@MidHealer:
Српску ћирилицу не угрожава ни грчко писмо, ни арапско, ни јеврејско, ни тамилско... па чак ни латинска абецеда. Српску ћирилицу је на смрт осудио Новосадски договор из 1954. г. јер је смишљено и планирано донет да би се извршило пресловљавање српског народа. Зато је тај "договор" и важио једино за Србе, док су Хрвати безбрижно наставили своју праксу још из Хабсбуршке монархије по принципу "ово је наше, а оно - њихово". Како то да сте запели баш за латиницу у српском, а не занима вас хрватска саботажа тог "договора"? Како то да Хрватима не поручујете да "све што могу да напишу латиницом, могу и ћирилицом" (којом су и сами уз глагољицу писали временски дуже него што пишу латиницом!), а Србима биберите под нос "латиница па латиница"?
Стално наводите примере народа који имају више писама, а никако да се сетите да далеко највећи број народа на свету познаје једино принцип "један језик - једно писмо". Код људи као што сте ви важно је једино да Срби напусте ћирилицу, а сви "примери" које наводите су само навођење воде на латиничну воденицу. На једном ћириличарском форуму сам објавио фотографију наших хокејашких репрезентативаца у дресу на коме је име наше земље написано на ћирилици. Један "такав" као што сте ви је прокоментарисао: "Ку-ку, зашто тајмс њу роман"!?
Не смета њему "тајмс њу роман", него - ћирилица. Да је натпис био на латиници, могао би слободно да буде написан и руком, "фонт" уопште не би био важан. Него, да се Власи не сете...
Или, кад год неко укаже на смишљено истребљивање ћирилице, такви као ви кажу како "тешко живимо и имамо преча посла од ћирилице". Па добро, како је онда могуће да и крај те наметнуте усрећитељске латинице ми и даље тешко живимо? Како то да нас та спаситељска латиница није избавила мука? Или нам је најпречи посао да једном већ истребимо ту ретроградну ћирилицу?
Па ја баш и говорим да све што Србин може у свом српском језику да изговори, он то може и својим ћириличним писмом да напише, и то ради већ 1000 година, и не треба му да крај две здраве ноге на силу храмље, да крај два здрава ока на силу чкиљи. А ви сте нашли да му туткате латиницу, да му избијете здраве зубе да бисте му уградили - протезу.
Kakva nemušta zbirka uvreda, besa, izmišljanja i generalne pene na ustima... Neverovatno

Možda bi trebalo da se postidite za ovakve ispade, pogotovo što se ne sećam da sam ovde ikoga, pa ni vas vređao?
Da krenemo redom:
Како то да сте запели баш за латиницу у српском, а не занима вас хрватска саботажа тог "договора"?
Argumenti tipa "ne znam/neću da odgovorim na pitanje, ali zašto ovi/oni to i tako" nisu argumenti, ili su na nivou "argumenata" tipa "a što vi mučlte crnce?". Kakve veze imaju Hrvati sa činjenicom da se srpski jezik može pisati i ćirilicom i latinicom, bez da postane "manje srpski" (šta god to u vašem paranoičnom svetu značilo)?
Како то да Хрватима не поручујете да "све што могу да напишу латиницом, могу и ћирилицом" (којом су и сами уз глагољицу писали временски дуже него што пишу латиницом!), а Србима биберите под нос "латиница па латиница"?
Zašto bih ja "poručivao" bilo šta, bilo kome? Kakve su to gluposti?
Inače, da ne bude posle nejasno:
kao što se srpski jezik, bez ikakvog gubljenja značenja može pisati i latinicom i ćirilicom, smatram da, apsolutno, i hrvatski jezik se može, bez ikakvih problema, pisati i ćirilicom i latinicom. Bez da time hrvatski postane "manje hrvatski", ili da srpski postane "manje srpski". Da li neko piše srpski ili hrvatski ćirilicom ili latinicom, se i kod njih i ovde pretvorilo u političko a ne lingvističko pitanje. Što je totalna glupost i budalaština.
Стално наводите примере народа који имају више писама, а никако да се сетите да далеко највећи број народа на свету познаје једино принцип "један језик - једно писмо".
Ovo, naravno, nije tačno - nije u pitanju "daleko veći broj". Za detalje se mogu pogledati linkovi iz moje prethodne poruke. Pri čemu broj jezika i broj pisama zapravo nije bitan. Pismo ne čini jezik "prijateljskijim" ili "neprijateljskijim". Osim ako ne bolujete od paranoje.
Posebno izdvajam
poglavlje o upotrebi ćirilice,
koja se koristi za zapis tačno 110 (stotinu i deset) različitih jezika.
Jasno, ćirilica se posebno ističe po pitanju "jedan jezik - jedno pismo", sa 110 jezika koji je koriste
Код људи као што сте ви важно је једино да Срби напусте ћирилицу, а сви "примери" које наводите су само навођење воде на латиничну воденицу.
Ovde već moramo malo da zastanemo, ovde vam je pena besnila baš izbila na usta. Neprijatno je, vidi se. Obrišite to malo, sramota da se tako pojavljujete u javnosti.
A onda, precizirajte molim vas, baš me živo zanima -
koji su to tačno ljudi "kao što sam ja"? Neprijatelji svakolikog srpstva? Nesrbi? Srbi, ali "izdajice srpske stvari"? Agenti Vatikana i velikih sila? CIA, snajka, CIA?
Ah da, gde
tačno sam ja to napisao da "mi je važno da Srbi napuste ćirilicu"?
Kakva neuka i nemušta izmišljotina i budalaština. Jeste li to sami smislili, ili vam je neko pomogao?
Naprotiv, ja smatram da je lepo što možemo ravnopravno koristiti i ćirlicu i latinicu, i da ne treba ukidati ni jednu ni drugu. To što se vama svuda priviđaju "neprijatelji srpstva" i "neprijatelji ćirilice", je verovatno manija progonjenja. Ako se pogorša, molim vas da potražite lekarsku pomoć.
Или, кад год неко укаже на смишљено истребљивање ћирилице, такви као ви кажу како "тешко живимо и имамо преча посла од ћирилице".
Opet ova vaša budalaština, "takvi kao ja". "Takvi kao ja", koji su očigledno drugačiji, "nesrpskiji" od "takvih kao vi". Jasno. Ne može svako da se istakne na "braniku srpstva", mora nešto i da se izmisli, da se slaže.
I još jednom, kad već tako očigledno i otvoreno lažete, i pri tome vas nije sramota: Gde
tačno sam ja to napisao da "teško živim i imam preča posla od ćirilice"? Opet smo malo lagili, a? Malo ukrasili poruku ovde izmišljenim citatima? Žalosno, žalosno.
TL;DR:
- Paranoja je loša, i u težim slučajevima, treba se obratiti lekaru. Ili treba javiti Đuri da blokira aerodrom. Izbor je vaš.
- Činjenica da se srpski jezik može pisati i ćirilicom i latinicom nije "poziv na istrebljenje ćirilice", izdaja, nesrpstvo, i tome slične gluposti.
Ah da, sad se setih odakle mi je bilo jako poznato ovo
"takvi kao vi":
-----------------------------------------------------------------------------------------------------
ILIJA:
U ratu ste me ranjavali! Jedva sam živu glavu izvukao!
JAKOVLJEVIĆ:
Ko mi? Ko to mi?
ILIJA:
VI!! Ti, tvoj otac, tvoj brat i svi oni koje smo pobili i oni koji su uspeli da pobegnu! Kad ste videli da mi ne možete nista, da sam izvukao živu glavu, onda ste me zatvarali. Nije vam odgovaralo da svi budemo jednaki i da nema ovakvih razlika među ljudima. Nije se rat ni završio, a ti si se vratio sa "pošteno" zarađenim kapitalom. Pre tebe, njih hiljadu. Posle tebe još hiljadu! Da ponovo zidate dvorce i zamkove. Da ponovo tlačite i uništavate ljude.
Je li? Pa jesu li mene zatvarali samo zato što su me terali da verujem, a tebe ne zatvaraju zbog onog zbog čega smo se borili! Pa majku vam *****!!!! Šta to znači? Pa jel to znači da sam je celog života bio budala koji je radio protiv svojih principa? Da sam bio stalno na suprotnoj strani? Jel to znači?
Pa jesu mene zatvarali samo zato što sam vikao ŽIVEO STALJIN I SVETSKA REVOLUCIJA!!! Jeste me zato zatvarali?? Pa šta je trebalo da vičem? ŽIVEO KAPITALIZAM??
-----------------------------------------------------------------------------------------------------