Značaj discipline

Steinadler

Poznat
Moderator
Poruka
9.755
Razmišljam o nekim ljudima, manje više, koje poznajem, kako su uspjeli od svojih života da naprave ništa.
Brat dostavlja sendvič, radi na crno, ili slaže žvake na benzinskoj pumpi, ili na traci čekira neki predmet, i žali se npr. kako nema para, svi mu redom krivi, pa brate mili, ne znam na koji deo planete brat da ode, brat neće moći zaraditi pristojan dinar i da mu ostane preko, nema teorije, čak ni po teoriji relativiteta nema nikakvu šansu..
Razumijem ja da je situacija generalno teška, da su korupcija, javašluk i ostale društvene nepogode svuda oko nas, ali.. brate mili, da ne uradiš ama baš ništa od svog života i da ne radiš ništa na sebi, zatim da ti je neko drugi kriv i da za sve nalaziš izgovor, to mi nije jasno.. jasno mi je odavno da ovakvih ljudi ima na tone, šta je uzročnik, može bit svašta, neki veliki lanac uzročnik, na stranu to, svima im je zajedničko optilike jedno, to jest da nemaju nikakvu samodisciplinu!
Ima li išta gore nego biti ambiciozan, a lenj, imati neki imaginaran cilj i ne raditi ama baš ništa niti na sebi niti nešto u vezi s tim ciljem? Rezultat je zagarantovana mentalna patnja, vječno nezadovoljstvo, neuspjeh itd.

Disciplina prosto mora postojati, kako bi se odredjeni cilj ostvario, ili da se ostvari u odredjenom procentu.
Disciplinom se izgradjuju znanja i vrline.
Mislim da je najveći problem i opozit discipline nedovoljna emocionalna kontrola, što je npr. iz perspektive filozofije stoicizma crveni karton, zona komfora i hedonizam koji su postali navika i prioritet.

Da li je disciplina vrlina, kao racionalna volja uma praćena odredjenim aktom, koja dovodi do toga da razum prevlada nad emocijama u svrhu ostvarenja odredjenog cilja, većeg i dugoročnog dobra, eliminišući svjesno kratkotrajna dobra koja čine prepreku ka tom većem cilju?

Poslednja izmena:
Ja sam mozda i zbog prisile izabrao ovo drugo , znaci spustam se na nivo za koji mi treba podosta vremena da prevedem svoje misli na nesto priblizno ....da mi se ne zagreju mozgici svih iz okruzenja...mnogo su zaebani i nervozni i destruktivni kad im se zagreju mozgici...

Da, teško je, zanimljivo je da je donji nivo dominantan, neka me izvini forum, često sam u praksi morao ono, "s ciganima, ciganski.." prosto nema druge opcije, ako ostaneš na svom, gubiš. Ostati dosledan možda je moguće sa neke indirektne distance.

Ne , to moras da prelomis u startu , ili ces da pises za buduca pokolenja, onda se ne obracas nikom zivom..nek cita i ko ga ebe...
Ti si tu da te proucavaju , da svrsavaju u svojoj emocionalnoj transkripciji tvoje geneze...
Cudni su putevi ljudskih emocija u tu nema bas mnogo pariteta i neke duhovne lepote....duhovno lepo trazi ispoljenje odmah , eto ti i tu nakaradnosti....

Razmišljam o nekim ljudima, manje više, koje poznajem, kako su uspjeli od svojih života da naprave ništa.
Brat dostavlja sendvič, radi na crno, ili slaže žvake na benzinskoj pumpi, ili na traci čekira neki predmet, i žali se npr. kako nema para, svi mu redom krivi, pa brate mili, ne znam na koji deo planete brat da ode, brat neće moći zaraditi pristojan dinar i da mu ostane preko, nema teorije, čak ni po teoriji relativiteta nema nikakvu šansu..
Razumijem ja da je situacija generalno teška, da su korupcija, javašluk i ostale društvene nepogode svuda oko nas, ali.. brate mili, da ne uradiš ama baš ništa od svog života i da ne radiš ništa na sebi, zatim da ti je neko drugi kriv i da za sve nalaziš izgovor, to mi nije jasno.. jasno mi je odavno da ovakvih ljudi ima na tone, šta je uzročnik, može bit svašta, neki veliki lanac uzročnik, na stranu to, svima im je zajedničko optilike jedno, to jest da nemaju nikakvu samodisciplinu!
Ima li išta gore nego biti ambiciozan, a lenj, imati neki imaginaran cilj i ne raditi ama baš ništa niti na sebi niti nešto u vezi s tim ciljem? Rezultat je zagarantovana mentalna patnja, vječno nezadovoljstvo, neuspjeh itd.

Disciplina prosto mora postojati, kako bi se odredjeni cilj ostvario, ili da se ostvari u odredjenom procentu.
Disciplinom se izgradjuju znanja i vrline.
Mislim da je najveći problem i opozit discipline nedovoljna emocionalna kontrola, što je npr. iz perspektive filozofije stoicizma crveni karton, zona komfora i hedonizam koji su postali navika i prioritet.

Da li je disciplina vrlina, kao racionalna volja uma praćena odredjenim aktom, koja dovodi do toga da razum prevlada nad emocijama u svrhu ostvarenja odredjenog cilja, većeg i dugoročnog dobra, eliminišući svjesno kratkotrajna dobra koja čine prepreku ka tom većem cilju?
Sta si ti ostvario?

Naravno
Odmah me privukao naslov, bez discipline nema nicega
Svakodnevno sprovodim

Disciplina znaci to da se odreknes nekih malih zadovoljstava naspram veceg cilja.
Ukoliko to covek nije sposoban da uradi, nema nista od njega
Moguće je da postoji više od jednog odgovora na pitanje koje sam postavio u prvoj poruci, odnosno možda je samo jedan deo odgovora odricanje, npr. što se tiče eliminacije nekog malog zadovoljstva, zatim prihvatanja nečega što nam pričinjava možda patnju i bol, zarad većeg cilja, i to možemo nazvati disciplinom.
Ali, ukoliko uz disciplinu imamo i motivaciju, koja uključuje i prijatne emocije, koje nam pričinjavaju zadovoljstvo dok nešto radimo dok idemo ka većem cilju, to je onda pun pogodak, tu imamo i disciplinu i uživanje u paketu. Mislim da disciplina nužno ne uključuje patnju, mada tu nekako najviše dolazi do izražaja po principu "na muci se poznaju junaci" i sl. Disciplina opet ne zavisi od emocija, to je pobjeda čistog razuma i volje, ma šta god osjećali u tom trenutku, dok je odustajanje uglavnom slabost koja dolazi najčešće kada emocije preuzmu kontrolu.

IMG_3229.JPG

Da. Bitno je da uz disciplinu ide jaka motivacija, samim tim i neko duboko osećanje radosti.
Međutim, sama reč znači izvesnu 9ostojanost i odricanja zarad cilja, jer da nije tako ne bi se zvala disciplina

Tipa, želiš da završiš rad i ooložiš ispit ali te baš zovu na odličnu žurku. Procenjuješ da nemaš vremena za oba. Cilj je završiti posao. Ne odeš već uradiš. Ali kad urafiš odeš na drugu žurku. Odložio si nešto zarad dobitka

Da. Bitno je da uz disciplinu ide jaka motivacija, samim tim i neko duboko osećanje radosti.
Međutim, sama reč znači izvesnu 9ostojanost i odricanja zarad cilja, jer da nije tako ne bi se zvala disciplina

Tipa, želiš da završiš rad i ooložiš ispit ali te baš zovu na odličnu žurku. Procenjuješ da nemaš vremena za oba. Cilj je završiti posao. Ne odeš već uradiš. Ali kad urafiš odeš na drugu žurku. Odložio si nešto zarad dobitka
Da.
Npr. može li ovo, ako podijelim u dvije sedmice pregled moje discipline, jednu sedmicu trčim svaki dan pet dana, i uživam svih pet dana u trčanju, imam zadatak npr. da smršam, ali sledeće sedmice tri dana uživam, ali dva dana mi se nikako ne ide, ali se natjeram i odradim i ta dva dana, rezultat je isti za obje sedmice, da li sam bio diciplinovan u obje podjednako ili ne?

E davno, davno, možda čak pre oko 10 god sam pogledao jedno predavanje od dotičnog na temu discipline, mnogo dobro predavanje.
Trenutno kada uhvatim vremena pogledam poneki klip od Jock-a, uglavnom obradjuje sličnu tematiku..

Jim rohn mi zaista deluje disciplinovano, za razliku od tih amera koji tu pričaju 😁...
Ozbiljnost je bitna. Sad... Baš na insta imam jedan reel Od njega sjajan je. Jeste to davno vreme bilo ali.. naći ću i postaviću link.

Back