Zvezdara teatar, Beograd-repertoar

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Lada

Legenda
Poruka
52.215
Voz
"Zašto ne bi probao da počneš iznova?"
voz-474-279-10708.jpg


O PREDSTAVI
Pisac: Kormak Makarti
Prevod: Milica i Branislav Mihajlović
Režija i adaptacija: Voja Brajović
Fotograf: Nikola Vukelić

PREMIJERA
24.10.2015.
TRAJANjE
115 minuta

IGRAJU

Voja Brajović - Beli
Sergej Trifunović - Crni

Voja Brajović
Reč reditelja
Inspirisan delom Kormaka Makartija, jedino što želim ovom predstavom je da izazovem kritički odnos i svest o tome kuda ovaj svet ide. I naravno, pre svega, čovekoljublje, koje ima veliku moć da spreči propast civilizacije. Po mom mišljenju, najbolji lek za čoveka i njegovo najjače oružje je kultura, čiji su najvažniji segmenti umetnost i reč.

Sergej Trifunović
Reč glumca
U početku svega, beše reč. Reč, istovremeno najskuplja i najjeftinija stvar. Ništa se ne bagateliše tako olako kao reč. Pokušavam da napišem nešto za program, ali mi se u lice ceri zaludnost tog čina. Da se išta smisleno da napisati, scenska postavka ovog dela, bila bi besmislena. Ovo nije pozorišna predstava. Ovo je nešto sa čime ćemo se svi mi, sudarati do kraja života, tog voza bez konduktera, kome se početna, krajnja i usputne stanice, ne mogu znati.


(Izvor: zvezdarateatar.rs; Facebook: @zvezdarateatar, foto: Nikola Vukelić)
 
Poslednja izmena:
Fransis Veber

Večera budala - ZVEZDARA TEATAR, Beograd
IGRAJU

Milan Lane Gutović
Pinjon Fransoa
Branislav Zeremski
Pjer
Zoran Ćosić
Konjal Lisjen
Milan Tomić / Ivan Zarić
Aršambo
Biljana Đurović
Kristina
Nada Macanković / Jelena Gavrilović
Marlena
Bojan Žirović
Leblan Samo

vecera-budala-1.jpg


O predstavi



Večera budala je dobro skrojena bulevarska komedija zabune u kojoj postoje svi elementi savršene večernje razbibrige: inteligentni komični zaplet, nadahnuti glumci spremni da komediju zabune vrte do iznemoglosti a da ona ne bude dosadna, i, na kraju, glavni junak dobija pouku za sve zlo što je uradio za života.

Pored vrcavog teksta i dobrih situacija zabune, glumci su izvanredna okosnica ove predstave. Galimatijas neočekivanih likova, koji se pojavljuju na vratima stana, i to izazvani telefonskim pozivima zbunjujuće i urnebesne sadržine, izaziva gomilu smešnih zapleta koji se razrešavaju potpunim padom glavnog lika i moralističko-ironičnim krajem. Večera budala je dobra realistička komedija, zapletom slična vodvilju i građanskoj komediji.
 
Poslednja izmena:
Tri sestre su Nataša Ninković, Ana Franić i Sloboda Mićalović, a u ekipi su i Dragan Petrović Pele, Milutin Mima Karadžić i Aleksandar Radojičić.

Predstava je inspirisana legendom iz Boke o tri sestre koje su u jednoj kući u Prčnju provele ceo svoj život neudate, čekajući i sanjajući svog kapetana.
„Tre sorele vidim kao dramu zatvorene male sredine u kojoj su sve ljudske želje, potrebe i slobode sputane. Dozvoljeno je samo ono što je propisano zvaničnim crkvenim i malograđanskim kanonima i regulama. Tre sorele provode svoju mladost okovane strogim pravilima koja im nameće brat, olovnim nebom i beskrajnim morem. Dok se odnekud ne pojavi mladi stranac“, kaže reditelj Milan Karadžić.
JAK_7514-700x467.jpg



Legenda iz Boke o tri sestre koje su ceo svoj život provele u jednoj kući, neudate, čekajući i sanjajući svog kapetana, oživela je u predstavi „Tre sorele“ prvi put 2004. godine. Do 2011. godine, kada je skinuta sa repertoara, predstava je izvedena 125 puta. Biće obnovljena u skoro istom sastavu. Novina u glumačkoj ekipi je što će glumac Aleksandar Radojičić igrati ulogu Damjana, koju je u prvoj postavi igrao Andrija Milošević.

Direktor Zvezdara teatra Dušan Kovačević je izrazio veliko zadovoljstvo što će ova predstava nastaviti svoj život na sceni ovog pozorišta.

„Komad je sada rađen sa novom energijom i neki delovi su urađeni na drugačiji način s obzirom na to da je ovo neko drugo vreme. Ono što je važno i zanimljivo da je ovo jedan od retkih komada gde su tri glumice u glavnim ulogama. Drago mi je što će se ove tri dame ponovo vratiti u svoju kuću u Boki“, kaže Dušan Kovačević.
Reditelj Milan Karadžić je naglasio da je ideja predstave ostala ista, ali da je zbog glumačke zrelosti priča postala još kompleksnija i tragikomičnija.

„Predstava bi se izvodila i mnogo više od 125 puta da nismo imali problem sa terminima. Sada smo pokušali to da rešimo i nadam se da će predstava biti izvođena što češće“, kaže Milan Karadžić.

Tri sestre u predstavi igraju Nataša Ninković, Ana Franić i Sloboda Mićalović.

„Ovo je jedna pobuna protiv patrijarhalnog sistema u kome žena ne prolazi baš najbolje. Tri sestre se bore za pravo glasa, ostvarenost i njihovo pravo na ljubav“, kaže glumica Nataša Ninković.
Ana Franić se ovom predstavom vraća na beogradsku pozorišnu scenu posle sedam godina života u Splitu.

„Za mene ova predstava znači povratak porodici. Prvo Zvezdara teatru, koji stvarno smatram svojom drugom kućom, jer sam ovde odigrala preko 300 predstava i porodici koju čini ekipa ove predstave“, kaže Ana Franić.
Sloboda Mićalović kaže da iako je napravljena pauza, nikad nije nestala želja za izvođenjem ove predstave.

„Kad god bismo se našli često bismo se sećali upravo „Sorela“. Veoma sam zahvalna Zvezdari što je imala sluha i što su nam obezbedili da opet zaigramo, ovog puta na velikoj sceni“, kaže Sloboda Mićalović.
Članovi ekipe su izrazili veliko zadovostvo što se glumačkom sastavu pridružio mladi glumac Aleksandar Radojičić. On se ekipi zahvalio na poverenju i ukazanoj šansi.

„Drago mi je što smo krenuli od samog početka, od čitajućih proba, što su svi na novi način krenuli da čitaju ovaj tekst i što sam imao šansu da dam lični pečat ovoj ulozi“, kaže Aleksandar Radojičić.
Iako je naglasio da ne voli izraze poput „hit predstava“, glumac Dragan Petrović Pele kaže da je istina da je publika volela ovu predstavu i da se nada da će je voleti i sada. Sa njim se saglasio i kolega Milutin Mima Karadžić, koji je u završnoj reči pozvao publiku da predstavu pogleda.
 
Poslednja izmena:
U predstavi igraju Milutin Mima Karadžić, Filip Hajduković, Marko Gvero, Andrijana Oliverić, Milena Damnjanović i Nikola Cvetković. Autor scenografije je Magdalena Vlajić, kostima Marina Vukasović Medenica, kompozitor je Dejan Pejović.

Premijeri su prisustvovale brojne poznate ličnosti među kojima su Goran Petrović, Vladimir Kostić, Milan Karadžić, Svetlana Bojković, Vesna Čipčić, Lena Kovačević, Marija Bergam, Andrija Kuzmanović, Branislav Mićunović, Dejan Lutkić, Mina Sovtić, Branimir Brstina, Dejan Papić, Dragana Varagić…

Pisac Vladimir Kecmanović je roman „Feliks“, po kome je nastala ova predstava, napisao po istinitoj priči. Lik Feliks je prikaz penzionera koji je koristio oglas da menja stan u Beogradu za stan u unutrašnjosti kao mamac. Tako je uzimao novac za putne troškove, pio i jeo na račun onih koji su za oglas bili zainteresovani. Kecmanović je ipak našao način da Feliksa suoči sa prošlošću, koja se pojavljuje u liku sina, sa pištoljem u rukama.

Reditelj Darko Bajić kaže da u svetu u kom je sve postalo relativno, i istina i laž, ova dva lika, antiheroja, postaju romantični junaci koji više vole da varaju nego da budu prevareni.

„Gubitnici smo svi u ovom svetu jednog velikog cunamija globalnih prevara. Gubimo mogućnost da živimo život kakav sanjamo. Romani i drame koje radim po Kecmanovićevim pričama za mene su izuzetno interesantni, zato što on nudi da crpite inspiraciju iz životnih tema i da budete obogaćeni za ljude koji idu do kraja, koji se bore do poslednjeg daha da ostvare svoj životni san”, kaže reditelj Bajić.

U ovoj predstavi prisutna je čitava paleta žanrova, od trilera, farse, drame, sve do komedije.

2_sajt_1-1-700x467.jpg


„Feliks“ je drama o prevari, priča o sukobu generacija koje su odrasle u različitim sistemima, o urušavanju i relativizaciji pojma porodice, a u isto vreme i zavisnosti od nje. Prisutna je čitava paleta žanrova, od trilera i farse pa sve do crne komedije. Reditelj Darko Bajić predstavu određuje kao opersku triler-komediju.

„Ova predstava govori o dva prevaranta, ocu i sinu. Međutim, ona ima jedan mnogo širi kontekst od priče o dva lika koji lažima i obmanama dolaze do svojih ličnih ciljeva. Taj kontekst govori o celom svetu, ovom u kojem živimo. Svetu u kojem je sve postalo relativno, i istina i laž. U takvom svetu ovakva dva antiheroja postaju romantični junaci koji više vole da varaju nego da budu prevareni“, kaže reditelj Bajić.
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top