Žrtva je napustila nasilnika. Kako dalje?

Danik

Autor Lošeg Života
Poruka
15.880
Uz osvrt na teme o nasilju u porodici,
koje su postavile naše drage moderatorke
@Elle i @UltraVioletna, o žrtvama nasilja koje ne napuštaju nasilnika i ostaju u vezi/braku u kom trpe nasilje, iz raznih razloga.

Mislim da jedan od bitnih razloga nije naveden.
Ono što nije spomenuto u tim temama je da pravi pakao vrlo često počinje kad se žrtva odvaži da napusti nasilnog partnera!

Problemi vezano za decu,
Napadi i prijave, privodjenja,
Sudjenja koje traju godinama.
Začarani krug sa socijalnim službama,
Život po sigurnim kućama,
Život na rubu egzistencije,
Bez ikakve prave zaštite i pomoći.
Večiti strah u kući, na svakom koraku,
osvrtanje iza sebe,
nemoguće ostvarivanje normalnog života,
Strah od oduzimanja dece.

Kao što nisu zaštićene dok žive sa nasilnikom, realnost je da kad izadju iz takvog braka, sve deluje kao da bivaju još manje zaštićene i nažalost stiču nove "neprijatelje" sa kojima moraju voditi bitke.

Hajde da malo pričamo o tome, kako dalje?
 
Realno, institucije, nakon prve zastite i podrske, kada se sve slegne i nastavi neki zivot, malo toga mogu da preduzmu. Uglavnom, jer se to desava daleko od ociju javnosti. Zrtvi ostaje krug ljudi u koje imaju najvise poverenja. Uglavnom sekundarna porodica, mada ni ina nije garancija da ce sve proci bez trazavica. Zrtva mora da se izbori da na neki nacin zastiti sebe, ukoliko je to uopste moguce.
 
TO pitanje sam isto postavljala na silnim edukacijama i seminarima u državnim ustanovama i NVO-ima.
TO je ključno. Šta dalje?
Učili su nas da nikada ne govorimo žrtvi KADA je vreme da izađe iz nasilja,jer ona najbolje zna kada je veliki rizik za to upravo zbog tog "posle".
Ali niko ne zna da odgovori na pitanje "šta dalje".
Upravo to.
Dalje nema.

Žena ostane na vetrometini, ukoliko je imala sreće da deca ostanu uz nju, počinje problem opstanka, često pukog preživljavanja, uz neprestano osvrtanje u strahu od nasilnika, koji to nije prestao biti jer je ona otišla, već je naprotiv još više "razjaren" i borbu da decu sačuva, zadrži i pruži im kakvo takvo normalno odrastanje.
 
Problem je što realno nema mogućnosti da neko 24/7 kontroliše da li nasilnik poštuje zabranu prilaska. Jer,kad je prekrši,ide zatvor. Ali,ko će tolike žrtve nasilja da "prati" 24/7/365?
Problem je i kad je krši, sigurno je ne krši da bi žrtvu pomilovao po kosi.
 
Eto primer onog coveka koji je zadavio svoje dete i ubio zenu ispred Centra za socijalni rad. Ponekad je nemoguce izvrsiti procenu, jer se nikad ne zna sta se nekom mota po glavi.
Za njega je čak psihijatar procenila da je psihički normalan i da treba da viđa dete van kontrolisanih uslova. A procena Centra je bila drugačija. Ali,psihijatar je procenio...
 
Postoji institucija "sigurne kuce" (safe house), gde se zena sa decom moze skloniti, barem za prvo vreme, i gde postoji tim podrske.Ukoliko je zena zaposlena, i ima neku ekonomsku bazu, ima vise sanse za novi zivot.
Nasilnika se tesko resiti, i zena ce ostati u opasnosti, sve dok nasilnik ne bude dobro prebijen.Onda ce odustati
 

Back
Top