Znaci nepravilnog rada štitne žlijezde

Neno

Elita
Poruka
20.437
Danas problemi sa endokrinim sistemom postaju sve češći, a samim tim održavati mladolikost organizma sve teže. Da bi ssmo ostali koliko-toliko u dobroj formi potrebno je čak i preventivno posjećivati endokrinologe. Bitnost rutinskih pregleda je velika jer može zaustaviti određenu bolest još u početnoj fazi. Vjerovatno da se o štitnoj žlijezdi mnogo pisalo i piše ali nije na odmet ponoviti neke bitne stvari i ukazati na oprez i neophodnost pregleda na vrijeme.

Dakle, ako štitna žlijezda radi previše tj. proizvodi previše hormona koji mogu da imaju ozbiljno dejstvo na organizam. Samim tim ona uzrokuje česte promjene raspooloženja kao i drugi simptomi. često se to zanemaruje i pripisuje umoru, prehladi i sl.. Ako štitna radi i presporo, takodje i to nije dobro.

Ako ste, konstantno loše volje, loše ili previše spavate, česta lupanja srca, visok pritisak, naglo dobijanje na težini, previše vam kosa opada, konstantni zatvor, suva koža, neobjašnjiva ili uveliko smanjenna volja za seksom, bolovi u mišićima,konstantan umor i opšta slabost koja sprečava obavljanje svakodnevnih aktivnosti, gubite koncentraciju, bol u grlu i vratu, vrtoglavica..

Sve ovo su znakovi koji nedvosmisleno ukazuju na nepravilan rad štitne žlijezde.

A struka predlaže ovako;
"Poliklinike sa endokrinološkim uslugama pristupiće pacijentu ne samo kroz dijagnozu i liječenje već savjete o unošenju vitamina i suplemenata, korekciji kilaže, ličnoj njegi i ishrani, fizičkoj aktivnosti, tehnikama samoodređenja glukoze i tako dalje. Kvalifikovani ljekari poliklinike preporučiće najprikladniji program za određeni zdravstveni problem kako bi pacijent što prije došao do poboljšanja zdravlja bez ozbiljnijih i fatalnih posledica po organizam. Pravovremeni odlazak u endokrinološke poliklinike može sprečiti komu, moždani udar, slepilo i druga oštećenja. Na vama je da procenite da li ćete pronaći dovoljno slobodnog vremena za dijagnostičke analize ili ćete sebi uskratiti mogućnost da živite kvalitetnim životom.

Miožemo i sami provjerit rad štitne žlijezde.
U pitanju je nama dosta poznat i pouzdan Barnov test.

Barnov test


Doktor Broda Barnes, koji je bio daleko ispred svog vremena, još je prije 50 godina otkrio da je temperatura našeg tijela dobar indikator aktivnosti štitnjače, posebno temperatura tijela odmah nakon buđenja


Doktor je napisao knjigu o aktivnostima štitnjače s opisom raznih problema i bolesti do kojih može doći zbog smanjene aktivnosti ovog važnog organa.

Također je razradio i jednostavni kućni test koji možete primijeniti da bi provjerili stanje Vaše štitnjače.

Barnov test

Prije spavanja uzmite toplomjer i dobro ga stresite – budite sigurni da je temperatura na njemu niža od 35 stepeni.
Sljedeće jutro, odmah nakon buđenja, stavite toplomjer ispod pazuha. Pripazite da između toplomjera i ruke nema odjeće. Ostavite toplomjer 10 minuta.

Nakon 10 minuta, očitajte rezultat i odmah ga zapišite. Rezultat je poznat kao “rana jutarnja bazalna temperatura”. Normalna je temperatura između 36.5 i 36.8 stepeni.

Temperatura može varirati zbog infektivnih bolesti i kod žena koje imaju menstruaciju. Zbog toga se preporučuje da napravite ovaj test ako ste zdravi i kada nemate mjesečnicu.

Rezultati testa

1. Ako je Vaša temperatura između 36.5 i 36.8 stepeni, vaša štitnjača radi normalno.

2. Ako je temperatura niža od 36.5, onda se radi o smanjenom radu štitnjače. Simptomi smanjenog rada štitnjače jesu depresija, nedostatak energije, umor, infekcije, hronična glavobolja, nedostatak pamćenja i koncentracije, gubitak kose, itd.

3. Ako je temperatura viša od 36.8, radi se o ubrzanom radu štitnjače ili infekciji u tijelu.

Radi tačnosti rezultata preporučuje se da se test radi tri dana za redom.

Ako je vaša temperatura iznad ili ispod granica normale, preporučujemo da se obratite vašem doktoru kako bi dodatno potvrdili dijagnozu i dobili stručan savjet.

Što je potrebno za dobar rad štitnjače?

Za pravilan rad štitnjače bitan je dobar rad jetre, život bez stresa, selen, vitamin A, kortizol, magnezij i vitamin B.

Faktor,ba
 
Gluposti, toplomer.

Postoje 2 testa štitne žlezde koja se rade u laboratoriji, ne mora da bude ono cimanje rano ujutru, jer nebitno je da li si jeo/pio pre testa. Dosta su pouzdani i treba ih raditi na 2 godine minimum jer ukazuju na mogućnost tumora (i dobroćudnih i zloćudnih). To možeš i na svoj zahtev, mada s uputom košta nešto smešno. Radilo se i onih dana pre kovida kad su jednom na 2-3 meseca za vikend bili besplatni pregledi i to za dž.

Pored toga u ozbiljnijim odeljenjima internistike radi se i punkcija žlezde velikom šupljom iglom (ne znam zašto to tako zovu, sve te igle su u principu šuplje, ali never mind) za test koji traje duže (mislim 4 dana dok dobiješ rezultat) i pouzdano ukazuje na ozbiljne probleme. Ovo se može raditi na svoj zahtev u privatnoj laboratoriji ali skupo je.
 
питајте докторе: а шта је узрок?

ја могу скоро да докажем да поремећај рада ендокриних жлезда па и штитне је узрокован свакодневним повећањем електромагнетне загађености (илити мобилни, вајфај, електрична, статичка и магнетна поља...). моју жену сам успео да средим тако што је почела спавати у фарадејевом кавезу...пре тога је годинама посећивала докторе без знака излечења, дава ли су јој јода и друге таблете и ништа - све док се није решила колико толико зрачења.
 
Čuvena tibetanska vježba za liječenje štitne žlijezde

Ovo je čuvena Tibetanska vježba za liječenje štitne žlijezde. Osigurava povećani dotok krvi u žlijezdu. Zahvaljujući tome, štitna žlijezda se pročišćava.

1. Istrljajte dlanove jedan o drugi, da se dobro zagriju. Tople dlanove stavite nježno na štitnu žlijezdu i držite ih tako desetak sekundi.
2. Tri puta uzastopno progutajte pljuvačku ili popijte tri gutljaja vode.

3. Izdahnite zrak. Dok izdišete, savijte glavu unaprijed i što jače priljubite bradu uz grudi. Držite tako bradu par sekundi bez disanja. Kad počnete udisati zrak, dižite bradu prema gore i zabacite glavu na leđa. Zategnite vrat što više. Donju usnu podignite da pređe preko gornje. Ovo radite dok udišete. U ovom položaju zadržite nekoliko sekundi glavu. Kad počnete izdisati zrak, ponovo spustite glavu i priljubite bradu na grudi.

4. Dok vam je brada na grudima, polako okrećite glavu nalijevo, pa nadesno, ne odvajajući bradu od grudi, tako da pritiskate grudi bočnim stranama brade. Na ovaj način se vrši odlična masaža štitne žlijezde.
5. Ponovo radite kao kod tački 1, 2, 3, 4. Glava se podiže s udahom zraka i spušta s izdahom. I tako u krug, deset puta.


Vježba se može raditi u sjedećem ili stojećem položaju. Treba je raditi redovno i često, jer dovodi do poboljšanja stanja štitne žlijezde. Posebno je korisna kod hipotireoze.

Kao i kod drugih Tibetanskih vježbi, važna je i psihološka komponenta vježbe. Vježbu radite s ljubavlju prema svom organizmu i oboljeloj štitnoj žlijezdi.

Stil
 
ја бих веровао да помаже ово горе што си написала,
заправо трљањем руку се повећава аура истих и ако се те руке принесу близу оболелог органа могу да поправе енергетско поље оболелог органа.
него док год не отклоните узрок болест ће бити ту.. зато би увек ваљало причати о узроку
 

Back
Top