• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Zrtva Gospoda Isusa Hrista iz poslusnosti, podredjenosti... ili neceg treceg?

vcbccbc vcbcvb

Iskusan
Poruka
6.888
Da li smatraš da Isus u 12 godini nije dostigao pravednost? Ili još nije bio i pravedan tj. u potpunom skladu sa voljom Božijom?
ovde otvaras jednu sasvim novu temu pravednost vs svetost - dete je bilo sveto jos u utrobi majcinoj, a o pravednosti deca ne znaju [a kada porastu ti gresis misleci da se pravednost ''dostize'', kao rast, kao da sto svi porastemo do svoje visine, ''dostignemo je'']
35 I odgovarajući anđeo reče joj: Duh Sveti doći će na tebe, i sila Najvišeg oseniće te; zato i ono što će se roditi biće sveto, i nazvaće se Sin Božji.
11 Jer vam se danas rodi spas, koji je Hristos Gospod, u gradu Davidovom.
 

Jovan Prezviter

Iskusan
Poruka
5.414
trebao si sa mnom da nastavis diskusiju kod moje tvrdnje da moras razlikovati poslusnost vs podredjenost; ne kazem da su oni losi, dosta znaju, jer su pravoslavni, ali opet ne znaju sve... plus, sto komplikuju I zapetljavaju upravo tamo gde su tanki.

Ne stižem sve uvek :).

Ako mogu kratko jer pre svega ovde pričamo o sinovstvu je li ono večno ili samo u procesu spasenja u Hristu...mislim da sam razumeo da hoćeš reći da je Hristos poslušan a ne podređen time što je Sin. Ok, ja sam već pominjao nešto u vezi ovoga. Poslušnost Hrista u ontološkom smislu meni nije prihvatljiva jer On kao Bog nema obavezu poslušnosti..psolušnost je u kontekstu našeg spasenja pa time i sinovstva. Samo ontološko određenje poslušanja kod Hrista već ukazuje na jednu vrstu podređenosti od večnosti. Naravno, oni koji zastupaju ovo neće baš tako reći jer to onda ruši koncept Hristove apsolutne nezavisnosti kao Božanstva pa će pokušati da kažu da ta poslušnost zapravo ne znači i podređenost.

Naravno, u procesu našeg spasenja On je "postao" poslušan i to kroz utelovljenje.. To i kaže tekst Pisma( u vezi poslupnosti):

"Ponizio sam sebe postavši poslušan do same smrti, a smrti krstove", Filibljanima 2,8

Vidiš, sam tekst Pisma prvo kaže da je poslušnost odličje sluge i prethodnog poniženja:"Nego je ponizio sam sebe.." Filibljanima 2,7 a drugo ističe jasno "POSTAO" poslušan..mislim da nam ovi stihovi daju dve osnovne reference kada je u pitanju izraz "poslušnost" kod Hrista...ono je odlika sluge koju je Hristos naravno uzeo i ono nije nešto što je ontološlki uslovljeno između Dva Lica Božanstva već je to samo u okviru ovog procesa.

No, i pored toga naš Bog je Jedno...ali ono nije zasnovano na poslušnosti koja proističe iz nekog doslovnog rođenja već je samo po sebi bezuzročno savršeno Jedinstvo.

Zato ova poslušnost o kojoj govorim uslovljava i "podređenost"..ako je ona večni poredak između Dva Lica Božanstva.
 

Jovan Prezviter

Iskusan
Poruka
5.414
ovde otvaras jednu sasvim novu temu pravednost vs svetost - dete je bilo sveto jos u utrobi majcinoj,

Još nismo dotle stigli ali i bez toga jsano je da je dete sveto...može li biti nesveto ono začeto Duhom Svetim..nego mi smo krenuli oko sinovstva..kda je Hristos "psotao sin" zato kažem De Sisti i ja smo započelli pa je tu stalo.

a o pravednosti deca ne znaju [a kada porastu ti gresis misleci da se pravednost ''dostize'', kao rast, kao da sto svi porastemo do svoje visine, ''dostignemo je'']

U našem slučaju da...ali u Hristovom slučaju je malo drugačije. Ne mislim ni ja da je Hristos krenuo od nekog nedefinisanog stanja pravednosti ili čak da je i grešio, ne nikako. To jeste posebna tema šta znači da je "rastao u premudrosti" kako kaže Pismo i "punjaše se Duhom Svetim".

Ako nije prerano a i možda da se ne uzme u kontekstu sinovstva i sve poveže u ono što ne bih ni želeo da se poveže ali rećiću samo uopšteno..Hristos je bio savršen u meri rasta koji je prolazio..dakle savršen u meri rasta i bez greha...ali sa rastom je ta savršenost dobijala drugačiji oblik. Dakle, Hristos nije bi u početku "manje" pravedan kako bi neki shvatili da proizilazi iz onoga što sam pisao, pa kasnije "više pravedan" ne nikako..samo tekst Pisma moramo pravilno razumeti da se u Hristovom rastu ta savršenost očitavla drugačije i u skladu sa merom rasta Hrista kao deteta.
 

Jovan Prezviter

Iskusan
Poruka
5.414
Za Jocu
Jn 3,13
I niko se ne pope na nebo osim koji siđe s neba, Sin čovečiji koji je na nebu.


Ok, ne stižem sve evo i ovo da zapazim i dam opservaciju.

Sin Čovečiji..koji siđe s neba i koji je na nebu!

Ako ti je zapalo za oko ovo Sin Čovečiji..koji je na nebu..pa nekeko da razumemo ali siđe s neba..što bi reklo da je bio i pre dolaska Sin Čovečiji. Već smo to prešli..jasno je da Isus nije Sin Čovečiji bio na nebu pre dolaska na zemlju...i upravo to i ukazuje kako razumeti stihove koji govore o tome da je kao "Sin" poslat. Isto kako ovo shvatamo tako i ovo za Sin ili Sin Božiji, Jedinorodni Sin. On je došao u obličju tom..poslat je u obličju tom..sišao je s neba "u obličju tom"...ne da je na nebu bio tog obličja već je sa neba sišao uzevši obličje to ;) .

Isti princip kao i u vezi Sina Čovečijeg.
 

vcbccbc vcbcvb

Iskusan
Poruka
6.888
mislim da sam razumeo da hoćeš reći da je Hristos poslušan a ne podređen time što je Sin. Ok, ja sam već pominjao nešto u vezi ovoga. Poslušnost Hrista u ontološkom smislu meni nije prihvatljiva jer On kao Bog nema obavezu poslušnosti..psolušnost je u kontekstu našeg spasenja pa time i sinovstva. Samo ontološko određenje poslušanja kod Hrista već ukazuje na jednu vrstu podređenosti od večnosti.
odlicno!
onda da skratim
niko nema obavezu poslusnosti jer svi imamo slobodnu volju
mi smo svojom slobodnom voljom hriscani, niko nas nije naterao na to
Hristos je svojom slobodnom voljom polozio svoj zivot
itd
Hristos je prao noge apostolima, a nije ih sebi podredjivao, - sluzio je svojom slobodnom voljom - da ja nalazim u hriscanstvu podredjenost medju nasima, pa ja ne bih ni bio hriscanin, pa te molim da pokazes odakle tebi ta tvrdnja? Da li to znaci da ti negiras apsolutnu poslusnost ako nema podredjenosti? Po tebi to onda znaci, ko je jaci njega slusamo da ne dobijemo batine? To nije hriscanstvo, ti gresis. Kod apsolutne ljubavi mi slusamo svojevoljno, a ne zato sto nas je neko podredio, pa ga zato slusamo. Podredjivanje sluzi medju neprijateljima, a ne medju prijateljima, bracom itd. Ovo je moj brat, ko izvrsi volju Oca mojega na nebesima, rece Hristos.

Sin Čovečiji..koji siđe s neba i koji je na nebu!

Ako ti je zapalo za oko ovo Sin Čovečiji..koji je na nebu..pa nekeko da razumemo ali siđe s neba..što bi reklo da je bio i pre dolaska Sin Čovečiji. Već smo to prešli..jasno je da Isus nije Sin Čovečiji bio na nebu pre dolaska na zemlju..
nije sramota ako nesto ne znas; objasnjavam jerohincu i south-u na temi ''I dalje namam pojma'' koliko nemaju pojma, ali oni i dalje mastaju. Tako i ti - nemoj, bolje, neka ostane da ne znas, nego da naucis pogresno. Drzi se onoga u sta si siguran, na tome zidaj, gradi. Ne valja taj sistem eliminacije da se koristi za gradjenje, to sam hteo da ti/vam kazem. Sve se zovu pecurke, ali neke su jestive, a neke otrovne, eto, to ja svima vama crtam ovde. Ali, dobri ste svi vi, zato mi i vas je zao da se otrujete.
 
Poslednja izmena:

vcbccbc vcbcvb

Iskusan
Poruka
6.888
U našem slučaju da...ali u Hristovom slučaju je malo drugačije. Ne mislim ni ja da je Hristos krenuo od nekog nedefinisanog stanja pravednosti ili čak da je i grešio, ne nikako. To jeste posebna tema šta znači da je "rastao u premudrosti" kako kaže Pismo i "punjaše se Duhom Svetim".
pa ni mi kao deca nismo gresili, ali nismo imali pojma o pravednosti; zar nije zato Hristos rekao da ko se ne obrati u dete nece uci u carstvo nebesko?

A sto se tice Hrista, pa zar ne rece budite sveti, ili zalog Duha Svetoga dobiste, ili, ...

a zasto gresnicima nepokajanim treba saznanje o Hristovoj pravednosti? Ne rece li Hristos za pravednike kojima ne treba pokajanje? E, pa ako niste medju njima, a niste se jos pokajali, onda nemojte BRACO, o BRACO, NE GRESITE DUSE, nemojte ni da vam pada na pamet da mastate o necemu o cemu nemate pojma, jer cete garantovano pogresiti. A ja dam sve utanko objasnim, necete mi verovati, kada ni ovo sto je ocigledno crno na belo sto vam pise ne zelite da vidite.
 

Jovan Prezviter

Iskusan
Poruka
5.414
odlicno!
onda da skratim
niko nema obavezu poslusnosti

Mislim da smo malo izvukli iz konteksta ;).

Ovo važi u odnosima među Tri Nebeska Velikodostojnika..među Tri Sveta na Nebu.

Ja sam zato i govrio da Hristos po svojoj Božanskskoj prirodi nema nikakve sličnosti sa nama i Njegov status nije ni u čemu sličan sa nama. Upravo ako Hristu pripišemo ovu poslušnost pa svom svojstvu kao Sina (ako ovo ne poistovećujem sa nekim ropstvom nego služenje iz ljubava naravno..ali da je određuje sinovstvo) onda Mu pripisujemo nešto tj. pripisujemo Njegovoj Božanskoj prirodi jedan segment "uslovnosti" po liniji Sinovstva uslovnosti poslušnosti Ocu.

Kao što vidiš apostol Pavle jasno ukazuje da je "poslušnost" u pogledu plana spasenja kod Hrista nešto što ne odlikuje NJegovu prirodu u Večnosti...već nešto što je "postao"(iako je to dobrovljno naravno ali nije povezano sa ontološkom uslovljenošću samo po sebi) a to se poredi sa izrazom "sluga". Ni taj izraz nije nešto pežorativno..sluga nije i rob u isto vreme već služi, dobrovljno se podređuje...i sve je to sasvim razumljivo i lepo..ali Pavle ukazuje da je to isključivo u procesu Hristovog "poniženja" ili sniženja u odnosu na ono što On jeste a On je Bog i nije dužan ni u kom smislu da ovo učini tj. nije uslovljen od Oca zato što Mu je Sin.

Nadam se da se sada malo bočje razmemo.

Pavle u Filibljanima 2,6-8 jasno ukazuje kako na koji način doživljava ovu poslušnost Hristovu Ocu u procesu spasenja. Ono je zapravo "uniženje" ili dobrovljno uniženje za Njegovu pravu prirodu.
 

vcbccbc vcbcvb

Iskusan
Poruka
6.888
Pavle u Filibljanima 2,6-8 jasno ukazuje kako na koji način doživljava ovu poslušnost Hristovu Ocu u procesu spasenja. Ono je zapravo "uniženje" ili dobrovljno uniženje za Njegovu pravu prirodu.
OK, trazio sam i dobio sam, pa da vidimo
7. Него је понизио сам себе узевши обличје слуге, поставши као и други људи и на очи нађе се као човек.
8. Понизио сам себе поставши послушан до саме смрти, а смрти крстове.

Shvati nema podredjenosti Hristove Ocu, vec neprijateljima, ljudima koji su ga raspeli, jer je sa tom misijom i dosao na svet da polozi svoj zivot i opet ga uzme.
Ponizio se pred onima koji su ga bicevali, rugali mu se, raspeli ga. Razumes? Otac NIKADA NE PONIZAVA SVOJU VOLJENU POSLUSNU DECU. I ja sam otac i stvarno ti kazem, te metode nisu nase, jer ni nasa deca se ne ponizavaju pred nama njihovim ocevima. Kako to ne razumes da se ponizio ne pred Ocem, nego pred svojim ubicama, a nije morao.

Tamo gde je ljubav nema ponizavanja, vec smo ponizavanje rezervisali za neprijatelje, zato smo im i dali da ucine sto ucinise...i da misle da ce i dalje po istom da rade... jer su u lazi, da popadaju svi. Macu budi miran.
 
Poslednja izmena:

Jovan Prezviter

Iskusan
Poruka
5.414
OK, trazio sam i dobio sam, pa da vidimo
7. Него је понизио сам себе узевши обличје слуге, поставши као и други људи и на очи нађе се као човек.
8. Понизио сам себе поставши послушан до саме смрти, а смрти крстове.

Shvati nema podredjenosti Hristove Ocu, vec neprijateljima, ljudima koji su ga raspeli, jer je sa tom misijom i dosao na svet da polozi svoj zivot i opet ga uzme.
Ponizio se pred onima koji su ga bicevali, rugali mu se, raspeli ga. Razumes? Otac NIKADA NE PONIZAVA SVOJU VOLJENU POSLUSNU DECU. I ja sam otac i stvarno ti kazem, te metode nisu nase, jer ni nasa deca se ne ponizavaju pred nama njihovim ocevima. Kako to ne razumes da se ponizio ne pred Ocem, nego pred svojim ubicama, a nije morao.

Tamo gde je ljubav nema ponizavanja, vec smo ponizavanje rezervisali za neprijatelje, zato smo im i dali da ucine sto ucinise...i da misle da ce i dalje po istom da rade... jer su u lazi, da popadaju svi. Macu budi miran.


Ajde ovako.

Kada smo kod "poniženja" zar nije Hristos samim uzimanjem ljudske prirode pretrpeo poniženje? Zar to nije poniženje u odnosu na Njegovu prirodu i Njegov status na nebu?

Šta misliš?
 

vcbccbc vcbcvb

Iskusan
Poruka
6.888
Ajde ovako.

Kada smo kod "poniženja" zar nije Hristos samim uzimanjem ljudske prirode pretrpeo poniženje? Zar to nije poniženje u odnosu na Njegovu prirodu i Njegov status na nebu?

Šta misliš?
ti moras da razlikujes i stanovista na primer - decui svoju trpimo jer su nasa, a neprijateljima bi da vidimo ledja - opalio si mi samar, evo ti i drugi obraz i zbogom, ponizio si me ista vise hoces, zivot... evo ti i zivot i opet zbogom, idi - to je nase stanoviste, trebaju nam nasi, hriscani, prijatelji, sa njima hocemo da smo jedno, kao porodica u kojoj smo svi ravnopravni, a nema podredjenih - naravno da deca trebaju da slusaju oceve, ali nema ponizavanja

Hristos se ponizio pred nama ljudima, apostolima je prao cak i noge, pa su ga onda neprijatelji ponizili jos vise, i to im je dozvolio. Sve je to On uradio svojom slobodnom voljom zbog nas ljudi, i nama ljudima je nabrojao isto sta sve mi trebamo da radimo u BLAZENSTVIMA - neka i nas ponize, i nabede, i prognu i omalovaze, i zivot neka nam uzmu ako im treba, ali dusu nece. TRPLJENJEM SPASAVAJTE DUSE SVOJE [ap. Pavle]. Mi hriscani to ili jesmo ili nismo usvojili, i tako se rukovodimo, ne mozemo biti izmedju, na pola hriscani.

Ko hoće da bude prvi među vama, neka svima bude sluga - jel to nasa ljudska hijerarhija, ili da trazimo ko je podredjen a ko nadredjen - to ti meni reci. Eto, pa ako ne vidis da se radi zlo i naopako, i da ljudi nece da isprave stvari i rade kao sto je Hristos radio, onda sta ja mogu; meni je bar jasno da hijerarhia NE POSTOJI, bar za mene ne postoji, ne znam ni za nadredjene ni za podredjene, a vi kako hocete, bas zbog slobodne volje.

Da Hristos nije uzeo ljudsku prirodu, ne bi nam otvorio put spasenja, tako da za mene to nije unizenje sto je On uradio. A za Oca nebeskog isto. Unizenje je za ne koji su ga unizili, rugali mu se i raspeli Ga - to je njohovon stanoviste, a moje nije. Ti vidi gde si, sa mnom ili sa njima po pitanju stanovista isto kao i js sto tvrde da ga je Otac zrtvovao, a znamo da su ga ljudi zrtvovali raspecem, zakucavsi Ga za krst kao razbojnika.
 
Poslednja izmena:

vcbccbc vcbcvb

Iskusan
Poruka
6.888
vidis da moze da se tumaci i ovako i onako, ponizenje i unizenje, to je namerno tako da bi ti slobodnom voljom zauzeo stanoviste, samo pazi kojima inkliniras, onima koji su ga bas bas unizili cak do dva razbojnika koji zauzese suprotna stanovista, ili onima koji su plakali za njim, kao za prvencem [ da se ostvari Prorok, rece negde]

iskoristi svoju slobodnu volju kao svi mi, i zauzmi stanoviste, pa da vidimo kojoj grupi si blizi, a na nebu nisi, to znamo, pa onda nemoj da uplices nebeski status u svoje vlastito stanoviste - koje je dakle, TVOJE zemaljsko stanoviste - JA SEBE AKO STAVIM U NJEGOV POLOZAJ MORAM DA KAZEM, jadni i kukavni ja, sta bih uradio, a vidi ako nista drugo, a ono hrabrog coveka - JA BIH BIO PONIZEN DA SAM PRISUSTVOVAO BILO CIJEM RASPECU... hrabar covek ne moze nikad da bude ponizen, bar ne sa mog stanovista,a ti bolje uzmi vidi u istoriji kada se postovala cak i hrabrost neprijatelja
 
Poslednja izmena:

Jovan Prezviter

Iskusan
Poruka
5.414
Da Hristos nije uzeo ljudsku prirodu, ne bi nam otvorio put spasenja, tako da za mene to nije unizenje sto je On uradio.

Dobro mi gledamo sebe..nama nije u smislu da je nama to bilo porebno. Ali je li Njemu to bilo potrebno? Ako je On Bog i uzima ljudsku prirodu to je svakako promena u odnosu na ono što On jeste..ali to je promena koja je Njemu donala uniženje...

Pavle to jasno kaže da je On ponižen samim tim što je uzeo našu ljudsku prirodu..da li se slažeš..mislim sasvim je jednostavno i ne treba puno mudrovati tu...Za Njega ovo uzimalnje ljudske prirode i to koje..ove unižene, slabe, i smrtne na kraju krajeva može li to nebiti poniženje?
 

vcbccbc vcbcvb

Iskusan
Poruka
6.888
Pavle to jasno kaže da je On ponižen samim tim što je uzeo našu ljudsku prirodu..da li se slažeš..mislim sasvim je jednostavno i ne treba puno mudrovati tu...Za Njega ovo uzimalnje ljudske prirode i to koje..ove unižene, slabe, i smrtne na kraju krajeva može li to nebiti poniženje?
ne slazem se,rekoh ti da je pitanje stanovista, vojnicki zauzimanje busije, zauzmes polozaj i drzis ga, ako je rov onda se unizis sam, sam sebi iskopas raku, ili ako si covek domacin, branis svoj dom od uljeza, napadaca, jer i u svakoj kuci mora da bude ODGOVORNA GLAVA koja ima plan za svaku situaciju - ja moram da znam sta bih uradio u svakoj situaciji, a ne sta bi neko drugi uradio, kako ti to nije jasno, kada te pitam za tvoju ljudsku poziciju, a ne zanima me sta ti mislis u kojoj poziciji je bio Hristos u odnosu na Oca? Apostol Pavle ti isto nudi da zauzmes ti sa svojom slobodnom voljom poziciju - ON JE PONIZIO SAM SEBE, kaze ap. Pavle, a ne kaze da Ga je Otac ponizio. On je polozio svoj zivot svojom slobodnom voljom, i jos rece - niko ga ne uzima od mene, nego imam vlast poloziti ga. Pa mi onda reci, jel vlast znak ponizenja? Izvini, ali ti se varas. Oni koji su ga videli ponizenog su grupa koja je vikala RASPNI GA. Drugi su plakali za herojem-pravednikom, uciteljem, Spasom, Gospodom, kako ko. Mi jasno razlikujemo dve grupe ljudi, cak i medju dva razbojnika na krstu.
 

Jovan Prezviter

Iskusan
Poruka
5.414

Ok, ali apostol Pavle kaže da je to poniženje...ja bih ipak bez ljutnje njemu više verovao a sa druge strane Bog u telu smrtnog čoveka..ne znam kako bih mogao drugačije misliti.

Apostol Pavle ti isto nudi da zauzmes ti sa svojom slobodnom voljom poziciju - ON JE PONIZIO SAM SEBE, kaze ap. Pavle, a ne kaze da Ga je Otac ponizio. On je polozio svoj zivot svojom slobodnom voljom, i jos rece - niko ga ne uzima od mene, nego imam vlast poloziti ga

Ovo je u redu...slobodnom voljom tačno..ali je li Njemu išlo u prilog da to učini? Je li to za Boga Večnog i Poštovanog nešto što je u skladu sa onim što zaslužuje ili nešto što ne zaslužuje?

Ja mislim da Bog to nije zaslužio...

kako želiš..ako imaš svoj ugao gledanja poštujem.

Samo hoću reći da je Hristos pretrpeo poniženje nas radi i u tom smislu On jeste uzeo obličje sluge.
 

vcbccbc vcbcvb

Iskusan
Poruka
6.888
ali je li Njemu išlo u prilog da to učini? Je li to za Boga Večnog i Poštovanog nešto što je u skladu sa onim što zaslužuje ili nešto što ne zaslužuje?

Ja mislim da Bog to nije zaslužio...
ja mislim da ti podilazis samome sebi, jer odakle tebi ideja da branis Boga - od koga, ako ne mozes samoga sebe odbraniti? ti podilazis samome sebi, samozavaravas se zauzimajuci stanoviste odbrane Boga - ''je li zasluzio?''; sutra ces se pitati jesi li sam nesto zasluzio, ali gresis i kod Boga i kod sebe - rekoh ti vec da se radi o slobodnoj volji. Svi mi imamo slobodnu volju, a ne zasluge, i na strasnom sudu, ko gde ode u cije narucje, to biva po svacijoj slobodnoj volji. Nista mi nismo zasluzni, vec ili imamo ili nemamo Blagodat, a nju smo dobili na Dar, a ne po zasluzi.
Samo hoću reći da je Hristos pretrpeo poniženje nas radi i u tom smislu On jeste uzeo obličje sluge.
Nema cak nikakvog ponizenja, osim onih koji su ga ponizili, samo njihovo stanoviste vidi ponizenje, a mi hriscani vidimo VLAST koju je imao da polozi svoj zivot i opet ga uzme, nemoj meni da verujes, to je HRISTOS REKAO, NJEMU VERUJ, AKO HOCES, TVOJA SLOBODNA VOLJA. Vlast nikada nije ponizenje po definiciji. Uzeo oblicje sluge, jest, kao jagnje na zaklanje, ali u ocima svojih koljaca, u mojim ocima je heroj-pravednik koji nije zalio da umre, ne bezeci kukavicki od smrti, vec svladavsi je vlascu koju je imao, pobedi je ustavsi iz mrtvih.

kako želiš..ako imaš svoj ugao gledanja poštujem.
ja i tebi kazem da zauzmes i ti svoj ugao gledanja [pokazao sam ti ispravan, a i pogresan ugao, imas slobodnu volju, pa biraj koji ces], jer je nemoguce coveku da zauzme Boziji [satana probao, pa pao], a do Boga ionako niko ne dolazi osim kroz Hrista, tako da je samozavaravajuce tvrditi da je Boziji ugao najbolji, bOG JE NAJVECI, bOG JE NEPRIKOSNOVEN I SLICNO, za boga je to ponizenje - bas ti znas boziji ugao? samozavaravas se u strahu da zauzmes svoj vlastiti ugao. Daj i ti meni svoj ugao, pa da i ja tebe postujem kao ti mene. A nemoj mi nuditi Boziji ugao, molim te, jer ces pogresiti, ne zna niko od nas Boziji ugao, osim Hrista. Zapravo, Bog je duh i nema ugla, jedino nam treba Hristov ugao dok je bio covek i pokazao sta i kako trebamo da radimo, i recju i delom.
 
Poslednja izmena:

Jovan Prezviter

Iskusan
Poruka
5.414
Mislim da smo ovo iscrpeli..imamo svoj "ugao" gledanja...i mislim da smo tu gde smo. Vreme će pokazati...

S obzirom da svoje tvrdne baziram na onome što kaže apostol Pavle i drugi pisci tako verujem..verujem da je Hristu samom kao Drugom Licu Božanstva itekako ponižavajuće da dođe u ovom telu, grešnom, sklonom grehu, da bude ponižavan os stvorenja kojima je sam dao život, i na kraju raspet. Svakako da kao Nebesko Veličanstvoto nije ono što On treba da doživi.

Ali On to jeste doživeo jer je to jedinini način da se mi spasemo. Hristos je to učinio dobrovoljno tj. Božanstvo Trojice je u potpunoj saglasnosti to odlučilo. Kroz Jednog sva Tri Veličanstva su doživela patnju, muku i poniženje. Ne zato što su oni to morali da učine, Bog nije obavezan već zato što su dobrovljno hteli...Njihova dobrovoljnost nije obaveza..tako da to ne mešamo.

Budim mi pozdravljen.
 

vcbccbc vcbcvb

Iskusan
Poruka
6.888
Mislim da smo ovo iscrpeli..imamo svoj "ugao" gledanja...i mislim da smo tu gde smo. Vreme će pokazati...

S obzirom da svoje tvrdne baziram na onome što kaže apostol Pavle i drugi pisci tako verujem..verujem da je Hristu samom kao Drugom Licu Božanstva itekako ponižavajuće da dođe u ovom telu, grešnom, sklonom grehu, da bude ponižavan os stvorenja kojima je sam dao život, i na kraju raspet. Svakako da kao Nebesko Veličanstvoto nije ono što On treba da doživi.

Ali On to jeste doživeo jer je to jedinini način da se mi spasemo. Hristos je to učinio dobrovoljno tj. Božanstvo Trojice je u potpunoj saglasnosti to odlučilo. Kroz Jednog sva Tri Veličanstva su doživela patnju, muku i poniženje. Ne zato što su oni to morali da učine, Bog nije obavezan već zato što su dobrovljno hteli...Njihova dobrovoljnost nije obaveza..tako da to ne mešamo.

Budim mi pozdravljen.
tvoj ugao je izmedju ta dva ugla koja ti navodim, jer ti se prosto cuvas da ne zauzmes svoj vlastiti ugao... ja ti opet kazem da jeste ponizavajuce, ali iz ugla neprijatelja koji su ga ponizili, cak se i Bogu Ocu rugajuci, a iz ugla hriscanina nije, jer je Hristos imao tu vlast da polozi svoj zivot jer je samo tako mogao opet ga uzme, vaskrsnuvsi

to sto kazes da je takodje degradirajuce sto se utelovio, i tu gresis, jer mi ljudi smo samo privemeno nizi od andjela
JEVREJIMA 2,5 Jer Bog ne pokori andjelima vasionoga sveta, koji ide i o kome govorimo.

Bog je postao covek, da bi covek mogao da postane Bog, to je prosto takva procedura, nema nicega tu ponizavajuceg, i zato se ja nikad ne mogu uvrediti ili zaliti na Boga, ma sta da dozivim. Jedanput utvrdjen, ja tek posle vidim gde me je sve vodio i sta mi je sve otkrivao...nesto sam razumeo odmah, nesto kasnije, a ne kao ove bubalce koje samo prepisuju, a slabo razumeju.
 
Poslednja izmena:

vcbccbc vcbcvb

Iskusan
Poruka
6.888
Budim mi pozdravljen.
I tebi pozdrav i da se nastavim jos

kako je to Bog koji je Duh kompatibilan sa Sinom koji je stena, kamen, plus hriscani koji gledaju da ne otpadnu od svoje tvrdje, ucvrsceni u veri.
kako razumes kompatibilnost duha koji duse gde hoce sa rogom spasenja, stenom, ugaonim kamenom [kad vec pominjasmo uglove], itd
?
eto, pozdravi svima, i ovo bih voleo da se neko nastavi, ja sam se ovde izjasnio [naveo citate o steni i kamenu konkretno i suprotstavio ih apstraktnom, jer Bog-Duh nije apstraktan, vec je Otac svima rodjenim od Duha]

pitanje kompatibilnosti je u dva konteksta, Sina Bozijeg i Sina Covecijeg, jer sinovi ljudski su zemljani, a sinovi Boziji se odnosi na sve duhove [BOG JE DUH], bilo dobri ili losi, rekoh vam vec, objasnjenje je prosto da ne moze biti prostije. Duh je ono sto ozivljava, a ne telo, ali to ne znaci da smo mi u ovom telu ponizeni prosto je takva procedura, vremenska..
 
Poslednja izmena:

vcbccbc vcbcvb

Iskusan
Poruka
6.888
S obzirom da svoje tvrdne baziram na onome što kaže apostol Pavle i drugi pisci tako verujem..verujem da je Hristu samom kao Drugom Licu Božanstva itekako ponižavajuće da dođe u ovom telu, grešnom, sklonom grehu, da bude ponižavan os stvorenja kojima je sam dao život, i na kraju raspet.
ponizavan ne od svih stvorenja vec od svojih ubica, a mnogi drugi su plakali za njim kao za prvencem, izvini sto ti dosadjujem, moras da izaberes svoje stanoviste, na primer
zasto je zapadnjacima fokus Hristos na krstu,Hristovo raspece, ako je rekao da svako uzme svoj krst - zasto zapadnjaci nose Hrista na krstu kao ogrlicu, lancic, a mi nosimo lancic- krst na kome niko nije raspet, jer nas krst nije raspece - svako svoj krst - ne raspinju se svi hriscani valjda? neko i dalje gleda da unizi Hrista, nekome je i dalje to Hristovo UNIZENJE fokus - ZASTO? tI ISTO NAGINJES, INKLINIRAS NJIMA, ZAPADNJACIMA, i ja ti nudim da to uvidis, da razlikujes ta dva stanovista.
Ko uvek iznova raspinje Hrista euharistijom? kod nas pravoslavnih euharistija predstavlja tajnu veceru, poslednju veceru, beskrvnu, a ne krvnu zrtvu, raspece.
Tako je i istorija napisana, uvek su krvnici u njihovim redovima, a izdajnici u nasim, razmisli, - ovo to je razlog zasto je to tako 2. milenijum vec.
 
Poslednja izmena:

ISTRAZIVAC9

Veoma poznat
Poruka
14.875
Ne može da postoji više relacija i da se one menjanju jer je Bog večan,ne menja se. A Hristos otkriva kakva je ta relacija:

Oče! Hoću da i oni koje si mi dao budu sa mnom gde sam ja; da vide slavu moju koju si mi dao; jer si imao ljubav k meni pre postanja sveta.
Ako je imao ljubav, zasto mu je bio kao sluga, i zasto ga je odredio da ga rimljani ubiju, da li i to spada u ljubav, :?:
 

vcbccbc vcbcvb

Iskusan
Poruka
6.888
Odgovor je: da! Isus u obličju ljudskom(kao Sin Božiji) služi Ocu i jeste potčinjen. To i On sam kaže: "Otac je moj veći od mene"....ništa teško za razumeti.
I taj Hristov Otac te privede k Hristu, i zNas da Jedino do Boga Oca mozes kroz Hrista, jer zato te i priveo,,, i posle svega sta nama treba ova tvrdnja ko je veci, u kom kontekstu nam treba ? - sigurno ne u ovom koji ja navodim, a koji ejste hriscanski. Daklem, upamti - to da jje Otac veci od Hrista to je tacno, ali to nije hriscanski kontekst, vec tako mi hriscani prepoznajemo one koje trebamo da propitamo i vidimo ciji su. Za Hrista znamo ko je i zato ga ne propitujemo kada to izjavi, a za tebe ne znamo i zato ces BITI PROPITAN i propitivan i dalje. Ne verujemo ti, pa neka si i brat i to najbolji na svetu.
 

vcbccbc vcbcvb

Iskusan
Poruka
6.888
Ma znam ja dobro značenje onoga što je Hristos rekao i podrazumevao pod time, nego da vidimo malo Istraživča..njemu godi ovaj tekst. Malo da ga ohrabrim na diskusiju:)
to nije odgovor na moje pitanje
Hrista propituju i on priznje da jje Otac veci od njega, ali im kaze da njjemu veruju po delima

ti kada kazes da je Otac veci od Njega, sta ti kazes, koji je tvoj kontekst?

jel razumes ti sta te pitam ?
to kada vi medjusobno diskutujete, pa kazete Bozije stanoviste Bozji kontekst, ja vam otvorno kazem da NEMATE POJMA, da se ne zanosite, vec da vidimo koji je nas ljudski kontekst, ali vi necete da zauzmete stanoviste coveka hriscanina, vec mastate o Bozijem [isto i de sisti, kaze nesaznajan je Bog i slicno, svevremen, a ja pitam za nase vreme da smestimo u istorijskom kontekstu, sada u odnosu na onda].

isto i za to ko je veci - sta nas briga sto je Otac veci od HriSta, zasto to potenciras? Jel neko od nas tvrdi sprotno? Kkao ne razumes da sebe stavljas izmedju Hrista i Boga Oca kada to tvrdis, jer samo iz te perspektive mozes da kazes da je Otac veci. Ko si bre ti da bas to stanoviste zauzimas umesto da zauzmes hriscansko u Hristu, kroz Hrista do Oca?- eto, pitanje je prosto. Zasto si izmastao nemoguce stanviste IZMEDJU, nemogucu perspektivu? 'el treba da crtam?
 
Poslednja izmena:

vcbccbc vcbcvb

Iskusan
Poruka
6.888
najkonciznije za tebe i moderatora [pitanje u vremenu i svevremenskom BOGU spremam za nega] koji je od mene trazio da budem konc.
Jovan Prezviter - u prostoru - ja znam da je Bog najveci u smislu sveprisutnosti, ali spusti se na zemlju da ne budes oboren, nisam ja dosao medju ljude da me ucite ono sto vec znam, vec da vidimo hijerarhiju, POKORAVANJE

A kad mu sve pokori, onda će se i sam sin pokoriti onome koji mu sve pokori, da bude Bog sve u svemu

ko si bre ti covece da pokoravas sina Ocu, jel to vreme doslo? - vidi, mozes da budes brat, a mozes da budes i neprijatelj, izbor je tvoj, odsad cu samo to da te pitam - STA SI ODLUCIO? - mozes slobodno da me stavis na ignore, mozda je i bolje, ako neces da mi odgovoris na ovo pitanje, ne razlikujuci omnipotentnost od hijerarhie pokoravanja [nisi ti toliko neuk koliko se pravis].
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.