Zukorlic zajedno sa Cericem rusi ustavnopravni integritet drzave Srbije

Da li treba uhapsiti Muamera Zukorlica zbog aktivnog delovanja na rusenju Srbije?

  • DA

  • NE

  • NE ZNAM


Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Zukorlić: Ne osnivam stranku
13. avgust 2009. | 08:53 | Izvor: Beta, Večernje novosti
Beograd -- Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić izjavio je da odluka Mešihata da se formira Politički savet ne znači osnivanje političke partije.

"Ne planiram osnivanje političke stranke. Savet će imati savetodavnu ulogu. On je proizvod agresije na Mešihat, koji je postao politička žrtva. Ne možemo kvalitetno da se branimo od tih političkih napada ako nemamo političke savete", kazao je Zukorlić za “Večernje novosti“.

On je kazao da se Mešihat IZ u Srbiji osivanjem tog saveta brani od "države i Ministarstva vera".

Komentarišući navode da je Politički savet formiran iz straha zbog pomirenja lidera Sandžačke demokratske partije i Stranke demokratske akcije, Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina, Zukorlić je kazao:

"Sumnjičav sam prema tom pomirenju. Ne verujem u iskrenost vlasti u Srbiji koja ih je naterala na to mirenje. Ako je to preduslov za investicije u Sandžak, onda ću to blagodariti i blagosloviti. Ali, nisam siguran da će se to desiti".

Na pitanje da li je moguće pomirenje sa zajednicom koju predvodi Adem Zilkić, on je kazao da je ta zajednica "Ugljaninova paralelna verska organizacija" i da "ne zna ko je Zilkić".

On je ocenio da Sandžak neće "krenuti stopama Kosova", ali da se, kako je neveo, vlasti u Srbiji prema Sandžaku odnose isto kao Slobodan Milošević prema Kosovu.

"Samo ima manje pendreka i batinanja, ali su prava Bošnjaka ugrožena kao što su bila ugrožena prava Albanaca", kazao je on.

PSETO FUNDAMENTALISTICKO :evil: :evil: :evil:
 
Dao bi mu ja sva americka prava.... :mrgreen:

guantanamo-dog.jpg
 
bosnjaka u srbiji ima 136.000 sto je 2% ukupnog stanovnistva. U Srbiji zivi mnogo vise cigana nego bosnjaka. Posto Cigani nemaju nikakvu teritoriju niti je traze ne mogu je imati ni bosnjaci, jer ne bi bilo pravedno da dajemo bosnjacima bilo sta a da ne damo prethodno ciganima.

Ne dodajimo im vise nego sto hoce i sto ih ima, bosnjaka u Srbiji ima malo, a bosnjaka, Srba muslimana, a i Roma i Goranaca (koje bosnjaci guraju u isti kos sa njima) u Srbiji ima 135-6 000 sto je od 7 500 000 svega nekih 1,8% SVIH muhamedanaca, znaci samo bosnjaka mizeran deo pa ne zasluzuju ni svoju opstinu a, licno misljenje, Goranaca i Srba muslimana podjednako po broju a zbirno ogromna vecina! ;)
Pozdrav :cool:
 
Po tebi ista ljudska prava treba uživati neki narod ako je preko 50% u večini.
U SFRJ konstitutivni narod su bili Muslimani(Bošnjaci) i Srbi.
Republike su bile ravnoptavne i narodi ravnopravni.
Ako Srbi u BiH imaju pravo na entitet, zašto Bošnjaci u Srbiji nebi imali to isto pravo bez obzira na procenat u toj republici.
Drugo je pitanje dali je entitet RS, srpski entitet kako ga Sebi hoće predstaviti, ako u Ustavu istog piše da je RS entite Srpskog, Bošnjačkog i Hrvatskog naroda i građana koji u njemu žive.
Treće je pitanje dali je Federacija BiH, Bošnjačko - Hrvatski entitet kako to neki opet hoće predstaviti, ako u Ustavu tog entiteta piše da su u njemu ravnopravni Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali građani koji u njemu žive.
Četvrto, oba entiteta su nastala na bazi zločina i protjerivanja trebaju li isti opstati???? :dash::dash::dash:
Peto, što ti neznaš ili nećeš da znaš, da prije dolaska Turaka nisu svi bosanci bili prevoslavci, katolici, ili Srmi i Hrvati.
:cool::cool::cool::cool:

Ovo je neistina, muslimani su u SFRJ bili nacionalna manjina bez prava na konstitutivnost!!! Nigde i nikada nisu navedeni kao narod!
 
Cerić: Privilegovan sam što sam došao na slobodno Kosovo
"Naš i vaš narod su ratovali da bi slobodno živjeli i zahvaljujući Bogu to je danas realnost", kaže reisu-l-ulema...

06.08.2009. 17:45

Na ovo moram prvo da se slatko nasmejem:
:hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha: :hahaha:

Aj'd da su sami uspeli da stvore drzave(koje ne postoje,kao sto ni njihov narod ne postoji),al odakle muda muhamedu-ali da dolazi na kosovo?"slobodno" kosovo? :rotf:
Kosovo je okupirana pokrajna,'bem ga neinformisanog! :dash:
 
On je ocenio da Sandžak neće "krenuti stopama Kosova", ali da se, kako je neveo, vlasti u Srbiji prema Sandžaku odnose isto kao Slobodan Milošević prema Kosovu.
SIZE="4"]"Samo ima manje pendreka i batinanja, ali su prava Bošnjaka ugrožena kao što su bila ugrožena prava Albanaca", kazao je on.[/SIZE]

Pa mora da se odnose tako,ako ne,opet ce se srbija rasparcati.
Prava BOSNJAKA?!JESU ONI NORMALNI?!BOSNJACI NE POSTOJE(poturceni srbi)!
 
Kako знаш, кад је тајност гласања загарантована ?
Осим ако........

Pa znamo da je Tadic najveci procenat glasova dobio u Tutinu (cak 96%) gde Bosnjaci zive u ogromnoj vecini....Znamo da je Tadic dolazio u Pazar u predizbornoj kampanji sastao se sa Ljajicem i Zukorlicem i obecao jednu i jedinstvenu Islamsku zajednicu...
 
Beogradu nije lahko naviknuti se na našu slobodu

Nedjelja, 09. August 2009.| 13:06

Mina: Nije mijenjan sastav delegacije?

Reisu-l-ulema: Delegacija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koja je posjetila Kosovo ista je ona koja je nedavno posjetila Sandžak, odnsono Islamsku zajednicu u Srbiji: Edhem Bičakćić, predsjednik Sabora IZ-e BiH, Muhamed Salkić, genralni sekretar Rijaseta IZ-e BiH, Aziz ef. Hasanović, pomoćnik muftije zagrebačkog, Mirza Šabić, član Mšihata Islamske zajdnice u Hrvatskoj, Aziz Kadribegović, glavni urednik islamskog informativnog lista „Preporod".Mina: U delegaciji su bili i predstavnici IZ-e u Srbiji.

Reisu-l-ulema: Glavni Muftija u Srbiji Muamer ef. Zukorlić i rektor internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru Mevlud ef. Dudić zamoljeni su da budu u delegaciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, koja je posjetila Kosovo, zato što je Sandžak u administrativnoj organizaciji Islamske zajednice u bivšoj Jugoslaviji bio vezan za Prištinu i zato što je Sandžak važan za buduće odnose između Albanaca i Bošnjaka u okviru suradnje Islamske zajednice na Kosovu i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Mina: Kakvi su Vaši utisci nakon susreta sa muftijom Trnavom?

Reisu-l-ulema: Sa muftijom kosovskim Naim ef. Trnavom susretao sam se više puta na mnogim mđunarodnim konferencijama, ali nisam imao priliku da se s njim družim duže vrijme. Trodnevna posjeta Kosovu, gdje smo imali priliku da se družimo po cijeli dan, omogućila nam je da se međusobno upoznamo i sprijateljimo u najboljen značenju te riječi. Muftija Trnava je prije svega dobar i plemenit čovjek. Obrazovan i učen. Širokog pogleda na svijet. Ponosan na svoju vjeru i na svoju naciju. Predan svom muftijskom poslu. Poštovan kod svojih kolega i priznat kod albanskih političara. Poznat po svojoj principijelnosti u stavovima o bitnim pitanjima za albanski narod. Otvoren za suradnju sa drugim i drugačijim. Sretan sam što mi se pružila prilika da ga upoznam i da osjetim njegovo poštovanje prema Bosni i Bošnjacima. Uvjeren sam da će naše prijateljstvo utemeljeno na obostranom poštivanju biti od velike koristi za naša dva naroda na Balkanu te da će suradnja između Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Islamske zajednice Republike Kosovo biti od povijesnog značaja za istinu, pravdu, mir i pomirenje na Balkanu. Naša suradnja treba da bude lakši put Kosova i Bosne prema euroatlanskim integracijama. Postoji jasna suglasnost među nama da je Europa naša sudbina u povijesnom i civilizacijskom smislu i mi oko toga nemamo dilema. Nadam se da će i Europa pravilno razumjeti naše namjere i naše aspracije.Mina: Kako ovjenjujete susret i razgovor sa predsjednikom Kosova?

Reisu-l-ulema: Naravno, susret sa predsjednikom Fatmirom Sejdijuom cijenim kao simbol prijateljstva i želje za suradnjom između Albanaca i Bošnjaka u najširem smislu te riječi. U gotovo jednosatnom otvorenom razgovoru predsjednika Fatmira Sejdijua doživio sam kao blisku osobu, kao da smo se više puta sreli. Osjetio sam blagost u njegovim riječima i izraze poštovanja prema nama. Sa osmijehom na licu i toplinom u duši primio je naš poklon - Šerifovičev Kur'an. Preporučio nam je - muftiji Trnavi i meni - da surađujemo za dobrobit svih i da razvijamo mđuvjerski dijalog kao temelj budućih dobrih odnosa na Balkanu i u Europi.Mina: Dali ste iznenađeni reakcijom srpskih političara u BiH zbog posjete Kosovu?

Reisu-l-ulema: Nisam iznenađen bahatošću srpske politike u Bosni i Hercegovini, ali jesam iznenađen sljepoćom političara koji neće da vide da se rađa novi dan. Jer, oni koji Bosnu i Hercegovinu drže u blokadi, koji osporavaju da država Bosna i Hercegovina ima svoju himnu, koji se protive da državni parlament Bosne i Hercegovine usvoji rezoluciju Europskog parlamenta o Srebrenici kojom se 11. juli proglašava danom sjećanja na gnocid, oni koji opstruiraju donošenje potrebnih zakona za slobodni vizni režim svih građana Bosne i Hercegovine, onaj koji, tj., premijer države Bosne i Hercegovine, godinama prodaje praznu priču da bi nas što duže i što dublje držao u blokadi, koja sve više liči na koncolgor, kojeg su Sarajlije živjele četiri pune godine - ti, dakle, nemaju pravo da nam govore gdje možemo ići, s kim se možemo družiti i s kim možemo saveze sklapati. Oni treba da shvate da je prošlo vrijeme ucjena. Čuvanje hatora srpskoj politici Bošnjake vodi u propast. Uvažavajući da ne povrijedimo nerazumne zahtjeve srpske politika nas se unazađuje u svakom pogledu. Znajući za te naše obzire i strahove, srpska politika samo pojačava svoje ucjne i opstrukcije, često i na vlastitu štetu, ali neka živi „inad politika". No, oni zaboravljaju da vrijeme „inad politike" prolazi; da prolazi vrijeme straha i neslobode. Politika „Njet" je potrošena. Ovo je vrijme „Da" slobodi i napretku svih ljudi i naroda. Ovo je vrijeme u kojem naša djeca imaju pravo na edukaciju i na slobodu kretanja. Ovo je vrijeme u kojem se ne može graditi sreća na nesreći drugoga. Prošlo je vrijeme ratova. Ovo je vrijeme mira i suradnje svih naroda na Balkanu i u Europi. Što prije to svi shvatimo, bit će nam svima bolje.


Mina: Mediji u Srbiji su dali značajan publicitet posjeti i bilo je oštrih kritika!

Reisu-l-ulema: Ja to donekle i razumijem. Jer teže se odučiti ili odviknuti od starih navika, nego naučiti ili naviknuti se na nove navike. Beograd još živi sa nekim starim navikama, kao što je navika da nam Beograd propisuje gdje možemo a gdje ne možemo da idemo, te s kim možemo a s kim ne možemo da se družimo. Dakle, razumijem da se Beogradu nije lahko naviknuti na našu slobodu, ali ako hoće mi ćemo im pomoći da shvate da ovdje na Balkanu je definitivno jasno da ili ćemo svi biti slobodni ili niko neće biti slobodan. To je istina koja treba da nas sve obavezuje.

Mina: Jedan o ciljeva posjete je i susret sa Bošnjacima na Kosovu. Kakve nosite impresije sa tih susreta?

Reisu-l-ulema: Veoma sam bio uzbuđen susretom sa Bošnjacima na Kosovu. Nisam u stanju opisati taj osjećaj, ali mogu reći da će mi ostati u trajnom sjećanju. Posebno sam emotivno doživio pojavu bošnjačke omladine, djevojaka i mladića, koji su nam proučili ilahiju. U Bošnjacima na Kosovu vidio sam sebe, svoga djeda, svoju nanu, svoju majku, svoga oca, svoga brata, svoju sestru. Vidio sam u njima tu neviđnu ljubav prema Bosni. Tu sam shvatio da smo mi zaista narod, koji zna ko je, odakle je i šta je po vjeri i po naciji unatoč samoći koja traje više od jednog stoljeća. Narod koji je uspio sačuvati svoj vjerski, kulturni i nacionalni identitet bez ikakve pomoći iz bilo kojeg centra - onako sam po sebi i svom unutarnjem osjećaju i svijesti, taj narod ne može niko pokoriti, taj narod će, uz Allahovu pomoć, opstati, ostati i napredovati na putu njegovog nacionalnog, kulturnog i vjerskog buđenja. Taj narod zaslužuje poštovanje cijeloga svijeta.Mina: A fenomen Bošnjaka srbofila?

Reisu-l-ulema: Postoji među Bošnjacima i fenomen srbofila, koji je čisto na štetu općeg interesa Bošnjaka na Balkanu. No, to je sada na izmaku, jer Bošnjaci sve više prepoznaju ko im je pravi a ko krivi prijatelj.Mina: Na koncu, kako biste sumirali ovu posjetu, kakav je Vaš opći utisak?

Reisu-l-ulema: Neki kažu da je naša posjeta Kosovu od povijesnog značenja. Vjerovatno je to tako, ali ostavimo vremnu da se to i potvrdi. Ono, pak, što se može i sada sa sigurnošću reći: Islamaka zajednica Republike Kosovo i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini otvaraju novu stranicu u suradnji na dobrobit albanskog i bošnajčkog naroda. Savez između Bošnjaka i Albanaca preko Islamske zajdnice treba da obraduje svakog dobronamjernog čovjeka, jer mi želimo mir i stabilnost na Balkanu i u Europi; jer mi hoćemo da živimo u slobodi naše vjere i nacije; jer mi hoćemo da budemo sposobni da se branimo, da nam se više nikad ne ponovi progonstvo.

Posjeta delegacije Islamske zajednice Bosne i Herecegovine Kosovu je više nego uspješna i više od naših očkivanje.

Molim Allaha Uzvišenog da nas pomoge na putu slobode i mira za svakog čovjeka i sve narode svijeta.


http://www.islamskazajednica.org/in...ine&task=read&page=2&category=11&article=2729
 
Prošlo je vrijeme kada se reisu moglo zabraniti da govori

Petak, 07. August 2009.| 14:47


Ranije se sve što ima veze s islamom predstavljalo kao opasnost, da bi to na kraju rezultiralo zločinom nad Bošnjacima, kaže Halilović

Islamska zajednica u BiH i reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić ponovo su na meti napada srpskih politič ara. Ovaj put rafalnu paljbu osuo je bahati premijer RS Milorad Dodik. Razlog je reisova posjeta Kosovu i tamošnjoj zajednici Bošnjaka. Dodik je, prenosi Tanjug, optužio reisa Cerića da „svojim aktivnostima nastavlja pokazivati da je faktor remećenja sveukupnih odnosa ne samo u zemlji već i u regionu“.Remetilački faktor

Dodik je također naveo da je „Cerić sasvim sigurno jedan od onih koji žele dana projektu panislamskeideologije, započete stvaranjem raznih grupa mladih muslimana u vrijeme Alije Izetbegovića, a koja je i danas nastavljena, promoviravodstvo muslimana u regionu,na šta su nasjeli čak ineki Evropljani“.

Posljednji čovjek koji ima pravo da na ovakav način govori je Milorad Dodik. Upravo je on pozvao Srpsku pravoslavnu crkvu da osvešta zgradu Vlade RS, dakle institucije svih građana. Tim činom je sve ostale građane koji nisu pravoslavci učinio građanima drugog reda u RS i prekršio Zakon o položaju vjerskih zajednica. Bez obzira što Dodik pokušava nastaviti projekt Miloševića i Karadž ića, definitivno je prošlo vrijeme kada su on i njemu slični mogli zabranjivati reisu da govori u krugu pripadnika islama. Reis Cerić govori na terenu islama i u krugu pripadnika islama, a Dodik kao čelnik organa vlasti osveštava zgrade, te je jasno da je upravo Dodik taj remetilački faktor i u BiH i u regiji - kaže Halid Genjac, predsjednik Glavnog odbora SDA BiH.

Za Safeta Halilovića, ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, Dodikove izjave su „izraz predrasuda i islamofobije koja uzima maha na ovom prostoru“.

- Čak se na određeni način ponavlja matrica iz devedesetih godina prošlog stoljeć a, kada se sve što ima veze s islamom predstavljalo kao opasnost, da bi to na kraju rezultiralo zločinom nad Bošnjacima. Dodik, ali i ostali srpski političari namjerno podgrijavaju te predrasude. To nije nimalo bezazleno, jer se ide na desubjektiviziranje bošnjačkog naroda i njegovu političku kompromitaciju - ističe Halilović.Duhovni vođa Bošnjaka

- Činjenica je da stvari koje je pobrojao Dodik nemaju nikakve uzročno-posljedič ne veze. Gospodin Cerić je legitimni predstavnik Rijaseta IZBiH, koja je inače imala ingerencije na cijelom prostoru bivše Jugoslavije. Trenutno je funkcija reisa vezana za Bošnjake muslimane, a značajan broj Bošnjaka živi na Kosovu. Upravo na njihovo traženje reis ih je, kao njihov duhovni vođa, i posjetio i ta politika nema nikakve veze s državnom politikom BiH, kako to zlonamjerno želi predstaviti Dodik. Uz to, poznato je cijelom svijetu da je reis Cerić čovjek koji se zalaže za dijalog Zapada i islama - ističe Halilović.Kosovski mit

Politički analitičar Enes Osmančević kaže da je Dodik u očiglednom konfliktu uloga i da se on nekad ponaš a kao despot RS, nekad kao zaštitnik svekolikog srpstva, a nekad i kao pravoslavni lider.

- Milorad je, očito, u sukobu sa Dodikom. Iako živi u 21. stoljeću, on pokazuje sve odlike srednjovjekovne svijesti, opterećene kosovskim mitom. Kada u RS ima neki politički problem, onda su se Dodik i čitavo vodstvo RS znali zatvarati s monasima u manastire, vrlo rado primjenjujući savjete vladika Kačavende ili Grigorija. To za njih nije sporno, ali je sporno ako vođa neke druge vjerske zajednice izrekne svoj stav o bilo čemu - ističe Osmančević.

E. HUREMOVIĆ

Dnevni Avaz
 
Tražite partnere a ne poltrone u Sandžaku


Četvrtak, 13. August 2009.| 09:43


Odluka Mešihata Islamske zajednice u Srbiji da se formira Politički savet mnogi su protumačili kao prvi korak u pravljenju partije. Glavni muftija Muamer Zukorlić tvrdi za "Novosti" da to nije tačno: "Ne planiram osnivanje političke stranke. Savet će imati savetodavnu ulogu. On je proizvod agresije na Mešihat, koji je postao politička žrtva. Ne možemo kvalitetno da se branimo od tih političkih napada ako nemamo političke savete."

Od koga se branite? Čija ste vi žrtva?

- Od države i Ministarstva vera. Država je sudelovala u toj agresiji na IZ, a Ministarstvo vera je na nelegalan i nezakonit način priznalo paraversku formaciju, tvorevinu Sulejmana Ugljanina, uz pomoć Beograda.Šta bi to vlasti u Srbiji trebalo da urade u Sandžaku, da biste vi bili zadovoljni?

- Da u Sandžaku traže partnere, a ne poltrone. Da obezbede uslove da se muslimani osećaju sigurno u Srbiji. Da vode sa nama dijalog koji je započeo Đinđić, a koji je, nažalost, prekinut njegovom nesrećnom smrću. Da Boris Tadić od Ugljanina ne pravi novog Sejda Bajramovića. Da vlast konačno shvati da je Ugljanin najveći problem Sandžaka...U javnosti se stiče utisak da su Ugljaninovi sledbenici bili u pravu - da imate političke ambicije i da vas vera ne interesuje...

- Oni ne znaju šta je islam, da bi tumačili da li se ja više bavim politikom nego verom. Kvalitet muslimana ne meri se samo duhovnom relacijom sa Bogom. U islamu nije jedino bitno koliko je ko proveo vremena u džamiji, već koliko je ko verom doprineo društvu. Izgradnjom škola, univerziteta, domova zdravlja...Ali, i vi ste nedavno priznali: "Bavim se politikom, pa šta"?

- Samo toliko da se odbranim od političkih napada. To mi ničim, pa ni verom, nije zabranjeno. I IZ ima pravo da iznosi svoje političke stavove.Bilo je tumačenja da ste se odlučili na Politički savet iz

straha zbog pomirenja Ljajića i Ugljanina?

- Sumnjičav sam prema tom pomirenju. Ne verujem u iskrenost vlasti u Srbiji koja ih je naterala na to mirenje. Ako je to preduslov za investicije u Sandžak, onda ću to blagodariti i blagosloviti. Ali, nisam siguran da će se to desiti.Da li je moguće pomirenje sa zajednicom koju predvodi Adem Zilkić?

- To je Ugljaninova paralelna verska organizacija i ne znam ko je Zilkić.Očigledno je da je vaš najveći protivnik Ugljanin. U kakvim ste odnosima sa Rasimom Ljajićem?

- Ljajić je pametno postupio kada je pre dve godine podržao Islamsku zajednicu i pobedio je lako Ugljanina. Ljajić ima samo dve karte - rušenje Ugljanina i podršku IZ. Zato je za njega rizičan potez pomirenje sa Ugljaninom. Drugu kartu bi morao da sačuva.Preti li opasnost da Sandžak postane novo bure baruta u Srbiji i da "krene" stopama Kosova?

- Ne, jer te dve stvari nisu identične, ali se vlasti u Srbiji odnose prema Sandžaku isto kao Milošević prema Kosovu. Samo ima manje pendreka i batinanja, ali su prava Bošnjaka ugrožena kao što su bila ugrožena prava Albanaca.I vi, kao i Mustafa Cerić, tvrdite da su ugrožena prava muslimana u Sandžaku, iako za to nema baš nikakvih argumenata?

- Krše se naša prava bezobzirno. Ne osećamo se ravnopravnim u zajednici sa Srbima. Tražite informacije o strukturi zaposlenih u poreskoj upravi, policiji, zdravstvu u poslednjih godinu dana u Novom Pazaru. Kada ne mogu više da nađu Srbina u Pazaru za neko radno mesto, onda ga dovlače iz Raške. Gde ćete gora kršenja prava, ma šta pričale vlasti u Beogradu.Jeste li prošlonedeljnom posetom Prištini sa Cerićem priznali nezavisnost Kosova?

- Potpuno su neozbiljne i nelogične te optužbe, jer IZ nije faktor koji je nadležan za priznavanje Kosova.Priznajete li vi lično tu kosovsku samostalnost?

- To je suvišno i veštačko pitanje. Kako ja kao pojedinac mogu da priznam ili ne priznam Kosovo, kada o tome ne odlučuju ni veće sile na Balkanu.Kakva je bezbednost u Sandžaku?

- To je bio plan Ugljaninove paraverske formacije da nas uvuku u sukobe, ali nećemo više odgovarati na njihove provokacije. Verujem da do tih ekscesa neće doći.SIGURNO NEĆU NA IZBORE

MOŽEMO li da očekujemo da, ipak, učestvujete na sledećim izborima?

- Ne. Ja sigurno nikada neću biti kandidat na nekim izborima, ali će naši stavovi i retorika imati efekta na politička dešavanja u Sandžaku, jer će pobediti oni koji podržavaju IZ, uz koju je 80 odsto muslimanskog naroda.A postoji li mogućnost da izađete na izbore s nekom opcijom koja će se sakriti iza vašeg imena?

- Ne postoji, jer IZ neće strančariti.N. ČALUKOVIĆ, 12.08.2009

VEČERNJE NOVOSTI
 
Ovo je neistina, muslimani su u SFRJ bili nacionalna manjina bez prava na konstitutivnost!!! Nigde i nikada nisu navedeni kao narod!
Pogledaj grb Jugoslavije od 74 godine, 6 buktinja je predstavljalo 6 naroda (nacija) Slovenci, Hrvati, Muslimani (Bošnjaci), Srbi, Crnogorci i Makedonci) ravnopravni narodi u SFRJ, jedina nacionalna manjina u velikom broju su bili Albanci.
Malo se informiši i vidjet ćeš da sam u pravu.
 
Pogledaj grb Jugoslavije od 74 godine, 6 buktinja je predstavljalo 6 naroda (nacija) Slovenci, Hrvati, Muslimani (Bošnjaci), Srbi, Crnogorci i Makedonci) ravnopravni narodi u SFRJ, jedina nacionalna manjina u velikom broju su bili Albanci.
Malo se informiši i vidjet ćeš da sam u pravu.
А сад се позиваш на устав СФРЈ, а кад Уставни суд исте те СФРЈ поништи одлуке Р БиХ које нису у складу са уставом СФРЈ онда врдаш.
 
Pogledaj grb Jugoslavije od 74 godine, 6 buktinja je predstavljalo 6 naroda (nacija) Slovenci, Hrvati, Muslimani (Bošnjaci), Srbi, Crnogorci i Makedonci) ravnopravni narodi u SFRJ, jedina nacionalna manjina u velikom broju su bili Albanci.
Malo se informiši i vidjet ćeš da sam u pravu.

Tebi nije dobro momcino, 6 buktinja je predstavljalo 6 republika, a SFRJ je imala samo tri naroda, po kojima se i prethodna drzava nazivala....Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca....svi ostali su bili "narodnosti" ili u prevodu nacionalne manjine.
Ae paljba sada i ne sramoti se.

p.s. Zamisli ti komicara i izjave, buktinja za BiH je kao predstavljala "muslimane" :hahaha: (kako su se tada zvali, danas su "bosnjani", a sutra ko zna) :hahaha:

...ae daj jos koji....vic :mrgreen:
 
Tebi nije dobro momcino, 6 buktinja je predstavljalo 6 republika, a SFRJ je imala samo tri naroda, po kojima se i prethodna drzava nazivala....Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca....svi ostali su bili "narodnosti" ili u prevodu nacionalne manjine.
Ae paljba sada i ne sramoti se.

p.s. Zamisli ti komicara i izjave, buktinja za BiH je kao predstavljala "muslimane" :hahaha: (kako su se tada zvali, danas su "bosnjani", a sutra ko zna) :hahaha:

...ae daj jos koji....vic :mrgreen:
Očito si djiete i ne sjećaš se pjesme iz SFRJ, nauči je::rtfm::rtfm::rtfm:
"Pet buktinja plamte da pričaju svima da u našoj zemlji 5 naroda ima............":):):)
Ta pjesma je bila aktuelna do 1974 odnosno priznavanja Muslimana/Bošnjaka, kada je u grb SFRJ dodana šesta buktinja.:eek::eek::eek:
Nađi negdje Ustav SFRJ i pročitaj neznalico!:dash::dash::dash:
Kraljevina SHS je i propala jer se za formiranje iste nisu pitalči oni koji se nisu osjećali Srbima, Hrvatima i Slovencima.
 
Ovo je neistina, muslimani su u SFRJ bili nacionalna manjina bez prava na konstitutivnost!!! Nigde i nikada nisu navedeni kao narod!
Ti lažeš, iz bezobrazlika ili nepoznavanja Ustava SFRJ.
Muslimani/Bošnjaci su bili priznati kao narod u SFRJ od 1974. ravnopravan Srbima, Hravtima, Slovencima, Makedoncima i Crnogorcima.
Jedina razlika što Muslimani/mošnjaci nisu imali nacionalnu Republiku gdje su bili većina.
Zato je poznata izreka "Bosna i Hercegovina nije ni Muslimanska ni Srpska ni Hrvatska, već Muslimanska, Srpska i Hrvatska.
 
А сад се позиваш на устав СФРЈ, а кад Уставни суд исте те СФРЈ поништи одлуке Р БиХ које нису у складу са уставом СФРЈ онда врдаш.
Isto kao većina Srba kad se traži regionalizacija Srbije po uzoru na BiH RS=Sanđak????
 
Očito si djiete i ne sjećaš se pjesme iz SFRJ, nauči je::rtfm::rtfm::rtfm:
"Pet buktinja plamte da pričaju svima da u našoj zemlji 5 naroda ima............":):):)
Ta pjesma je bila aktuelna do 1974 odnosno priznavanja Muslimana/Bošnjaka, kada je u grb SFRJ dodana šesta buktinja.:eek::eek::eek:
Nađi negdje Ustav SFRJ i pročitaj neznalico!:dash::dash::dash:
Kraljevina SHS je i propala jer se za formiranje iste nisu pitalči oni koji se nisu osjećali Srbima, Hrvatima i Slovencima.

buktinje su predstavljale republike SFRJ a ne nikakve narode

ne lupaj

drugo vi bosnjaci ste tek od skora narod kada je formirana SFRJ niste ni postojali kao narod vec ste tek na popisu iz 1971 prvi put se izjasnjavali kao Muslimani - a do tada ste se pisali kao Srbi ili Hrvati muslimanske veroispovesti
 
Cerić: Verski značaj posete Kosovu
7. avgust 2009. | 00:41 | Izvor: B92
Priština -- Vrhovni poglavar Islamske zajednice u BIH Mustafa Cerić izazvao burne reakcije objavom da odlazi u posetu "Islamskoj zajednici Republike Kosovo".

Nakon susreta sa kosovskim muftijom Naimom Trnavom, Cerić je za B92 izjavio da njegova poseta ima isključivo verski značaj, a ne politički prizvuk i objasnio zašto je je na sajtu Islamske zajednice u Sarajevu korišćena formulacija "Republika Kosovo"

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=08&dd=07&nav_category=640&nav_id=375227

-------------

Sa Cericem u poseti "Republici Kosovo" je i muftija Muamer Zukorlic, koji je ovom posetom jasno pokazao da ne postuje drzavu Srbiju njene granice i ustavnopravni integritet .

Mene interesuje dokle ce drzava Srbija i njena vlast na celu sa Tadicem da trpi ovog islamskog fundamentalistu ? Zasto ne reaguje ? Odmah da napomenem da nemam nista protiv muslimana i Bosnjaka, ali imam sto sta protiv onih koji rade na rusenju moje drzave i ne postuju njen ustav i zakone. Za pocetak drzava bi mogla da zatvori Zukorlicev "internacionalni univerzitet" u Novom Pazaru koji pomenuti koristi za pranje para od sverca droge i kao izvor ilegalnog finansiranja i za fabrikovanje "sopstvenih kadrova" . Za pocetak po optuzbi Sulejmana Ugljanina Zukorlic ne placa drzavi Srbiji porez na skolarine koje placaju studenti tog univerziteta, a organizator ove kriminalne utaje poreza je Zukorlic kao rektor , i samim tim ima vise nego dovoljno osnove da se pomenuti uhapsi zbog krivicnog dela teske utaje poreza.

Postavlja se pitanje, ko u Srbiji dozvoljava ovom Zukorlicu da ovako rovari protiv interesa nase drzave i naroda, i zasto se u Srbiji ne sprovodi zakon i zasto se pomenuti kriminalac Zukorlic ne uhapsi?

Kad ce u Srbiji zakon postati isti za sve?

Код нас хапсе Србе, а ови што руше устав су заштићени законом..
Пример мухамеданаца, аутономаша и арбанаса..
 
INTERVJU - Muamer ZukorliĆ, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji

Nisam za nezavisnost!Ne smatram da Kosovo treba da bude nezavisno, niti da BiH treba da prizna južnu pokrajinu, kaže u intervjuu za Kurir Muamer Zukorlić

BEOGRAD - Saopštenje Foruma Bošnjaka nema nikakve veze sa decidiranim zahtevom da BiH prizna nezavisnost Kosova, kaže u intervjuu za Kurir glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić. On tvrdi da se na ovom forumu razgovaralo o priznanju dokumenata kako bi Bošnjaci s Kosova mogli nesmetano da putuju u BiH i da se vide sa svojim porodicama.
- U okviru te teme bilo je tretirano isključivo pitanje slobode kretanja. Problem je što Bošnjaci s Kosova ne mogu da putuju u BiH. Raspravljali smo šta se može učiniti da se taj problem reši.

Zar to ne znači priznavanje Kosova?
- Grčka nije priznala Kosovo, ali je priznala dokumenta, i građani Kosova slobodno mogu da putuju. Preporuka se tiče upravo slobode kretanja i dokumenata.

Čekajte, smatrate li da Kosovo treba da bude nezavisno ili ne?
- Apsolutno ne! Ta tema nije ni bila tretirana. Govorili smo isključivo o slobodi kretanja.

Da li su mogući ozbiljniji sukobi u Sandžaku?
- Ozbiljni problemi već postoje. Ali, mi smo dostojanstveno podneli provokacije i nismo uzvratili. Ipak, ostaćemo dosledni u svojim zahtevima. Mislim da se Beograd i dalje drži podalje od problema i da se nekim trikovima služi kako bi održao kontrolu, preko poltronskih pojedinaca.

Spremni ste da preuzmete deo odgovornosti ukoliko nastane krvoproliće?
- Ova situacija ne ide u tom pravcu. Reč je o nezadovoljstvu građana. To je ta opasnost, koja može da urodi nekim drugačijim političkim tendencijama. Neće biti krvoprolića jer mi ne odgovaramo na provokacije. Spremni smo za odgovornost sa svoje strane, ali za bezbednost je zadužena država.

U kakvim ste odnosima sa Sulejmanom Ugljaninom odnosno Rasimom Ljajićem?
- Sa Ugljaninom veoma dugo nemamo komunikaciju. On se okrenuo protiv Islamske zajednice i prekinuo sve kontakte. S Ljajićem uglavnom korektno komuniciramo, iako postoje izvesne razlike u našim stavovima. Recimo, u pogledu Deklaracije o ljudskim pravima Bošnjaka, koja je potpisana u Novom Pazaru, a koju je njegov izaslanik odbio da potpiše. To je njihovo pravo, ali stiče se utisak da je SDP u raskoraku - da li da štiti režim u Beogradu, ili da se bori za narod.

Kakav odnos imate sa Islamskom zajednicom u BiH? Stiče se utisak da ste podređeni reisu Mustafi Ceriću?
- Imamo duhovno jedinstvo sa Islamskom zajednicom u BiH. Na neki način smo podređeni, ali je to normalno, jer je i vladika dabrobosanski Nikolaj podređen patrijarhu.

NE OSNIVAM PARTIJU
Koji je razlog za nedavno osnivanje Političkog saveta?
- Politički savet je savetodavno telo. Pošto nemamo političkog iskustva, njegovi članovi će svoje znanje staviti na raspolaganje. Ali, nećemo dozvoliti strančarenje.
Dakle, nema govora o osnivanju političke partije?
- Apsolutno ne! Islamska zajednica je nadstranačka organizacija i ona pripada svim muslimanima.

VOZE ME AKTIVISTI
Koji automobil vozite?
- To pitanje je previše lično i ne znam koliko je zanimljivo. Uglavnom koristim automobile aktivista, i to su privatni automobili.
Postoje li poklonjena vozila i čija su?
- Ima i takvih vozila, opet od aktivista. Poznato je da sam bio na udaru različitih grupa, pa su mi bezbednosni stručnjaci savetovali da ih menjam.
 

Back
Top