Znate li ko je Sveti pop Maca

Jadni Misa Janketic glumac je jedan od zrtvava svima dobro poznate crne trojke cije je vodja bio takozvani pop Maca(inace nadimak je dobio po macoli, to je onaj veliki cekic koji je u to vreme neretko koriscen za ubijanje)...Tacnije ne Misa Janketic vec njegova majka koja je zaklana i cega se i on kao malo dete svojevremeno secao, o cemu je i pricao...
Kazem, zao mi je sto nema te emisije koju su uspeli da skinu sa youtuba, starija je emisija i tu je bilo ljudi koji su zivi svedoci i oni mladji koji su znali sta se desilo i ko im je ubio rodjake i kako.... Ti zivi svedoci su bas zivopisno opisivali detalje, nema tu nikakvog mesta za sumnju...Mnogi od njih su bili aktivni u i oko crkve, razocarani su pisali pisma vladikama nakon kanonizacije... To su ljudi bez ikakve namere da skrnave crkvu i da joj cine nesto lose, stari...Nema ih malo, nisu zajedno davali izjave, a svi dobro znaju ko je Maca iz licnih iskustava...

Milorad Vukojičić (1917-1945) je bio crnogorski sveštenik Srpske pravoslavne crkve za vrijeme Drugog svetskog rata, te optužen, osuđen i pogubljen kao vođa četničke crne trojke i učesnik u ubojstvu brojnih civila. Proglašen je za sveca Srpske pravoslavne crkve 2005. godine, nakon što ga je Ustavni sud Crne Gore rehabilitovao.
Izvor: https://sh.wikipedia.org/wiki/Milorad_Vukojičić
učesnik u ubojstvu brojnih civila
Dimitrovgrad u borbi protiv SPC?

Mislim da samo monasi nisu duzni da ubijaju za Carevinu. Popovi itekako jesu kao carski sluzbenici, i vladike i patrijarh i tako te sluzbenicke funkcije. Kod nas je i za monahe upitno u srpskoj carskoj crkvi.
Sto se tice Stepinca on je radio za franacko carstvo, dakle neprijatelj. Ne moze nikako biti svetac.

Mislim da je njegova kanonizacija nanijela vise stete nego koristi SPC

Moje misljenje
On je apsolutno nepoznat ogromnoj većini vjernika SPC. Forsiraju ga montenegrini, Hrvati i Bošnjaci (vjerujem i Albanci) kao razlog da udare na SPC. Naravno prešućuju stostruko gore priče o zločinima nad Srbima. Egzekutore tih zločina oni slave kao heroje, blažene, borce za slobodu i sl.

On je apsolutno nepoznat ogromnoj većini vjernika SPC. Forsiraju ga montenegrini, Hrvati i Bošnjaci (vjerujem i Albanci) kao razlog da udare na SPC. Naravno prešućuju stostruko gore priče o zločinima nad Srbima. Egzekutore tih zločina oni slave kao heroje, blažene, borce za slobodu i sl.
Bas zato ovo i kazem. Iako je nepoznat velikoj vecini vjernika SPC (osim tog dijela sa sjevera CG), a najvise je koristio i najvise ga forsiraju hrvati, *********,muslimani kojima sluzio samo da se uperi prstom u svakog vjernika SPC - Evo oni podrzavajaju ubice i proglasavaju ih za svece. I Misa Janketic je dosta insistirao na tome da je ovaj zlocinac, sto bih i ja isto radio da mi je ubio majku. Svi znamo za pasja grbolja, ali nemojmo tim pravdati ove stvari

olitička i sveukupna javnost Pljevalja jednoglasno je osudila kanonizaciju dvojice sveštenika iz pljevaljskog kraja, protojereja Ilinobrdskog Slobodana Šiljka i sveštenika Milorada Vukojičića, poznatijeg kao pop Maca (Malj), koji su zbog zlodjela tokom Drugog svjetskog rata strijeljani odlukama partizanskog i Vojnog suda

-Bespotrebno i nedopustivo, u najkraćem je komentar kanonizacije dvojice sveštenika iz pljevaljskog kraja, Slobodana Šiljka i Milorada Vukojičića, u Socijalističkoj narodnoj partiji, Demokratskoj partiji socijalista, Socijaldemokratskoj partiji, opštinskoj organizaciji boraca narodno-oslobodilačkog rata (OBNOR), ali i među brojnim građanima Pljevalja.
Šiljak i Vukojičić kanonizovani su prije više od tri mjeseca, sredinom maja u manastiru Žitomislić kod Mostara, a reakcije su uslijedile tek pošto je Pljevljanka Milosava Strunjaš uputila otvoreno pismo Sinodu Srpske pravoslavne crkve, koje je objavljeno i u posljednjem broju lokalnih „Pljevaljskih novina“.
U pljevaljskom OBNOR-u Republici je rečeno da su ogorčeni kanonizacijom ove dvojice sveštenika.
-Nakon toga se pitamo ko su naši sveci i da li zločinci mogu biti sveci, rekao je predsjednik pljevaljskog OBNOR-a Vidoje Despotović, dodajući da je iz medija saznao za kanonizaciju desetak sveštenika iz Pljevalja, koji su izginuli tokom NOR-a.
-Dvojicu od njih strijeljao je okupator kao rodoljube, jedan je ubijen od ustaša, a jedan je umro prirodnom smrću. Od preostale četvorice, dvojica su stradala u povlačenju k Sloveniji, dok se Vukojičiću i Šiljku sudilo kao saradnicima okupatora i zločincima, i oni su strijeljani, -rekao je Despotović.
Član OBNOR-a Vaso Leovac smatra da je SPC kanonizacijom dvojice sveštenika napravila veliku grešku. On kaže da ne može lično svjedočiti o zločinima dvojice sveštenika, ali da je prema priči njegovih roditelja i starijih građana „pop Maca u aprilu 1944. godine poklao neke žene“.
-Sjećam se kada je kamion iz Novog Pazara dovezao popa Macu u Pljevlja. On je bio na kamionu s nekim buradima i pronijela se vijest da je kamion stigao. Kako su među okupljenim građanima u masi bili Drago i Ljubo Stojkanović čiju je sestru, po priči, pop Maca zaklao, oni su odmah skočili da ga na onim buradima ubiju. Narodna milicija je spriječila linč, a narod se razišao. Uslijedilo je suđenje i pop Maca je osuđen na zasluženu kaznu, -rekao je Leovac.
Pop Maca je prvobitno osuđen na smrt vješanjem, ali je presuda iz humanih razloga preinačena u strijeljanje, rekli su Republici u OBNOR-u.
-Kanonizavati ove ljude poslije 60 godina i svega što se o njima zna velika je greška. SPC je izjednačila popa Macu sa sveštenicima koje je ubio okupator, poput Andrije Šiljka koji je strijeljan i čija je kuća zapaljena, što je žalosno, -rekao je Leovac, dodajući da je Crkvi izgleda bilo dovoljno saznanje da su ih partizani strijeljali.
-Teško je i surovo da poslije 60 godina ovo oživljamo, -konstatovao je on.

U svakom zitu ima kukolja. Bilo je takvih sigurno i u JVuO iako su bili prva antifasiticka vojska u EU! Iako ne vjerujem ni ja komunistickim sudovima, samo kazem da nam njegova kanonizacija nije donijela nista dobro, evo cak je srpska partija SNP bila protiv njegove kanonizacije. I ne moze on nikako u isti kos sa Vladikom Nikolajem Velimirovicem.

Apsolutno je neprimjerena kanonizacija bilo kog srpskog popa za ratna dejstva. Popovi su duzni da ratuju kao i generali, kao carski sluzbenici.
Ovaj pop jeste velikomucenik jer je radio kako je trebao i bio je odan Carevini. A onda je u smjeni vlasti na politickoj osnovi pogubljen i nije mu data sansa da radi za novog Cara Tita i da bude odan. A Stepincu koji je teski kriminalac i franacki neprijateljski agent, njemu je data sansa.
Dakle, ispravna odluka da se proglazi velikomucenikom.
Medjutim, ne moze biti Svetac jer je radio ono sto mu je duznost. Moze biti velikomucenik.

Apsolutno je neprimjerena kanonizacija bilo kog srpskog popa za ratna dejstva. Popovi su duzni da ratuju kao i generali, kao carski sluzbenici.
Ovaj pop jeste velikomucenik jer je radio kako je trebao i bio je odan Carevini. A onda je u smjeni vlasti na politickoj osnovi pogubljen i nije mu data sansa da radi za novog Cara Tita i da bude odan. A Stepincu koji je teski kriminalac i franacki neprijateljski agent, njemu je data sansa.
Dakle, ispravna odluka da se proglazi velikomucenikom.
Medjutim, ne moze biti Svetac jer je radio ono sto mu je duznost. Moze biti velikomucenik.
Bravo. Sa ovim se potpuno slazem ☝️

Organizacije partizanskih veterana i DPSovci su inače poznati kao veoma objektivni i blagonakloni kad su Srbi i SPC u pitanju.
Vidji Maki,
Ja sam Srbin iz CG, vjernik sam SPC, trudim se da budem dobar vjernik... ucestvovao sam na litijama, tako da imam pravo da kazem svoje misljenje..
Svaki put kad se povela rasprava oko SPC/Mitropolije koju sam vodio sa ovima sa druge strane, uvijek su mi na nos natrljali Popa Macu..
Mozda je moj problem sto ne trpim autoritete, bio on pop Maca, otac Gojko, Rafailo, Joanikije.. Nikad nisam trpio kad mi neko namece neko misljenje, kritikovao sam isto svaki put lose poteze Crkve, valjda kao vjernik imam pravo na to.. Nije ni Crkva vukla sve ispravne poteze, sjetimo se da su 2020 na vlast doveli Zdravka Krivokapica pijanog koji je odmah izjavio da je 200% crnogorac i koji nije potpisao Temeljni Ugovor sa SPC zbog kog je bio doveden, nego je kasnije Dritan morao da vadi kestenje iz vatre...
Ima odredjeni broj vjernika u CG koji su lansirali izjavu "Ako je Crkvi dobar i meni je" i takvi su uglavnom za vecu nezavisnost Mitropolije Crnogorsko Primorske od SPC, e pa ja nisam takav i uvijek cu reci sto me srbi kome pravo, kome krivo... iako su sa gledista Crkve ovi prvi mozda bolji vjernici 🙂

ne bi me čudilo da i Vučića proglase za sveca....čudni se sveci ovde slave...crkva vodi politiku....nije svako ko je stradao svetitelj i mučenik...ja smatram i da su i vladari iz loze Nemanjića verovatno dobili status svetitelja političkom odlukom crkve a ne zato što su to stvarno zaslužili

Zašto onda nisu svi Nemanjići kanonizovani?
moja pretpostavka je da car Dušan nije ostavio naslednika dovoljno jakog da pritisne crkvene velikodostojnike da ga proglase za svetitelja a u crkvi je bila jaka i grčka struja kojoj se nije svidelo što je osvojio delove Vizantije....on je jedini mislim koji je bio vladar iz te loze da ga nisu proglasili za svetitelja...

mislim pogledaj realno pravi svetitelj se pojavi jedan na milion ljudi, ima ogromnu ljubav za sve, nema trunku gordosti, prijatelj je sa Bogom...kolika je verovatnoća da se udesi da u nekoj zemlji takvi budu baš vladari koji su dok su vladali kopali oči jedni drugima u borbi za presto i vodili osvajačke ratove da prošire granice svoje moći...da su Nemanjići bili stvarni svetitelji ne bi Bog kaznio njihovo životno delo srpsku državu nestankom sa mape na skoro 500 godina...možda je pre kaznio Srbe zato što proglašavaju za svetitelje one za koje nema osnova da to budu jer nisu razumeli da svetitelj znači biti sav ljubav i biti bez trunke gordosti a ne moćan i ugledan...Srbi ne razumeju hriščanstvo tj. Isusa i to šta je želeo od njih

moja pretpostavka je da car Dušan nije ostavio naslednika dovoljno jakog da pritisne crkvene velikodostojnike da ga proglase za svetitelja a u crkvi je bila jaka i grčka struja kojoj se nije svidelo što je osvojio delove Vizantije....on je jedini mislim koji je bio vladar iz te loze da ga nisu proglasili za svetitelja...

mislim pogledaj realno pravi svetitelj se pojavi jedan na milion ljudi, ima ogromnu ljubav za sve, nema trunku gordosti, prijatelj je sa Bogom...kolika je verovatnoća da se udesi da u nekoj zemlji takvi budu baš vladari koji su dok su vladali kopali oči jedni drugima u borbi za presto i vodili osvajačke ratove da prošire granice svoje moći...da su Nemanjići bili stvarni svetitelji ne bi Bog kaznio njihovo životno delo srpsku državu nestankom sa mape na skoro 500 godina...možda je pre kaznio Srbe zato što proglašavaju za svetitelje one za koje nema osnova da to budu jer nisu razumeli da svetitelj znači biti sav ljubav i biti bez trunke gordosti a ne moćan i ugledan...Srbi ne razumeju hriščanstvo tj. Isusa i to šta je želeo od njih
Pa kakvog je nasljednika ostavio Uroš Nejaki pa je ipak kanonizovan? To ti pokazuje da je Crkva ipak imala standarde za kanonizaciju.

Back