Zubar- snaga ili tehnika?

DUH

Iskusan
Banovan
Poruka
5.891
Kad treba da izvadim zub, ja prvo gledam koliki je čovek, ako može "volu rep da iščupa", onda može i zub da izvadi.
Hahaha.
Ozbiljno. Ako je neki sitan, ne zakazujem.

Ima li ovde zubara?

Nije zez, ozbiljno mislim. (Iskustvo)
A šta vi radite/ mislite o ovome?

(P.S. radi se o vađenju zuba, ne o popravci)

Umri_muski

Buduća legenda
Poruka
46.152
Ja sam nazalost kupio foru na 3 zuba i sad sam otvoreni sovinista...a vidim zensko da hoce da mi vadi zub...no no ...moja i socijalisticka i komunisticka i demokratska i kapitalisticka ravnopravnost medju polovima je ugasena za takve oblasti...
Mesarske ruke i moze....mene je covek dizao zajedno sa sestrom da ne bi isao na operaciju , tj uhvati zub i sestra sedne na ramena, a i ona bila debela i dize mene, sestru a ne krece zub...ali je uspesno odradio zub...

Na zalost zene ako su edukovane nece ni da siju , tu bi mogle da daju mnogo vise, one hoce zubari da budu , rudari , vozaci kipera i slicno...

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.758
Da bi se zub izvadio, zubar radi nekoliko stvari istovremeno. A ne samo kleštima. Dok vuče zub, istovremeno ga odvaja od takoređi desni da bi nastao međuprostor tako da lakše izvuče zub. Nije to zahvat da uhvatiš kleštima i vuči. Možda si zaboravio osećaj, ali kada vade zub, malo te cima u svim stranama dok se ne odvoji zub i tek onda ga vadi.

Ne treba snaga. I žene su zubari i to rade bez problema. To je rutinski posao.

• Podržavam
Reactions: DUH

DUH

Iskusan
Banovan
Poruka
5.891
Nije baš "rutinski", može da se iskomplikuje (sa druge strane a šta ne može da se iskomplikuje što spada pod "rutinsko).
Pre jedno mesec dana vadim 5-icu gornja vilica i pukne krunica (takav predosećaj mi je i bio na pameti svo vreme).
Krunica je bila u lošem stanju, popravljan i plombiran zub X puta, tako da nije teško predvideti.

Ovaj moj zubar maltene mi se popeo na grudni koš i vuče na sve strane, levo, desno polukružno...tako da razumem o kojoj tehnici pričaš.

E sad...ali muškarac ako ništa ne komplikuje. Sedi ako smeš da snosiš posledice jer:
- zub nije snimljen- pod jedan
(To je bio uslov kod zubarKE: prvo snimi zub, da ja vidim koren i u kakvom je stanju i položaju, moram priznati logično ali ko će još ići da snima, ako može da se preskoči...)
Drugo- imam izuzetno jak koren svih zuba i s'obzirom da bi mi krunica pukla ona bi me poslala kod onog hirurga da mi seče desni i na taj način izvadi zub civilizovano
Ali, pusti civilizaciju, ja sam divljak i nemam živaca da se slepo držim pravila, tako da izabrah ovog: tek pre 2 sedmice povadih sve sitne parčiće koji su (pre)ostali od vađenja. Ali izvadio ga je, bez cimanja da idem da snimam, ovo, ono...

Vidiš kod mene je veći problem bio što žena nije htela da mi vadi tako "napamet", a ovaj muškarac i ja se ne zna ko je luđi 🤣 Cepaj care, po kratkom postupku (više volim uopšte doktore muškarce jer su fleksibilniji, ne drže se slepo tamo nekih pravila).

Znači, tehnika zahteva i snimanje zuba, snaga ne zahteva ništa, osim muda 🤣

Trebalo je anketu da postavim...e jbga sad :lol:

DUH

Iskusan
Banovan
Poruka
5.891
Ja sam nazalost kupio foru na 3 zuba i sad sam otvoreni sovinista...a vidim zensko da hoce da mi vadi zub...no no ...moja i socijalisticka i komunisticka i demokratska i kapitalisticka ravnopravnost medju polovima je ugasena za takve oblasti...
Mesarske ruke i moze....mene je covek dizao zajedno sa sestrom da ne bi isao na operaciju , tj uhvati zub i sestra sedne na ramena, a i ona bila debela i dize mene, sestru a ne krece zub...ali je uspesno odradio zub...

Na zalost zene ako su edukovane nece ni da siju , tu bi mogle da daju mnogo vise, one hoce zubari da budu , rudari , vozaci kipera i slicno...
3 zuba ti vadila žena?
I šta je bilo?

DUH

Iskusan
Banovan
Poruka
5.891
Po logično je da se snima zub pre vađenja. JooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooJ
E pa vidiš, mene kod žena upravo to nervira.
Ja ću i da potpišem na sopstvenu odgovornost ako treba, samo da izbegnem sve te procedure.
Što je najbitnije, ja znam kakvi su mi zubi, da li će krunica da izdrži ili da pukne, što je najgore ona neće da vadi očigledno pokvaren zub bez snimka.
Jbte krunica modre boje koliko je pokvaren, ona traži snimak, razumeš me sad?

Baby Yoda

Contributor
Poruka
21.758
Moj zubar meni pola sata vadio jedan zub koji ostao samo u desnima. Preznojio se. Sestra mu briše čelo. Doduše nije zubar, hirurg je za te stvari. To radi za teže slučajeve, kad mogu nastati komplikacije. I mučio se tako čovek i u jednom momentu gleda u sestru i pita ga ona: Da li da palimo mašinu.
Ja reko, koju bre mašinu? Šta će da mi rade?
Srećom rekao je da će probati onako i rešio to i ušio me :D

Metronomy

Buduća legenda
Poruka
36.992
Dobro nije cudo imsatim losa iskustva sa zubarima, jer je iskustvo vadjenja zuba uvek ruzno i brzo se zaboravi, drugo sve ono sto zna ne zajebava se vadjenjem zuba osim ako je lenj pa sedi u drzavnim ambulantama.
Dakle vadjenje zuba je znanje samo i jedino. Snaga moze da sluzzi da se zene pecaju na to ili da muskarci misle da je to pravi zubar, medjutim nije tako. I za vadjenje i za popravke treba znanje koga nema u Srbiji jer je najveci broj onih koji to rade promasio profesiju.
Snazni zubar su najgori, dovoljno su jaki da ti slome vilicu, a ako to rade snagom onda znaci da ne znaju i verovatnoca raste. Naravno, najvece neznalice medju zubarima su zene, ali bar ne koriste silu kojom bi slomile kost.

DUH

Iskusan
Banovan
Poruka
5.891
Moj zubar meni pola sata vadio jedan zub koji ostao samo u desnima. Preznojio se. Sestra mu briše čelo. Doduše nije zubar, hirurg je za te stvari. To radi za teže slučajeve, kad mogu nastati komplikacije. I mučio se tako čovek i u jednom momentu gleda u sestru i pita ga ona: Da li da palimo mašinu.
Ja reko, koju bre mašinu? Šta će da mi rade?
Srećom rekao je da će probati onako i rešio to i ušio me :D
Imao si sreće
I ja se pitam sad kakva još mašina pored onih bušilica?
Ali @Baad_Boy je najveći kralj, ujeo ga
🤣 :rotf: stomak me zaboleo od smeha

DUH

Iskusan
Banovan
Poruka
5.891
Dobro nije cudo imsatim losa iskustva sa zubarima, jer je iskustvo vadjenja zuba uvek ruzno i brzo se zaboravi, drugo sve ono sto zna ne zajebava se vadjenjem zuba osim ako je lenj pa sedi u drzavnim ambulantama.
Dakle vadjenje zuba je znanje samo i jedino. Snaga moze da sluzzi da se zene pecaju na to ili da muskarci misle da je to pravi zubar, medjutim nije tako. I za vadjenje i za popravke treba znanje koga nema u Srbiji jer je najveci broj onih koji to rade promasio profesiju.
Snazni zubar su najgori, dovoljno su jaki da ti slome vilicu, a ako to rade snagom onda znaci da ne znaju i verovatnoca raste. Naravno, najvece neznalice medju zubarima su zene, ali bar ne koriste silu kojom bi slomile kost.
Nemaju ni sa čim da rade, skupa oprema.
Nisu žene "neznalice" baš naprotiv, upile sve što su naučile i slepo se drže "k'o pijan plota"
(Pomenuh malopre da nije htela da izvadi zub plavo- modre boje, idiotkinja, mora snimak, što, da nije možda zdrav...ko dana škole nema vidi da je zub za vađenje)

Baad_Boy

Veoma poznat
Poruka
13.438
Imao si sreće
I ja se pitam sad kakva još mašina pored onih bušilica?
Ali @Baad_Boy je najveći kralj, ujeo ga
🤣 :rotf: stomak me zaboleo od smeha
Doktor vice da mu pustim prst doktorka skace iz stolice utrcavaju doktori sa ostalih odeljenja u ordinaciju ulecu pacijenti.

Vriste.

Ja drzim prst ne pustam.

Dosla policija. Doktor je kriv. Njega kazne ja odem.

Metronomy

Buduća legenda
Poruka
36.992
Nemaju ni sa čim da rade, skupa oprema.
Nisu žene "neznalice" baš naprotiv, upile sve što su naučile i slepo se drže "k'o pijan plota"
(Pomenuh malopre da nije htela da izvadi zub plavo- modre boje, idiotkinja, mora snimak, što, da nije možda zdrav...ko dana škole nema vidi da je zub za vađenje)
To ti je zato sto po protokolu ne sme da ga vadi jer ako je gangrenozan zub moze da te ubije, pa je prvo potrebno da se isprimaju antibiotici....a mozda cak i serum.

• Podržavam
Reactions: DUH

DUH

Iskusan
Banovan
Poruka
5.891
Meni dali jednu injekciju. Pa u toku vađenja kad opet počelo da boli još jednu xD
I to isto, imaju neke razblažene i one "prave" tako da kažem, uvozne.
A bitno je i vreme, koliko prođe, treba 20 minuta, nekad posle 5-10 minuta utrne.
Meni ovaj put što pričam dao izgleda- original, utrnulo mi pola glave a ne vilice. Iskusan doktor, video biće zaj.ebano...