Znacaj Isusove zrtve za covecanstvo

Da ovo si vec pricala puno puta ali trenutno nisam raspolozen menjati temu,trenutno sam fokusiran na onaj citat koji sam ti dao uz ona tri pitanja koja sam postavio...kad rascistimo ta pitanja mozemo dalje...

Izvini aeternum,a gde su to odgovori na moja pitanja,gde si ti to sve lepo objasnila...!??
Da potsetim,postavio sam tri pitanja a ti si ih cak i citirala, evo ponavljam ih jos jednom :

Dakle ovo je Biblijski izvestaj a sad vas pitam redosledno:

1. Posto meni deluje da nam Jovan 0d 13-17 stihu opisuje jednu istu Osobu,dali se to meni nesto mesa ili je to ipak zaista jedna te ista Osoba !??

2. Dali je apostolu Jovanu ta ista Osoba nesto progovorila ili se to meni samo tako cini jer su mu navodno progovorile dve razlicite osobe ?

3. Dali ono sto je neko progovorio Jovanu tvrdnja jedne Ososbe ili se to meni mesa pa su mu se njemu zapravo navodno obratile dve razlicite osobe stoga su to dve razlicite tvrdnje ???
Prvo bih te zamolila da ne stavljas tako velika slova na takav post ti necu odgovoriti nikada vise
druigo nisi ni procitao pa ne vidis moj odgovor
dakle ne postujes moj trud da ti odgovorim
sad procitaj pa videces gde sam ti odgovorila i sve lepo objasnila
dakle ne pada mi na pamet da ti jedno te isto pisem

Prvo bih te zamolila da ne stavljas tako velika slova na takav post ti necu odgovoriti nikada vise
druigo nisi ni procitao pa ne vidis moj odgovor
dakle ne postujes moj trud da ti odgovorim
sad procitaj pa videces gde sam ti odgovorila i sve lepo objasnila
Velika slova sam stavio na tvoj komentar a ne na moje reci stoga je bar korektno da primetis tu razliku...
Kako to mislis nisam procitao tvoj komentar a da ga komentiram negativno,mislis da ja samo pretpostavljam sta si rekla ?
Evo ti prilike da me demantiras,posto sam ponovio ta tri pitanja sad me lepo demantiraj i zapushi mu usta jednom za svagda tako sto ces redosledno,jedno za drugom,citirati sva tri pitanja i nakon svakog da mi citiras ono sto smatras da si odgovorila.

Nakon ovog sleduje moje izvini ili cu to isto traziti od tebe ukoliko mi recimo na pitanje "koliko su dva i dva" odgovaras sa "danasnjom vremenskom prognozom".
Napominjem da su sva tri pitanja konkretna i jasna stoga traze upravo takve odgovore,kratko i jasno,isto onako kratko kao sto si me opisala da ja navodno mesam ono sto citam u Otkrivenju...

Dakle ?

Velika slova sam stavio na tvoj komentar a ne na moje reci stoga je bar korektno da primetis tu razliku...
Kako to mislis nisam procitao tvoj komentar a da ga komentiram negativno,mislis da ja samo pretpostavljam sta si rekla ?
Evo ti prilike da me demantiras,posto sam ponovio ta tri pitanja sad me lepo demantiraj i zapushi mu usta jednom za svagda tako sto ces redosledno,jedno za drugom,citirati sva tri pitanja i nakon svakog da mi citiras ono sto smatras da si odgovorila.

Nakon ovog sleduje moje izvini ili cu to isto traziti od tebe ukoliko mi recimo na pitanje "koliko su dva i dva" odgovaras sa "danasnjom vremenskom prognozom".

Dakle ?
Nema veze na sta nisam ni slepa ni glupa da mi povecavas
Odgovor si dobio samo izgleda da neces da citas
to sto si pitao odgovorila sam ti i pocela sam i zavrsila moj post sa odgovorom
a u sredimo objasnila stihove
dakle samo da procitas moj odgovor :)
dakle do tebe je problem neces da citas niti da razmislis o napisanom

Nema veze na sta nisam ni slepa ni glupa da mi povecavas
Odgovor si dobio samo izgleda da neces da citas
to sto si pitao odgovorila sam ti i pocela sam i zavrsila moj post sa odgovorom
a u sredimo objasnila stihove
dakle samo da procitas moj odgovor :)
Ma ne trazim ja druge stihove aeternum,zasto sad skreces s teme,dakle dao sam ti konkretnog citata kako bih demantovao tvoje ( vase, sa tvojim istomisljenikom ) tvrdnje i sad je red da rascistimo s tim citatom tako sto ces mi odgovoriti upravo to sto te pitam u vezi tog citata...nista vise i nista manje !!!

Ma ne trazim ja druge stihove aeternum,zasto sad skreces s teme,dakle dao sam ti konkretnog citata kako bih demantovao tvoje ( vase, sa tvojim istomisljenikom ) tvrdnje i sad je red da rascistimo s tim citatom tako sto ces mi odgovoriti upravo to sto te pitam u vezi tog citata...nista vise i nista manje !!!
Nisi ti nista demantovao ja sam iznela kako je u Bibliji
to je objasnjene Biblijsko i to je to
Sve sam citirala i objasnila
nema sta da rascistimo

tebe ocigledno ne zanima Biblijsko objasnjenje koje sam navela
nego da ti isteras nesto svoje
kod mene to ne prolazi

Nisi ti nista demantovao ja sam iznela kako je u Bibliji
to je objasnjene Biblijsko i to je to
Sve sam citirala i objasnila
nema sta da rascistimo
Dakle formulacija koja se u vreme SZ-ta koristila iskljucivo u kontekst opisivanja Bozjeg eksklzivinog autoriteta i neograniceni kapacitet ti ga sad relativiziras stavljajuci ga u sasvim drugaciji kontekst koji se nikada nije koristio u proslosti ???
Po meni ovo je tendenciozno pljuvanje na Svetom Pismu i to mnoooooogo gore nego sto to rade neki drugi koji ga mozda cak i ne poznaju dobro...bar ne tako kao sto ti tvrdis da ga znas !!!
tebe ocigledno ne zanima Biblijsko objasnjenje koje sam navela
Mene zanima iskljucivo Biblijsko objasnjenje ali sam prvicno fokusiran na ona moja tri pitanja koja iz nekog razloga ne nameracas odgovoriti...

nego da ti isteras nesto svoje
kod mene to ne prolazi
U redu,kad ti tako kazes...

Odgovorila sam ti izvoli pa procitaj
A tesko ti da citiras konkretno to sto si navodno odgovorila na svako moje pitanje,dakle redosledno i kratko ???

Evo primera kakva mogu biti odgovora na ta pitanja:

1.Posto meni deluje da nam Jovan 0d 13-17 stihu opisuje jednu istu Osobu,dali se to meni nesto mesa ili je to ipak zaista jedna te ista Osoba !??

Na ovo pitanje,onako kako je formulisano,moze se odgovarati iskjucivo na sledeca dva nacina ( sve drugo je nepostovanje sugovornika):

a) Da,to zaista jeste jedna te ista Osoba

ili

b) Ne,to nije jedna te ista Osoba jer tamo vidimo dokaze da su to dve ( ili ne znam koliko god budes smatrala) osobe, sto se vidi iz sledeceg....( i ovde navedes konkretno sta se to vidi u navedenom citatu,dakle u tom a ne u nekom drugom iz 1 Mojsijevu ili iz Psalmima) ...

I tako fino lepo odgovoris na sva tri pitanja u par recenica i to je to,bez referata,bez "godisnjeg izvestaja za porast ekonomskih parametara u Srbij"i,bez "vremenskih prognoza" i t.d.

I tek onda idemo razradjivati neke druge citate za koje smatras da je sada pravo vreme i mesto.

A tesko ti da citiras konkretno to sto si navodno odgovorila na svako moje pitanje,dakle redosledno i kratko ???

Evo primera kakva mogu biti odgovora na ta pitanja:

1.Posto meni deluje da nam Jovan 0d 13-17 stihu opisuje jednu istu Osobu,dali se to meni nesto mesa ili je to ipak zaista jedna te ista Osoba !??

Na ovo pitanje,onako kako je formulisano,moze se odgovarati iskjucivo na sledeca dva nacina ( sve drugo je nepostovanje sugovornika):

a) Da,to zaista jeste jedna te ista Osoba

ili

b) Ne,to nije jedna te ista Osoba jer tamo vidimo dokaze da su to dve ( ili ne znam koliko god budes smatrala) osobe, sto se vidi iz sledeceg....( i ovde navedes konkretno sta se to vidi u navedenom citatu,dakle u tom a ne u nekom drugom iz 1 Mojsijevu ili iz Psalmima) ...

I tako fino lepo odgovoris na sva tri pitanja u par recenica i to je to,bez referata,bez "godisnjeg izvestaja za porast ekonomskih parametara u Srbij"i,bez "vremenskih prognoza" i t.d.

I tek onda idemo razradjivati neke druge citate za koje smatras da je sada pravo vreme i mesto.
aaaaaaa ti ocekujes redosledom kojim ti postavis da odgovorim
a ne umes da procitas kada odgovorim mojim redosledom
pa izvini moraces da procitas moj post ako zelis da procitas odgovor
ucenjuj i dresiraj nekoga drugoga pod 1 2 i 3

Poslednja izmena:
Da ovo si vec pricala puno puta ali trenutno nisam raspolozen menjati temu jer sam fokusiran na onaj citat kojeg sam ti dao uz ona tri pitanja koja sam postavio...kad rascistimo ta pitanja mozemo dalje...

Izvini aeternum,a gde su to odgovori na moja pitanja,gde si ti to sve lepo objasnila...!??
Da potsetim,postavio sam tri pitanja a ti si ih cak i citirala, evo ponavljam ih jos jednom :

Dakle dao sam konkretan Biblijski izvestaj ( Otkr.1 pogl.) a sad vas pitam redosledno:

1. Posto meni deluje da nam Jovan 0d 13-17 stihu opisuje jednu istu Osobu,dali se to meni nesto mesa ili je to ipak zaista jedna te ista Osoba !??

2. Dali je apostolu Jovanu ta ista Osoba nesto progovorila ili se to meni samo tako cini jer su mu navodno progovorile dve razlicite osobe ?

3. Dali ono sto je neko progovorio Jovanu tvrdnja jedne Ososbe ili se to meni mesa pa su mu se njemu zapravo navodno obratile dve razlicite osobe stoga su to dve razlicite tvrdnje ???
pa malo isus malo jahova malo on pa izlude čovek. :D

aaaaaaa ti ocekujes redosledom kojim ti postavis da odgovorim
Pa hajde da budem fleksibilan - eto,ne moras tim redosledom,mozes prvo pitanje pod rednim brojem 3,pa 1 pa na kraju zavrsi so pitanje broj 2 ( ili slobodno izabreri redoslerd koji tebe vise odgovara)...

a ne umes da procitas kada odgovorim mojim redosledom
Procitao sve sto si napisala pa sam tek onda dao svoje primedbe.
pa izvini moraces da procitas moj post ako zelis da procitas odgovor
Ponavljam,procitao temeljno...
ucenjuj i dresiraj nekoga drugoga pod 1 2 i 3
Nemoj sad molim te,pokusavam voditi normalnu i civilizovanu diskusiju i u tom smislu je sasvim realno pitati i ocekivati odgovore...
...ako vec toliko smatras da ce tvoja teologija ozbiljno krahirati ako mi odgovoris upravo ono sto te pitam onda mi nemoj odgovarati,reci mi direktno da mi neces odgovoriti ili se mozda ugledaj na nekim forumasima koji ,kad dobiju "nezgodno pitanje"odmah se sete da me recimo uslove "da im prvo kazem kojoj denominaciji pripadam pa da mi tek onda odgovore" i eto ti resenja - nadmudrila si me !!! :D

Gospodovu večeru, koja je poznata i kao Tajna večera i Spomen-svečanost, obeležavamo isključivo u skladu s Biblijom (1. Korinćanima 11:20).

Gospodova večera se obeležava u znak sećanja na Isusa,
i tom prilikom izražavamo zahvalnost za njegovu žrtvu u korist čovečanstva (Matej 20:28; 1. Korinćanima 11:24).
To nije neka vrsta svete tajne, to jest religioznog obreda koji verniku daje milost i oproštenje greha.
* Biblija kaže da naši gresi mogu biti oprošteni samo putem vere u Isusa, a ne putem nekog verskog obreda
(Rimljanima 3:25; 1. Jovanova 2:1, 2).

Isus je uspostavio Gospodovu večeru na dan jevrejske Pashe, a tog istog dana on je i umro (Matej 26:1, 2).
To nije bila slučajnost. Sveto pismo Isusovu žrtvu poredi s pashalnom žrtvom (1. Korinćanima 5:7, 8).
Pasha se slavila jednom godišnje (Izlazak 12:1-6; Levitska 23:5).
I hrišćani iz prvog veka su jednom godišnje obeležavali
. * Jehovini svedoci takođe to čine jednom godišnje, budući da se taj običaj temelji na Bibliji.

Kada je Isus uspostavio Gospodovu večeru, pružio nam je primer na osnovu kog možemo da utvrdimo ne samo koliko je često treba obeležavati već i kog dana i u koje vreme.
Ovu svečanost je uveo 14. nisana 33. n. e., nakon zalaska sunca, prema biblijskom lunarnom kalendaru

Iako je 14. nisan 33. n. e. bio petak, godišnjica tog datuma svake godine pada u drugi dan u sedmici.
Dan u koji pada 14. nisan određujemo pomoću iste metode koja se koristila u Isusovo vreme, a ne pomoću metode koja se koristila za savremeni jevrejski kalendar. *

Hleb i vino
Beskvasni hleb i crno vino

Kada je uveo Gospodovu večeru, Isus je koristio beskvasni hleb i crno vino koji su preostali od pashalnog obroka (Matej 26:26-28).
Po ugledu na njega, mi koristimo hleb bez kvasca ili dodatnih sastojaka i čisto crno vino, a ne sok od grožđa ili vino koje je zaslađeno, začinjeno ili pojačano dodavanjem alkohola.

Neke religije koriste hleb s kvascem, iako se kvasac u Bibliji često koristi kao simbol greha i iskvarenosti (Luka 12:1; 1. Korinćanima 5:6-8; Galatima 5:7-9). Prema tome, samo hleb bez kvasca i drugih dodataka može biti odgovarajuć simbol Hristovog bezgrešnog tela (1. Petrova 2:22).

Biblija takođe ne podupire korišćenje nefermentisanog soka od grožđa umesto vina.

Neke crkve to čine zato što zabranjuju konzumiranje alkohola, iako ta zabrana nije na temelju Biblije (1. Timoteju 5:23).

Simboli, a ne doslovno telo i krv

Beskvasni hleb i crno vino služe se tokom Gospodove večere kao simboli Hristovog tela i krvi.

Ni hleb ni vino se ne pretvaraju nekim čudom u doslovno telo i krv, niti se oni koji uzimaju hleb i vino sjedinjuju s Gospodom, kao što neki smatraju. Pogledajmo šta Sveto pismo kaže o tome.

Da je Isus zapovedio svojim učenicima da piju njegovu krv, onda bi im rekao da prekrše Božji zakon koji zabranjuje uzimanje krvi (Postanak 9:4; Dela apostolska 15:28, 29). To ne može biti slučaj, jer Isus nikada ne bi naveo druge da krše Božji zakon u vezi sa svetošću krvi (Jovan 8:28, 29).

Da su apostoli doslovno pili Isusovu krv, on im ne bi rekao da je to krv „koja će se proliti za mnoge“, ukazujući time da će njegova žrtva tek biti prineta (Matej 26:28).

Isus je prineo žrtvu „jednom zauvek“ (Jevrejima 9:25, 26).

Međutim, da se hleb i vino tokom Gospodove večere pretvaraju u Hristovo telo i krv, onda bi se njegova žrtva uvek iznova prinosila.
Isus je rekao: „Činite ovo meni na spomen“, a ne „meni na žrtvu“ (1. Korinćanima 11:24).

Oni koji veruju u transsupstancijaciju, to jest da hleb i vino postaju Isusovo doslovno telo i krv, temelje ovo učenje na nekim biblijskim stihovima. Na primer, u mnogim biblijskim prevodima piše da je Isus za vino rekao: „Ovo [je] krv moja“ (Matej 26:28, Daničić–Karadžić). Međutim, drugi prevodi kažu: „Ovo predstavlja moju krv.“ * Kao što je to često činio, Isus je poučavao koristeći metafore (Matej 13:34, 35).

Ko uzima simbole?

Kada Jehovini svedoci obeležavaju Gospodovu večeru, samo mali broj njih uzima hleb i vino. Zašto je to tako?

Isus je svojom prolivenom krvlju sklopio „novi savez“ koji je zamenio savez između Jehove Boga i drevnog izraelskog naroda (Jevrejima 8:10-13). Oni koji su uključeni u taj savez uzimaju simbole na Spomen-svečanosti. Tu ne spadaju svi hrišćani već samo „oni koji su pozvani“ od Boga (Jevrejima 9:15; Luka 22:20). Oni će vladati s Hristom na nebu, a Biblija kaže da će tu čast imati samo 144 000 ljudi (Luka 22:28-30; Otkrivenje 5:9, 10; 14:1, 3).

Za razliku od „malog stada“ koje će vladati s Hristom, velika većina nas se nada da će biti deo „velikog mnoštva“ koje će dobiti večni život na zemlji (Luka 12:32; Otkrivenje 7:9, 10). Iako ne uzimamo simbole na Spomen-svečanosti, tom prilikom izražavamo zahvalnost za žrtvu koju je Isus dao za nas (1. Jovanova 2:2).

eto prevare:hvala:
svi uzimate reči isusove,telo,hleb
a i svi verujete da je bog ljubav,a ne zakon,jer je zato je i poslan isus
znači niste po zakonu spašeni nego po milosti,a to je ljubav,pa se zato pije vino,kao ljubav,a to što su jevreji imali krvnu žrtvu je od drugih "bogova" ostalo,i to je ukinuto,i to je isto milost i ljubav
a to što se neki biraju da budu odgovorniji,i da imaju više obaveza,se plaća,kao nekad kod jevreja pleme sveštenika desetkom
nije niko izabran među 144.000,po položaju,jer nije položaj i odgovornost uslov za vladavinu zajedno sa hristom
a to što se uzima bukvalno i hleb i vino,to je kao i sve zbog uma koji mora da materijalizuje konkretno,jer je tako navikao kroz evoluciju
zato kaže blago onim koji veruju a nevide,jer nisu zavisni od dokaza,nego su osvestili u sebi,kao nada vera i ljubav,što nisu konkretna stvar ili predmet,nego stanja u čoveku
bukvalno to su sve štake,jer društvo još uvek funkcioniše na materijalističkim principima i nije oboženo,odnosno utemeljeno na nadi veri i ljubavi,nego na vlasti,moći i konkretnom materijalnom vrednošću
ja to tako:zcepanje::hahaha:
a vi evoluirajte:rotf:

U Bibliji sve stima. Jer je Bozja rec istina.
A istina je logicna.
Ne shvatas da je bila lotrebna ljuska zrtva i to savrsena za otkup greha covecanstva.
Zato je Bog dao savrsen ljudski zivot Isusa Hrista. Drugacije nije moglo.
Jer Isus kao Bozji Sin moze uzeti ljudsko telo..
Kako mislis da Bog sebe da kad je besmrtan i ne moze da umre.
Kako mislim s da Bog umre sto je i nemocuce a jos vose da sebe kao mrtav vaskrsne? Kako mislis da Bog bude u telu coveka razmisli on je stvoritelj univerzuma kolika je njegova moc energija i velicina.
Kako mislis da sebe sabije u tacku.
Dakle razmisli malo ko je Bog kakav je.
i sta znaci njegova svemoc.
Ne moze Bog da daje tudj zivot za otkup grehova nad covecanstvom, samo ovaploceni Bog kao covek je mogao to da uradi da bi se ispunila sva pravda i prorocanstva.

Ne moze Bog da daje tudj zivot za otkup grehova nad covecanstvom, samo ovaploceni Bog kao covek je mogao to da uradi da bi se ispunila sva pravda i prorocanstva.
Kako ne moze kada je Bog dao isusa Hrista kao otkupnu zrtvu :)
Citaj malo Bibliju.

Covek ne moze biti Bog niti Bog covek.
Ako te zanima istina ona ti je u Bibliji

Jovan 3:16 16 Jer je Bog toliko voleo svet, da je Sina svoga jedinorođenoga dao, da ni jedan koji u njega veruje ne propadne, nego da ima život večni.
Bog je dao svog Sina - Isusa Hrista - KOJI JE OTKUPNA ZRTVA

Rimljanima 6:23
23 Jer je plata za greh smrt, a dar Božji je život večni u Isusu Hristu, Gospodu našemu.
a bez svoje zasluge su opravdani milošću njegovom, otkupom koji je u Isusu Hristu. (Rimljanima 3:24)
Jer Sin čovečji ( Isus Hrist ) nije došao da mu služe, nego da služi, i da da život svoj u otkup za mnoge. (Marko 10:45)
Rimljanima 5:8 "A Bog nam je pokazao svoju ljubav tako što je Hrist, dok smo još bili grešnici, umro za nas."

1 Jovanova 4:9 " U ovom se ljubav Božja očitovala na nama: Bog je poslao svog jedinorođenog Sina u svet da bismo preko njega dobili život.

Poslednja izmena:
reči ljubavi,ne reči uopšte :hvala:
ljubav se već žrtvovala kroz reči,bog kroz isusa,zato kaže da su jedno
a duh je razumevanje,da se ljubav žrtvovala da ne bi bili bez ljubavi--samo obična reč,ili sud ili zakon
jer po zakonu su svi krivi i osuđeni,a po milosti su spašeni,što bi praktično značilo da ne sudite ni drugima ni sebi po mišljenju,jer je sve po telu slabo,a duh je jači
znači božji duh bi bio,ne sudite po svom mišljenju drugima,jer ne znate tačno zašto i kako se neko ponaša i radi,jer ni oni ne znaju tačno zašto vi nešto radite ili zašto se tako ponašate,jer ako sudiš,osuđen si,odnosno u zatvoru si svojih mišljenja
bog je očigledno želeo da ljudi imaju veću širinu,a time i više izbora,da ne bi imali uslovljen život,ponašanja i stavove,da ne budu isključivi
zato je nada vera i ljubav
još kaže,sve verujem,svemu se nadam,opet se misli na boga odnosno ljubav
jer bez ljubavi nema ni nadanja ni verovanja🤷‍♀️

Jehova JHVH Bog je nas spasitelj
i spasava nas preko zrtve Isusa Hrista

Isaija 43

1 Sada ovako kaže Jehova,
tvoj Stvoritelj, Jakove, onaj koji te je načinio, Izraele:+
„Ne boj se, jer sam te otkupio.
Pozvao sam te po imenu.

Meni pripadaš.

3Jer sam ja Jehova, tvoj Bog,
Sveti Izraelov Bog, tvoj Spasitelj.

10„Vi ste moji svedoci“, kaže Jehova,
„i moj sluga kog sam izabrao,
da biste znali i verovali mi*
i razumeli da sam ja onaj isti
Pre mene nije bio načinjen nijedan bog
i posle mene se nije pojavio nijedan.
11 Ja, ja sam Jehova, i osim mene nema spasitelja.“

takodje u drugim Biblijskim prevodima pise Jehova Bog

American Standard Version​

10 Ye are my witnesses, saith Jehovah, and my servant whom I have chosen; that ye may know and believe me, and understand that I am he: before me there was no God formed, neither shall there be after me.
11 I, even I, am Jehovah; and besides me there is no saviour.
12 I have declared, and I have saved, and I have showed; and there was no strange god among you: therefore ye are my witnesses, saith Jehovah, and I am God.

Darby Translation​

I, I [am] Jehovah; and besides me there is no saviour.

Holman Christian Standard Bible
I, I am Yahweh,
and there is no other Savior but Me.​

Back