Zmije

Valeria

Elita
Poruka
20.300
Zanimljive životinjice....

Zmija je jedan od najčešćih zajedničkih simbola više mistične baštine starog i novog svijeta. U nekim kulturama, zmije su simboli intelektualne, duhovne, stvaralačke i seksualne energije. U drevnoj Kaldeji, drevnoj postojbini magijskih učenja i vještina, koristili su istu riječ za život i za zmiju. U istočnjačkom, islamskom poimanju, zmija nerjetko predstavlja nevjernika, bludnika, ponekad vladara, a ponekad ženu ili dijete. Aztečka ptica-zmija, koja predstavlja moćno božanstvo Quetzalcoatl, ujedinjuje svemoći neba i zemlje. Na Zapadu je, možda, najupečatljivija asocijacija na zmiju iz Rajskog vrta, koja je navela Adama i Evu na grijeh. U Indiji poštivanje zmije predstavlja opću pojavu, a meksičko božanstvo zmija ne samo da je zahtijevalo ljudske žrtve već i ispijanje njihove krvi. Kada bi se uhvatila mlada zmija, ona nije mogla postati božanstvo dok se u njeno ime ne bi žrtvovalo šestero ljudi, a zmija je - uz to - morala ispiti krv iz njihovih tijela. Zapanjuje činjenica da svećenici nikada nisu oskudjevali u žrtvama, jer je dobrovoljaca uvijek bilo više nego što ih je trebalo. Vjerovalo se da zmije nikada ne umiru dok ne zađe sunce, a u mnogim se krajevima svijeta još uvijek smatra da zmije donose sreću, čuvaju duše umrlih, te bdiju nad djevičanskim izvorima vode ili čuvaju skrivena blaga. Ove tradicije su najvjerovatnije povezane sa zmijskim simbolizmom plodnosti i prastarim vjerivanjem da su dragulji nastali od zmijske pljuvačke.

Hindu kobra se često prikazuje sa dragim kamenom u njenoj raširenoj ‘kapuljači’, simbolizirajući time njene tajne, skrivene spiritualne dragocijenosti. Možda se i zbog toga za kućne zmije mislilo da donose sreću i bogatstvo. (Ipak, vidjeti živu zmiju na pragu kuće, smatralo se predznakom smrti u kući.) Istodobno, vjerovanje da zmije razumiju misterije zemlje, da mogu vidjeti u mraku, te da – kada se uplaše – gutaju svoje mlade kako bi ih zaštitili od opasnosti, doprinijelo je općem uvjerenju da zmije posjeduju mnoge tajne sposobnosti. Za onog ko bi jeo zmijsko meso i pio zmijsku krv govorilo se da će steči dar razumijevanja životinjskog jezika. Da bi mogli razgovarati i manipulirati zmijama, turski zmijski vračevi (shamani) moraju proći mučnu obuku, a zmijski magični obredi zahtijevaju od vrača da mu se oči 'ukuče', a zjenice suže u jednu tačku. Vjerovalo se da otrovnica nikada neće napasti ili ugristi trudnicu i malo dijete, a zmijska koža obješena na krovu kuće, štitila je navodno kuću i ukućane od požara. Zmijska je koža korištena i u druge svrhe, najčešće da liječi od reumatizma. No, ako bi se osušila i smrvila u prah postajala bi dobro sredstvo za liječenje melankolije. S druge strane, ako bi se komad zmijske kože stavio ispod kape navodno je štitio od - glavobolje; nošenje zmijskog zuba oko vrata, štitilo je od groznice, a juha od svježeg zmijskog mesa, navodno je uspješno liječila tuberkulozu.

Od najstarijih vremena se smatralo da je ljeskova grana najsigurnija zaštita od zmija. Tko bi jednogodišnjim ljeskovim štapom oko zmije nacrtao krug, postao bi njen gospodar. Također se vjerovalo da su se zmije i škorpioni mogli ubiti običnom ljudskom pljuvačkom, kao i da se zmijski ujedi mogu izliječiti ako se mjesto ugriza istrlja mrtvom zmijom ili zmijskom masti. Onaj ko bi vidio zmiju i ostavio je živu, navukao bi na sebe nesreću, a onoga koji bi zmiju ubio u proljeće, vjerovalo se da će ga tokom cijele godine pratiti sreća. Ko sanja da udara zmiju, borit će se s neprijeteljem; ako ubija zmiju u snu, uslijedit će pobjeda; ako ga zmija ujede, doživjet će neku neugodnost; jedenje zmijskog mesa u snu, predskazuje radost i sreću, itd.

izvor: Enciklopedija astrologije - KNJIGA TAJNI

Šta znate o zmijama u kontekstu natprirodnih pojava i misterija?
Jeste li imali neko neobično iskustvo?

Zmije su čuvari izvora života i besmrtnosti, kao i onih vaših bogatstava duha koja su simbolizovana skrivenim blagom. Zmija je životna snaga koja određuje rođenje i ponovno rođenje i otud se povezuje sa tačkom života. Zmija je bila važan simbol za Gnostike. Ipolit je tvrdio da se za zmiju govorilo da živi u svim predmetima i bićima. Ovo nas dovodi do kundalini koncepta joge ili zmije kao prikaza unutrašnje snage. Kundalini se simbolično predstavlja kao zmija koja se uvija sama oko sebe u obliku prstena (kundala), u onom osetljivom delu organizmu koji odgovara donjem delu kičmenog stuba; takvo je svakako, stanje kod običnog čoveka. Međutim, kao rezultat vežbi usmerenih ka njegovoj spiritualizaciji- na primer hata jogom- zmija se raspliće i ispravlja kroz točkove (čakre), koji odgovaraju različitim spletovima u telu, sve dok se ne stigne do čeone oblasti što odgovara trećem Šivinom oku. Tada, prema hinduističkom verovanju, čovek ponovo uspostavlja svoj osećaj za večnost. U hinduističkom ili joga svetu stvarnosti oni veruju, kao i veliki broj okultnih i nju ejdž meditatora, da telo sadrži sedam osnovnih centara energije, poznatih kao čakre. Kada se ovi centri ispravno podese praktikovanjem joge i meditacije tada će doći do spajanja kičmene čakre (kundalini zmije) sa Šivom, koji je smešte u frontalnoj čakri (parapsihološko treće oko), i za ovu duhovnu uniju se veruje da pojačava ekstrasenzome i parapsihološke snage. Šiva nosi zmiju oko vrata. Zmije uvek okružuju njegov lik, a jedna zmija je umotana i oko njegovog polnog organa (linga). Međutim, glavno značenje koje je vezano za zmiju je da ona predstavlja osnovnu skrivenu energiju, nalik seksualnoj moći, koja je umotana oko dna kičme i koja predstavlja podršku jogiju i njegovim nastojanjima da osvoji više svetova tokom svog unutrašnjeg putovanja. Energija, koja je izvor svih duhovnih osvajanja, naziva se kundalini (umotana, obavijena moć) odnosno moć zmije. Kineski bogovi i statue Bude uvek sede na lotosovom cvetu. Ustvari, ako pažljivo pogledate, videćete da su skoro svi istočnjački bogovi tako predstavljeni. To znači da su oni u sebi otvorili tu duhovnu svest koju zovu kudalini.

Ja sam čuo za takozvanu kućnu zmiju.

To je čuvar kuće i nikako je ne valja uznemiravati ili dalekobilo ubijati.

Gde neko ubije kućnu zmiju tu umire neko od ukućana

Evo jedne autentične priče ..........

Mićo Pantić priča i o "kućnim zmijama", koje bi, kaže, trebalo svaka kuća i zgrada da ima.
- To je prijateljska zmija, ona neće nikog da ujede, neka vrsta čuvara kuće! Žuta je, ima malo dlake na nosu. Al' čim se pojavi, znajte da neko iz kuće "odlazi"! Nećeš ti njih lako videti, al' kad se pojavi, znaj da nešto nije u redu. Obično se ugnjezde kraj temelja ili do 80 centimetara unutar temelja. Gde nema zmija, ne može živit niko! Ona jeste ovako malo za ne gledat, al' ubij miša, zmiju ne diraj! - objašnjava Mićo. A onda se iz dvorišta oglašava njegova lična kućna zmija, supruga Vidosava.
- Ja njemu kažem svaka žena, domaćica je kućna zmija, jer čuva.

http://arhiva.glas-javnosti.rs/arhiva/2006/09/13/srpski/R06091201.shtml

Нисам чуо за било шта конкретно.
Углавном се своди на приче о људима који су имали слична искуства из "Немуштог језика".
Ништа потврђено, али углавним се не своди на спашавање из ватре, већ на "коегзистенцију".
Обично у Далмацији и Херцеговини.
Код нас у Босанској Крајини се змије углавном не убијају, али се и не виђају много у близини кућа.
Осим бјелоушки.

Stari Srbi su dugo i zmiju smatrali za pretka. Tako u mnogim narodnim bajkama devojka može da ima oba oblika, dok se zakleta devojka obavezno u zmiju pretvara.
U pričama kao što je poznata "Zmija mladoženja", govori se kako je postarija žena molila Boga da zatrudni, makar rodila zmiju, što se i dogodilo. Zmiče je odmah po rođenju uteklo iz doma, a kada se vratilo posle 20 godina, tražilo je da mu majka isprosi carevu kći.
xCar pristane, ali pod tri nemoguća uslova, koje zmija mladoženja ipak ispuni i dobije devojku. Pošto je zmijina žena zatrudnela, svi su se pitali kako je to moguće, a ona nije umela da sačuva tajnu, pa je otkrila svekrvi da se njen muž svake noći skida zmijin svlak i pretvara se u prelepog momka. Svekrva nagovori snaju da jedne noći spale svlak, kako bi mladić zauvek ostano u ljudskom liku, što se i dogodilo, i tada mu je car prepustio presto.

U ovakvim bajkama je ostalo živo verovanje da je kućna zmija otelovljenje najstarijih predaka. Zato se i danas u nekim krajevima Srbije smatra grehom ako se ubije ne samo kućna zmija, nego i opasna otrovnica negde na putu. Ako se zmija nađe na putu mrtva ili se nehotice ubije, pokriva se pokrovom i sahranjuje kao da je čovek. Slične počasti se čine i mrtom vuku.

Ukoliko zaštićena životinja ipak mora da se ubije, na primer, petao za prazničnu trpezu, to se prepuštalo prolazniku ili komšiji. Verovalo se, ako domaćin kuće nekim slučajem ne ubije pevca, on će ga prokleti, pa će onda domaćin morati da umre umesto njega.

Da životinje pomažu i šite svoje ljude pokazuju i narodne pesme, kao što je Vuk Kupinović i bog Grom, gde Kupinović leži teško ranjen. "Dok eto ti iz duvara guje, guja nosi trave svakojake, al eto ti iz oblaka vile, i eto ti iz gore kurjaka, a guja mu trave donosaše, vila Vuku trave previjaše".

U pesmama se vuk čak naziva hraniteljem, a Vuk Karadžić navodi i poslovicu "Vuk na vuka (Srbina) ni u gori neće". Veruje se i da vuk, pas i petao mogu da predskažu predskazati budućnost. Običaji u koja su uključene zaštićene životinje išli su i dotle da su zabranjivali brak između članova različitih plemena koja poštuju istu životinju. Verovalo se da je ta životinja zajednički predak, pa bi se brakom počinilo rodoskrvnuće. Iz tog drevnog običaja razvio se novi - da u brak ne stupaju lica koja slave istu slavu, opet zbog zajedničkog pretka.

C-c-c...i onda mene kritikujete zbog kopi-pejsta... :lol:

Elem, što se tiče simbolike zmija,znam ono što me interesuje.
Tokom istorije, okultisti suverovali da su zmije čuvari izvora života i besmrtnosti, kao i "onih viših bogatstava duha koja su simbolizovana skrivenim blagom." Prema njima:
"Zmija je životna snaga koja određuje rođenje i ponovno rođenje i otud se povezuje sa Točkom života."

Naravno,iz Biblije saznajemo da je zmija (simbol sotone) nagovorila Evu (i Adama) na grijeh,lažući ih da će im se "otvoriti oči" i da će postati "kao bogovi" te će znati šta je dobro a šta zlo, kao i da neće umrijeti kako je to Bog bio rekao(zmija je lažno obećala ljudima besmrtnost ukoliko se odvoje od Boga. Otuda i vodi porijeklo shvatanje da je zmija "čuvar besmrtnosti"). Svakako, ljudi nisu postali bogovi,a ni besmrtni,već su prekinuli prisnu vezu koju su imali sa Tvorcem što je izazvalo smrt,patnju i nesreće, i to do dana današnjeg.

Okultista i mason Menli Palmer Hol hvali se da je “zmija simbol i prototip Univerzalnog spasitelja, koji iskupljuje svetove time što tvorevini pruža poznanje o njoj samoj i razumevanje dobra i zla”.

Da li shvatate šta je upravo priznao Hol? Ono o čemu sam gore govorio. (da malo kopi-pejstujem :lol:)

Sotona je, KROZ NAMAMLJIVANJE I LAŽ, upravo tada prevario prvog čoveka i ženu, obećavši im da će postati kao bogovi! On je Evi rekao da će znati dobro i zlo. Sotonina ponuda za saznanje OBE STVARI — i dobra i zla — predložila je mogućnost koja je Evi do tada bila nepoznata. Ona nikada pre toga nije znala zlo i stoga iskušenje da se nauči nešto novo i drugačije mora da ju je zaintrigiralo. Sve do tog trenutka ona je znala samo dobro, istinu, savršenstvo, zdravlje i lepotu. Sada će, zbog privlačnosti nepoznatog što je ponudio Sotona svojom prevarom, naučiti zlo, smrt, tugu, nečistotu, bol i razdvojenost od Boga. Onog istog trenutka kada su okusili zabranjeno voće, Adam i Eva su izbačeni iz predivnog Edemskog vrta. Tada, oni su okusili (duhovnu) smrt za čednost, smrt za savršenstvo, smrt za radosti koje su znali, da bi naposletku okusili i fizičku smrt, čak prenoseći ovu fizičku smrt na ČITAVO čovečanstvo jer “po Adamu svi umiru” (1. Korinćanima 15,22).

Pa ipak nam Hol kaže da je onaj koji je pružio znanje dobra i zla (što je bio Sotona) “Univerzalni spasitelj”! Prema masonskom piscu Lin Perkins, čovekov pad je bilo nešto DOBRO. To nije bio “pad”, već poboljšanje našeg stanja.On otvoreno izjavljuje da se čovek “podigao do božanskog statusa time što je pojeo 'plod sa drveta poznanja dobra i zla". On dodaje da je savet koji je zmija dala Evi bio “mudriji nego zapovest od Boga koja bi, da su joj se pokoravali, zauvek ograničila Adama i Evu i njihove potomke na status životinje...”
Iz ovoga je jasno kome se "mole" poštovaoci kulta zmije. :per:

C-c-c...i onda mene kritikujete zbog kopi-pejsta... :lol:

Elem, što se tiče simbolike zmija,znam ono što me interesuje.

Naravno,iz Biblije saznajemo da je zmija (simbol sotone) nagovorila Evu (i Adama) na grijeh,lažući ih da će im se "otvoriti oči" i da će postati "kao bogovi" te će znati šta je dobro a šta zlo, kao i da neće umrijeti kako je to Bog bio rekao(zmija je lažno obećala ljudima besmrtnost ukoliko se odvoje od Boga. Otuda i vodi porijeklo shvatanje da je zmija "čuvar besmrtnosti"). Svakako, ljudi nisu postali bogovi,a ni besmrtni,već su prekinuli prisnu vezu koju su imali sa Tvorcem što je izazvalo smrt,patnju i nesreće, i to do dana današnjeg.

Da li shvatate šta je upravo priznao Hol? Ono o čemu sam gore govorio. (da malo kopi-pejstujem :lol:)

Pa ipak nam Hol kaže da je onaj koji je pružio znanje dobra i zla (što je bio Sotona) “Univerzalni spasitelj”! Prema masonskom piscu Lin Perkins, čovekov pad je bilo nešto DOBRO. To nije bio “pad”, već poboljšanje našeg stanja.On otvoreno izjavljuje da se čovek “podigao do božanskog statusa time što je pojeo 'plod sa drveta poznanja dobra i zla". On dodaje da je savet koji je zmija dala Evi bio “mudriji nego zapovest od Boga koja bi, da su joj se pokoravali, zauvek ograničila Adama i Evu i njihove potomke na status životinje...”
Iz ovoga je jasno kome se "mole" poštovaoci kulta zmije. :per:

Baš mi je zanimljivo kad jedan zakleti hrišćanin koristi "perverzne" smajlije. O niku i aktivnosti da ne pričamo.

Rupica je u tome što Adam i Eva nisu znali da čine greh jer do tad nisu imali spoznaju.

Vratimo se na temu, a stav biblije ostavimo za odgovarajuću.

Ovo sam i ja u narodu čula.

Ovo bi moglo biti istina....

Pre vise godina sam sedeo kod tazbine u letnjoj basti, a jedna barska zmija je izasla na betonsku stazu da se sunca i uspravila se...Kao kobra...

Kako sam tada cistio ribu i u rukama imao poveliki ostar noz, prisao sam lagano zmiji i ...fik.....odfikario joj glavi iz jednog udarca....Do noci telo joj se grcilo bez glave...

Te godine je iznenada umrla moja tasta....

Ajoj..
Ja sam se setila kraj Dunava rečnih zmija..
Jednom sam sedela kraj istog..bila u nekom bedaku..
Doplivala vodena zmija i podigla glavu i netremice me gledala..
....baš me je žacnula pogledom... ali onako, suptilno....
To sam shvatila nako neku vrstu znaka (okolnosti su mi bile specifične), ali detalji i nisu toliko bitni za forum....

Baš mi je zanimljivo kad jedan zakleti hrišćanin koristi "perverzne" smajlije. O niku i aktivnosti da ne pričamo.

Rupica je u tome što Adam i Eva nisu znali da čine greh jer do tad nisu imali spoznaju.

Vratimo se na temu, a stav biblije ostavimo za odgovarajuću.

S obzirom na to da si izjavio kako su hrišćani krvoločni (u tom smislu nešto),onda ne znam što te uzrujava moja upotreba "perverznih" smajlija. O tvojoj (ne)toleranciji ne bih dalje...

Dakle,zanima me, da li ste ti i Valeri poštovaoci kulta zmije? :lol:

Ja nisam... z:mrgreen:

Gnev, da, ja sam poštovateljka kulta zmije, uživam u životu na krajnje nekreposan i neprimeren (ju! grešan) način i svake subote spravljam čarobne napitke.
A sad možemo da se vratimo na temu.

Često sam sanjala zmije kad sam bila mlađa...jedan od neobičnijih snova je - pored mene prolazi zmija, a jarko žutom bojom su joj na leđima ispisani zapisi na sanskritu.
Fakat posle toga i jesam imala bitan uvid. Dobila sam mišljenje da je takav san jedan od simptoma buđenja kundalini energije, eto zanimljivog detalja.

S obzirom na to da si izjavio kako su hrišćani krvoločni (u tom smislu nešto),onda ne znam što te uzrujava moja upotreba "perverznih" smajlija. O tvojoj (ne)toleranciji ne bih dalje...

Dakle,zanima me, da li ste ti i Valeri poštovaoci kulta zmije? :lol:

Ja nisam... z:mrgreen:

Ma ne uzrujavam se ja...Pripadadnost kultu zmije mi ne dozvoljava uzrujavanje ( :lol: ), nego tebi ne pristaje.

Hajde da se vratimo temi.

Velika većina priča o zmijama su izmišljene ili preterane, jer su u strahu velike oči.z:)
Živeo sam u kraju čiji je jedan deo obuhvatao i kraški pojas, i relativno često sam viđao zmije, najviše šarke, poskoke manje. Nikada me zmija nije napala- ne diram je, i ode svojim putem. Priče kako poskok digne glavu i juri žrtvu su najobičnije budalaštine, a slušao sam i takvih. Ili recimo one o dužini zmije, gde se po pravilu ispostavi da je procenitelj prebacio za koji metar. z:)
E sad, što se tiče natprirodnih stvari, i kod nas je postojalo verovanje o kućnoj zmiji, kao i ono o tome da zmije ne treba ubijati, jer ako jednu ubiješ kasnije ćeš ih stalno sretati. Ja sam čuo jednu drugu priču, a o tome sam pokrenuo i odgovarajući topik, a to je o čoveku koga su zvali Zmijar, i koji je živeo negde kod Drvara. Moj komšija, koji je bio običan, vredan i radan čovek, operisan od maštarija, kleo se i pričao o njemu, ne znam zašto je išao kod njega, da mu je dvorište bilo puno zmija i da su na njegov zvižduk dve došle do kapije da ga isprate. Priču naravno nisam išao da proverim, da li je istina ne mogu da tvrdim. Ono što znam iz biologije govori mi suprotno- zmije su relativno primitivna stvorenja, ne razvijaju nikakvu naklonost prema svom vlasniku. Sad u kojoj meri postoji mogućnost komunikacije preko zvuka, mirisa, ili bilo čega drugog, ne znam. Priča me je zainteresovala jer je ispričao čovek nesklon maštarijama i laganju, ali nikad nisam baš bio ljubitelj zmija pa nisam tražio da me vodi tome z:lol:. Kasnije je došao rat i sve ostalo, pa sam na to i zaboravio.

. Priče kako poskok digne glavu i juri žrtvu su najobičnije budalaštine.
ovo ne znam, ali sam svojim ocima videla kako pcela vija onog koji je narusio mir kosnice :lol:
da ne bude oftopik, oduvek su me fascinirale zmije, i bila sam sokirana koliko ljudi ih se plasi bez razloga i misli za iste u najmanju ruku da su odvratne.

Pa postoje vrste koje mogu podići glavu dosta visoko, i maltene gledati ljude u oči, ali zato je potrebna veličina, tj. dužina, to mogu koliko znam
kraljevska kobra i crna mamba. Poskok i šarka nisu veći od metar, to naprosto fizički ne mogu izvesti.
Pa u nekoj meri i mene interesuju, jer su nekako totalno drugačije od svih živih stvorova, pa i ostalih svojih rođaka reptila.
Istovremeno osećam i neko gađenje i strahopoštovanje. Definitivno mi nisu na listi omiljenih životinja, nit bi voleo da mi se doseli
komšo sa zmijom ljubimcem. Ali opet, nikako ih ne bi ni napadao i ubijao bez potrebe kao što gomila ljudi čini iz straha i neznanja, i time samo
narušava ravnotežu u prirodi. Zmije napadaju kada su uplašene i kada procene da im preti opasnost.

a zbog cega gadjenje? eto meni nije jasno zbog cega se ovakvi osecaji javljaju kad su zmije u pitanju, pogotovo ako uzmemo u obzir da je vecina ljudi tek nekoliko puta imala prilike da se sretne sa zmijom u prirodi.

mog dedu kad je ujela zmija nije rekao ujela me zmija nego rece ujela me ona zla...
a kako da nemas strah od nje...em te ubode em ti sune i otrov.....ima moj deda pravo ..zla je ona..ne diras je a ripa na tebe ko pomahnitala...

mog dedu kad je ujela zmija nije rekao ujela me zmija nego rece ujela me ona zla...
a kako da nemas strah od nje...em te ubode em ti sune i otrov.....ima moj deda pravo ..zla je ona..ne diras je a ripa na tebe ko pomahnitala...

ne verujem da bi zmija bas napala ako se ne oseti ugrozenom od strane coveka.

zmija predstavlja sirenje svesti, spiralu

6552870.jpg

zmaj je cuvar mudrosti, interakcija

a ono sto nazivamo dusom lavirint

7508025.jpg

a zbog cega gadjenje? eto meni nije jasno zbog cega se ovakvi osecaji javljaju kad su zmije u pitanju, pogotovo ako uzmemo u obzir da je vecina ljudi tek nekoliko puta imala prilike da se sretne sa zmijom u prirodi.

Ne umem ti to tačno objasniti zašto. Ja sam se kao mali užasno plašio zmija, kasnije sam prevladao strah ali ostao je taj osećaj... gadan. Možda zbog tog njihovog ukočenog, staklastog pogleda, možda zbog toga što mogu nečujno da ti se prikradu. Ne znam. Možda je i deo kolektivnog nesvesnog, mislim da ne postoji stvorenje koga se više ljudi boji od zmije.

Ne umem ti to tačno objasniti zašto. Ja sam se kao mali užasno plašio zmija, kasnije sam prevladao strah ali ostao je taj osećaj... gadan. Možda zbog tog njihovog ukočenog, staklastog pogleda, možda zbog toga što mogu nečujno da ti se prikradu. Ne znam. Možda je i deo kolektivnog nesvesnog, mislim da ne postoji stvorenje koga se više ljudi boji od zmije.

Izgleda da ne postoji.

Pa postoje vrste koje mogu podići glavu dosta visoko, i maltene gledati ljude u oči, ali zato je potrebna veličina, tj. dužina, to mogu koliko znam
kraljevska kobra i crna mamba. Poskok i šarka nisu veći od metar, to naprosto fizički ne mogu izvesti.
Pa u nekoj meri i mene interesuju, jer su nekako totalno drugačije od svih živih stvorova, pa i ostalih svojih rođaka reptila.
Istovremeno osećam i neko gađenje i strahopoštovanje. Definitivno mi nisu na listi omiljenih životinja, nit bi voleo da mi se doseli
komšo sa zmijom ljubimcem. Ali opet, nikako ih ne bi ni napadao i ubijao bez potrebe kao što gomila ljudi čini iz straha i neznanja, i time samo
narušava ravnotežu u prirodi. Zmije napadaju kada su uplašene i kada procene da im preti opasnost.

E vidis tako sam i ja mislio dok mi se nije dogodilo ono sto sam gore opisao....

A tada sam se uverio da i vodena (belouska) zmija moze da se podigne na cvrstoj i ravnoj podlozi, jedno otprilike trecinu svog tela!

Back