Zrtva Gospoda Isusa Hrista iz poslusnosti, podredjenosti... ili neceg treceg?

Jezekilj 33,11Reci im: tako bio ja živ, govori Gospod Gospod, nije mi milo da umre bezbožnik, nego da se vrati bezbožnik sa svoga puta i bude živ; vratite se, vratite se sa zlijeh putova svojih, jer zašto da mrete, dome Izrailjev?
Tako Bog dozvoljava i njihovom vodji da jos postoji kako bi i njegova dela razkrinkao i pokazao ljudima pa i nebu, gde zivot bez boga vodi
Pravednika neće izbaviti pravednost njegova u dan kad sagriješi niti će bezbožnik stradati zbog svoje bezbožnosti u dan kad se od nje odvrati, kao što ni pravednik neće moći ostati na životu u dan kad sagriješi.

Ja ne znam zasto ti ovde trpas satanu, kada je jasno da imamo generalnu opservaciju da se mi ljudi menjamo, samo sto se neki menjaju na bolje, a neki na gore. OVO JE DAKLE APEL DA SE MENJAMO SAMO NA BOLJE, nema satana veze sa ovim, za dzabe je promovises.

Poslednja izmena:
Jao, jao...ti bi samo da raskrinkaš..šta ću ja sa tobom? :hahaha:. Vidi, sve što je spontano je dobro. Sve što je usiljeno nije dobro. Ako goriš od želje da raskrinkaš izgubićeš u toj jurnjavi možda glavne argumente jer ćeš ih prevideti. Ali ako ideš bez te namere već dopustiš argumentima neusiljeno da te vode...možda nećeš ni biti svestan ali ćeš "raskrinkati" i što je najbolje od svega to će osetiti sagovrnik:).

Tako moj savet..ne trči tome..doći će samo po sebi:ok:
au, pomislih da si ti glasnik, da nije usao njegov duh u tebe? zar sam ja tema, zar si ti glavni pa se hvatas za glavu ne znajuci sta ces sa mojim karakterom? pa zar je situacija toliko ozbiljna, a cak nema veze sa sustinom [aluzija na drugu temu]... zar nisi mogao da nadjes neka konkretna pitanja nego uzimas ulogu....savetnika?

zasto se ti savetnik ne slazes sa advokatom glasnikom? kako bi ti nas trojicu karakterisao, opisao, ko je gde, kada smo vec licni, a ja se ne ljutim ako budem najgori

i advokatima i savetnicima sleduje otkaz, ali da malo igramo uloge, kada si vec zapoceo sa otac-sin ulogom

u stvari, reci ti meni sta sleduje onima koji advokatisu za djavola, a sta sleduje onima koji se grade Bozjjim savetnicima, ako ne raskrinkavanje?

po meni ta dva zanimanja u religiznoj konotaciji treba raskrinkati, a ti ne mislis tako?

Poslednja izmena:
au, pomislih da si ti glasnik, da nije usao njegov duh u tebe? zar sam ja tema, zar si ti glavni pa se hvatas za glavu ne znajuci sta ces sa mojim karakterom? pa zar je situacija toliko ozbilja, a cak nema veze sa sustinom [aluzija na drugu temu]... zar nisi mogao da nadjes neka konkretna pitanja nego uzimas ulogu....savetnika?

zasto se ti savetnik ne slazes sa advokatom glasnikom? kako bi ti nas trojicu karakterisao, opisao, ko je gde, kada smo vec licni, a a se ne ljutim ako budem najgori

i advokatima i savetnicima sleduje otkaz, ali da malo igramo uloge, kada si vec zapoceo sa otac-sin ulogom

Ma svi smo mi različiti. Nego ti ja iz iskustva, dobronamerno dadoh savet..iz iskustva...ne mislim pak da sam iznad tebe ili Glasnika. Ovo sam ti napisao jer vidim da imaš nameru da "raskrinkaš" pa da ti kažem da to nije dobra namera ako joj težiš samoj po sebi...ne shvati lično..već govorim o pobudama za koje si i sam potvrdio da ih imaš.

Što se tiče teme o karakteru Hristovom da, On jeste karaktern u obličju Božijem ovde na zemlji. Grčki izraz upotrebljen u tim stihvima ukazuje na to...

Pozdrav.

Ma svi smo mi različiti. Nego ti ja iz iskustva, dobronamerno dadoh savet..iz iskustva...ne mislim pak da sam iznad tebe ili Glasnika. Ovo sam ti napisao jer vidim da imaš nameru da "raskrinkaš" pa da ti kažem da to nije dobra namera ako joj težiš samoj po sebi...ne shvati lično..već govorim o pobudama za koje si i sam potvrdio da ih imaš.

Što se tiče teme o karakteru Hristovom da, On jeste karaktern u obličju Božijem ovde na zemlji. Grčki izraz upotrebljen u tim stihvima ukazuje na to...

Pozdrav.
to o karakteru pisi tamo na toj remi, a ovde sam editovao, nije niko iznad, Hristos hvali malene i proste da je bas njima Bog Otac mnogo otkrio [navodio sam vec kada se radi o POKORAVANJU DEMONA i 70 ucenika, i pad satane, ali nisi hteo da mi na to repliciras]... sad je pitanje ova dva zanimanja u nasoj religionzoj konotaciji, trebaju li da se raskrinkaju, generalno, i gde gresim ako tebe i glasnika vidim kao eksponente i pretendente na ta dva zanimanja?

• on kao gleda da satana ne bude pravno ostecena, kao bog je posten umesto svemoguc i da moze sve bez da se pravda ... plus, kada je satana pala tada jos Hristos nije bio raspet [opet vidi citat o 70-orici, i padu satane]
  • ti si kao dobricadobric i savetujes formalno, ali sustinski ne verujes da je Otac i da je Sin, vec da su to uloge uzete u odredjenom momentu, jer, nemoguce je da je samo sin tj. jedan uzeo ulogu, a drugi nije, jer ne bi rekli prvorodni koji se uvodi u vasionu, a ne na zemlju [jos 1 dokaz protiv tvog razumevanja]

Poslednja izmena:
editovao sam, opomenut
ako je ignor odgovor na pitanje o djavoljoj advokaturi, jurisanju na Hrista, itd... kaze da ce im/vam kazati - idite od mene, nikada vas nisam znao - a ti sta kazes? sa tim jurisanjem na Hrista, naravno, kao drugi ce da jurisaju, a ti ces da im advokatises, kao i satani.

• 6 I andela koji ne držaše svoga starešinstva nego ostaviše svoj stan čuva u večnim okovima pod mrakom za sud velikog dana.
A STA TI NAUCAVAS OVDE, zagovaras djavolju advokaturu i demonska prava? i jos bi da neki jurisaju, 'de ce bre da jurisaju, sa kim ce da jurisaju, kada su ovi svi svezani, U OKOVIMA?

pusti snovi, satanini, jer satana pade kada i drugi zli duhovi morahu da se pokoravaju 70-orici ucenika, rece Hristos, a raspet je posle toga.

ti bi da branis zle duhe, a joca skljoca bi da se sin pokori - pa ko vas dvojicu zavadi, da mi je znati :zcepanje:
ajde se pomirite pa da vas onako, u paketu ...raskrinkam
Ovo sve kako ti pises je duhovna perverzija.
Silovanje zdravog razuma.
Pa bih te zamolio a ko bi mogao nekako da me zaobilazis?
A ako ne, moracemo odna na ignor.
Eto da vidimo.

Poslednja izmena:
ti si kao dobricadobric i savetujes formalno, ali sustinski ne verujes da je Otac i da je Sin, vec da su to uloge uzete u odredjenom momentu, jer, nemoguce je da je samo sin tj. jedan uzeo ulogu, a drugi nije, jer ne bi rekli prvorodni koji se uvodi u vasionu, a ne na zemlju [jos 1 dokaz protiv tvog razumevanja]

Evo pokušaću i ovo da definišem, nadam se da ćemo se razumeti. Sinovstvo Hristovo poezano je sa našim "usvojenjem" za sina. Naime, On kao predstvanik naš ili "novi Adam" kako kaže apostol Pavle je postao rodonačelnik ljudske generacije.

Mi smo od Adamovog sagrešenja izgubili status "sinova Božijih" zbog pobune protiv Boga. Mi smo prirodni "neprijatelji" Božiji tj. naša priroda, naša stremljenja. Kao takvi pošto smo izgubili ovaj status i postali neprijatelji Božiji sa Adamom na čelu potreban je novi Adam a to je Hristos da nas iskupi tj. ceo ljudski rod. Taj novi Adam jeste naš Gospod Isus Hristos. On je sada "prvi Sin" i On je rodonačlnik umesto Adama sinova Božijih. Zato i On mora uzeti ovu ulogu da bi nam bio novi rodnačelnik tj. novi Adam. Adam bio sin Božiji do pada u greh. Međutim, od tada je postao neprijatelji i mi svi zajedno sa njim. Da bi nam se povratio ovaj status "sina Božijeg" moramo imati novog rodonačelnika a to je Hristos. Zato je On pravi sin Božiji među svima nama i tako smo Njegov rod te u Božijim očima i mi smo sinovi Božiji.

Ovo je jedan od najbitnijih razloga zašto je Hristos Jahve morao biti Sin Božiji tj. to je povezano sa zvanjem novi Adam.

Pozdrav.

Ovo sve kako ti pises je duhovna perverzija.
Silovanje zdravog razuma.
Pa bih te zamolio a ko bi mogao nekako da me zaobilazis?
A ako ne, moracemo odna na ignor.
Eto da vidimo.
duhovna preverzija je odlika egw i milera - to ti znas verlo dobro, odatle si ponikao, ali ko je sve izopacio, njemu upravo sve izlgeda izopaceno -pervertirano, jer je sve postavio naopacke, denomincija ga tako naucila, i sad ne moze da sagleda nista drugo.

a to sto si me opljunuo umesto da odgovoris na ptanja, to tebi na cast,,, prestani vise da mi prets sa ignor, kao da sam ja od tebe trazio da me odignorises, - si ti bre citav - nit sam te zvao, niti cu da placem ako te ne cujem ikada vise.

joca moze da me rasplace, vec sam rekao, a ti lisce stari ne mozes, aufiderzen.

Poslednja izmena:
Mi smo od Adamovog sagrešenja izgubili status "sinova Božijih" zbog pobune protiv Boga. Mi smo prirodni "neprijatelji" Božiji tj. naša priroda, naša stremljenja.
prvo, hvala na odlicnom odgovoru, samo si trebao da posejjes i refere, kako bi lakse nastavili diskusiju
drugo, i pored odlicnog odgovora, ja mislim drugacije, evo mojih argumenata

• status je konstanta, ne moze se gubiti i zadobijati, te sledstveno uzimati kao uloga koja se odigra, pa potom kada se predstava zavrsi da se covek vrati u realu - sam pojam uloge i statusa je u domenu iskrivljene stvarnosti, odstupa od stvarnosti... na primer, za dzaba formalni status, ako se ne odrazava sustinski [forma-sustina smo vec pomenili iznad]
  • prica iz jevandjelja -neposlusan sin kada se vratio k ocu, a poslusni iskazao ljubomoru jer ga otac prima nazad, on nije izgbio status sina pa ga povratio - on je i kao neposlusan bio sin, i ostao je
  • tvoj argument posinastva ja uvazavam, ali moras i ti da sagledas moje stnoviste
Псалам 82
6. Рекох: Богови сте, и синови Вишњег сви.
7. Али ћете као људи помрети, и као сваки кнез пашћете."

zapazi da nema ukidanja sinovstva, cak se obicni ljudi izjednacavaju sa statusnim - plemstvom

ne radi se ond o menjanju statusa, niti uzimanju uloga, vec je sustina u posvecenosti

Јован, глава 10
36. Како ви говорите Ономе ког Отац посвети и посла на свет: Хулу на Бога говориш, што рекох: Ја сам Син Божји?

hvala na diskusiji, pa nauci, a ako se ne slazes, argumentuj, KLJUC JE U POSVECENOSTI, NE U MENJAJU STATUSA/ULOGA, ILI CEGA VEC, greska u koju si ti skliznuo, ne poznajuci varijable i konstante bozanskih dogmata

prvo, hvala na odlicnom odgovoru, samo si trebao da posejjes i refere, kako bi lakse nastavili diskusiju

Hvala ti. Ovde sam sagledao celu sliku gađaja pa zato nisam parcijalno citirao tekstove. Naravno ima u Efescima materijala za ovu priču o "posinaštvu" kao i na drugim mestima ako bude potrebno citiraću..ima i u Rimljanima o "novom Adamu" tj. Hristu.

drugo, i pored odlicnog odgovora, ja mislim drugacije, evo mojih argumenata

• status je konstanta, ne moze se gubiti i zadobijati, te sledstveno uzimati kao uloga koja se odigra, pa potom kada se predstava zavrsi da se covek vrati u realu - sam pojam uloge i statusa je u domenu iskrivljene stvarnosti, odstupa od stvarnosti... na primer, za dzaba formalni status, ako se ne odrazava sustinski [forma-sustina smo vec pomenili iznad]

Dobro, ovde govorimo o Božasnkim principima, o Bogu koji je Svemoćan i Koji može učiniti i napraviti novu realnost tj. realnost sinovstva u njegovog dejstva na naše spasenje.

prica iz jevandjelja -neposlusan sin kada se vratio k ocu, a poslusni iskazao ljubomoru jer ga otac prima nazad, on nije izgbio status sina pa ga povratio - on je i kao neposlusan bio sin, i ostao je

Ako bismo to primenili na odnos Bog-čovek moramo imati u vidu da sin Božiji je neko ko je veran Bogu. Zato recimo evanđelisti imaju izraz "sinovi tame" ili "sinovi đavola"..

"A njiva je svet; a dobro seme sinovi su carstva, a kukolj sinovi su zla, Matej 13,38

Dakle, jasno je da oni koji nisu ne žive po volji Božijoj ne mogu biti sinovi Božiji..a priča iz jevanđelja ukazuje na povratak grešnika ali u ovom slučaju Bog ga prima kao sina jer se vratio..ovdeje princip obraćenja i opisana dobrota Oca nebeskog koji prihvata pokajanog grešnika...i sam sin kaže ocu..nisam dostojan..on zna da svojim delom nije dostojan nazvati se sin..ali otac ga prima ponovo kao sina.

• tvoj argument posinastva ja uvazavam, ali moras i ti da sagledas moje stnoviste
Псалам 82
6. Рекох: Богови сте, и синови Вишњег сви.
7. Али ћете као људи помрети, и као сваки кнез пашћете."

zapazi da nema ukidanja sinovstva, cak se obicni ljudi izjednacavaju sa statusnim - plemstvom

ne radi se ond o menjanju statusa, niti uzimanju uloga, vec je sustina u posvecenosti

U ovom slučaju u Psalmu 82...pisac ukazuje na poreklo...da smo svi od Boga nastali..ali ako ne živimo po volji Božijoj to nas ne spasava što svi potičemo od Boga. Takođe ovde se govori o moćnicima koji su "bogovi" tj. elohim u odnosu na one kojima vladaju pa u tm smislu su "sinovi Božiji" tj. u ovom slučaju sinovi moćnika..oni koji odrastaju u svili i porfiri i koji su iz "carskih dvorova" pa su time u narodu kao neko ko ima uzvišen status. Tako da se ovde ne govori o "duhovnoj srodnosti" sa Bogom kroz izraz "sin Božiji" već se ovaj izraz koristi da opiše njihovu uzvišenost u odnosu na ostale ljude i verovatno su ujedno i duhovnici tj. duhovna aristokratija ali to im neće pomoći ako budu vladali nepravedno jer ćće pomreti "kao ljudi" tj. kao svetina kojom vladaju i za koju su oni "bovogvi" elohim ili uzvišeni.

Јован, глава 10
36. Како ви говорите Ономе ког Отац посвети и посла на свет: Хулу на Бога говориш, што рекох: Ја сам Син Божји?

Isus ovde ističe svoju posebnost kroz izraz "Sin Božiji" kao neko ko od Boga zaista ima vlast da čini i goviri to što govori. I ovaj stih smo dosta puta prošli. Njima se ne sviđa ono što je On tvrdio pa sada to potvrđuje izrazom da je On Sin Božiji. Pre svega njihovo nepoverenje prema Isus potiče još od dala priče iz stiha 17.18 gde Issu jasno ukazuje na svoj Božanski autoritet:

"Zato me otac ljudbi, jer ja dušu svoju(život svoj) polažem da je opet uzmem. Niko je ne otima od mene, nego je ja sam od sebe polažem. Vlast imam položiti je i vlast imam uzeti je opet. Ovu sam zapovest primio od oca. Tada opet posta raspra među Jevrejima za ove reči", Jovan 10,17-19

I onda Isus im samo ukazuje na svoj status "Sina Božijega" tj. to daje jačinu ovim rečima da Isus zaista može svoj život povratiti..što ukazuje ko je On doista. Dakle, sinovstvom Isus daje potvrdu istinitosti svojih reči jer neko ko je sin Božiji on govori sve ono što je po volji Božijoj a Isus ukazuje da je zaista poslan i posvećen od Oca.

hvala na diskusiji, pa nauci, a ako se ne slazes, argumentuj, KLJUC JE U POSVECENOSTI, NE U MENJAJU STATUSA/ULOGA, ILI CEGA VEC, greska u koju si ti skliznuo, ne poznajuci varijable i konstante bozanskih dogmata

Nema na čemu. Evo ja sam pokušao da ukažem na citate koje si naveo kako bi se mogli razumeti još...to je moj argument a ti takođe vidi i zaključi da li sam pogrešio u ovome ili imam osnovu za ispravno shvatanje.

Pozdrav.

A ko je doista?On sam kaže da je Sin Božiji,Otac kaže isto,Petar ga tako ispovedio,šta ti kažeš?

Na osnovu ovog teksta tj. na osnovu izjave da može sebi sam povratiti život i da ga ima nepozajmljen (niko ga od mene ne otima....) jasno je da to može samo neko ko je Bog tj. Jahve. Ovo su stvari koje iskazuju autoritet Jahvea i zato nedvosmisleno tekst ukazuje na "poreklo" Hristove vlasti. Dakle, ovo su stvari u kojima možemo potvrditi Hristovo Božanstvo.

Zato je važno i na koji način to činimo jer ako koristimo tekstove koji ne govore o tome i navodimo argumentaciju koja ne daje takvu sliku o Hristu onda se dešava da Hristovo Božanstvo branimo pogrešnim tekstovima a time posledice toga su da oni koji to negiraju imaju još veći alibi da odbace.

Na osnovu ovog teksta tj. na osnovu izjave da može sebi sam povratiti život i da ga ima nepozajmljen (niko ga od mene ne otima....) jasno je da to može samo neko ko je Bog tj. Jahve. Ovo su stvari koje iskazuju autoritet Jahvea i zato nedvosmisleno tekst ukazuje na "poreklo" Hristove vlasti. Dakle, ovo su stvari u kojima možemo potvrditi Hristovo Božanstvo.

Zato je važno i na koji način to činimo jer ako koristimo tekstove koji ne govore o tome i navodimo argumentaciju koja ne daje takvu sliku o Hristu onda se dešava da Hristovo Božanstvo branimo pogrešnim tekstovima a time posledice toga su da oni koji to negiraju imaju još veći alibi da odbace.
A ko je igde tvrdio da je Njegov život pozajmljen?Da On nema vlast i da nije Jahve?

A ko je igde tvrdio da je Njegov život pozajmljen?Da On nema vlast i da nije Jahve?

Ja govorim da je ovo najbolji dokaz u prilog Božasntva tj. pravi dokaz...nasuprot nekim drugim koji se potenciraju a koji nisu pravi i dobri dokazi.

Ovakav jedan primer je pravi i veoma čvrst dokaz. Nego je stvar da se ponekad ističu pogrešni "dokazi" u odbrani Trojičnosti Boga i na njima insistira te tako oni koji opovrgavaju(antitroičari) imaju lakši posao u svom opovrgavanju.

Ja govorim da je ovo najbolji dokaz u prilog Božasntva tj. pravi dokaz...nasuprot nekim drugim koji se potenciraju a koji nisu pravi i dobri dokazi.

Ovakav jedan primer je pravi i veoma čvrst dokaz. Nego je stvar da se ponekad ističu pogrešni "dokazi" u odbrani Trojičnosti Boga i na njima insistira te tako oni koji opovrgavaju(antitroičari) imaju lakši posao u svom opovrgavanju.
Ja da sam antitrojičar recimo i da mi ovo izbaciš kao argument uništio bi ti taj argument toliko lako da nisi ni svestan ali ti ne čitaš tekst....Pročitaj ga ponovo.

Ja da sam antitrojičar recimo i da mi ovo izbaciš kao argument uništio bi ti taj argument toliko lako da nisi ni svestan ali ti ne čitaš tekst....Pročitaj ga ponovo.

Pa dobro. Ja mislim da je on veoma jak...ne samo on nego i mnogi slični..ali smatram da je jak i ispravan.

Jer ko može sam sebi povratiti život i ko ima život nepozajmljen? :) :)

Kaži mi na osnovu kog dela teksta si zaključio da je njegov život nepozajmljen?

Kada kaže "niko je od mene ne otima, nego je sam od sebe polažem. Vlast imam položiti je i vlast imam uzeti je opet.", znači da Mu život niko ne može uzeti On je sam vlastan dati ga i uzeti natrag.

On ima vlast da položi i uzme.

Pogledaj reakciju Jevreja:

"Tada opet postade raspra među Jevrejima za ove reči", Jovan 10,19

Može li ovo reći stvoreno biće?

Kada kaže "niko je od mene ne otima, nego je sam od sebe polažem. Vlast imam položiti je i vlast imam uzeti je opet.", znači da Mu život niko ne može uzeti On je sam vlastan dati ga i uzeti natrag.

On ima vlast da položi i uzme.

Pogledaj reakciju Jevreja:

"Tada opet postade raspra među Jevrejima za ove reči", Jovan 10,19

Može li ovo reći stvoreno biće?
Znači da ga niko nije prisilio već da dobrovoljno polaže svoj život,svojom apsolutno slobodnom voljom.Reč o žrtvenoj ljubavi a takvu vlast ima i svaki čovek koji se žrtvuje za druge.On kaže i nešto drugo na kraju što ti namerno previđaš za sve to prethodno navedeno ali meni nije cilj da negiram Hristovo božanstvo...

Znači da ga niko nije prisilio već da dobrovoljno polaže svoj život,svojom apsolutno slobodnom voljom.Reč o žrtvenoj ljubavi a takvu vlast ima i svaki čovek koji se žrtvuje za druge

Ne, ovde da je tako ne bi se Jevreji čudili...jer ako bi On govorio da će dati život..mnogi su bili spremni da umru za veru. Ništa neobićno. Ali što su se oni čudili? Zato što je On rekao da "vlast ima povratiti sebi život i dati ga sam od sebe"....ove reči su neobične..jer kako On može da uzme...nije rekao povratiće mi Bog život već da će ga On sam uzeti..ni malo naivno..reklo bi se. Nisu se oni džaba čudili ovim rečima.

On kaže i nešto drugo na kraju što ti namerno previđaš za sve to prethodno navedeno

Znam na šta misliš..."ovu sam zapovest primio od Oca" :). Međutim, Isus kaže "zapovest" a ne "vlast" koja se koristi u pogledu kontrole njegovog života.:). Ali ovakvi tekstovi su bitni jer se ovde otkrivaju nijanse veoma bitne u razumevanju pitanja Hristovog Božasntva na način na koji je to Hristos želeo da razumemo mi i oni koji su ga slušali.

Dakle, Hristos govori o svojoj "podređenosti" Ocu u smislu da On prima zapovest od Oca. Ali, ono što On ne tvrdi jeste da je Njegova vlast da položi i uzme život od Oca. Ne, On sam ima vlast po sebi. Tu je nijansa tako bitna. A zapovest je primio zapravo da primeni svoje Božansko pravo..Njegovo Božasnko pravo i vlast nije upitna...već je ovde istaknuto da On samo to čini kao "zapovest" od Oca...(jer je uzeo obličje sluge..Filibljanima 2,6.7..ali time nije prestala i Njegova Božanska vlast).

Jesi li možda ranije razmišljao o ovom tekstu da baš taj tekst jasno ukazuje na to da je Isus zaista Večni Jehova? Jesi li na ovom citatu nekada dokazivao Božasntvo Hristovo?

Dobro, ovde govorimo o Božasnkim principima, o Bogu koji je Svemoćan i Koji može učiniti i napraviti novu realnost tj. realnost sinovstva u njegovog dejstva na naše spasenje.
i drogoranima njihov bog pravi novu realnost - ne, ti gresis, Bozija svemoc ne pravi novu realnost samoga sebe - sve novo pravi, ali On ostaje isti, mislim da negde ima citat, On se ne menja, a ako se ne menja, oduvek je bio Bog OTAC, i oduvek je imao Sina onda jer ne bi ni bio oduvek Otac da nije imao sina oduvek... Samo sam uvazio usinovljenje nekih, samo taj argument sa tvoje strane.
Ako bismo to primenili na odnos Bog-čovek moramo imati u vidu da sin Božiji je neko ko je veran Bogu. Zato recimo evanđelisti imaju izraz "sinovi tame" ili "sinovi đavola"..
pa, evo zasto - zato sto ti zagovaras da se Nepromenjivi BOG menja, i to nazivas Principom ''bozijim'', evo dokaza da gresis
For we wrestle not against flesh and blood, but against principalities, against powers, against the rulers of the darkness of this world, against a spiritual wickedness in high places.
Efescima 6.12
da li sam ti dokazao da gresis jer umesto da se mi menjemo, to tvrdis da se nepromenjivi Bog menja, i jos to nazivas principima?
.što ukazuje ko je On doista. Dakle, sinovstvom Isus daje potvrdu istinitosti svojih reči jer neko ko je sin Božiji
u postu pre smo imali citat - i sinovi ste Visnjega svi - citatpreko koga si ti olako presao, i sad po tebi, Isus uzima ulogu koju svi imaju da bi mu verovali - to prosto nema logike nikakve sto ti kazes..

sin Boziji = veran Bogu, to nigde ne stoji, odakle ti to?

The title "son of God" was applied in the Old Testament to persons having any special relationship with God. Angels, just and pious men, the descendants of Seth, were called "sons of God" (Job 1:6; 2:1; Psalm 89:7; Wisdom 2:13; etc.). In a similar manner it was given to Israelites (Deuteronomy 14:50); and of Israel, as a nation, we read: "And thou shalt say to him: Thus saith the Lord: Israel is my son, my firstborn. I have said to thee: Let my son go, that he may serve me" (Exodus 4:22 sq.).

The leaders of the people, kings, princes, judges, as holding authority from God, were called sons of God. The theocratic king as lieutenant of God, and especially when he was providentially selected to be a type of the Messias, was honoured with the title "Son of God". But the Messias, the Chosen One, the Elect of God, was par excellence called the Son of God (Ps. ii, 7).

to to je iz kat. encikl, za ljude
, a znamo da su sinovi boziji i andjeli, pa imamo i pale andjele

dakle, uopste ne znaci da je sin boziji - veran, moze da bude, treba, ali cesto i nije, pa zato i kaze sinovi ste Visnjega svi, ali cete poginuti, gde upravo misli na NEVERNE.

Poslednja izmena:
Ako bismo to primenili na odnos Bog-čovek moramo imati u vidu da sin Božiji je neko ko je veran Bogu
SINOVI BOZJI SU BILI
  1. andjeli, pa su neki otpali
  2. ljudi, vladari
  3. naposletku Isus kaze sta hocete, kada ste sinovi bozji svi, ali cete kao svaki knez pasti
dakle, za badava se uzima titula sin boziji, moze da bude na dobro [verni], a moze na zlo [neverni], a sama titula znaci da je licnost rukovodjena visiim ciljem, da kazemo duhovnim, ali mi kod apostola pavla vidimo da su i duhovi pakosti na visokim mestima, u podnebesju, a protiv kojih se borimo, ukljucujuci i te principe koje navodis da su bozanski
p.s. ovo sam sad na brzinu objasnio, izvukao size, taksativno,, ali je to sustina

Isus ovde ističe svoju posebnost kroz izraz "Sin Božiji" kao neko ko od Boga zaista ima vlast da čini i goviri to što govori. I ovaj stih smo dosta puta prošli. Njima se ne sviđa ono što je On tvrdio pa sada to potvrđuje izrazom da je On Sin Božiji.
Njegova posebnost, par excellence kako ti citirah iz katol. encikl. se ogleda u POSVECENOSTI - Otac ga je posvetio pre nego ga je poslao [i to sam ti vec citirao da je kljuc]. Na drugoj strani sinovi boziji, ili sinovi visnjega su/smo svi koji smo duhovni [Bog je Duh], ali je razlika medju nama sto su neki iod zlog duha, neki od BOZANSKOG, neki slede demonskim naukama, a neki andjeoskim. Izraz sinovi boziji su cak uzimali i rimski carevi, a u sz se aplikuje na pale andjele cak. Vidi ti to malo bolje prouci https://en.wikipedia.org/wiki/Sons_of_God umesto sto tvrdis da je tim izrazom Isus hteo da dokaze - ''potvrđuje'', jer da jeste ne bi rekao, ...da citiram moga istomisljenika koji se izgubio
Petko Nikolic Vidusa. "Bogovi ste i sinovi Višnjega svi, ali ćete kao ljudi pomrijeti" (Psal.82,6-7). Ove riječi ponavlja i Hrist farisejima kad ga optužuju da se gradi ...

u cemu ''potvrdjue'', zar u tome sto je i sam umro? - to je jedina logika koju bi ti mogao da aplikujes, ali onda smo opet u domenu vredjana i vredjana iz sve snage... ccc ... opet ces me rasplakati.

Poslednja izmena:
"A njiva je svet; a dobro seme sinovi su carstva, a kukolj sinovi su zla, Matej 13,38
za ovo ako meni upucujes, mi moramo da vidimo ko je i sta je kukolj, i ja sam to posebno obradio na svom sajtu. Kukolj su fals doktrine, jeresi itd.
Imamo dva sabiranja...i imamo zetvu koja je bila spremna jos onda, mada kaze neka rastu zajedno kukolj i zito da se ne kvari zito kidajnem kukolja, jel tako?
TA DVA SABIRANJA SE RAZLIKUJU SUŠTINSKI, JER U PRVOM SE SABIRA SAMO KUKOLJ, TJ. SABLAZNI I ONI KOJI ČINE BEZAKONJE, KADA PRAVEDNICI BLISTAJU U CARSTVU BOŽIJEM, A U DRUGOM SE ODLUČUJU ZLI OD PRAVEDNIH KADA JE PRISUTAN I SIN ČOVEČIJI (Matej 25,32)
1. andjeli sabiraju kukolj
2. drugi dolazak gde se razlucuju zli od pravednih [nema vise kukolja, ako su ga andjeli ranije sabrali i spalili, a kod drugog dolaska Hristos sada sabira svoje]
  • EVO: http://geocities.ws/svetopismo/pitanja.htm
  • PONOVNI DOLAZAK SINA ČOVEČIJEG, TJ. GOSPODA JE OČIGLEDAN SVIM PLEMENIMA NA ZEMLJI KOJA SU PROPLAKALA, ALI ON SABIRA PREKO ANDJELA IZABRANE SVOJE OD 4 VETRA (Matej 24,31; MARKO 13,27), JER SU KUKOLJ, TJ. SINOVE ZLA, SABLAZNI I BEZAKONJE IZ CARSTVA NJEGOVA (tj. falš doktrine i njihove tvorce) SABRALI RANIJE, PRE PŠENICE (Matej 13,30-39)
26 A kad niče usev i rod donese, onda se pokaza kukolj.
27 Tada dođoše sluge domaćinove i rekoše mu: Gospodaru! Nisi li ti dobro seme sejao na svojoj njivi? Otkuda dakle kukolj?
28 A on reče im: Neprijatelj čovek to učini. A sluge rekoše mu: Hoćeš li dakle da idemo da ga počupamo?
29 A on reče: Ne; da ne bi čupajući kukolj počupali zajedno s njime pšenicu.
30 Ostavite neka raste oboje zajedno do žetve; i u vreme žetve reći ću žeteocima: Saberite najpre kukolj, i svežite ga u snoplje da ga sažežem; a pšenicu svezite u žitnicu moju.

jel sejao dobru rec, odakle onda kukolj i gde je taj kukol

Poslednja izmena:

Back