Zvezde Holivuda na strani Srba..

StoRmyGirl

Domaćin
Poruka
4.176
Zvezde Holivuda brane Kosovo

Holivudski glumac Džordž Kluni najavio je da će, zajedno s kolegama, organizovati protest protiv jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

- Uskoro ću s koleginicom i prijateljicom Šeron Stoun i njenim prijateljima iz detinjstva koji su poreklom Srbi organizovati protest zbog pokušaja da Kosovo proglasi nezavisnost - kazao je slavni američki glumac frankfurtskim "Vestima".
Kluni, koji se među prvima pridružio štrajku sindikata scenarista u Holivudu i podržao bojkot svečanosti dodele "Zlatnog globusa", poznat je kao veliki borac protiv nepravde bilo koje vrste.
- Trudim se da svoju popularnost iskoristim za dobrobit čovečanstva, odnosno da pomognem rešavanju brojnih problema koji muče savremeni svet - rekao je on.
Čuvena glumica i veliki humanista Šeron Stoun odrasla je uz prijatelje iz Srbije Milicu i Dušana i njihove roditelje Milunku i Milorada. "Milica i njen brat Dušan su moji drugari iz detinjstva, njih shvatam kao najdraže prijatelje, kao brata i sestru", kaže čuvena glumica.
U intervjuu beogradskom nedeljniku "Evropa", Šeronova je nedavno nagovestila mogućnost organizovanja neke vrste protesta protiv nezavisnosti Kosova.
"Znam šta se ovih dana ozbiljno rešava u vezi sa Srbijom i Kosovom", rekla je Stounova za "Evropu".
"Teta Milunka, koja je iz Čačka, mnogo nam je pričala o Srbiji, a čika Milorad, koji je poreklom s Kosova, uvek je pričao o Kosovu. Za vreme bombardovanja nam je pokazivao i fotografiju crkve u kojoj je kršten i koja je srušena. Milica i Dušan su pre nekoliko godina bili tamo pa su mi pričali o svemu. Sada mnogo brinu. Znam za ovu nepravednu situaciju u vezi s Kosovom, koje traži da bude nezavisna država, pa mi je gotovo nemoguće zamisliti da će se to desiti. Zato smo razmišljali da organizujemo neki javni protest. Žao nam je što u SAD nema dobrog objašnjenja o tome šta je istina. Kosovski lobi je veoma jak, a, nažalost, i interesi Amerike su na njihovoj strani. Čekamo ishod pregovora i onda ćemo videti šta se može organizovati."
Holivudska zvezda je mnogo vezana za srpske prijatelje, uz njih je saznala dosta o Srbiji, probala srpska jela, proja joj se posebno dopala.
"Rođena sam u Midvilu, malom mestu u blizini Pitsburga. U blizini su stanovali Milica i Dušan. Moji roditelji Džo i Doroti su poreklom iz Galveja iz Irske, a njihovi Milorad i Milunka iz Srbije. Družili su se i zajedno radi li u obližnjoj fabrici smole i lepka. Teta Milunka je često pravila hleb od kukuruznog brašna, koji nam se veoma dopao. Kada bi se vratila s posla, sećam se da nas je često pozivala da večeramo kukuruzni hleb udrobljen u mleko. Iako je to jednostavan i siromašan obrok, nama je bio veoma ukusan. Igrali smo razne igre, na primer, posle škole smo skoro svaki dan nosili jedno drugo na leđima takmičeći se ko će pre stići do cilja. Pošto sam bila slaba i tanušna, a Milica je bila bucka, Dušan je uvek tražio da bude u timu sa mnom jer me je lakše nosio. Pamtim i da smo se s drugim timom takmičili ko će napraviti veći balon od žvake ili ko će deset žvakaćih žvaka da razvuče što duže, od jednog do drugog drveta. Zamislite nas četvoro kako naizmenično žvaćemo deset žvaka i ne gadimo se toga."
Milica je imala i važnu, možda i odlučujuću ulogu u početku karijere Šeron Stoun. Po Miličinom nagovoru Šeron se prijavila na izbor za mis.
"Tako je moja karijera krenula. Zbog toga sam se preselila u Njujork. Kasnije, kada smo se geografski razdvojili, nismo se emotivno udaljili. Milica i Dušan su mnogo pomogli da se moj brat izvuče iz krugova droge u koje je zapao. Na tome im posebno zahvaljujem. Želim da znate da je naš odnos bio više od igre, da je prerastao u trajno, istinsko prijateljstvo, u odnos kome pridajem poseban značaj, koji predstavlja temelj za ceo moj život: za snažnu, samostalnu ličnost kakva sam u poslu i privatnom životu."
Šeron je poznata kao veliki humanista. Sakupila je nekoliko miliona dolara pomoći za žrtve AIDS-a pre dve godine, redovno pomaže napuštenoj deci, a odlučno se protivi i ratu u Iraku. Ono što ovu pedesetogodišnjakinju izdvaja od koleginica je koeficijent inteligencije od 154 i članstvo u Mensi.
U septembru 2001. tokom snimanja filma "Žena mačka", Stounova je doživela moždani udar, posle čega je usledila delimična paraliza i otežan govor. Nakon dvogodišnjih terapija, hrabra glumica se potpuno oporavila.

Stoun: Čika Milorad je spasao mog oca
Kada se moj otac otrovao na poslu, prvi je dotrčao čika Milorad, koji nije čekao druge radnike ili lekare, već ga je odmah izneo napolje. Podrška te porodice mi je mnogo značila i kada sam imala probleme u školi, ali ne zato što sam bila loš đak. Naprotiv, bila sam najbolji đak i ispred svoje generacije. Bilo je mnogo onih koji su me mrzeli zbog toga, nazivali me bubalicom i budalom. Srećom, tada sam uz sebe imala Milicu, Dušana i brata koji su me štitili.

Privilegija u Rimu
Ljupka Lazić, novinarka beogradskog nedeljnika "Evropa", bila je prijatno iznaenađena kada je u Rimu, na svetskom danu posvećenom borbi protiv side, glavna gošća Šeron Stoun prihvatila razgovor za srpske novine. Od 63 zahteva uvažila je samo tri, a beogradskoj novinarki je rekla: "Vi ste dopisnica iz zemlje odakle su moji najdraži prijatelji."

Ambasador mira
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun imenovao je Klunija za izaslanika svetske organizacije za mir, zatraživši od njega da posveti posebnu pažnju mirovnim snagama UN širom sveta. Ceremonija povodom njegovog proglašenja za ambasadora mira biće održana 31. januara u sedištu svetske organizacije u Njujorku.
Kluni je poznat kao borac za ljudska prava, a posebno se pamte njegova ukazivanja na zločine počinjene u sudanskoj oblasti Darfur, u koju je nekoliko puta odlazio, pokušavajući da privuče pažnju svetske javnosti. Tada je izjavio da on nije političar i da neće da priča prazne priče, već je na svoju odgovornost odlazio duboko u sudanske regije i razgovarao s izbeglicama.
Holivudski glumac istakao se i prilikom prikupljanja novca za žrtve terorističkog napada
11. septembra 2001., cunamija, uragana Katrina, a podigao je i glas protiv rata u Iraku.

Izvor: Blic
 
U odbranu Kosova ustaju i Šon Koneri i Ričard Gir
Izvor: Tanjug | 21.01.2008 - 14:54

Nakon što su holivudske zvezde Džordž Kluni i Šeron Stoun najavile da će organizovati protest protiv otcepljenja Kosova od Srbije, pridružile su im se i kolege Ričard Gir i najpoznatiji Džejms Bond - ser Šon Koneri, pišu frankfurtske "Vesti".



"Ukoliko Kosovo ne odbrane srpski državnici ili Rusija, to bi moglo da podje za rukom slavnom Holivudu. U odbranu južne srpske pokrajine najverovatnije već sledećeg meseca u srcu svetske filmske industrije Holivudu će stati najpoznatija imena svetskog glumišta: Šeron Stoun, Džordž Kluni, ali i Ričard Gir i ser Šon Koneri", tvrde "Vesti".

"Zbog predsedničkih izbora u Srbiji, sve diplomatske aktivnosti vezane za rešenje konačnog statusa Kosmeta su stopirane, pa tako i ideja zapadnih država da jednostano priznaju nezavisnost. Kada se ovo pitanje ponovo aktuelizuje, a očekivanja su da to bude već u februaru, svetski poznate zvezde su odlučne da u Holivudu naprave protest na kome bi pozvali sve pravdoljubive ljude u svetu kako bi stali u odbranu Kosova", saznaju "Vesti".
Kluni je u ranijem razgovoru za "Vesti" objasnio da, i pored toga što pažljivo prati sva dešavanja u svetu, nije u prilici da čuje i srpsku stranu kada je reč o rešavanju statusa.

"Srpski lobi u Americi je jako slab i sve što se može čuti ili pročitati potiče od albanskih lobija i lobista. Nisam mogao da čujem i drugu stranu", rekao je on.
Kluni je otkrio da je Šeron Stoun, njegova prijateljica, do sada razgovorala sa brojnim ljudima u Americi koji imaju uticaja kako bi se zaustavilo nasilno otcepljenje dela Srbije.

Među prvima je tako razgovarala sa kolegom Ričardom Girom koji se borio za nezavisnost Tibeta, ali nije do sada bio blagonaklon prema srpskoj stvarnosti.

Gir će se uključiti u ovu akciju, prema saznanjima "Vesti", zato što je veoma sumnjičav zašto su velike sile toliko odlučne u nameri da Kosmetu podare nezavisnost. "Mora da na tom Kosovu ima nešto, čim se tako bore za njega", kaže Gir.

Na sličan način je reagovao i najpoznatiji Džejms Bond svih vremena, plemić ser Šon Koneri. On je situaciju oko Kosova odmah povezao sa svojom rodnom Škotskom.

"Škotska je u svojoj istoriji imala mnogo više prava da bude nezavisna, ali joj to nisu dozvolili. U čemu je to razlika izmedju moje domovine i Kosova da se sada čini takav presedan", zapitao se proslavljeni glumac.
 
A sto Gir da se brine za nas kad je pre par meseci snimio film kako hapsi Karadzica? Mislim, taj film mi po tematici deluje prilicko anti-srpski. Nisam ga gledala do duse, ali deluje :)

Znate sta je interesantno - meni su cale i keva pre dan-dva pricali o tome, kao culi na nekoj nasoj televiziji. Odem ja na net i nigde ne mogu da nadjem to na engleskom, tacnije da je neka strana agencija ili novina objavila to. Jedino sto povezuje Klunija i Seron u poslednje vreme je otvaranje nekog festivala u Dubaiu. A on kad je postao ambasador pricao je o Sudanu (cini mi se) i otisao tamo, Kosovo se nigde ne spominje.

Ne znam ko je ovde lud :)

Mada ako pominju Ljupku Lazic kao izvor, mozda je i tacno. Ona je navodno extra bliska sa De Nirom. Izasao je intervju sa njim pre mozda pola godine u nedeljniku Evropa i on je tu pricao kako ga je ta Ljupka Lazic ucila da spremi leskovačku mućkalicu u restoranu Den Tane (Dobrivoja Tanasijevica) u NY.
Ili nas svi poznati vole, a svetski mediji to kriju, ili ovi nasi to izmisljaju. Necu da sudim. Mada mi je ova Seronina prica da su joj se deca rugala a samo je Srbi branili malo smesna :) Vise verujem da De Niro zna da spremi leskovačku mućkalicu :) On je i kolo u Metropolu igrao, pa mi je vise verovatno :) :) :)

Necu da gresim dusu, mozda sam preveliki skeptik. Lici mi da je ovo neka nasa propaganda pred donosenje odluke o Kosovu. Mozda sam idiot koji previse sumnja, a mozda sam i u pravu. Ostacu suzdrzana za sad :)
 

Back
Top