Ajde ovako.
Kada smo kod "poniženja" zar nije Hristos samim uzimanjem ljudske prirode pretrpeo poniženje? Zar to nije poniženje u odnosu na Njegovu prirodu i Njegov status na nebu?
Šta misliš?
ti moras da razlikujes i stanovista na primer - decui svoju trpimo jer su nasa, a neprijateljima bi da vidimo ledja - opalio si mi samar, evo ti i drugi obraz i zbogom, ponizio si me ista vise hoces, zivot... evo ti i zivot i opet zbogom, idi - to je nase stanoviste, trebaju nam nasi, hriscani, prijatelji, sa njima hocemo da smo jedno, kao porodica u kojoj smo svi ravnopravni, a nema podredjenih - naravno da deca trebaju da slusaju oceve, ali nema ponizavanja
Hristos se ponizio pred nama ljudima, apostolima je prao cak i noge, pa su ga onda neprijatelji ponizili jos vise, i to im je dozvolio. Sve je to On uradio svojom slobodnom voljom zbog nas ljudi, i nama ljudima je nabrojao isto sta sve mi trebamo da radimo u BLAZENSTVIMA - neka i nas ponize, i nabede, i prognu i omalovaze, i zivot neka nam uzmu ako im treba, ali dusu nece. TRPLJENJEM SPASAVAJTE DUSE SVOJE [ap. Pavle]. Mi hriscani to ili jesmo ili nismo usvojili, i tako se rukovodimo, ne mozemo biti izmedju, na pola hriscani.
Ko hoće da bude prvi među vama,
neka svima
bude sluga - jel to nasa ljudska hijerarhija, ili da trazimo ko je podredjen a ko nadredjen - to ti meni reci. Eto, pa ako ne vidis da se radi zlo i naopako, i da ljudi nece da isprave stvari i rade kao sto je Hristos radio, onda sta ja mogu; meni je bar jasno da hijerarhia NE POSTOJI, bar za mene ne postoji, ne znam ni za nadredjene ni za podredjene, a vi kako hocete, bas zbog slobodne volje.
Da Hristos nije uzeo ljudsku prirodu, ne bi nam otvorio put spasenja, tako da za mene to nije unizenje sto je On uradio. A za Oca nebeskog isto. Unizenje je za ne koji su ga unizili, rugali mu se i raspeli Ga - to je njohovon stanoviste, a moje nije. Ti vidi gde si, sa mnom ili sa njima po pitanju stanovista isto kao i js sto tvrde da ga je Otac zrtvovao, a znamo da su ga ljudi zrtvovali raspecem, zakucavsi Ga za krst kao razbojnika.