Žmare (čvarci), kapula (crni luk) i basa kao dobra 'podloga' za crno vino

Meni je oko 45 kila otišlo u kobasice.

Pogledajte prilog 1652478

@dulesrbenda @Perperius jeste li vi pravili kobasice ove jeseni? Perperijus, ti si Sremac a vi ste majstori za kobaje. :)
Ја нисам. Имали смо доста других обавеза, смртни случај у породици и обавезе су ишле у другом правцу.
Једино што смо успели је да смо испекли ракију, да смо истопили купус и тако те ствари.

Али, прошлих година, правили смо и кобасице, обичне и крањске, чак и кулен домаћу кобасицу.

Ја нисам. Имали смо доста других обавеза, смртни случај у породици и обавезе су ишле у другом правцу.
Једино што смо успели је да смо испекли ракију, да смо истопили купус и тако те ствари.

Али, прошлих година, правили смо и кобасице, обичне и крањске, чак и кулен домаћу кобасицу.
Primi moje saučešće.

Jeste li kiselili glavice kupusa, ribanac (naribani) ili oba?

Nisam, ali moji redovno prave. Kobasice, buđole, kulen i sve po redu. Planiraju i kobasice od zečjeg mesa (pola svinjetina, pola zečetina), to se definitivno mora probati ;)
Zvuči dobro. :ok:

Moji u Dalmaciji su u kobasice od svinjskog mesa stavljalu džigericu isjeckanu na sitne kockice kao neku vrstu začina, kažu da je to davalo poseban šmek kobasicama. One kobasice sa slike koju sam stavio su po sremačkom receptu, počeli smo ih praviti prije više od 15 godina.

Nisam, ali moji redovno prave. Kobasice, buđole, kulen i sve po redu. Planiraju i kobasice od zečjeg mesa (pola svinjetina, pola zečetina), to se definitivno mora probati ;)
Кобасице од дивљачи су врхунске ако се направе како треба. Другар и ја смо својевремено, док смо ишли у лов, доносили једном месару који је одлично правио кобасице, месо дивље свиње и срнетину, у комбинацији, и само је још обавезно додавао ону белу сланину од домаћих свиња, јер је дивљач сува и посна, ради везивања. Ухххх, то су биле најбоље кобасице коју сам у животу јео

Žmare i kapula se govori u mom rodnom kraju u Dalmaciji i te izraze koristim čitav život, basa je kod nas tradicionalni proizvod i to je ovo https://sh.m.wikipedia.org/wiki/Lička_basa
Žmare/čvarci bolje idu uz beli luk, ali meni je dobro i sa crnim odnosno sa kapulom. Popio sam 3 čaše vina nakon pomenutog jela i kao da sam popio 3 čaše vode :), ništa me nije 'uvatilo.' Na prazan stomak jedna čaša vina bi me 'drmnula.' Inače sve navedeno je domaće. Svinjokolj je bio prije par dana, a vino je novo od ove jeseni.
Žmare je i jelo koje prave Vlasi u Istočnoj Srbiji, pravi se od praziluka, kukuruznog brašna i mesa...

@ZabranjeniLegenda
Rekao si jednom da mi Krajišnici ne znamo šta je vino. Ja ga pijem skoro svaki dan i to ono koje sam pravim svake jeseni, tako su mi radili i preci od kad se pamti. Mi dalmatinski Krajišnici itekako znamo šta je vino.
Nego zanima me kako vi u CG zovete čvarke? Žmare kao mi Krajišnici, čvarci kako se kaže u Srbiji ili nekako treće?

Mi u CG ne jedemo svinjetinu. Samo jagnjetinu.

I da ne znate sto je vino. Vino nemaju škljaveni, samo mi Iliri i Italijani

Mi u CG ne jedemo svinjetinu. Samo jagnjetinu.

I da ne znate sto je vino. Vino nemaju škljaveni, samo mi Iliri i Italijani
Od čega pravite pršute?
Laž se laž slaže kod tebe po običaju https://me.ekapija.com/news/4772351/najveca-farma-svinja-u-crnoj-gori-nalazi-se-u-danilovgradu
U 90% Crne Gore ne raste vinova loza.
U bivšoj Jugoslaviji najpoznatiji po su Dalmacija i Makedonija, a ne Crna Gora. Više vinograda ima u Vojvodini nego u CG. Vršački kraj, Fruška Gora, okolina Sombora i Subotice, Timočka Krajina, Župa aleksandrovačka itd. sve su to vingradarski krajevi. U Vojvodini stare kuće imaju vinske podrume, kod nas u Dalmaciji prostorija u kojoj se držalo vino se zvala konoba i svaka kuća je imala konobu.

:per: :pivce:

20241204_163154.jpg

@Demagogic
Pošto čoban sa Pustog Lisca koji u životu nije vidio proces proizvodnje vina neće da mi odgovori kaže li se u CG čvarak, žmara ili nekako treće, da pitam tebe.

Od čega pravite pršute?
Laž se laž slaže kod tebe po običaju https://me.ekapija.com/news/4772351/najveca-farma-svinja-u-crnoj-gori-nalazi-se-u-danilovgradu
U bivšoj Jugoslaviji najpoznatiji po su Dalmacija i Makedonija, a ne Crna Gora. Više vinograda ima u Vojvodini nego u CG. Vršački kraj, Fruška Gora, okolina Sombora i Subotice, Timočka Krajina, Župa aleksandrovačka itd. sve su to vingradarski krajevi. U Vojvodini stare kuće imaju vinske podrume, kod nas u Dalmaciji prostorija u kojoj se držalo vino se zvala konoba i svaka kuća je imala konobu.

Pogledajte prilog 1652728

@Demagogic
Pošto čoban sa Pustog Lisca koji u životu nije vidio proces proizvodnje vina neće da mi odgovori kaže li se u CG čvarak, žmara ili nekako treće, da pitam tebe.

Jadane, svak žna da u Crnu Goru se ijala kaštradina odavnina. Pršut jesmo ijali al te svinje su bile iz Venecije ka egzotiku.

Ne žnas jado da sva vina poćekla iz Crne Gore

https://www.total-montenegro-news.c...534-montenegro-the-true-homeland-of-zinfandel

Jadane, svak žna da u Crnu Goru se ijala kaštradina odavnina. Pršut jesmo ijali al te svinje su bile iz Venecije ka egzotiku.

Ne žnas jado da sva vina poćekla iz Crne Gore

https://www.total-montenegro-news.c...534-montenegro-the-true-homeland-of-zinfandel
Tako niko u CG ne govori, to si sad izmislio. TJ more preći u Ć u jekavskim govorima tipa tjerati - ćerati, ali T kad iza njega ne dođe J nemere. Nemereš reći poćekla um. potekla, isćina um. istina, ćrava um. trava itd.
Ne kaže se žna nego zna.
Ti pokušavaš praviti ruglo od našeg jezika.

Poslednja izmena:
Od čega pravite pršute?

Pogledajte prilog 1652728

@Demagogic

Ja sam uvijek govorio "čvarci". Mada vjerovatno postoji čitav niz drugih kolokvijalnih naziva za to.

Tako niko u CG ne govori, to si sad izmislio. TJ more preći u Ć u jekavskim govorima tipa tjerati - ćerati, ali T kad iza njega ne dođe J nemere. Nemereš reći poćekla um. potekla, isćina um. istina, ćrava um. trava itd.
Ne kaže se žna nego zna.
Ti pokušavaš praviti ruglo od našeg jezika.

Ne požnaješ crnogorski krajisnicice

Ako, neka je doša. Reče da su i Krajina i Crna Gora krš, te da se tamo baca kamen od malih nogu (parafraziram). Dobro nisu čitava Krajina i CG krš/kamenjar, ali dio istih jesu. Krša kojeg ima u Krajini, CG i Hercegovini nema u Srbiji ili Bosni.

Crna Gora je cijela u kršu, u krajinu su donijeli crnogorski krš da vide sto je krs

Back