Znate li zašto je opasno da odsečete zmiji glavu?

Atomic™

Srebrna tastatura
Poruka
223.790
38313_19905057-10208420902434909-6745868692349458374-n_f.webp

Znate li zašto je opasno da odsečete zmiji glavu?​

Izvor: Nportal

Zmije su životinje, gmizavci, koje kod gotovo svih ljudi izazivaju jedan te isti osećaj – strah. Često i gađenje.

Možda je ovo pravo vreme da saznate najinteresantnije činjenice o njima. Možemo krenuti sa tim da su one nekome kućni ljubimci i da ih rado drže u svojim domovima, što kod drugih ljudi izaziva veliku količinu čuđenja.

16453_profimedia-0108416048_orig.jpg

Svake godine, u jednom malom mestu pod nazivom Batis Shirala, u Indiji, održava se festival posvećen kobrama.

Najotrovnije zmije na svetu su iz porodice Taipana, iz Australije.

Najduže očnjake ima Gabonska Vipera.

Po odsecanju glave zmije, ukoliko osoba nije pažljiva, moguće je da zadobije ujed gori nego kada je zmija živa.

Kada se zmija izlegne sa dve glave, to se zove aksijalna bifurkacija.

Danas ima oko 2.400 vrsta zmija, od čega je 400 otrovno.

(izvor: https://www.nportal.rs/vest/61283/zanimljivosti/viral/zmija-odsecanje-glave-opasnost)

Poslednja izmena od moderatora:

17.08.2023
14:05
ZMIJE su životinje, gmizavci, koje kod gotovo svih ljudi izazivaju jedan te isti osećaj – strah.
Možda je ovo pravo vreme da saznate najinteresantnije činjenice o njima. Možemo krenuti sa tim da su one nekome kućni ljubimci i da ih rado drže u svojim domovima, što kod drugih ljudi izaziva veliku količinu čuđenja.

Zmije su životinje, gmizavci, koje kod gotovo svih ljudi izazivaju jedan te isti osećaj – strah. Često i gađenje.

Svake godine, u jednom malom mestu pod nazivom Batis Shirala, u Indiji, održava se festival posvećen kobrama.

Po odsecanju glave zmije, ukoliko osoba nije pažljiva, moguće je da zadobije ujed gori nego kada je zmija živa.

https://www.nportal.rs/vest/61283/zanimljivosti/viral/zmija-odsecanje-glave-opasnost
Ako se vec mora i ako ne moze da se izbegne,najsigurnije je zgnjeciti joj glavu,a ne odseci

Ljudi iz straha ubijaju zmije, a one su nenasilne i nikada ne bi prve napale, sem ako im je život ugrožen.
Jeste to,ali na selu kada ides po livadama i vrzinama,kad moras,nikada ne mozes da je vidis.Mene su vise puta ujedale za zglobove nogu.Sreca pa kod nas nema otrovnih.Uvek sam mislio da me je izgrebala ostruga,ali kad dodjem kuci i vidim samo dve rupe,a ostruga grebe i ostavlja dizi trag.Prvi put kada mi se desilo,vukli smo slamu i livada je malo vislja od puta,pa ima rampa,ali malo nagnuta ka vrzini,a ja bio bos i kako sam roguljam drzao slamu sa strane da ne sklizne,osetio sam takav bol,kao da me je ostruga ogrebala.Tako da kod kuce nisam ni gledao sta je.kada smo dosli kuci,prao sam noge napolju u lavoru i video da ima mnogo krvi,a ostruga jeste da dobro ogrebe,ali od nje ne izlazi mnogo krvi.Jednostavno ogrebotina.Kada je ujak bolje pogledao,jer ja nisam ni zagledao,rekao mi je da to uopste nije ostruga,vec kako je on rekao,da me je guja ujela,jer se videlo samo dve pravilne rupe.Verovatno sam u tom momentu zgazio blizu nje i ona me je ujela.Tako mi se desilo i nekoliko puta dok sam cuvao stoku,jer sam ja leti doka sam bio mladji stalno isao bos,pa cak i po strnjaku.Istece malo vise krvi,malo se naduje par dana i nista prodje kao da nije bilo nista.

(izvor: https://www.nportal.rs/vest/61283/zanimljivosti/viral/zmija-odsecanje-glave-opasnost)

U hercegovini su nabili šiljak kroz glavu inače će ozivjeti , tako su stari govorili

Nerado su ubijali zmije i jedino u neizbjeznim situacijama inače je jednom u kuću na vrata uisla zmija , prošla je kroz prostoriju i na vrata opet izašla , stari ljudi tvrde da svaka kuća ima svoju kucnu zmiju, kao te zmije ne ujedaju ukucane

Змије су изузетно корисне у контроли популације глодара, заштићене су законом и болесно је да се змији одсече глава или да се уништава на било који други начин. То што се некога плашите не сме да буде разлог да му скинете главу. Осим ако сте припадник DAESH.

Pa cime da je ubijamo?

Drugo, kako ce da ujede samo glavom kad nema o sta da se odupre da bi ujela, nema telo? Prvi put cujem.

Normalno da zmije mora da se ubijaju tamo gde zive ljudi jer ili ce ona njih da ujede, ili oni nju da ubiju.

Teksašanin je radio u bašti na svom imanju kada je ugledao zvečarku od četiri metra. Odrubio joj je glavu lopatom - ali kada je kasnije otišao da skloni životinju, odsječena glava ga je ugrizla.

Prema pisanju medija, relativno velika količina zmijskog otrova dospjela je u njegovo tijelo. Čovjek se teško razbolio i morao je helikopterom da bude prebačen u bolnicu, gdje mu je dato nekoliko doza protuotrova. Sedmicu nakon ujeda njegovo stanje je ponovo stabilno. Kaže se da je zmija bila teksaška zvečarka.

Incident vjerovatno nije tako rijedak kao što se misli. Kao i kod mnogih drugih gmizavaca, zmijski refleksi nastavljaju da funkcionišu satima nakon smrti. Refleks ugriza posebno je izražen kod zmija otrovnica: njihova taktika lova se sastoji od izuzetno brzog ugriza, a zatim povlačenja i čekanja da otrov stupi na snagu. Teksašanin je iz prve ruke iskusio da se to još može dogoditi nekoliko sati nakon smrti životinje.

Tijelo zmije se često previja okolo dugo vremena nakon što je umrla, objašnjava Bruce Jayne, profesor biologije na Univerzitetu u Sinsinatiju. Refleks iza toga radi slično kao kod pilića bez glave, koji još kratko mogu lutati, kaže on. Nervni sistem nekih životinja jednostavno je programiran da izvodi određene pokrete bez signala iz mozga.

„To se dešava prilično često. Istraživač je nedavno ugrizao na ovaj način”, kaže Jane, koja je u Aziji radila s morskim zmijama, čiji je otrov posebno smrtonosan.

Prema mrtvim zmijama otrovnicama postupa s istim oprezom kao i prema živima. "Lako možete ubosti prstom u očnjak davno mrtve zmije i otrovati se njome", kaže on.
translate sa https://www.nationalgeographic.de/tiere/2018/06/auch-enthauptete-schlangen-koennen-toedlich-sein

Када смо већ код морбиднсти један доктор је извео мрачан експеримент у средњем веку. Обратио се глави особе која је гиљотинирана по имену, и она је, по његовом сведочењу, неколико пута отворила и после затворила очи.
И да поновим, не само убијање него и узнемиравање змија је законом забрањено а запрећена казна је до сто хиљада динара или чак и затвор.

Ne moze covek ni da se brani.
Признајем да се осећаш беспомоћно када те змије сатерају у ћошак и са разјапљеним чељустима крену према теби, а теби закон брани да им сечеш главе.
Додуше, ако имаш среће да одеш до Јужне Америке, па на тебе наиђе питон од четири - пет метара, обавије се око тебе и почне да те гута, све ти је дозвољено у одбрани. Али, осим у филмовима о Конану и Тарзану, мало је примера да је неко успео да се одбрани и после причао томе.

Back