Žrtvovanje prvorođenaca u Bibliji

Eleleth

Veoma poznat
Banovan
Poruka
10.312
Žrtvovanje prvorođenaca u Bibliji

--------------------------------------------------------------------------------
Inače ovo je djelo jednog moga kolege s Hrvatskog foruma ova post.
Idemo rasprava!!Ako ima itko osim Caliburna o ovome.Ovo je sigurno vrlo intrigantna tema. Koliko je žrtvovanje prvorođenaca zaista bila stvarnost u Izraelu prije babilonskog sužanjstva neka čitatelj procijeni sam, jer navedeni citati iz Biblije govore zapravo sami za sebe:II knjiga o kraljevima 23: ...Razorio je stanove posvećenih bludnica koji su bili u Domu Jahvinu i u kojima su žene tkale haljine Ašeri. Iz svih judejskih gradova doveo je svećenike i oskvrnuo je uzvišice gdje su ti svećenici prinosili kad, od Gebe do Beer Šebe...Oskvrnio je Tofet u dolini Ben Hinom, kako nitko ne bi svoga sina ili kćerku provodio kroz oganj u čast Moleku
....

Kralj Jošija obračunava se sa široko rasprostranjenim kultom za koji se čini da se nikako ne može dovesti u vezu s židovskom religijom, a opet sve se to događa u samom Jeruzalemu i po čitavoj Judeji. Najstrašnije od svega je da Židovi žrtvuju svoje kćeri i sinove provodeći ih kroz oganj, što znači da ih nakon prinošenja na žrtvu spaljuju.

I prorok Ezekiel opisuje isti kult:Ezekiel 16: Da, tako to bijaše - riječ je Jahve Gospoda! Sinove si svoje i kćeri uzimala koje meni porodi i njima ih za hranu klala. Malo ti bijaše tvoga bludničenja, pa si čak i djecu moju davala da se njima na čast kroz oganj provedu! U svim tim gnusobama i bludu svojemu ne spomenu se dana mladosti svoje, kad si se gola i naga u krvi svojoj koprcala
.

Nema sumnje, Židovi su žrtvovali svoje sinove i kćeri provodeći ih kroz oganj.
Prorok Jermija tvrdi isto:

Jeremija 7.30: "Da, sinovi Judini čine što je zlo u očima mojim" - riječ je Jahvina. "Postaviše grozote u Dom koji se mojim zove imenom, da ga oskvrnu; podigoše uzvišice tofetske u Dolini Ben Hinomu i spaljuju vatrom svoje sinove i kćeri - što im ja nikad ne zapovjedih niti mi to ikada na um pade."

Kroz usta proroka sam Jahve kaže da on to nikada nije zapovijedio.

Ali, da li je baš tako?


Izlazak 22.28-29: Ne oklijevaj s prinosima od svoga obilja s gumna i od svoga mladog vina! Meni daj prvorođenca od svojih sinova. Isto učini sa svojim govedima i sitnom stokom. Sedam dana neka ostane sa svojom majkom, a osmoga dana da si ga meni dao
!

Što to Jahve ovdje traži od Židova? Prvorođenca od sinova. I što bi on s tim prvorođencem:


Postanak 22.1-2: Poslije tih događaja Bog stavi Abrahama na kušnju. Zovnu ga: "Abrahame!" On odgovori: "Evo me!" 2 Bog nastavi: "Uzmi svoga sina, jedinca svoga Izaka koga ljubiš, i pođi u krajinu Moriju pa ga ondje prinesi kao žrtvu paljenicu na brdu koje ću ti pokazati."

Pa Jahve ovdje traži upravo ono s čime se gore obračunava kralj Jošija, traži da Abraham žrtvuje svoga prvorođenca od Sare i da ga provede kroz oganj.
Da je Jahve zaista krvoločan prikazuje i slijedeći navod iz knjige Izlaska:Izlazak 13.15: Kako je faraon postao tvrdokoran pa nas nije htio pustiti, Jahve je poubijao sve prvorođence u zemlji egipatskoj: prvorođence ljudi i prvine stoke. Eto zato Jahvi žrtvujem svaku
mušku prvinu materinjega krila, a svakoga prvorođenca od svojih sinova otkupljujem."

Pa što to ovaj Jahve traži? Svakog prvorođenca od stoke i od ljudi? I ne samo da traži nego ih i ubija. Židovi da bi to spriječili moraju svoje prvorođence otkupljivati od Jahvea. Ako ih ne otkupe i ako ne prinose pashalnu žrtvu u vidu janjeta ode glava prvorođencima. Strašan je to bog:


:
Izaija 30.27-33: Gle, ime Jahve izdaleka dolazi, gnjev njegov gori, dim je neizdrživ. Usne su mu pune jarosti, jezik mu oganj što proždire. Dah mu je kao potok nabujali što do grla seže. ...Jahve će zagrmjet glasom veličajnim i pokazat ruku svoju što udara u jarosnu gnjevu, sred ognja zatornog, iz olujna pljuska i krupe kamene. ...Odavna je pripravljen Tofet za Moleka - lomača visoka, široka, mnogo ognja, mnogo drvlja. Dah gnjeva Jahvina, kao potok sumporni, njega će spaliti.

Židovi su trebali Jahvi davati svoje prvorođene sinove, jer je tako bilo zapisano u Zakonu:


Nehemija 10-35-37: Mi svećenici, leviti i narod bacili smo ždrijeb za prinos drva koja treba da određenog dana svake godine prema svojim obiteljima donosimo u Dom Boga našega za vatru na žrtveniku Jahve, Boga našega, kako je zapisano u Zakonu; da ćemo svake godine donositi u Dom Jahvin prvine od plodova zemlje i prve plodove svakoga drveta i prvorođene sinove i prvine svoje stoke, kako je to pisano u Zakonu

Žrtvovanje prvorođenih sinova nije očito bio neki strani običaj, pa se tako i prorok Mihej pita:Mihej 6.6-7: "S čime ću doći pred Jahvu, hoću li pasti ničice pred Bogom Svevišnjim? Hoću li doći preda nj sa žrtvom paljenicom, s teocima od jedne godine? Hoće li mu biti mile tisuće ovnova, tisuće tisuća potoka ulja? Treba li prinijeti sina prvorođenog zbog svoga zločina, plod svoje utrobe zbog grijeha koji sam počinio?"

I sada slijedi Jahveovo priznanje:


Ezekiel 20.25-27: I zato im dadoh uredbe koje ne bijahu dobre, zakone koji usmrćuju: da se oskvrnjuju svojim prinosima, provodeći kroz oganj svoju prvorođenčad. Htjedoh tako da ih zastrašim, neka znaju da sam ja Jahve.

Sam Jahve je dao takve uredbe i zakone. Kralj Jošija obračunava se s Jahvinim zakonima, a prorok Jeremija ne govori istinu.

I što je bilo dalje? Nakon 7 stoljeća pojavili se kršćani koji su stari davno zakopani zakon ponovno izbacili na vidjelo:


!

U kršćanstvu sam Jahve žrtvuje svoga vlastitoga prvorođenca kao pashalno janje samome sebi.

Nisam ovo napisao iz svoje glave. Postoje ozbiljne knjige koje obrađuju ovu temu. Žrtvovanje prvorođenaca najbolje je dokumentirano čak i arheološkim nalazima kod Feničana koji su bili prvi susjedi Židova. Kod Feničana Molek nije naziv za nekog boga, nego je u tom jeziku to izraz za specijalnu žrtvu u kojoj se prvorođenci prinose na žrtvu provođenjem kroz oganj. Tamo bogu Baalu Hamonu i božici Tanit, a kod Židova bogu Jahveu i božici Ašeri. Da, božici Ašeri koja je bila autentična božica Židova prije nego što su oni postali monoteisti nakon Jošijine reforme. Posljedica te reforme je bila cenzura starijih biblijskih tekstova, ali ta cenzura očito nije bila dovoljno temeljita.
Ono što je paradoksalno je to da su najjezovitije stvari koji si čovjek može zamisliti rezultirale knjigom koja je najsvetija većini čovječanstva.

Literatura:
- Biblija
- King Manasseh and child sacrifice: biblical distortions of historical realities by Francesca Stavrakopoulou
- From Gods to God: Dynamics of Iron Age Cosmologies by Baruch Halpern, Matthew J. Adams
- The transformation of Child Sacrifice in Judaism and Christianity by Jon D. Levenson
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.