Glasnik.
Buduća legenda
- Poruka
- 41.603
Ovo sto si napsiao nije sija nego vrat.Da ne bi ostalo nejasno u vezi izraza pokornost...u vezi Sina prema Ocu ono je Biblijsko i jasno. Sin jeste u odnosu na Oca u položaju sluge koji se pokorava Ocu. Pokornost je problem nekima za razumevanje jer odmah misle da ovo implicira neku vrstu robovanja od strane Sina Ocu. Naravno da to ne znači već predstavlja poslušnost Ocu i predavanje sebe u službu Ocu.
Sad, ono što proizilazi iz ovoga jeste da je Isus kao Sin svakako "inferiorniji" tj. onaj koji sluša..a Otac je nadređeni tj. onaj koji predvodi. To je poredak o kome pričam i Isus ga je potvrdio svojim rečima kada sam kaže da je Otac veći od njega...da On sluša Oca. Zaista je sve jasno.
Međutim, razumem zašto je ovo nekima problem da prihvate. Zato što se Hristovo Božanstvo želi potvrditi preko Sinovstva..što je nemoguće. Antitrinitarci pak ističu Hristovo Sinovstvo kao dokaz da nije Bog. Jedni greše što preko Sinovstva pokušavaju da potvrde Božanstvo a drugi što ističu Sinovstvo kao večni poredak pa na osnovu toga(što je samo jedan segment u razumevanju Hrista ali ne i ceo) zaključuje da nije Bog.
Međutim, pravilno razumevanje je da se Sinostvo mora razdvojiti od preegzistencije Božanstva i ne stavljati to u isti koš.
Zato Sinovstvo nam ne služi da potvrdimo Božanstvo već da se vidi upravo podređen odnos Sina u odnosu na Oca..naravno dobrovljno podređeni odnos koji jeste realnost u kontekstu Sinovstva. To Hristos sam potvrđuje na mnogo mesta. Zato se antitrinitarcima nikako ne treba i ne može objasniti da Božansko pravo i poreklo Hristovo dolazi iz sinovstva. Antitrinitarcima treba objasniti da Hristovo Božanstvo ima osnovu u preegzistenciji Hrista kao Boga a da je Sinovstvo nastalo u procesu našeg spasenja te je time dobrovljno "pokoren" i "inferioran"(ni jedan izraz nije nikako neadekvatno obraćanje) jer jedino tako je mogao učiniti spasenje svima nama preko koga smo i mi "usinjeni" tj. omogućio nam da postanemo sinovi Božiji.
Zato je Hristovo Sinovstvo nama važno i jedino spasonosno. Ali moramo razumeti samo pravi kontekst ovih pojmova.
Omasio si sto posto.
Prvi deo.
Kazes da Isus kaze da je Otac veci od njega.
Ali zaboravljas kada on to kaze.
Dok je ovde jos na zemlji.
SUz sve skroz zapostvljas kontekst teksta koji govori o podrejdenosti.
I cisto nam nudis kao argument.
Jja znam, ja sam kompetentan i zato treba da mi verujete na rec.
I neznam ko to hristovo bozanstvo zeli potvrditi preko sinovstva?
Kako se to Hristovo Biozanstvo potvrdjuje sinovstvom?
Ako u tekstu koji navodis o Hristovoj pokornosti jeste rec o tome sto gore navodis, onda je to jasno da je Hristos podlozan jer je stvoren.
Nema druge.
Ali tekst ne govori o tome, ceo post sam pisao o cemu govori.
Problem je egu.
Sveznajuci ego ne moze da se pokori drugacijem tvrdjenju iako je istinito.
Pokorice se samo lazno, da bi se laskalo sagovorniku kao zamka u kojoj ce ga uhvatiti i ucutkati, razoruzati, a posle toga opet se nastavlja sa istim tvrdjenjem i motkom koja se krije iza ledja.