Žrtve Drugog svetskog rata na teritoriji NDH

aha, kongres ga osnovao, i danas traze preko neta donacije
U SAD-u je sve tržišno orijentirano. Takav im je mentalitet.

The United States Holocaust Memorial Council was established by Congress in 1980 to lead the nation in commemorating the Holocaust and to raise private funds for and build the United States Holocaust Memorial Museum. Once the Museum opened in 1993, the Council became the governing board of trustees of the Museum, an independent establishment of the United States government operating as a public-private partnership that receives some federal funding to support operations of the Museum building.

https://www.ushmm.org/information/about-the-museum/council

Top 5 memorijalnih muzeja holokausta u svijetu:

• The Johannesburg Holocaust & Genocide Centre (South Africa)
  • The National Holocaust Centre and Museum (United Kingdom)
  • The Norwegian Center for Holocaust and Minority Studies (Norway)
  • United States Holocaust Memorial Museum (USA)
  • Yad Vashem - The World Holocaust Remembrance Center (Israel)

Top 5 memorijalnih muzeja holokausta u svijetu:

• The Johannesburg Holocaust & Genocide Centre (South Africa)
  • The National Holocaust Centre and Museum (United Kingdom)
  • The Norwegian Center for Holocaust and Minority Studies (Norway)
  • United States Holocaust Memorial Museum (USA)
  • Yad Vashem - The World Holocaust Remembrance Center (Israel)
А какве везе има све то са темом ???

sad sam video, jel ima tvojih sunarodnika na toj nevidljivoj listi donora, i koliko je kostalo umanjenje od 700 hiljada na 77 hiljada samo jasenovakcih?
Muzej sjećanja na holokaust Yad Vashem u tekstu o Jasenovcu tvrdi da je tamo ubijeno mnogo tisuća ljudi ("Many thousands were murdered..."), ne precizirajući o kolikoj se brojci radi. Međutim, primjetno je da su izbjegli napisati "nekoliko desetaka tisuća" ili "nekoliko stotina tisuća" što je indikativno.

https://www.yadvashem.org/odot_pdf/Microsoft Word - 6358.pdf

А какве везе има све то са темом ???
Stavio sam popis relevantnih međunarodnih institucija po pitanju holokausta i zločina u WW2. Kako je vidljivo iz priloženog rezultata, američki muzej holokausta nalazi se među top 5 u svijetu, što vrlo precizno i jasno sugerira da je relevantan za pitanja stradanja i zločina počinjenih tijekom WW2.

Međutim, primjetno je da su izbjegli napisati "nekoliko desetaka tisuća" ili "nekoliko stotina tisuća" što je indikativno.
slazem se, ali tema je zapoceta sa ushmm, i brojka je postavljena na sajtu, pa bi trebala da se ta brojka obrazlozi
takodje i link za listu donora ne radi, nema donora, nikakve liste samo se pominje fondacija cooper

vise pitanja nego odgovora, a kontroverza postoji vec:

Controversy[edit]​

The museum was criticized for refusal to address alleged incidents of genocide in non-Jewish contexts

Prema Ivi Goldsteinu, koji je i sam predstavnik oštećene židovske zajednice:

The list at the Jasenovac camp reports 83,811 names, the one in the Belgrade genocide museum 84,000. In my opinion, 10-20% may still be missing, also considering that moderate Belgrade historians speak of 120,000 possible victims. In short, we will get to about 100,000 victims, I think.

https://www.balcanicaucaso.org/eng/Areas/Croatia/The-truth-about-Jasenovac-194127

Primjetiti da sam Muzej genocida u Beogradu tvrdi da je u Jasenovcu stradalo maksimalno do 120.000 žrtava.

Prema popisima žrtava većina ustaških žrtava nije ni dospela Jasenovca, već su ubijeni u svojim selima i lokalnim stratištima. Ukupan broj srpskih, jevrejskih, romskih žrtava i žrtava pobijenih na ideološkoj osnovi od strane ustaškog režima je verovatno negde blizu 400 000. Ne znam zašto neki misle da ova stravična cifra menja karakter zločinačke NDH. U bivšoj SFRJ jeste pominjana cifra od 700 000 stradalih u Jasenovcu sa tendencijom da se većina ustaških žrtava smesti u Jasenovac kako se ne bi potezalo osetljivo pitanje memorizacije i obeležavanja lokalnih stratišta. Jasenovac jeste simbol ustaškog genocida, ali ponavljam da većina ustaških žrtava nije ni dospela do Jasenovca.

Prema popisima žrtava većina ustaških žrtava nije ni dospela Jasenovca, već su ubijeni u svojim selima i lokalnim stratištima. Ukupan broj srpskih, jevrejskih, romskih žrtava i žrtava pobijenih na ideološkoj osnovi od strane ustaškog režima je verovatno negde blizu 400 000. Ne znam zašto neki misle da ova stravična cifra menja karakter zločinačke NDH. U bivšoj SFRJ jeste pominjana cifra od 700 000 stradalih u Jasenovcu sa tendencijom da se većina ustaških žrtava smesti u Jasenovac kako se ne bi potezalo osetljivo pitanje memorizacije i obeležavanja lokalnih stratišta. Jasenovac jeste simbol ustaškog genocida, ali ponavljam da većina ustaških žrtava nije ni dospela do Jasenovca.
Браво!

The list at the Jasenovac camp reports 83,811 names, the one in the Belgrade genocide museum 84,000.
kako su jevreji dosli do brojke stradalih u holokaustu? konkretno pitanje za koji % zrtava su imali ime i prezime?
e, kada to ustanovimo, a zna se vec, onda mozemo analogno da procenjujemo nase brojke

za vreme titoizma, o kome ovaj ne prestaje da smara, se naucnim metodama doslo do brojke u posleratnim godinama, da kazemo i decenijama

Možemo sad bilo što izmišljati što bismo željeli, ali to nema nikakve logike. Raspravljamo o žrtvama koje su pobijene u Jasenovcu, a ne o onima koji možda ili vjerojatno nisu stigli do tog logora. Nisam osobito pratio ukupan broj ustaških zločina na teritoriju današnje Hrvatske i BiH, ali čini mi se da je procjena da se radi o 340.000 žrtava, tako da si prilično blizu u svojoj procjeni.

Nitko ne misli da 1 žrtva vrijedi manje od 10 milijuna. Stvar je samo u tome da nema nikakvog smisla razbacivati se brojkama, bilo da se one političko-propagandno umanjuju ili povećavaju.

kupan broj srpskih, jevrejskih, romskih žrtava i žrtava pobijenih na ideološkoj osnovi od strane ustaškog režima je verovatno negde blizu 400 000. Ne znam zašto neki misle da ova stravična cifra menja karakter zločinačke NDH. U bivšoj SFRJ jeste pominjana cifra od 700 000 stradalih
a na bazi kojih izvora ti sada procenjujes o ukupnoj brojci? "negde blizu 400 000" - odakle ti to? zasto se pitas sta mi mislimo kao da nase misljenje treba da odredi sta je istina? jel tebe zanima istina, ili sta mi srbi mislimo? mi mislimo da si hrvat koji bi da umanji brojku, ali se cudimo kako to mislis, na bazi kojih istrazivanja, cijih, kada su sprovedena i kako, koje su metode koriscene sa tim "verovatno" do priblizno 400 hiljada? izvor? ko ti je dosapnuo to, kome je to "verovatno"?
bravo ako je hrvat kome je u interesu da omalovazi i umanji ndh genocid

Poslednja izmena:
kako su jevreji dosli do brojke stradalih u holokaustu? konkretno pitanje za koji % zrtava su imali ime i prezime?
e, kada to ustanovimo, a zna se vec, onda mozemo analogno da procenjujemo nase brojke

za vreme titoizma, o kome ovaj ne prestaje da smara, se naucnim metodama doslo do brojke u posleratnim godinama, da kazemo i decenijama
Ako nema imena i prezimena, ako nema nikoga tko može potvrditi da je netko uopće postojao i da je umro u Jasenovcu, onda nemamo o čemu diskutirati u tom pogledu. Ti fantomski ljudi se jednostavno ne broje, jer nema nikakvog dokaza da su ikada postojali, a u istraživanjima smo ograničeni rezultatima koji se dobiju korištenjem kvantitativne metode koju je moguće potkrijepiti dokazima.

Ako nema imena i prezimena, ako nema nikoga tko može potvrditi da je netko postojao i umro u Jasenovcu, onda nemamo o čemu diskutirati u tom pogledu.
nemaju ni jevreji imena/prezimena za holokaust u jako velikom procentu, mozda i 90% nemaju, i nisu mogli imenima da dodju do brojeva do kojih su dosli, okey?
hoces li i njima umanjiti za 90% zrtve holokausta kao i nama srbima?

Back