Žmare (čvarci), kapula (crni luk) i basa kao dobra 'podloga' za crno vino

Žmare i kapula se govori u mom rodnom kraju u Dalmaciji i te izraze koristim čitav život, basa je kod nas tradicionalni proizvod i to je ovo https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Lička_basa
Žmare/čvarci bolje idu uz beli luk, ali meni je dobro i sa crnim odnosno sa kapulom. Popio sam 3 čaše vina nakon pomenutog jela i kao da sam popio 3 čaše vode :), ništa me nije 'uvatilo.' Na prazan stomak jedna čaša vina bi me 'drmnula.' Inače sve navedeno je domaće. Svinjokolj je bio prije par dana, a vino je novo od ove jeseni.

Pogledajte prilog 1652427
Pogledajte prilog 1652428
Pogledajte prilog 1652429
Nešto sam zaboravio. Sa žmarama, kapulom i basom ide puno bolje domaći kruv od onoga kupovnoga. Kad sam ijo pomenuto nisam ima domaćega kruva, ali ispraviću to.

Ovaj je ispečen prije po' ure, još je vruć ali ne puno. Poijo sam komad, taj odlomljeni.

20241216_224940.jpg

20241216_224808.jpg

@ZabranjeniLegenda @Владан @*pustinjakinja @dulesrbenda @Jugoslav Čvarak @Manga Hilux

Nešto sam zaboravio. Sa žmarama, kapulom i basom ide puno bolje domaći kruv od onog kupovnoga. Kad sam ijo pomenuto nisam ima domaćega kruva, ali ispraviću to.

Ovaj je ispečen prije po' ure, još je vruć ali ne puno. Poijo sam komad, taj odlomljeni.

Pogledajte prilog 1658525
Pogledajte prilog 1658526

@ZabranjeniLegenda @Владан @*pustinjakinja @dulesrbenda @Jugoslav Čvarak @Manga Hilux

Vi to ijete, a mi Crnogorci ne. Izgleda ka neka kolobotnica

Više puta tako kad sam polu gladan a mrzi me da pripremim nešto, odvilašim dobar komad domaćega kruva zatim se napijem vode i budem sit. :)
Ја волим пуре и млика а моји колутају очима да се од тог не могу најест. Само би јели месо.

Nisam ljubitelj toga, dok npr. moja mater voli. Ja najvolim puru sa kiselim kupusom.
Моји су у Далмацији јели пире кромпир са киселим купусом. А кад већ спомињемо то поднебље, добар онај брудет, рижото, фритуле, сирница... А тек лигње са кромпиром. Недељом рибу на граделе... Добра стара времена.

Моји су у Далмацији јели пире кромпир са киселим купусом. А кад већ спомињемо то поднебље, добар онај брудет, рижото, фритуле, сирница... А тек лигње са кромпиром. Недељом рибу на граделе... Добра стара времена.
Na Badnji dan i Veliki petak kod mene u kuće se obavezno ije bakalar, ta tradicija iz Dalmacije se još praktikuje.
Ovo ispod sam postavio prošle godine na drugoj temi.

IMG_20230414_161126.jpg

Nakon mršenja dođu i posni dani, a današnji je taki. Danaske sam zato ijo pure (od bjelih kuruza, bolja je nego pura od klasničnih žutih kuruza) sa tunjevinom i kiselim kupusom ribencem, sve to poprskato maslinovim uljem. Pošto često u ladnijem periodu godine pijem vino i sade sam pio nakon pomenutog jela. Ovo jelo je ukusno ali iskreno vino bolje ide iza žmara i ostalog s početka ove teme. Žmare i ostalo je bolja podloga za vino - bolje zasiiti pa vino više prije i more ga se više popiti. Inače nakon skuše koju relativno često ijem ide jako dobro crno vino, jerbo je skuša jaka riba (silinu joj ublažim limunom koji iscjedim po njoj).
Sve pomenuto što sam zadnje poijo i popio se more viditi ispod. Eto morda sam nekome da ideju za ručak kad posti ili kad ne posti (ja uglavnom ne postim kad to ijem).

20241225_175004.jpg

20241225_174520.jpg

20241225_185101.jpg

@ZabranjeniLegenda @Perperius @Владан @FDDD @Demagogic @*pustinjakinja @Manga Hilux @buudala @Lagerta @Jugoslav Čvarak @Dejan73 @Nina @Музичка кутија @38imak

Nakon mršenja dođu i posni dani, a današnji je taki. Danaske sam zato ijo pure (od bjelih kuruza, bolja je nego pura od klasničnih žutih kuruza) sa tunjevinom i kiselim kupusom ribencem, sve to poprskato maslinovim uljem. Pošto često u ladnijem periodu godine pijem vino i sade sam pio nakon pomenutog jela. Ovo jelo je ukusno ali iskreno vino bolje ide iza žmara i ostalog s početka ove teme. Žmare i ostalo je bolja podloga za vino - bolje zasiiti pa vino više prije i more ga se više popiti. Inače nakon skuše koju relativno često ijem ide jako dobro crno vino, jerbo je skuša jaka riba (silinu joj ublažim limunom koji iscjedim po njoj).
Sve pomenuto što sam zadnje poijo i popio se more viditi ispod. Eto morda sam nekome da ideju za ručak kad posti ili kad ne posti (ja uglavnom ne postim kad to ijem).

Pogledajte prilog 1662435
Pogledajte prilog 1662436
Pogledajte prilog 1662437

@ZabranjeniLegenda @Perperius @Владан @FDDD @Demagogic @*pustinjakinja @Manga Hilux @buudala @Lagerta @Jugoslav Čvarak @Dejan73 @Nina @Музичка кутија @38imak
Драго ми је да постиш јер данас ретко ко практикује. И ја данас имао скушу у па ми још дома и за вечеру спремили. :lol:

Само не пијем алкохол...а оно ваља после рибе.
Kažu da riba pliva 2 puta. Prvi put u vodi naravno, a drugi u vinu - kad je poiješ pa zaliješ vinom. :)
Nakon malo čega vino ide tako dobro ka nakon ribe, naročito morske. Po meni jedino nakon pršuta i kiselog kupusa (sa suvim mesom) vino ide podjednako dobro ka iza ribe.

Poslednja izmena:
Kažu da riba pliva 2 puta. Prvi put u vodi naravno, a drugi u vinu - kad je poiješ pa zaliješ vinom. :)
Nakon malo čega vino ide tako dobro ka nakon ribe, naročito morske. Po meni jedino nakon pršuta i kiselog kupusa (sa suvim mesom) vino ide podjednako dobro ka iza ribe.
Meni vino ide i posle barenih jaja...

Meni vino ide i posle barenih jaja...
Ti izgleda baš voliš vino. :) I ja ga volim. Ma kakva rakija, kakvo pivo, kakvi bakrači, vino je zakon! :ok:
Isto vino nije isto u nekim okolnostima, more biti veoma drugačuje iako je zapravo isto. Npr. kad popiješ čašu vina na štesrce (na prazan stomak) ili nakon skuše. Na prazan stomak čaša vina će ti biti kisela, jaka i neprijatna i ima da te malo 'drmne' u glavu. Nakon skuše čaša istog tog vina će ti vrlo prijati i od jedne čaše te ne može 'uvatiti.'

Ti izgleda baš voliš vino. :) I ja ga volim. Ma kakva rakija, kakvo pivo, kakvi bakrači, vino je zakon! :ok:
Isto vino nije isto u nekim okolnostima, more biti veoma drugačuje iako je zapravo isto. Npr. kad popiješ čašu vina na štesrce (na prazan stomak) ili nakon skuše. Na prazan stomak čaša vina će ti biti kisela, jaka i neprijatna i ima da te malo 'drmne' u glavu. Nakon skuše čaša istog tog vina će ti vrlo prijati i od jedne čaše te ne može 'uvatiti.'
Volim vino ali poslednjih godina boli me glava od vina kad malo više popijem. Pritisak u redu 125/80. Pulsirajući bol vrat i potiljak.

Volim vino ali poslednjih godina boli me glava od vina kad malo više popijem. Pritisak u redu 125/80. Pulsirajući bol vrat i potiljak.
Ne valja prećerivati sa vinom. Ne propagiram napijanje, ali ako se već to radi bolje je sa rakijom ili pivom nego sa vinom. 2 ili 3 puta sam se odistinski napio od vina i osjećaj je bio užasan, gori nego od drugih vrsta alkohola mada ni od njih nije prijatno u nekoj fazi. Pri pijanstvu od vina ti se ona kiselina vraća u grlo i to je prilično neprijatno, češće se povraća nego pri pijanstvima od drugih vrsta alkohola, onda oće se da se štuca, a najgore od svega je nakon što probudiš pri mamurluku otkida glava i to zna trajati satima.

Back