Riada
Buduća legenda
- Poruka
- 44.296
Ako se proces asimiliranja nearapskih naroda i prihvatanje arapske kulture itd. naziva arabizacijom, zašto se Arapi ne nazivaju Arabi ?
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
I ja sam hteo to da napišem, ali ovde je početna reč sa P a ne BJednačenje po zvučnosti. To smo učili u petom
Sjedi drvo na drvo!I ja sam hteo to da napišem, ali ovde je početna reč sa P a ne B
Imaš ozvučavanje i obezvučavanje.I ja sam hteo to da napišem, ali ovde je početna reč sa P a ne B
Nismo im mi krivi što nisu imali KaradžićaSvud u svetu se kaže AraBi, osim kod nas.
u kojoj kombinaciji će u reči "kapi" (isti koren kao Arapi) P da predje u B?Imaš ozvučavanje i obezvučavanje.
I ja sam hteo to da napišem, ali ovde je početna reč sa P a ne B
bezvučni | p | t | k | s | š | č | ć | c | h | f |
zvučni | b | d | g | z | ž | dž | đ | – | – |
U ovom slučaju nema nikakvih uslova da dođe do glasovne promjene.Konkretno, da bi bilo jednačenje suglasnika po zvučnosti moralo bi da se jedan do drugog nađu dva suglasnika različita po zvučnosti da bi se izjednačili. Međutim, ovdje se uz suglasnik "b" našao samoglasnik "i" tako da je nemoguće reći da se radi o bilo kakvom jednačenju.Jednačenje po zvučnosti. To smo učili u petom
Nego, jesi li sigurana da je "arabizacija" gramatički ispravna reč?Ako se proces asimiliranja nearapskih naroda i prihvatanje arapske kulture itd. naziva arabizacijom, zašto se Arapi ne nazivaju Arabi ?
Ok, onda je do meneU ovom slučaju nema nikakvih uslova da dođe do glasovne promjene.Konkretno, da bi bilo jednačenje suglasnika po zvučnosti moralo bi da se jedan do drugog nađu dva suglasnika različita po zvučnosti da bi se izjednačili. Međutim, ovdje se uz suglasnik "b" našao samoglasnik "i" tako da je nemoguće reć da se radi o bilo kakvom jednačenju.
Žalio sam se razrednojSens brišem ti keca
Sigurna sam 100 %Nego, jesi li sigurana da je "arabizacija" gramatički ispravna reč?
Nemoj da ispadne kao za "podforum" da ustvari treba "potforum"
Nema podlogu u srpskoj gramatici.Sigurna sam 100 %
Ozvučavanjeu kojoj kombinaciji će u reči "kapi" (isti koren kao Arapi) P da predje u B?
daj primer takve reči gde P prelazi u BOzvučavanje
Top-Tobdžijadaj primer takve reči gde P prelazi u B
Nije, jer postoji jednačenje suglasnika po zvučnosti, a ovde je ispred slova b samoglasnik i.Jednačenje po zvučnosti
Ćevap-ćevabdžinicadaj primer takve reči gde P prelazi u B
to mi samo govori da je trebao da bude ćevab na prvom mestuĆevap-ćevabdžinica
Da, to je baš interesantno.Svud u svetu se kaže AraBi, osim kod nas.
Не тврдим ништа, али ако могу слутити (а слутити још једино знам), имамо араБијски полуоток, араБијску државу... али и араПски полуоток, араПску државу (због једначења) па се навикосмо и на Б и на П. АраПи од араПског, а АраБијци од арабијског.Ako se proces asimiliranja nearapskih naroda i prihvatanje arapske kulture itd. naziva arabizacijom, zašto se Arapi ne nazivaju Arabi ?