Zukorlić: Autonomija Sandžaka je posljedica definisanja Srbije

• Začetnik teme Začetnik teme Mingo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
news_2010_september_muamer_zukorlic_230818478.jpg

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić se požalio izvještačima Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope na diskriminaciju na vjerskoj, etničkoj i obrazovnoj osnovi. Sa duge strane, Zukorlić je, kako je saopšti Mešihat, predstavnike Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope informisao o, kako se navodi, najznačajnijim oblicima diskriminacije, pokušaju cjepanja Islamske zajednice, otimanju vakufske imovine, isključenju predstavnika te opcije i vladine komisije za vjersku nastavu, prenosi "B92".

Muftija je, kako se navodi, ukazao na brojne malverzacije Ministarstva za ljudska i manjinska prava u vezi sa biračkim spiskovima, procedurom izbora, kao i o aktivnostima pri konstituisanju Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Zukorlić je, kako se dodaje, ukazao da je svaki atak na tri stuba stabilnosti ovog dijela Srbije: Islamsku zajednicu, Bošnjačko nacionalno vijeće i Internacionalni univerzitet, atak na stabilnost ove regije.

Upitan o autonomiji Sandžaka, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić je rekao da je "zahtjev Bošnjaka za uspostavljanje autonomije Sandžaka direktna posljedica ustavnog definisanja države Srbije kao države srpskog naroda".

"To znači da u slučaju da ova država bude definisana kao građanska, Bošnjaci vjerovatno ne bi imali potrebe za autonomijom", rekao je muftija, saopšteno je iz Mešihata.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić je rekao da, osim sporadičnih slučajeva, u Srbiji nema kršenja vjerskih prava. Zilkić je Srbiji i Beogradu ozbiljnije zamjerio to što se godinama ne uspijeva u obezbjeđivanju prostora za muslimansko groblje u glavnom gradu, ali i na medijskoj blokadi lokalnih i regionalnih medija prema aktivnostima Rijaseta Islamske zajednice Srbije.

"Ima i slučajeva za koje se može red da su sramota za Srbiju i Beograd. Neprihvatljivo je da grad kao što je Beograd već godina ne može da obezbijedi lokaciju za muslimansko groblje" rekao je Zilkić za "Oslobođenje" i dodao da su izgrađena 72 objekta.

On je, međutim, evropskim izvještačima predočio da je Rijaset pokrenuo inicijativu koja se, doduše, dosta sporo rješava.

24sata.info

Iskreno nista mi ne bi smetalo da budem Srbin Islamske vjerosispovjesti ali kultura Srba je ogranicena na Pravoslavlje tako da bi doslo do zbunjujuce situacije kad bi na nekoj priredbi dosli muslimani sa fesom na glavi.Znaci Pravoslavci bi dosli sa sajkacom na glavi a muslimani bi dosli sa fesom na glavi i to bi odmah doslo do izrazaja.Ali logicki Islam ne sprijecava da muslimani postanu ono sto su vecina naroda u drzavi a to je Srbima Islamske vjerispovjesti isto kao sto Rusi imaju Ruske muslimane.Volio bih kad bi se Srbija zalozila da da prava muslimanima u Srbiji kao sto je Rusija dala prava muslimanima u Rusiji i da budemo svi zadovoljni.

Poslednja izmena:
Iskreno nista mi ne bi smetalo da budem Srbin Islamske vjerosispovjesti ali kultura Srba je ogranicena na Pravoslavlje tako da bi doslo do zbunjujuce situacije kad bi na nekoj priredbi dosli muslimani sa fesom na glavi.Znaci Pravoslavci bi dosli sa sajkacom na glavi a muslimani bi dosli sa fesom na glavi i to bi odmah doslo do izrazaja.Ali logicki Islam ne sprijecava da muslimani postanu ono sto su vecina naroda u drzavi a to je Srbima Islamske vjerispovjesti isto kao sto Rusi imaju Ruske muslimane.Volio bih kad bi se Srbija zalozila da da prava muslimanima u Srbiji kao sto je Rusija dala prava muslimanima u Rusiji i da budemo svi zadovoljni.

98% Срба не носи шајкаче. Отприлике исто толико муслимана не носи фес. О чему причаш? Култура Срба ограничена Православљем? Сине, једина ствар ограничена овде је начин на који ти размишљаш....

To ne dolazi u obzir i odmah se vidi na sta Efendija Zukorlic aludira a to je da uporedjuje Sandzak i Republiku Srpsku i zeli isti tretman za Bosnjake kao sto to imaju Srbi u Bosni i Hercegovini.Znaci prevashodno Efendija Zukorlic se zalaze za autonomiju Sandzaka koji bi mozda u buducnosti bio neki Bosnjacki entitet slican Republici Srpskoj.

Мухамедов има ви да добијете по ****** и да платтите рачун за многе...
Само се зајебавајте....

Kako mislis da budemo Srbi Islamske vjerosipovjesti pa da se onda uzimamo medjusobno i da sklapamo medjusobno brakove kao u Bosni.Mislim da je to asimilacija jednog Bosnjackog naroda i da bi se tom prilikom vi podvukli pod kozu muslimanima i zahtjevali od nas da budemo prvo Srbi pa onda i pravoslavci.Bolje je da mi uzmemo uzor u Egiptu koji ima Arape i Kopte.Krscani u Egip[tu su tako zasticeni time sto su oznaceni kao Kopti i tako onda zive u jednom svom miljeu i u svojoj zajednici.Na taj nacin sto su oni Kopti oni tako cuvaju svoje naslijedje i svoju vjeru Krscanstvo.Mislim da kad bi smo mi muslimani postali Srbi Islamske vjeroispovjesti odmah pretopili nase obicaje u Srpske obicaje i i tako bi smo se otvorili kao zajednica i onda bi poceli medjuosbno da sklapamo brakove i time bi se muslimani manjina asimilirala u Pravoslavce.Mislim da to ipak nema smisla i da je bolje da ostanemo Bosnjaci.

To ne dolazi u obzir i odmah se vidi na sta Efendija Zukorlic aludira a to je da uporedjuje Sandzak i Republiku Srpsku i zeli isti tretman za Bosnjake kao sto to imaju Srbi u Bosni i Hercegovini.Znaci prevashodno Efendija Zukorlic se zalaze za autonomiju Sandzaka koji bi mozda u buducnosti bio neki Bosnjacki entitet slican Republici Srpskoj.
Ne bi trebalo da porediš Rašku oblast i Republiku Srpsku. Da ne ulazimo u polemiku, vi niste u Srbiji državotvorni narod već manjina. RS je nešto što je blizu države, a ti znaš da na Balkanu nove države nastaju u krvi, tako da nije pametno da prizivaš svojim sunarodnicima novo zlo, zarad ćara efendije i njemu sličnih.

Mora se uporijediti Sandzak i Republika Srpska jer Srbi su u Bosni napravili skoro svoju drzavu tako da Bosnjaci u Srbiji trebaju da se organizuju i da naprave sebi autonomiju kako bi mogli napraviti panadan izmedju Republike Srpske i Sandzaka.Druga stvar je da je najveci problem oko Islamske Zajednice koja bi trebala u sandzaku da se osnuje pod patronatom Sarajeva tako da nema prava da se mijesa Islamska Zajednica Srbije u unutarnje stvari Islamske zajednice Sandzaka koja bi bila pod Sarajevom.Mislim da je nedvojbeno reci da su muslimani sandzaka Bosnjaci i da se oni ne mogu pretvoriti u Srbe jer bilo je mnogo ratova i mnogo je krvi palo tako da je nemoguce da se izvede da Bosnjaci sandzaka postanu Srbi.

Мислим да ће многи муслимани, када упознају православље и када виде како је то лепо и како је то једна религија мира и разумевања, мислим да ће онда сви мусллимани прећи на православље и неће им сметати да носе шајкаче јер је то једна поносна ношња и та ношња се носила од стране великих људи и мислим да ће муслимани бити поносни да носе шајкаче јер ће то значити да су прихватили најлепшу од свих вера.....
Могу ја још...

Мислим да ће многи муслимани, када упознају православље и када виде како је то лепо и како је то једна религија мира и разумевања, мислим да ће онда сви мусллимани прећи на православље и неће им сметати да носе шајкаче јер је то једна поносна ношња и та ношња се носила од стране великих људи и мислим да ће муслимани бити поносни да носе шајкаче јер ће то значити да су прихватили најлепшу од свих вера.....
Могу ја још...

mislim da bi i Iran to podrzao i da bi Iranci svi listom presli u pravoslavlje sledeci pravi put...
:lol:

pa postoji ukupna kultura i verska kultura

verska kultura je jedno a generalna drugo

na primer ti bi mogao da budes srbin islamske veroispovesti , i onako ko musliman imas sva prava a kada bi se izjasnio kao Srbin osecao bi se kao pripadnik vecinskog naroda i ne bi smatrao da si manjina. Samim tim nikakva prava ti ne bi bila ugrozena

Mora se uporijediti Sandzak i Republika Srpska jer Srbi su u Bosni napravili skoro svoju drzavu tako da Bosnjaci u Srbiji trebaju da se organizuju i da naprave sebi autonomiju kako bi mogli napraviti panadan izmedju Republike Srpske i Sandzaka.Druga stvar je da je najveci problem oko Islamske Zajednice koja bi trebala u sandzaku da se osnuje pod patronatom Sarajeva tako da nema prava da se mijesa Islamska Zajednica Srbije u unutarnje stvari Islamske zajednice Sandzaka koja bi bila pod Sarajevom.Mislim da je nedvojbeno reci da su muslimani sandzaka Bosnjaci i da se oni ne mogu pretvoriti u Srbe jer bilo je mnogo ratova i mnogo je krvi palo tako da je nemoguce da se izvede da Bosnjaci sandzaka postanu Srbi.

e tu ima jedan problem

srbi su 40% stanovnika BIH i vecina na 70% teritorije BIH koja ukljucuje teritoriju cele republike srpske + opstine u FBIH glamoc grahovo drvar i bosanski petrovac dok su bosnjaci u srbiji vecina samo u 3 opstine - novi pazar tutin i sjenica i cine manje od 1.5% ukupnog stanovnistva

pa postoji ukupna kultura i verska kultura

verska kultura je jedno a generalna drugo

na primer ti bi mogao da budes srbin islamske veroispovesti , i onako ko musliman imas sva prava a kada bi se izjasnio kao Srbin osecao bi se kao pripadnik vecinskog naroda i ne bi smatrao da si manjina. Samim tim nikakva prava ti ne bi bila ugrozena

To ne dolazi u obzir jer historijski su Bosnjaci vezani za Bosnu i Bosnjake iz BiH tako da ne dolazi u ozbir neko identifikovanje sa Srpskom nacijom jedino sto moze Srbija da ucini je da proglasi Bosnjaike nacionalnom manjinom i po pasosu su svi gradjani Srbije Srbijanci ili jednostvano gradjani Srbije.Posto Srbi odbijaju taj termin Srbijanac onda se mozemo zvati jednostavno gradjanima Srbije po nacionalnosti Bosnjaci.Nacija Bosnjak obezbjeduje muslimanima povezanost sa drugim muslimanima u Bosni i Hercegovini tako da Bosnjaci sacinjavaju jedan atothton narod koji ima svoju historiju i ne vjerujem da bi se iko iz Sandzaka koji je Bosnjak poceo nazivati Srbinom jer to jednostavno ne bi bio jer mu je kultura drugacija od Srpske i Bosnjaci su htjeli vi to ili ne poseban narod koji ima svoju vjeru Islam i koji zasniva svoju kulturu na Bosni i Sandzaku a Sandzak ima svoju posebnu kultura koja je slicna Bosni pa se po tome moze vidjeti brojene sevdalinke koje su snimane iz Sandzaka i koje su vjerodostojne iz Sandzaka.Zato Bosnjaci se ne mogu odreci svoje nacije mada iskreno muslimanima ne predstavlja mnogo faktor nacije jer ona osoba koja je musliman je ujedno i po naciji musliman jer svu bracu muslimane iz svijeta smatra svojom bracom.
Jedino sto moze da se uspoastavi u Srbiji je ravnopravnost gradjana i postivanje prava nacionalnih manjina.Mislim da po meni ne znaci mnogo da li ce Srbija biti gradjanska derzava ili drzava Srba jer to pitanje nije od neke vaznosti jer Bosnjaci u Srbiji mogu da zive po mjerilima nacionalnih manjina a to im obezbjeduje posebnost i zastitu od asimilacije.

Na primjer u Rusiji muslimani imaju svoj identitet i oni su sacinjeni od Tatara, Cecena, Dagestanaca, Ingusheta i ostalih ali se oni zovu punim imenom Ruski muslimani jer zive u drzavi Rusiji.Znaci niko u Rusiji ne zeli da asimiluje muslimane jer oni su sacinjeni od mnostvo nacija i oni sacinjavaju jedan dio muslimana koji se zovu Ruskim muslimanima.Kad bi Srbija kao Rusija pocela da postuje Bosnjake i kad bi zaboravila cinjenicu da su neki Bosnjaci od Radasina i od Milojice onda bi bilo sve dobro i Bosnjaci se ne bi osjecali ugrozenima.Problem je u tome sto su Srbi opsjednuti time sto Bosnjaci vode od nekoga porijeklo pa bilo to od Hrvata, Bogumila ili Srba pa zele da na neki nacin povrate situaciju na staro.istina je da su se Bosnjaci Islamizirali kao Bosnjaci i kao narod vezani za Bosnu tako da je to jedna trajana Islamizacija koja je jednom narodu donijela naciju.ja sam rekao nista mi mozda ne bi znacilo da budem i Srbin Islamske vjeroispovjesti jer sam siguran u sebe i vjerujem u Allaha ali ko garantuje da drugi nisu sigurni u sebe i da se preko nacije Srbin mogu asimilovati u Pravoslavce jer postoje neki muslimani Bosnjaci koji ne klanjaju i ne odlaze u Dzamije i to je prevashodna opasnost po njih da se ne asimiliju u Pravoslavnu vjeru jer ce tako biti lako prevesti veliki broj Bosnjaka i pravoslavlje.To naravno se ne bi slozio ni Efendija Zukorlic jer Bosnjacka nacija obezbjeduje muslimanima naciju i obezbjeduje ih od potencijalne vjerske asimilacije.

Na primjer u Rusiji muslimani imaju svoj identitet i oni su sacinjeni od Tatara, Cecena, Dagestanaca, Ingusheta i ostalih ali se oni zovu punim imenom Ruski muslimani jer zive u drzavi Rusiji.Znaci niko u Rusiji ne zeli da asimiluje muslimane jer oni su sacinjeni od mnostvo nacija i oni sacinjavaju jedan dio muslimana koji se zovu Ruskim muslimanima.

To je moguce samo u federalnom sistemu. Rusija je federalna, gde muslimani imaju nekoliko federalnih jedinica.

Zanimljivije od ovog sto je Zukorlic rekao, jeste jucerasnja ili prekjucerasnja izjava minsitra bez portfeljea u vladi Republike Srbije, da je istina da se grubo krse prava Bosnjaka ... U isto vreme kao i kad Zukorlic govori o tim stvarima, da njegov najljuci protivnik daje slicnu izjave, vidim kao okretanje politike Sulejmana Ugljanina, a sa njim i Rasima Ljajica, na muftijinu vodenicu ... Samo ce sad njih dvojica da se prikazu kao bezbolnija opcija, i da opet preuzmi primat u Sandzaku ...

Zanimljivije od ovog sto je Zukorlic rekao, jeste jucerasnja ili prekjucerasnja izjava minsitra bez portfeljea u vladi Republike Srbije, da je istina da se grubo krse prava Bosnjaka ... U isto vreme kao i kad Zukorlic govori o tim stvarima, da njegov najljuci protivnik daje slicnu izjave, vidim kao okretanje politike Sulejmana Ugljanina, a sa njim i Rasima Ljajica, na muftijinu vodenicu ... Samo ce sad njih dvojica da se prikazu kao bezbolnija opcija, i da opet preuzmi primat u Sandzaku ...

gazija kakva se to prava bosnjaka krse ?

nisam nesto informisan

ja mislim da ste vi bosnjaci u srbiji zestoko privilegovani i da imate mnogo veca prava nego sto vam realno pripadaju

PRIMER: imate 2 ministra u vladi srbije i ako realno ne zasluzujete niti to JEDNO jer cinite samo 1.5% ukupnog broja stanovnika srbije

gazija kakva se to prava bosnjaka krse ?

nisam nesto informisan

ja mislim da ste vi bosnjaci u srbiji zestoko privilegovani i da imate mnogo veca prava nego sto vam realno pripadaju

PRIMER: imate 2 ministra u vladi srbije i ako realno ne zasluzujete niti to JEDNO jer cinite samo 1.5% ukupnog broja stanovnika srbije

To je politicka trgovina ...
A kako bi objasnio da u gradu u kom ima 80% Bosnjaka, a 20% Srba, broj zaposlenih u javnim instuticijama je obrnuto proporcionalan ?
Tu je diskriminacija ...

bosnjacki narod je narod ,nacija, etnija zasebna na prostorima bivse jugoslavije. Nemoze bosnjak biti srbin to je fakat i nepobitna cinjenica naucno istorijski arheoloski kulturoloski jezicki... utemeljeno. Bosnjaci kao narod su prisutni u svim zemljama bivse jugoslavije a najvise su zastupljeni u Bih. Kao autohton narod u srbiji imaju pravo na jednak tretman kao i ostali narodi u srbiji tj da je srbija gradjanska drzava svih gradjana jednako. Bez favorizovanja brojcano najveceg. Al posto je srbija drzava srpskog naroda normalno da autohton narod Bosnjacki trazi autonomiju u takvoj drzavi. Upravo to govori muftija.

Back