kao dial-up maltene )
1. desni klik na samu konekciju > propertis , kartica Advanced čekira se "Allov other netvork users to connect thru this computer internet connection" , u padajućoj listi ispod njega treba odabrati "local area connection" potvrditi sve i zatvoriti
2.Otvoriti "wireless network Connection" desni taster > propertis> tc-ip propertis i dodeliti adrese 192.168.0.1- IP adress , i 255.255.255.0 - subnet mask , potvrditi sve i zatvoriti
3. otvoriti "local area connection" i dodeliti adrese 192.168.0.49 - IP adress , 255.255.255.0 - subnet mask , 192.168.0.50 - default gateway , sve potvrditi i zavoriti
ovo sam uradio na računaru koji mi je kao server i sa njega šerujem internet , sa drugim računarom mi je povezan sa crossover kablom , a na drugom računaru sam sve stavio na automatsko dodeljivanje ip adresa. Ovako mi radi sve , čak i igram igrice u Lan-u pošto su mi na oba kompa gigabitne lan kartice integrisane.
Nexilion za tebe jedan savet , ako koristiš svitch moraćeš svima da dodeljuješ IP adrese, ako koristiš neki veći ruter onda samo glavni server podesi ostalima ostavi automatsko dodeljivanje adresa.
Dejan-e , dr_boro , bojan_p od vas očekujem moguća objašnjenja zašto ovo ovako radi , napominjem da sam sve ostalo isprobao i da ne vredi ni pišljiva boba , pokušacvao sam da menjam na Wireless lan kartici ip adresu ali radi samo sa 192.168.0.1 ip čim ga promenim nemam net.