„Звучни топ”

da, samo što ne mogu da tvrdim da sam ja to baš tako čula
ne znam kako bih vam objasnila šta je u mojoj glavi
ja se sećam buke i panike, ali da mi pustiš i potpuno identično kako sam ja to sinoć čula, ne bih smela da tvrdim da je tako
u mojoj glavi je bilo samo da nešto juri ka nama i da moram da bežim
u tom momentu sam verovala da su to neka vozila koja velikom brzinom idu na nas
Hvala ti, i bez ovoga, dovoljno ti je traume!

Hvala ti, i bez ovoga, dovoljno ti je traume!
mene je juče nakon toga jako brzo prošao strah
verovatno adrenalin odradio svoje
nakon par minuta sam shvatila da niko ne juriša na nas i nakon 15ak minuta sam uspela da se nađem sa ostatkom ekipe, jer smo se u tom metežu bili pogubili
i odmah smo krenuli ponovo do ćacilenda da vidimo šta se tamo dešava
bilo je još par situacija gde je bilo kratkog cimanja grupica ljudi, svima se povećao osećaj predostrožnosti, pa su takve bile i reakcije
tako da nisam stigla da razmišljam ni o čemu
danas sam kul još uvek, ali pitanje je šta će mozak stvoriti kasnije usled tih par minuta izloženosti takvoj vrsti stresa

bio sam tamo. do mene je došao samo stampedo, ništa drugo ni čudno nisam primetio. jedino mi nije jasno šta je tačno izazvalo sve to, čuo se pirotehnički udar ali ne tako blizu.
Ето ти га сад... Или је тај звук био јако уско усмјерен, или га није ни било него је нешто изазвало ОСЈЕЋАЈ у ком се причинио и некакав звук...

..није ни ниско летећи дрон јер би се у општој тишини чуо

Најчудније је што чујног звука није било

Колају гласине да се јавило велики број старијих са поремећеним радом пејстмекера
Како мислиш да се чује ако носи звучник са којег вришти онај ракетни звук?

zašto li je grbić promenio tekst objave?
Zvanicna verzija dogadja je da je policija i vojska demantovala da je koriscen zvucni top, policija da ga nije primenjivala (ne cini mi se da su rekli da to NE POSEDUJU nego da nije primenjen), a vojska da nema takvo naoruzanje uopste. To koliko sam do sada uspeo da pronadjem na temu.

Drugi deo je poziv da se istrazi ko lansira glasine o zvucnom topu i da se oni procesuiraju. Bruji internet od spekulacija a mogucnost koriscenja tako neceg se pojavila u nekim zapadnim novinama.

ima zvukova ispod cujnog opazanja kao sto je opisano gore gde se pominje @Paula

ima zvukova tu negde oko 7Hz koji su opasni po nas a ne mozemo da ih cujemo. Takvi bi verovatno izazvali mucninu, povracanje i verovatno razne druge tegobe u unutrasnjim organima.

Meni licno sve pocinje da zvuci kao neka vrsta 'psiholoskog topa'

Poslednja izmena:
Звучним топом се штошта назива, може ли прецизније о чему се ради, ако тај већ зна у чему је ствар?
LRAD.
Skinuto s interneta radi ustede vremena:
Dugodometni akustični uređaj (LRAD), akustični uređaj za oglašavanje (AHD) ili zvučni top je specijalizovani zvučnik koji proizvodi zvuk velike snage za komunikaciju na daljinu. Koristi se kao metoda za kontrolu masa, što je moze izazvati trajna oštećenja sluha, s obzirom na njegovu izuzetno visoku kapacitet decibela (do 160 dB merena na udaljenosti od jednog metra od uređaja). Ostale primene uključuju pregovore u opsadnim situacijama, borbu protiv piratstva na moru, masovna obaveštavanja tokom prirodnih katastrofa ili drugih vanrednih situacija, kao i upotrebu od strane odbrambenih snaga, uključujući nekoliko mornarica.

Poslednja izmena:
Мени је прва асоцијација кад сам видио снимак била као да је неки невидљиви цунами провалио однекуд и „почистио” све средином улице. Стварно изгледа и чудно и блесаво, зато ме и занима.

To, kao da je talas prošao sredinom ulice.

Pozdrav. Ako zvuk nije dodat naknadno odnosno video klipovi su autentični neodoljivo podseća na RC avion ja Jet motorom. Na visini od nekih stotinak metara zvuk bi bio jako sličan. Ovakvi motori sa lakocom razvijaju brzinu preko 200Km/h a s obzirom da su ulična svetla upaljena prisutni bi ga na toj visini teško primetili.

LRAD.
Skinuto s interneta radi ustede vremena:
Dugodometni akustični uređaj (LRAD), akustični uređaj za oglašavanje (AHD) ili zvučni top je specijalizovani zvučnik koji proizvodi zvuk velike snage za komunikaciju na daljinu. Koristi se kao metoda za kontrolu masa, što je moze izazvati trajna oštećenja sluha, s obzirom na njegovu izuzetno visoku kapacitet decibela (do 160 dB merena na udaljenosti od jednog metra od uređaja). Ostale primene uključuju pregovore u opsadnim situacijama, borbu protiv piratstva na moru, masovna obaveštavanja tokom prirodnih katastrofa ili drugih vanrednih situacija, kao i upotrebu od strane odbrambenih snaga, uključujući nekoliko mornarica.
Ко је кога о било чему обавјештавао? Ко је с ким комуницирао? Шта је речено преко LRAD-а?

Занимљиво, на енглеској Википедији је још јуче (сад ми посла другар линк) осванула допуна Звучног оружја у којој стоји:

On March 15th 2025, a sonic weapon has allegedly been used on the protesters in Belgrade during the "15. for 15" anti-corruption protest. MUP and Ministry of Defense have denied usage of any sonic weapons against the protesters. During the 15 minutes of silence on the protest, at about 19:10, near the Beograđanka building, the sound caused many people to panic and physically react by falling down or jumping out of the way.[15][16][17]

Референце 15, 16 и 17 су:
  1. ^ Kamenković, Sonja (2025-03-15). "(VIDEO) Trenutak incidenta: "Upotrebljen 'zvučni top', oružje koje poseduje bezbednosni sistem Srbije"". N1 (in Serbian). Retrieved 2025-03-16.
  2. ^ Nikolić, Jovanka (2025-03-16). "Šta je to zvučni top – oružje za koje se tvrdi da je korišćeno na Slaviji". Glas Šumadije (in Serbian). Retrieved 2025-03-16.
  3. ^ N1; Beta; FoNet; nova.rs (2025-03-15). "BLOG "Cela Srbija" se slila u Beograd: Tokom odavanja pošte incidenti, sumnja se na zvučni top". N1 (in Serbian). Belgrade. Retrieved 2025-03-16.
Дакле, Википедија се позива на: N1, nova.rs, Beta и FoNet, а додали су и Глас Шумадије који само преноси шта је за N1 и nova.rs рекао Александар Радић (уз додатак да је то на друштвеним мрежама објавио и Понош). Занимљиво.

Гледао сам снимке масе која се одједном „разгрће”, из чиста мира, из мени нејасних разлога, а онда се све смирује тј. „враћа у нормалу” веома брзо. Нешто се свакако десило, нешто томе мора бити узрок.

LRAD (Long-Range Acoustic Device) – који се најчешће помиње отпада, то се и те како чује као низ пиштећих продорних сигнала, а ни на једном снимку који сам гледао не чује се ништа ни налик томе.

ADS (Active Denial System) – такође отпада, то је врста уређаја која би се најтачније (а просто) могла описати као усмјерено зрачење микровалне пећнице, ти таласи продиру плитко у организам и изазивају осјећај нагло повећане температуре, као да те запахне нека врелина, а тако нешто није ни поменуо нико од присутних који су описивали шта су осјетили.

Негдје на некој теми нађох да је @Paula описала шта је осјетила, а била је (ако сам добро запамтио) негдје код Југодрпа. По свему што је поменула, моја прва асоцијација је била ИНФРА, дакле ниске, а не УЛТРА тј. високе фреквенције тог нечега (питање је да ли се уопће ради о звучним таласима).

Циљ ове теме је техничке природе, да мало претресемо сјећања, прочачкамо неке поузданије изворе на нету и пробамо ишчепркати о чему би се могло радити. Дакле, техничка страна овог догађаја, никаква политика.

Sad vidim temu i da si me pomenuo.
I mene ovo zanima sa naučne strane.
Čim danas nađem vremena pročitaću temu i priključiti se.

Razgovarao sam s osobom koja mi je potvrdila da je koristen zvucni top- i da ce najverovatnije pokrenuti tuzbu zbog koristenja istog.
I ja sam razgovarao o istoj temi sa par njih i slicno su mi rekli.
S obzirom da smatram da si ozbiljan sagovornik reci mi jesi razgovarao sa nekim ko je bio na demostracijama ?ako je bio jeli bio kao sluzbeno lice.razumes nasta mislim
Meni cerka i neki prijatelji tvrde da je bio ali oni su ucesnici.a drugar koji bio sluzbeno tamo mi se smeje na pitanje u smislu nije valjda da i ja nasedam.

Гледао сам снимке масе која се одједном „разгрће”, из чиста мира, из мени нејасних разлога, а онда се све смирује тј. „враћа у нормалу” веома брзо. Нешто се свакако десило, нешто томе мора бити узрок.
Samo sa tehnicke strane.onoliko ljudi i svi kamere na telefonima i niko nista ne snimi.
Nije realno osim ako nije bio kamufliran taj uredjaj.
Onda pitanje tzv mase koja se razgrce sam vec vidjao i dozivljavao pa o tome mogu reci nesto.recimo odem na utakmicu(ranije ne vise)moj deo je miran ali 50 m dalje nesto pocinje i masa pocinje da se krece.ako pojedinac to pocibje svi samo gledaju ali ako grupa ljudi pocne da se krece uglavnom svi instiktivno pocinju.uglavnom se ide prema izlazima ili suprotno od strane od koje ocekujes opasnost.
Mislim treba pitati prave navijace ja sam isao vise utakmicu da gledam a ne zbog navijanja.
U sustini a vec sam pisao o tome mora da je postojao neki okidac da se cela grupa onako pokrene.da li je to bio zvuk kao sto gospodjica rece koji ih uplasio zajedno sa ljudima koji su se odjednom poceli kretati ili nesto drugo ne znam.
inace postoji koliko hoces oruzja,tajnih eksperimentalnih oruzja svuda u svetu.ovde ne vidim ni jedan pravi dokaz o postojanju neceg takvog osim svedocenja i prica koja mi nisu merodavni dokazi.ti dovedes 3 ja cu isto 3 da svedoce i sta sad?reci moraju da budu potkrepljene pravim dokazima a ne peticijama.to je neozbiljno.
Mali off ali da vidimo sa tehnicke strane prave materijalne dokaze.ovo do sada su sve nedukomentovane price osoba koje su imale licni interes i samim tim su pristrasne.

Занимљиво, на енглеској Википедији је још јуче (сад ми посла другар линк) осванула допуна Звучног оружја у којој стоји:

On March 15th 2025, a sonic weapon has allegedly been used on the protesters in Belgrade during the "15. for 15" anti-corruption protest. MUP and Ministry of Defense have denied usage of any sonic weapons against the protesters. During the 15 minutes of silence on the protest, at about 19:10, near the Beograđanka building, the sound caused many people to panic and physically react by falling down or jumping out of the way.[15][16][17]

Референце 15, 16 и 17 су:
  1. ^ Kamenković, Sonja (2025-03-15). "(VIDEO) Trenutak incidenta: "Upotrebljen 'zvučni top', oružje koje poseduje bezbednosni sistem Srbije"". N1 (in Serbian). Retrieved 2025-03-16.
  2. ^ Nikolić, Jovanka (2025-03-16). "Šta je to zvučni top – oružje za koje se tvrdi da je korišćeno na Slaviji". Glas Šumadije (in Serbian). Retrieved 2025-03-16.
  3. ^ N1; Beta; FoNet; nova.rs (2025-03-15). "BLOG "Cela Srbija" se slila u Beograd: Tokom odavanja pošte incidenti, sumnja se na zvučni top". N1 (in Serbian). Belgrade. Retrieved 2025-03-16.
Дакле, Википедија се позива на: N1, nova.rs, Beta и FoNet, а додали су и Глас Шумадије који само преноси шта је за N1 и nova.rs рекао Александар Радић (уз додатак да је то на друштвеним мрежама објавио и Понош). Занимљиво.
Eto zasto je sve sumnjivo...Nije da neki ne bi voljeli da je to upotrijebljeno.

I ja sam razgovarao o istoj temi sa par njih i slicno su mi rekli.
S obzirom da smatram da si ozbiljan sagovornik reci mi jesi razgovarao sa nekim ko je bio na demostracijama ?ako je bio jeli bio kao sluzbeno lice.razumes nasta mislim
Meni cerka i neki prijatelji tvrde da je bio ali oni su ucesnici.a drugar koji bio sluzbeno tamo mi se smeje na pitanje u smislu nije valjda da i ja nasedam.
Da jedna od osoba koja je bila u grupi od kojih su svi posle imali tinitus.
Sam zvuk ima vise frekvencija- neke se ne mogu "uhvatiti" na mobilnom telefonu ili se ne mora cuti daleko ili se ne mora cuti uopste- kao npr zvizdaljka za pse koje mi uglavnom ne cujemo ali psi je cuju.
Zvuk je vibracija koja se siri kroz medijum- vazduh, zemlju, vodu itd... Zvuk se moze osetiti i fizicki, zavisno od frekvencije i amplitude.
Takodje zavisi i od pozicije osobe u odnosu na zvuk ali i neki ljudi su prijamciviji na zvuke visokih, a neki niskih tonova.

Laurel ili Yanni?

Poslednja izmena:
Da jedna od osoba koja je bila u grupi od kojih su svi posle imali tinitus.
Sam zvuk ima vise frekvencija- neke se ne mogu "uhvatiti" na mobilnom telefonu ili se ne mora cuti daleko ili se ne mora cuti uopste- kao npr zvizdaljka za pse koje mi uglavnom ne cujemo ali psi je cuju.
Zvuk je vibracija koja se siri kroz medijum- vazduh, zemlju, vodu itd... Zvuk se moze osetiti i fizicki, zavisno od frekvencije i amplitude.
Takodje zavisi i od pozicije osobe u odnosu na zvuk ali i neki ljudi su prijamciviji na zvuke visokih, a neki niskih tonova.

Laurel ili Yanni?
Ok znaci i ti si razgovarao sa ucesnicima.meni cerka isto prica a njoj verujem najvise na svetu ali ona je bila oko 50 m dalje i kaze da je to cula,naglasavam cula od kolegenica.
Zato mi rebus u glavi oko dezinformacija.odmah ujutro mi se javio dobar prijatelj koji je isto bio ali taj je ostrasceni opozicionar i on mi tvrdi da je bilo ali je isto samo cuo.sa druge strane cujem kontra jos mi se i smeju,ne ovo na forumu u rl.
izguglacu sada sta je to tinitus nije mi poxnato to

izguglacu sada sta je to tinitus
Zujanje u usima, sto se tice "zvucnog topa"- ne verujem da je u pitanju policija (verovatno nije ni vojska) jer koliko sam skontao studenti i ovi sto su protestovali su imali dogovor s policijom da ako budu izgubili kontrolom nad demonstracijama da ce paliti plave baklje i da ce se povuci- jer i oni inaju problema s ekstremistima koji se pridruzuju protestima i koji mogu da izazovu probleme, i mislim da jeste bilo nekih manjih problema- no ne znam mnogo o tome.

Ovo sam nasao na netu sad.nisam ni znao kako se zove osim da me lekarskom oko posla sto stalno imam pitali da li radim nesto gde je jaka buka jer nisam registrovao one visoke tonove kada sam stavio slusalice.🙄svasta covek sazna.
20250317_133535.jpg
20250317_133427.jpg
20250317_133459.jpg

Back