Зукорлићев шурак основао странку

gost 186118

Veoma poznat
Poruka
10.118
Скоро све што је последњих месеци у име Бошњака говорио главни муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић сада има и политичко „одело” у политичком програму новоосноване политичке партије Бошњачке демократске заједнице (БДЗ). Председник те 11. политичке партије Бошњака у Србији је Емир Елфић, по звању дипломирани економиста, а по родбинским везама шурак, брат млађе супруге муфтије Зукорлића. Елфић је до септембра био помоћник градоначелника Новог Пазара. Поднео је оставку наводећи као разлог да не може да буде део градске власти која отима вакуфе Исламској заједници. Као и прошле године смењени градоначелник Мирсад Ђерлек, који је одмах по смени основао политичку партију и Елфић се одлучио на исти корак. И Ђерлек и Елфић се убрајају у присталице и савезнике муфтије Зукорлића.
Познати ставови и захтеви Зукорлића о томе да су Бошњаци у Србији аутохтони конститутивни народ, а не мањина те да је зато потребно да се мења Устав Србије „како би бошњачки народ био адекватно третиран“, затим захтеви да се промене и државни симболи и химна Србије, да Санџак буде уређен као аутономна прекогранична регија постали су програмска начела БДЗ-а. Председник Елфић је обраћајући се присутнима у препуној новопазарској концертној дворани још додао да је реч о партији центра и „средњег пута“, као „гаранта заштите појединаца од девијација крајности и искључивости“, али и партији чији је циљ очување националног идентитета Бошњака „ али уз очување добрих односа са комшијама Србима“.

–Уколико режим у Београду не разуме Бошњаке, нека дођу у Санџак и Нови Пазар, ми и наше комшије Срби одржаћемо им бесплатан семинар да науче како се развијају међуетнички односи – поручио је Елфић.

Муфтија Зукорлић је, обраћајући се чланству и присталицама БДЗ-а рекао да дубоко верује да су Бошњаци добили још једну политичку понуду која „квалитетом доказује да је могуће да неко буде политичар, а опет поштен и способан“. Своје присуство и учешће на овом политичком скупу Зукорлић је објаснио да би се у супротном осећао лицемерно.

–У нормалним временима, када народ има сва права и живи достојанствено, политиком могу да се баве само политичари. Али у време угрожености и потлачености сваки свестан човек мора да се бави политиком – поручио је Зукорлић и свој став назвао фетвом, обавезом за вернике.

–Постоје само два начина да остварите слободу и право. Или оружјем или политиком.Ја вам препоручујем ово друго – рекао је Зукорлић.

На јучерашњој оснивачкој скупштини БДЗ-а као гости су били и „стари“ Зукорлићеви „савезници“ који су његову Бошњачку културну заједницу подржали у прошлогодишњим изборима за национални савет Бошњака. Били су ту председник Санџачке народне партије Мирсад Ђерлек, затим председник Народног покрета Санџака Џемаил Суљевић, Иван Андрић из ЛДП и, први пут, Љубиша Јовашевић (Пулс – Покрет за Краљево). Председник непризнатог Бошњачког националног већа Мевлуд Дудић је и са овог скупа поручио да нема места новим изборима за то тело.

–Ако министар Чиплић не признаје наше веће, не признајемо ни ми његове одлуке – поручио је Дудић. По аплаузу могло се закључити да су сви присутни истомишљеници.

Сем председника БДЗ-а Елфића и потпредседници су „познати“. Хедија Шкријељ је недавно смењена са места јавног правобраниоца у новопазарској градској управи, а Зехнија Булић је један од двојице већника са листе Бошњачког препорода који се придружио Зукорлићевом БКЗ-у. Његов „спорни“ мандат је један од разлога за неспоразуме око формирања овог бошњачког мањинског тела.
 

Back
Top