Zukorlić u Sarajevu: "Istrajat ćemo u ideji o autonomiji"

• Začetnik teme Začetnik teme Mingo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
101119119.jpg

Muamer Zukorlić

Tribina o autonomiji Sandžaka
Zukorlić u Sarajevu: "Istrajat ćemo u ideji o autonomiji"

Udruženje građana porijeklom iz Sandžaka u Federaciji Bosne i Hercegovine aktueliziralo je večeras u Sarajevu ideju o autonomiji Sandžaka tribinom na kojoj je najmarkantniji u tom smislu bio istup muftije sandžačkog Muamera ef. Zukorlića predstavljenog kao posebni gost.

Zukorlić, kao i predsjednik Odbora za obnovu sandžačke autonomije Džemail Suljević, rekli su da je Sandžak istorijska regija, a tamošnji Bošnjaci autohtoni narod, pa uprkos tome, zbog neblagonaklonog okruženja u kojem žive, jedna su od najraseljenijih skupina, rasutih po cijelom svijetu.

Efendija Zukorlić je rekao da će Sandžak istrajati u ideji o autonomiji s podrškom ili bez nje, kao i da pritom ne misli na teritorijalnu secesiju od Srbije niti od Crne Gore, već na model po uzoru na evropske principe regionalnog organiziranja s pravima jednakim za sve koji žive unutar takvog prostora.

"To nije zahtjev za nacionalnom, bošnjačkom autonomijom, bila bi to fašisoidna ideja jer u Sandžaku žive i Srbi, Crnogorci i drugi, već težnja za modelom kakav već poznaju najviši evropski standardi, s pozivanjem na povelje i dokumente o ljudskim pravima i slobodama, rekao je Džemail Suljević.

Događaj na koji su se pozvali organizatori ove tribine je 20. novembar jer je tog datuma 1943. godine oformljeno Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Sandžaka.

Sandžački Bošnjaci obilježavaju ovaj dan kao svoj nacionalni praznik, čuvajući uspomenu na jedan od najsvjetlijih datuma u svojoj histroji, kada su zajedno s ostalim narodima Sandžaka, Srbima i Crnogorcima, jasno iskazali svoje antifašističko raspoloženje, predstavljajući Sandžak kao multietničku, multikulturalnu i multikonfesionalnu regiju, naveli su organizatori.

Zapaženo je da na ovom skupu nije bilo predstavnika aktuelnih bosanskohercegovačkih institucija sistema.

(FENA)

Lukav je Muarem ali mu to neće upaliti.
Sada pokušava na mala vrata.

Treba njemu kao izvođaču radova i njegovim učiteljima jasno i glasno reći:

Nikakve autonomije tamo neće biti niti pod cijenu rata, bar što se tiče CG a u Srbiji neka rade šta hoće.

Ovaj idiot će samo napraviti štetu crnogorskim muslimanima, koji danas u CG žive slobodno i mirno i nemaju nikakvih problema, niti Crnogorci sa njima.

Ali ako ovako nastavi, doći će do incidenata, mnogo gorih nego onaj u Tivtu i Podgorici.

Meni on deluje kao politicar, a ne kao muftija.

Juce je bio u Prijepolju ... Podrsku sigurno ima pa od 80% muslimana u Sandzaku ...Pa po meni bi Rasim i Suljo trebali da se stide, kad bi ih potukao jedan obicni verski sluzbenik, na nekim izborima sutra ... Nece od te autonomije biti nista, suvise je to osetljivo pitanje, samo ce to nesto sa regionalizacijom da se odradi, priznace Srbija jednu Islamsku zajednicu, to ce biti kraj drame u Sandzaku ... Tako makar mislim ...

Juce je bio u Prijepolju ... Podrsku sigurno ima pa od 80% muslimana u Sandzaku ...Pa po meni bi Rasim i Suljo trebali da se stide, kad bi ih potukao jedan obicni verski sluzbenik, na nekim izborima sutra ... Nece od te autonomije biti nista, suvise je to osetljivo pitanje, samo ce to nesto sa regionalizacijom da se odradi, priznace Srbija jednu Islamsku zajednicu, to ce biti kraj drame u Sandzaku ... Tako makar mislim ...

Zar nije Sulejman pozvao na neko ujedinjenje? To bi bilo najbolje.

Zar nije Sulejman pozvao na neko ujedinjenje? To bi bilo najbolje.

Joj pusti mi Sulja molim te ... Pa taj bi da mu odgovara d'izvines dupetu sutra pozivao na prelazak u Budizam ... To bi i bilo najbolje, ali znajuci nas mentalitet ( rekao bih da nam je veoma slican vasem) od toga mrka kapa ... Nazalost ... Jos cemo mi da se zamlacujemo tim debilima, umesto da radimo nesto korisno ...

Joj pusti mi Sulja molim te ... Pa taj bi da mu odgovara d'izvines dupetu sutra pozivao na prelazak u Budizam ... To bi i bilo najbolje, ali znajuci nas mentalitet ( rekao bih da nam je veoma slican vasem) od toga mrka kapa ... Nazalost ... Jos cemo mi da se zamlacujemo tim debilima, umesto da radimo nesto korisno ...

Pamtim ja Sulju iz prethodnog izdanja, nemam iluzije. :lol:
Ali zaista mislim da bi to ujedinjenje bilo dobro.

Budizam je popularna religija medju holivudskim kremom.

Imam ja jednog komsiju sto se pali na budizam, procitao covek dve tri knjige o budizmu i meditaciji, pa sad misli da je spoznao smisao zivota i sve tajne kosmosa....

Eh, onda bi morali da se okrenu prema stvarnim problemima kao sto je ekonomija, poboljsanje zivotnog standarda i tako.

I dalje mi je Rasim najsimpaticniji, deluje posteno i vaspitano, sto je retkost medju nasim politicarima.

Ja cu ostaviti samo ovo "vaspitano" , jer su mi pojmovi posteno i politicar nespojivi ...
Tu Rasim realno i jeste najbolji ... A i realno najvise je uradio ...Al znas sta, to se ne vidi odmah, pa na primer, ako se predsednik opstine ne zove Mustafa, onda tu nema vidjivih rezultata ...A znam o cemu pricam ...

Back