znachi shtreberi

istockphoto_5202212nerdlove.jpg

interesuje me etimologija reci streber

I mene...

Slobodna definicija štrebera: onaj što zeva u knjige i ni u šta drugo, ne ume da sklopi ni najjednostavniju komunakativnu rečenicu, ali iz cuga vadi korene i diže na kvadrat šta god 'oćeš-a ako mu se požališ da imaš problema sa sinusima, uprkos tome to šmrćkaš i teško dišeš, on će iz ransa izvaditi Veneovu zbirku iz matematike da ti pokaže i sinuse i kosinuse.

Štreber nema prijatelje i najčešće ne pati zbog toga, štrebera su pokušali da zovu na rođendane u nižim razredima, ali su pokušaji propali, on je sedeo u ćošku i razmišljao o suštini svemira, dok su se svi igrali masnih fota. Štreber ima sve moguće veze sa mozgom i samo sa mozgom, ali svi oko njega nalaze da, zapravo, on veze sa mozgom nema.

A šta nije štreber?
Da ne pametujem mnogo, stvar je prosta: budite malo štedljivi pri lepljenju te etikete.
Imati dobre ocene i biti štreber-to uopšte nisu iste stvari.
Jer štreber jeste pogrdna reč i ne treba da bude dodeljena nekome ko je dobar u školi, a pride je normalan ortak, stiže svugda da izađe, trenira, juri za srodnom dušom ili nečim približnim.
Balans, samo balans.
Treba nekoh dana biti onaj totalni štreber, kada situacija to zahteva :D
Treba biti nekad neozbiljan kao najmanje dete, a sve to vreme pokušavati da se bude svoj. ;)

mene ne interesuje moderno znacenje i upotreba reci shtreber, mene interesuje kako je ta rec nastala i kako se znacenje oformiralo vremenom (etimologija).

sasvim druga stvar je moderno znacenje i upotreba te reci. sto se mene tice, ta rec je samo deo tinejdzerskog vokubalara i niko ozbiljniji i zreliji se ne koristi tom recju. mehanicko ucenje, ekscentricnost, stidljivost i asocijalno ponasanje su daleko precizniji termini kojima se necije ponasanje moze opisati.

tinejdzeri koriste rec shtreber uglavnom da bi iskazali svoje nezadovoljstvo prema necijem ponasanju i moze se odnositi na osobe koje dobijaju dobre ocene doslovnim ucenjem, na osobe koje imaju dobre ocene ali nisu deo veceg drustvenog kruga u skoli i tako dalje.

Ma ajde izem ti temu:lol:
Nema bas nikakvog smisla....
Streber moze biti slepac, moze biti Brad Pitt , moze biti alkoholicar to apsolutno ne zavisi od fizickog izlgeda (mada moze ako malo bolje proucimo psihologiju ali ne moze bas toliko da utce na nekog da se iz neke stabilne osobe preobrai u najveceg strebera..):eek:

na konkretno pitanje... ***** ga... pojma nemam... valjda tako moraju...

a uopšte štreber... stavrno bre otkud to kod nas... ja u životu nisam upoznao ama nijednog štrebera ni blizu ovom šatro-američkom fazonu (veneova zbirka, totalna asocijala isl.)... nego ono kao iz zezanja kažem koji štreber, ***...

ovde sad svi kao nesto hejtujemo strebere a cim pocne skola prvo idemo kod njih po domaci..........

Tacno tako...
Ja evo npr razbijam matis i kad god neko tj niko ne uradi domaci svi se okrenu prema meni postalo je isuvise stereotipno neko cim udjem na vrata bacim svesku na sto da bi neki citaj svi mogli da prepisu domaci!

A znate sta me nervira, nije to da cu ja biti ljubomoran sto ce njima profesorica pri pregledanju sveske reci ,,Bravo sve ti tacno evo 5,, od tog koplexa ne patim uopste i nije me briga radi ssebi na stetu....Radi se o tome da svi ti prepisivaci aa u odeljenju od 29 ucenika bez mene to radi njih BAREM 25 svi ti isti kukaju mole kume preklinju DVA dana pred kontrolni da im se objasni....Objasnim ja sve lepo ali ****** ne mogu svima i onda jedan deo kom sam objasnio BUKVALNO bez problema dobije najmanje 4 a ovaj drugo de kome nisam stigao da objasnim pola kontrolne vezbe smaraju pravljeci face tipa ,,Ne znam nista dobicu jedan u radi sebi za 3 i pomagaj meni,, a sve to rade kad sloze facu kad da im je pola famijile pomrlo!
E to me nervira!?
Nije meni proble da bilo kome objasnim i svi iz mog odeljenja to jednim dlom cene ne svi bas zapravo ali ima onih koji cene, i ja uzivam u tome da prenesem svoje znanje nekom drugom jednostavno lep osecaj znati da si nekom pomogao na ,,lep,, nacin!Ali fora je sto isti ti ljudi kad tebi treba pomoc, secam se samo Latinskog prokletog jezika u prvoj godini koji nikad nisam znao, seo sam sa jednom curom kojoj sam Boga iz matematike i hemije i fizike odradio za tu prvu godinu, bio je zadnji kontrolni iz latinskog i meni je tu trebala 5 da bi mi zakljucila 5 dok je ona naravno vec imala 2 petice i sad dobila ona 3 4 ili 5 imace pet jer ije i na polugodju imala 5 ....I ne samo to i ispred mene su sedeli ti strucnjaci za latisnki i iza mene....Dok je kontrolni trajao niko nije ni pitao da li mi treba pomoc a svi su videli da sam jebeno bio iznerviran...I onda sam shvatio za vreme kontrolnog da ne trebam moliti nikog, radije cu dobiti svoju ocenu i znam da nisam nikom duzan nista nego dobiri farbanau 5 i da posle ceo jebeni zivot me ucenjuje time...I od tada sam rekao Aa aa.....
I to sam svima rekao Nikad nise nemoj da me je neko pozvao za vreme kontrolne vezbe jer cu ga oterati u tri lepe i nikad vise necu obratiti u zivotu....Ali svako od vas moze pre kontrolne vezbe dan dva tri kad god hoce da me pita nesto bilo sta sto znam i mogu da pomognem i da cu mu sigurno objasniti ako imam vremena a uvek skoro imam....Od tada verujte nista se NIJE promenilo opet ista prica pocela je u drugoj godini i odustao sam od bilo cega.....

Zakljuck

Mrzim ljude koji iskoriscavaju one iznad njih samo zbog sopstvenih mada ako cemo isrkeno to ni nisu njihovi ciljevi nego bolesne zelje njihovih roditelja da imaju sto bolje ocene znajuci da ne pipaju knjigu!
Epa izvinite meni moja pamet i iz matisa i iz hemije i iz fizike nije pala sa neba nego sam ucio....I znam...I briga me sta ce tamo neko da mi kaze, i trudio sam se na minimum da skratim ,,svoje,, prepisivanje od drugih i isrtrajao sam u tome, cak se ni ne secam da li sam preprisivao od nekog nesto u drugoj godini i ponosim se...

Ono sto trebam da napomenem onima koji tek stupaju u ovakve vode je, da netrebaju da menjaju sebe zbog svega sto sam rekoa, bilo bi bolje da iskuse sada dok su mladi da su ljudi strasno strasno pokvareni dvolicni i licemerni i da gledaju samo svoju korist, jer posle moze stvar kroz zivot da se znatno pogorsa!

:hvala:

Tacno tako...
Ja evo npr razbijam matis i kad god neko tj niko ne uradi domaci svi se okrenu prema meni postalo je isuvise stereotipno neko cim udjem na vrata bacim svesku na sto da bi neki citaj svi mogli da prepisu domaci!

A znate sta me nervira, nije to da cu ja biti ljubomoran sto ce njima profesorica pri pregledanju sveske reci ,,Bravo sve ti tacno evo 5,, od tog koplexa ne patim uopste i nije me briga radi sebi na stetu....Radi se o tome da svi ti prepisivaci aa u odeljenju od 29 ucenika bez mene to radi njih BAREM 25 svi ti isti kukaju mole kume preklinju DVA dana pred kontrolni da im se objasni....Objasnim ja sve lepo ali ****** ne mogu svima i onda jedan deo kom sam objasnio BUKVALNO bez problema dobije najmanje 4 a ovaj drugo de kome nisam stigao da objasnim pola kontrolne vezbe smaraju pravljeci face tipa ,,Ne znam nista dobicu jedan u radi sebi za 3 i pomagaj meni,, a sve to rade kad sloze facu kad da im je pola famijile pomrlo!
E to me nervira!?
Nije meni proble da bilo kome objasnim i svi iz mog odeljenja to jednim dlom cene ne svi bas zapravo ali ima onih koji cene, i ja uzivam u tome da prenesem svoje znanje nekom drugom jednostavno lep osecaj znati da si nekom pomogao na ,,lep,, nacin!Ali fora je sto isti ti ljudi kad tebi treba pomoc, secam se samo Latinskog prokletog jezika u prvoj godini koji nikad nisam znao, seo sam sa jednom curom kojoj sam Boga iz matematike i hemije i fizike odradio za tu prvu godinu, bio je zadnji kontrolni iz latinskog i meni je tu trebala 5 da bi mi zakljucila 5 dok je ona naravno vec imala 2 petice i sad dobila ona 3 4 ili 5 imace pet jer ije i na polugodju imala 5 ....I ne samo to i ispred mene su sedeli ti strucnjaci za latisnki i iza mene....Dok je kontrolni trajao niko nije ni pitao da li mi treba pomoc a svi su videli da sam jebeno bio iznerviran...I onda sam shvatio za vreme kontrolnog da ne trebam moliti nikog, radije cu dobiti svoju ocenu i znam da nisam nikom duzan nista nego dobiri farbanau 5 i da posle ceo jebeni zivot me ucenjuje time...I od tada sam rekao Aa aa.....
I to sam svima rekao Nikad nise nemoj da me je neko pozvao za vreme kontrolne vezbe jer cu ga oterati u tri lepe i nikad vise necu obratiti u zivotu....Ali svako od vas moze pre kontrolne vezbe dan dva tri kad god hoce da me pita nesto bilo sta sto znam i mogu da pomognem i da cu mu sigurno objasniti ako imam vremena a uvek skoro imam....Od tada verujte nista se NIJE promenilo opet ista prica pocela je u drugoj godini i odustao sam od bilo cega.....

Zakljuck

Mrzim ljude koji iskoriscavaju one iznad njih samo zbog sopstvenih mada ako cemo isrkeno to ni nisu njihovi ciljevi nego bolesne zelje njihovih roditelja da imaju sto bolje ocene znajuci da ne pipaju knjigu!
Epa izvinite meni moja pamet i iz matisa i iz hemije i iz fizike nije pala sa neba nego sam ucio....I znam...I briga me sta ce tamo neko da mi kaze, i trudio sam se na minimum da skratim ,,svoje,, prepisivanje od drugih i isrtrajao sam u tome, cak se ni ne secam da li sam preprisivao od nekog nesto u drugoj godini i ponosim se...

Ono sto trebam da napomenem onima koji tek stupaju u ovakve vode je, da netrebaju da menjaju sebe zbog svega sto sam rekoa, bilo bi bolje da iskuse sada dok su mladi da su ljudi strasno strasno pokvareni dvolicni i licemerni i da gledaju samo svoju korist, jer posle moze stvar kroz zivot da se znatno pogorsa!

:hvala:

svaka tebi čast za matiš, tako je i meni bilo u osnovnoj, sad u srednjoj imam neku retardiranu profesorku zamrzela sam i matiš i njene časove i sve, tako da mi je sad 2 ili 3 uglavnom dosta, nisam zainteresovana baš da radim domaći i vežbam itd.......
haha a latinski...... jbte ako nešto mrzim to je Latinski i to još na prirodnom smeru... život je lep bez latinskog :D tu te potpuno razumem...
ovo boldovano, potpisujem.
i još da dodam... nikad se u životu nisam iznervirala kao na poslednjem pismenom iz mate. trebala meni neka dvojka da bi mi zaključila 3, a za pismeni sve neke geometrije, čuda, polinomi bla bla uglavnom pojma ja to nemam.... i dogovorim se sa devojkom što sedi iza mene da pomažemo jedna drugoj jel je i njoj isto trebala 2. i dodje taj famozni pismeni, ja pokušavala nešto da radim i uradim 1 zadatak i sad treba mi još jedan da prepišem... a ta devojka već prepisala 2 zadatka od pametnog naroda i počela dalje da prepisuje... ja se okrenem prema njoj a ona meni daje samo konačna rešenja... ja joj lepo kažem da mi treba i kako se rade ta čuda a ona meni kaže 'pa radi' i sl.... uglavnom donela prof. rezultate i ja dobijem 1+ a ova devojka iza mene 3.... posle svi 'streberi' bili ljuti na nju..... ***.... ima nas raznih...........

Back