Zukorlić obećao bojkot novih izbora za Bošnjačko nacionalno veće

bh_citadela

Buduća legenda
Banovan
Poruka
38.209
1cda089c2b863576d1f103d653c02412.jpg

"Zukorlić obećao bojkot
09.12.2010.
Ministar Svetozar Čiplić najavio nove izbore za Bošnjačko nacionalno veće. Te izbore ćemo bojkotovati, poručuju iz Bošnjačke kulturne zajednice

Najava ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića da će Bošnjaci ponovo birati svoj Nacionalni savet su “još jedna demonstracija diskriminatorskog ponašanja vlasti”, zbog koje će Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) “pojačati internacionalizaciju obespravljenosti te zajednice”, izjavio je u četvrtak muftija Muamer Zukorlić Tanjugu. Muftija islamske zajednice u Srbiji reagovao je na najavu ministra Čiplića da će raspisati nove izbore za Bošnjačko nacionalno veće, “pošto čelnici tri bošnjačke liste ni za šest meseci nisu uspeli da se dogovore oko formiranja tog tela”. - Na ponovljenim izborima nećemo učestvovati i aktivno ćemo raditi na njihovom bojkotu, poručio je u četvrtak i iz Novog Pazara Samir Tandir, predsednik IO Bošnjačke kulturne zajednice na čijem je čelu muftija Muamer Zukorlić.
U VARŠAVI O SANDŽAKU
Muamer Zukorlić, koji u Varšavi prisustvuje međunarodnom simpozijumu o statusu muslimana u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, u organizaciji Organizacije islamske konferencije, tvrdi da je na tom skupu bilo reči o položaju muslimana u Sandžaku i statusu Nacionalnog saveta Bošnjaka, odnosno Bošnjačkog nacionalnog veća. - Bošnjačko nacionalno veće je formirano - kaže on. Predstavnik liste Bošnjački preporod Seadetin Mujezinović naglašava da se i dalje zalaže za dogovor čelnika tri bošnjačke liste i smatra da novi izbori ništa neće promeniti, osim što će u Novom Pazaru i Sandžaku dodatno podići tenzije. Najavom raspisivanja novih izbora zatečen je i Esad Džudžević koji je, kako naglašava, očekivao mišljenje Zakonodavnog odbora Skupštine Srbije, a potom i dogovor Bošnjaka. - Novi izbori ne mogu doneti mnogo dobroga, mogu samo produbiti podele i nesporazume koji već dugo postoje među Bošnjacima. Bez obzira na to što je ministar najavio ponavljanje izbora, očekujem mišljenje zakonodavnog odbora Skupštine Srbije, koji smo tražili i kojim treba da se razjasni kome pripadaju mandati - većniku ili listi na kojoj su bili na izborima - kaže Džudžević. U Novom Pazaru se veruje da će na ponovljene izbore izaći malo Bošnjaka, jer su razočarani svojim liderima koji ni o tako važnoj stvari, kao što je Bošnjački nacionalni savet, nisu mogli da se dogovore. "
http://www.smedia.rs/vesti/webpresek.php?id=119592&vest=Zukorlic-obecao-bojkot
 
Баш тако, Србија и даље иде погрешним путем. Уместо да и корену сасече било какво организовање које у себи има национлни предзнак (у великом броју других држава забрањено је чак и формирати странке које имају национални предзнак и делују позиција нација), Србија себи дозвољава формирање некаквих савета за националне мањине.
 

Back
Top