Znate li ko je Sveti pop Maca

Upravo suprotno. Svi smo pozvani da budemo svetitelji. Ne treba na svetitelje gledati kao na nedostižni ideal već ih treba podražavati i truditi se da budemo što sličniji njima. I oni su od negdje počeli nisu se rodili kao svetitelji. Naravno kad su u pitanju kanonizacije treba biti oprezan ali treba imati u vidu da je Bog taj koji odlučuje da li je neko svet ili nije. Crkva samo na Zemlji to obznanjuje ali nisu ni njoj svi svetitelji poznati. Ima mirijada nepoznatih.
ako ti je kriterijum mučeništvo (a objasnio sam da to nije dobar kriterijum nego je dobar kriterijum sličnost Hristu) što bi Milica Rakić bila proglašena za svetitelja a neko dete umrlo od naprimer leukemije ne. Ko se više mučio? Ona koja je umrla u sekundi ili to neko drugo dete koje je godinama trpelo bolove i išlo na operacije i zračenja?

Pa koji su dokazi da je bio zločinac sem komunističkih konstrukcija i svjedočenja partizana? Miša Janketić je bio mali i sigurno nije iz prve ruke znao ko mu je ubio majku. Znači od nekoga je čuo, vjerovatno od lokalnih partizana.

Zovu ga pop Maca jer navodno ubija macolom ali onda kažu da je žrtve klao. To je odmah kontradikcija.
Istraži, ako ti je bitno, pa dokaži...a ne, novinski članak, mora da je ovako i slično.
Pronađi zapisnike, pa trezveno, bez predubeđenja.

Klao i masakrirao...a da masakriraš možeš sa macolom.

ako ti je kriterijum mučeništvo (a objasnio sam da to nije dobar kriterijum nego je dobar kriterijum sličnost Hristu) što bi Milica Rakić bila proglašena za svetitelja a neko dete umrlo od naprimer leukemije ne. Ko se više mučio? Ona koja je umrla u sekundi ili to neko drugo dete koje je godinama trpelo bolove i išlo na operacije i zračenja?
Nisam rekao da sam za njenu kanonizaciju niti da sam protiv. Ima kome je to dužnost da razmatra. Mada mislim da nije vrijeme još za to.

Istraži, ako ti je bitno, pa dokaži...a ne, novinski članak, mora da je ovako i slično.
Pa nema podataka uopšte sem rekla kazala. Ovi rekli jeste ubijao ovi rekli nije. Doslovno se vrti jedno te isto na svim tekstovima o njemu.

Klao i masakrirao...a da masakriraš možeš da macolom.
Ali ne možeš klati macolom. Ako je klao što su ga zvali Maca?

Nisam rekao da sam za njenu kanonizaciju niti da sam protiv. Ima kome je to dužnost da razmatra. Mada mislim da nije vrijeme još za to.
ja ti nju navodim samo kao primer kako crkva ima pogrešne patetičarske kriterijume za izbor svetitelja čime se obezvređuje sam čin proglašenja nekog za svetitelja... ne može pop Maca ubica civila u isti rang sa svetim Vasilijem Ostroškim......

Pa nema podataka uopšte sem rekla kazala. Ovi rekli jeste ubijao ovi rekli nije. Doslovno se vrti jedno te isto na svim tekstovima o njemu.
Otkud znaš osim onoga što si pročitao na nekom blogu, čiji autor sam nije proverio informacije, pa imamo nepostojećeg predsednika suda?
Ali ne možeš klati macolom. Ako je klao što su ga zvali Maca?
Klao i MASAKRIRAO.
A postoji naziv i Pop Koljač.

Otkud znaš osim onoga što si pročitao na nekom blogu, čiji autor sam nije proverio informacije, pa imamo nepostojećeg predsednika suda?
Pa kao što sam rekao konkretnijih podataka nema. Nisu dostupni na internetu.

Klao i MASAKRIRAO.
A postoji naziv i Pop Koljač.
Idalje se ne uklapa. Ako je toliko bio poznat po ubijanju macolom kako sve žrtve koje su poznate nisu ubijene macolom već zaklane?

Pa kao što sam rekao konkretnijih podataka nema. Nisu dostupni na internetu.
A o istoriji se uči samo na internetu?
Idalje se ne uklapa. Ako je toliko bio poznat po ubijanju macolom kako sve žrtve koje su poznate nisu ubijene macolom već zaklane?
To što se tebi nešto ne uklapa možda se složi kada budeš imao više informacija?
Ili upotrebi malo apologetske mašte, pa nađi neki odgovor.

A o istoriji se uči samo na internetu?

To što se tebi nešto ne uklapa možda se složi kada budeš imao više informacija?
Ili upotrebi malo apologetske mašte, pa nađi neki odgovor.
Да, не уклапа ми се то да њега зову Маца јер је озлоглашем по убијању мацолом а онда ниједна од жртава приписаних њему није заправо убијена мацолом.

Занимљиво да ни ове двије књиге не спомињу попа Мацу који је ваљда био страх и трепет у Пљевљима:
https://znaci.org/00003/639.htm
https://znaci.org/00001/109.htm

Чак се за једну од његових наводних (Савка Матовић) жртава каже да је СТРИЈЕЉАНА од стране четника а поп Маца наводно није стријељао јер је штедио муницију за борбу против партизана па је убијао мацолом. Неке од жртава које су споменуте на википедији (Мишовић Бојана, Божовић Миладин) се у тој горе наведеној књизи о жртава окупатора и четника у Пљевљима уопште и не помињу.

Macolom ih prvo pa dokrajcio nožem.
Ti stvarno s maštom si na vi
Htedoh nešto slično da napišem, nego rekoh 'ajde...to je periferna stvar.
Možda mu u presudi piše da je samo streljao?

EDIT:
Zemaljska komisija je utvrdila da je Vukojičić, sa saučesnicima Vojislavom Kovaljskim i Milisavom Jestrovićem "učestvovao u hapšenju i strijeljanju mirnih građana grada Pljevalja u 1944. godini".
Ostalo mu možda nisu dokazali, ali su sugrađani znali?

Jbg ko im kriv kad su koristili sudove za obračun sa političkim neistomišljenicima.
aaha znaci zato je kanonizovan uinat?

ja kazem da ste vi zastranili debelo, 99,99% je politizacija, a svetitelja ako ima 1 promil maksimalno

klanjate se jedni drugima sujetnima, a pravite kultove kao od nemanjica, kao samo nije dusan; halo 99,99% zna se koji su standardi, videh tamo sa hm-om diskutujes, mora MIRO DA POTECE, a vi krvnike i bandite nazivate svetioma, ludilo. kao da su svinje oladjivali maljevima, a ne ljude

ne, uinat ustasama, i partizanima - uinat svetitelji? oce to malo sutra, sve ste isfabrikovali nista sto vi naucavate nije istina, NEMA MIRA NIJE SVETITELJ

Poslednja izmena:
jednog streljali, drugog obesili partizani, i sad je mucenik? ma ti si u pravu, ovo nam maki prodaje rog za svecu,. licemerje caruje u srbiji vekovima, maki se cudi kako nismo kao i on licemeri i mi

Htedoh nešto slično da napišem, nego rekoh 'ajde...to je periferna stvar.
Možda mu u presudi piše da je samo streljao?

EDIT:
Zemaljska komisija je utvrdila da je Vukojičić, sa saučesnicima Vojislavom Kovaljskim i Milisavom Jestrovićem "učestvovao u hapšenju i strijeljanju mirnih građana grada Pljevalja u 1944. godini".
Ostalo mu možda nisu dokazali, ali su sugrađani znali?
Pa ti se ovde pozivaš na Brozne presude?!

Možda je pretio macolom...možda je jednog ubio macolom...možda je pričao da je on malj za komuniste...pa mu dali nadimak?
Zvali su ga izgleda i Pop Koljač.

Ovde Janketić od 1:30 govori da je nazvan Maca jer je macolom razvaljivao ljudima glavu da bi štedio municiju a onda kaže da je 9 žena zaklao. Nigdje nema podataka da je iko u Pljevljima ubijen udarcima macole. Isto tako kako sam već istaknuo tamo piše da su neke od žrtava strijeljanje a ovdje se kaže da pop Maca nije strijeljao jer je štedio municiju.

Pa ti se ovde pozivaš na Brozne presude?!
Broz bio sudija na suđenju?
Pokazujem mu da, makar iz ovoga što vidimo, nije mu suđeno za ubijanje macolom...oni mu sudili za jedno, a narod ga zapamtio po drugom i nema razloga odmah da se kreće sa skepsom.

...

Ovde Janketić od 1:30 govori da je nazvan Maca jer je macolom razvaljivao ljudima glavu da bi štedio municiju a onda kaže da je 9 žena zaklao. Nigdje nema podataka da je iko u Pljevljima ubijen udarcima macole. Isto tako kako sam već istaknuo tamo piše da su neke od žrtava strijeljanje a ovdje se kaže da pop Maca nije strijeljao jer je štedio municiju.
Nema na internetu?
I to je tebi dovoljno?
Ako hoćeš da dokažeš da nešto nije, valjda obaraš slučaj, a ne internet pretpostavke, kafanske priče, narodno sećanje i slično?
Ako mu nisu sudili za ubijanje macolom, ne možeš da kažeš..eto, nije ubijao macolom, osudili ga nevinog?
Razumeš?

Poslednja izmena:
Broz bio sudija na suđenju?
Pokazujem mu da, makar iz ovoga što vidimo, nije mu suđeno za ubijanje macolom...oni mu sudili za jedno, a narod ga zapamtio po drugom i nema razloga odmah da se kreće sa skepsom.

Nema na internetu?
I to je tebi dovoljno?
Ako hoćeš da dokažeš da nešto nije, valjda obaraš slučaj, a ne internet pretpostavke, kafanske priče, narodno sećanje i slično?
Ako mu nisu sudili za ubijanje macolom, ne možeš da kažeš..eto, nije ubijao macolom, osudili ga nevinog?
Razumeš?
Lako je bilo optužiti drugu stranu. Ko zna da li mu nije suđeno i za ona Đilasova pasja groblja. Streljaju sami pa pripišu drugoj strani.

Lako je bilo optužiti drugu stranu. Ko zna da li mu nije suđeno i za ona Đilasova pasja groblja. Streljaju sami pa pripišu drugoj strani.
Upravo to sad radiš...lako optužuješ drugu stranu i spekulišeš...možda su ovo, možda su ono.

Ali mogu istaknuti nelogičnosti u priči.
Ovo bi pre bile nedoslednosti u nečijoj priči...ali opet, osim par internet članaka nemamo potpunu sliku.

Back