Zoo-vrtovi u Srbiji

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
55.011
Koje živuljke možete da vidite u zoo-vrtovima u Srbiji

1649338994-zoo-750x500.jpg

Beograd​


Beogradski zoološki vrt je nastao 1936. godine. Prvi stanovnici vrta su bili lavovi, leopardi, beli i mrki medvedi, vukovi, makaki i mangabej majmuni, antilope, bivoli, zebui, mufloni, jeleni, srne, rode, ždralovi, paunovi, fazani, sove, pelikani i papagaji.

Danas u Beo zoo-vrtu možete da vidite i slonove, flamingose, bele bengalske tigrove, kubanske krokodile, mnogobrojne vrste papagaja i drugih ptica, iguane, noja, servala, leoparda, risa, uvek zanimljive rakune, sibirskog tigra i mnoge druge živuljke, ali i njhove bebe.

Ubrzo po otvaranju Beogradski zoološki vrt je postao jedno od najomiljenijih mesta na koje su Beograđani dolazili. I kraljica Marija je sa kraljevićima Tomislavom i Andrejom vreme često provodila upravo u vrtu.


Prilikom bombardovanja 1941. stanari okolnih zgrada naivno su poverovali da vrt neće biti meta, pa su pohrlili da u njemu nađu utočište. Ali bombe su nekontrolisano padale, pa je u vrtu izginulo mnogo ljudi. Životinje su ili stradale ili se razbežale, a potom bile uspavane. Među retkim životinjama koje su preostale nakon bombardovanja u vrtu bio je i čuveni aligator Muja kog i danas možete videti.


Karta za odrasle u Beo zoo-vrtu košta 500 dinara, za decu od tri do 15 godina karta je 300 dinara, a deca do tri godine ne plaćaju ulaznice.

Poruka je automatski spojena:
 

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
55.011

Palić​


Zoološki vrt Palić postoji od 1950. godine. Nalazi se na samom severu Srbije, u neposrednoj blizini jezera Palić i prostire se na desetak hektara.

U ovom vrtu možete da se upoznate sa više od 150 životinjskih vrsta među kojima su bivo, bizon, alpaka, crveni kengur, kapibara, lemur, šimpanza, zebra, vuk…

U sklopu zoo-vrta je i botanička baština vrta koja predstavlja zbirku mnogih autohtonih vrsta. Ponudu Zoološkog vrta upotpunjuju izložbe slika, skulptura, radionice, seminari…


Od osamdesetih godina prošlog veka zoo-vrt funkcioniše i kao pedagoška ustanova u koju đaci organizovano dolaze u posetu. Tom prilikom za osnovce se organizuju edukativne radionice i stručna predavanja, dok srednjoškolci i studenti dolaze na stručnu praksu i volontiranje.


Pojedinačna karta za zoo-vrt Palić košta 300 dinara, porodična je 800 dinara, a dečja 200.

 

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
55.011

Bor​


Zoološki vrt Bor postoji od 2011. godine i poseduje oko 60 vrsta životinja i preko 100 jedinki. Prostire se na površini od dva hektara, u samom gradu. Nekada je na prostoru na kom je izgrađen vrt bila šuma i prilikom izgradnje objekata su se trudili da dobar deo te šume sačuvaju, što daje posebnu čar ovom vrtu.

Najveću pažnju posetilaca privlači beli lav Dušan, pripadnik treće generacije belih lavova u Srbiji. Belog lava u Srbiji možete videti još samo u Beogradu.

U zoo-vrtu su organizovane mnogobrojne manifestacije, raznorazne umetničke kolonije, a tu se nalazi i prodavnica suvenira.

 

Lorelajn

Legenda
Supermoderator
Poruka
55.011

Jagodina​


Delovi Azije, Afrike, Australije u jednom gradu na jednom mestu. U zoo-vrtu u Jagodini možete da vidite stanovnike raznih egzotičnih predela. Poseta zoo-vrtu može da bude posebno dobra za decu jer će tako steći osnovna saznanja o tome gde i kako žive ove životinje, čime se hrane i po čemu su sve specifične.

U kakvim se objektima nalazi 250 životinjskih vrsta sa preko 320 primeraka, da li pojedine vrste svojim intelektom dostižu ljudsku vrstu, u čemu su neke vrste posebne, koliko su veliki mladunci po dolasku na svet, koliko pojedine životinje mogu izdržati pod vodom i mnogo drugih zanimljivosti možete saznati ukoliko posetite zoo-vrt u Jagodini.

Cene karata su za odrasle 400 dinara, za decu do 12 godina 200 dinara, za penzionere 250 dinara, a za decu do tri godine karta je besplatna.

 
Da biste mogli da otvarate nove teme i trajno koristite svoje ime - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.